Nejste zrovna milovníkem této kořenové zeleniny?
Věřte nám, že díky následujícím receptům na buchty z červené řepy se to velmi rychle změní.
V kombinaci s čokoládou, zázvorem či mascarpone si řepu prostě musíte zamilovat.
Nechte si chutnat!
Řezy Red Velvet s vanilkovou polevou
Moučník z červené řepy připravený bez potravinářských barviv, který si zamilujete! Lahodně sladké, zemité a extrémně vláčné těsto je spojeno s neodolatelnou vanilkovou polevu a vám se až nebude chtít uvěřit, že tento recept obsahuje zeleninu.
Ingredience
- 2–3 velké syrové červené řepy, oloupané a nastrouhané
- ¾ šálku rostlinného oleje, neutrální chuti
- ½ šálku třtinového cukru
- ½ šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice (volitelně)
- 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na vanilkovou polevu:
- 1 šálek krémového sýra pokojové teploty
- ½ šálku másla pokojové teploty
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 polévková lžíce silné smetany
- semínka z 1 vanilkového lusku
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C a plech o rozměrech 23 × 23 cm vyložte pečícím papírem.
- Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno a lehce ji vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou šťávu.
- Dejte stranou.
- V míse prošlehejte olej se všemi cukry a po jednom přidávejte vejce.
- Smíchejte suché přísady a vmíchejte je do mokré směsi spolu se strouhanou řepou.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte asi 25-30 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté.
- Nechte úplně vychladnout
- Mezitím si připravte vanilkovou polevu.
- Pomocí mixéru s lopatkovým nástavcem vyšlehejte krémový sýr s máslem na střední rychlosti, asi 3 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, 1 polévkovou lžíci smetany, vanilková semínka a sůl, přičemž mixér nechte běžet na minimum.
- Zvyšte rychlost a šlehejte 3 minuty, dokud nebude směs velmi hladká.
- Vanilkovou polevu rozetřete na vychladlý koláč pomocí velké špachtle.
- Vložte do chladničky na 3 hodiny, aby buchta zcela vychladla.
- Vyndejte z chladničky 15 minut před podáváním.

Pokud jste milovníci červené řepy v jakékoli formě, podívejte se i na našich 5 úžasných receptů na řepové polévky, jak je neznáte. Vyzkoušejte všechny!
Řepový dort se zázvorem
Pokud si chcete připravit báječný moučník, který je až směšně jednoduchý, vyzkoušejte tento dort z červené řepy. Nabitý zdravou zeleninou, luxusně vypadající a zároveň chuťově vynikající bude hřeb každého večírku.
Ingredience
Na dort:
- 75 g polovin vlašských ořechů, nakrájených nahrubo
- 200 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 250 g napůl uvařené červené řepy, oloupané a nahrubo nastrouhané
- jemně nastrouhaná kůra z 1 velké pomeranče
- 100 g zázvoru, jemně nasekaného
- 2 velká vejce
- 60 g zakysané smetany
- 125 ml slunečnicového oleje
- 1 velká tableta vitaminu C
Na polevu:
- 150 g krémového sýra pokojové teploty
- 60 g moučkového cukru, prosátého
- 70 ml smetany De Luxe
- 20 ml čerstvé zázvorové šťávy
Na ozdobu:
- jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče nebo pár hrstí lyofilizovaných malin
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Vymažte a vyložte pečícím papírem 20 cm kulatou dortovou formou.
- Nasekané vlašské ořechy vložte do těžké pánve na sporák a na mírném ohni několik minut opražte.
- Odložte stranou.
- Mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl dejte do velké mísy a metličkou míchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte červenou řepu, pomerančovou kůru, vlašské ořechy a zázvor, ale ještě nemíchejte.
- Do samostatné malé misky dejte vejce a zakysanou smetanu a prošlehejte.
- Přidejte olej, drcené vitamíny a znovu prošlehejte.
- Tekutinu zalijte směsí červené řepy a mouky a pomocí velké špachtle důkladně promíchejte.
- Směs těsta nalijte do dortové formy – měla by se víceméně sama vyrovnat – a pečte uprostřed trouby 50 – 55 minut.
- Vyzkoušejte, zda je dort hotový tím, že do něj vložíte špejli, která má vyjít čistá.
- Před vyjmutím z formy dort vyjměte z trouby a položte na mřížku na 30 minut.
- Zatímco dort chladne, můžete na něj položit pečící papír, který udrží dort vlhký.
- Připravte si polevu.
- Vložte krémový sýr do mísy elektrického mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte zhruba 10 sekund, aby byl hladký.
- Přidejte prosátý moučkový cukr a šlehejte, dokud nebude dobře zapracován.
- Přidejte smetanu a šlehejte asi 1 minutu – šlehání ve smetaně zajistí, že poleva zhoustne a bude hladká.
- Přidejte zázvorovou šťávu (nebo zázvorový sirup) a šlehejte jen několik sekund, dokud se vše nespojí.
- Špachtlí rozetřete polevu na vršek dortu.
- Vršek můžete ozdobit trochou pomerančové kůry nebo lyofilizovanými malinami a podávejte.

Objevte podobné tipy
Chlebíček z červené řepy s polevou
Tento chlebíček je krásně vláčný a chutný a perfektně se doplňuje s polevou z bílé čokolády a jogurtu. Naprostá lahůdka!
Ingredience
Na chlebíček:
- 115 g šťouchané červené řepy, již uvařené
- 120 ml mléka
- 1 vejce
- 65 g rozpuštěného másla
- 125 g krystalového cukru
- 150 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
Na polevu:
- 150 g bílé čokolády
- 60 g jogurtu
Postup
- Troubu předehřejte na 180 ° C.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce, cukr a mléko.
- Přidejte rozmačkanou vařenou červenou řepu.
- Přidejte rozpuštěné máslo a znovu prošlehejte.
- Ujistěte se, že máslo není příliš horké.
- V jiné míse smíchejte suché přísady: mouku a prášek do pečiva.
- Suché ingredience dejte do mísy se zbytkem ingrediencí a vše prošlehejte.
- Dejte těsto do chlebíčkové formy, kterou jste si předtím vyložili pečícím papírem.
- Pečte 45 minut.
- Vložte do buchty párátko nebo nůž, abyste ověřili, že byla správně upečená.
- Mezitím si připravte polevu.
- Rozpusťte bílou čokoládu.
- Nechte 5 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- V míse smíchejte bílou čokoládu s jogurtem.
- Nechte 30 minut vychladnout.
- Když vyjmete polevu z lednice, měla by mít správnou konzistenci: krémovou a hladkou, ne příliš tekutou.
- Natřete polevu na chlebíček.
- Chlebíček by měl mít pokojovou teplotu.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se našimi 12 recepty na červenou řepu, po kterých se budete olizovat! Máme slané i sladké varianty.
Olejová bábovka s červenou řepou
Sladká pečená řepa a extra panenský olivový olej dodávají této delikátní bábovce perfektní zemitost a chuť. Díky svým lehce sladkým tónům je tento moučník skvělý jako snídaně, ale i svačina nebo dezert.
Ingredience
- 570 g syrové řepy, ořezané, oloupané a nakrájené na kousky
- 360 ml extra panenského olivového oleje plus 2 polévkové lžíce a více na vymazání
- 1 a ½ čajové lžičky soli
- 450 g hladké mouky a více
- 240 ml plnotučného mléka
- 1 polévková lžíce citronové kůry plus 120 ml čerstvé citronové šťávy (ze 3 nebo 4 citronů)
- 5 vajec, rozšlehaných
- 300 g krystalového cukru
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Rozehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečícím papírem. ¨
- Promíchejte řepu se 2 lžícemi oleje a 1/2 lžičky soli a dejte na plech.
- Pečte do změknutí, cca 30 až 40 minut, a v polovině promíchejte.
- Řepu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí přendejte řepu do kuchyňského robotu a pulsujte, dokud z ní nebude pyré.
- Dejte pyré do střední misky.
- Snižte teplotu trouby na 160 stupňů.
- Vnitřek 25 cm formy na bábovku vymažte olejem, vysypte moukou, poté formu otočte nad dřezem a jemným poklepáním odstraňte přebytečnou mouku.
- Dejte stranou.
- V jiné střední míse smíchejte mléko, citronovou kůru a šťávu a nechte 1 až 2 minuty odležet, dokud se nesrazí.
- Přidejte vejce a zašlehejte, poté zašlehejte zbývající 1 a 1/2 šálku oleje a dejte stranou.
- 3 a 1/2 šálku mouky prosejte s krystalovým cukrem, práškem do pečiva, sodou a zbylou 1 lžičkou soli do velké mísy a prošlehejte.
- Uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj mokré přísady, pokračujte ve šlehání, počínaje středem a pohybem směrem ven, dokud se vše nespojí.
- Přendejte 2 šálky těsta do mísy s vychladlým řepovým pyré a jemně jej vmíchejte, dokud se nespojí.
- Nalijte asi polovinu obyčejného těsta do připravené formy.
- Dále nalijte polovinu řepového těsta a poté polovinu zbývajícího těsta. Navrch dejte další vrstvu zbylého těsta s řepou, pak finální vrstvu zbylého těsta bez řepy.
- Pečte, dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté, 50 až 60 minut.
- Vyjměte bábovku z trouby, uvolněte ji z okrajů formy pomocí nože na máslo a nechte 5 minut vychladnout.
- Opatrně bábovku otočte na servírovací tác, aby zcela vychladla.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Čokoládovo-řepová buchta s mascarpone
Sladká pečená řepa a extra panenský olivový olej dodávají této delikátní bábovce perfektní zemitost a chuť. Díky svým lehce sladkým tónům je tento moučník skvělý jako snídaně, ale i svačina nebo dezert.
Ingredience
- 345 g vařené červené řepy
- 85 g hořké čokolády (nejméně 70%)
- 150 g hladké mouky smíchané s 1 a ½ lžičky prášku do pečiva a 1,5 g soli
- 30 g kakaového prášku
- špetka soli
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 150 ml olivového oleje
- 250 g Mascarpone
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku z červené řepy
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Hluboký pekáč vyložte pečícím papírem.
- V mixéru rozmixujte červenou řepu a dejte stranou.
- Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a promíchejte ji s červenou řepou.
- V samostatné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a solí, kakao, sůl a cukr.
- Do moučné směsi přidejte červenou řepu a čokoládu a dobře promíchejte.
- Po jednom přidávejte vejce a poté postupně vmíchejte olej, dokud se plně nezapracuje.
- Nalijte do pekáče a pečte asi 30 minut.
- Nechte vychladnout a vytvořte polevu.
- V míse vyšlehejte mascarpone, moučkový cukr a prášek z červené řepy do hladka.
- Rozetřete po celé buchtě a posypte ještě trochou prášku z červené řepy.
- Nakrájejte na čtverečky a podávejte.

Věděli jste, že vitamín C pomáhá při vaření červené řepy zachovat její krásnou barvu? Tablety jednoduše rozdrťte zadní stranou lžíce nebo paličkou a přidejte k řepě.
A jak buchty z červené řepy chutnaly vám? Napište nám do komentářů!