Nejvíce si pochutnáte na vláčných a načechraných koláčích?
Máte chuť vyzkoušet zase něco trochu nového, co si užijete s šálkem dobré kávy či čaje?
Pak se inspirujte našimi 5 recepty na buchty z podmáslí.
Připravili jsme si pro vás řezy s čokoládovou polevou, citrusovou bábovku nebo třeba ovocný koláč.
Dobrou chuť!
Řezy z podmáslí s čokoládovou polevou
Perfektní dezert, který ocení celá vaše rodina! Je nádherně vláčný, doplněn o lahodnou čokoládovou polevu.
Ingredience
- ¾ šálku másla o pokojové teplotě
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 4 velká vejce
- 3 šálky dortové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 šálek podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovou polevu:
- 3/4 šálku másla o pokojové teplotě
- 2 a 1/2 šálku moučkového cukru
- ½ šálku neslazeného kakaa
- 5 lžic podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte pekáč o rozměrech 23×33 cm nepřilnavým sprejem na pečení.
- Připravenou formu odložte stranou.
- V misce vyšlehejte ručním šlehačem máslo s cukrem do krémova.
- Seškrábejte strany a přidávejte po jednom vejce.
- Pokračujte ve šlehání na minimální rychlost, dokud nejsou všechna vejce zapracována a těsto není krémové.
- V samostatné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Když je šlehač na nízké úrovni, začněte do těsta přidávat suché přísady a postupně přidávejte podmáslí.
- Když jsou všechny ingredience smíchány, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nebude zcela zapracován.
- Nalijte těsto do připravené pánve a rovnoměrně vyhlaďte špachtlí.
- Pečte po dobu 26-28 minut, nebo dokud špejle vložené do buchty nevyjde čistá bez drobků.
- Po upečení nechte buchtu vychladnout.
- V mixéru rozšlehejte máslo.
- Během šlehání přidejte k máslu vanilkový a mandlový extrakt.
- Do malé misky prosejte společně moučkový cukr a kakao.
- Postupně přidávejte k máslu, zatímco šleháte na minimum, dokud se vše nespojí.
- Na vychlazenou buchtu natřete polevu.
- Podávejte ihned nebo odložte na později.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 4 dnů.

Citrusová bábovka s podmáslím
Snad každý ocení tuto úžasnou bábovku s chutí citronů a pomerančů! Nejlepší je s čerstvými malinami a kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ingredience
- 1 šálek margarínu
- 2 šálky cukru
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 2 čajové lžičky citronového extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 šálek podmáslí
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
- 5 lžíc pomerančového džusu
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 5 lžící citronové šťávy
- 1/4 čajové lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Vymastěte formu na bábovku o průměru 25 cm a vysypte moukou.
- Vyšlehejte si krém z margarínu a cukru, aby byl světlý a krásně nadýchaný.
- Přidejte vždy 1 vejce a vždy dobře prošlehejte.
- Přidejte citronový extrakt a zašlehejte.
- V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a sodu.
- Přidávejte postupně do směsi margarínu a cukru střídavě s podmáslím a po každém přidání šlehejte.
- Přeneste do připravené formy.
- Pečte, dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá, 45–50 minut.
- Propíchejte teplou bábovku vidličkou nebo špejlí.
- Smíchejte přísady na polevu a lžící pomalu naneste na dort.
- Nechte bábovku 15 minut před vyjmutím z formy na rošt úplně vychladnout.

Vyzkoušejte také našich 13 nejlepších receptů na bábovku z jogurtu. Vždy vláčná, lehká a chutná!
Buchta z podmáslí s pekanovými ořechy
Perfektní moučník z podmáslí je tady! Když použijete třtinový cukr a pokapete horkou buchtu úžasnou máslovou polevou s pekanovými ořechy, samou slastí se vám roztočí hlava. Užijte si to!
Ingredience
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 2 šálky třtinového cukru
- 2 velká vejce pokojové teploty
- 2 šálky podmáslí
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička soli
Na polevu:
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1 šálek třtinového cukru
- 1/4 šálku podmáslí
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1 šálek pekanových ořechů nahrubo nasekaných
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Připravte si plech o rozměrech 23×33 cm.
- Ve velké misce vyšlehejte máslo a třtinový cukr pomocí ručního mixéru do hladka.
- Přidejte po jednom vejce a plně je zapracujte do máslové směsi.
- V případě potřeby oškrábejte boky mísy.
- Přidejte podmáslí a vanilkový extrakt.
- Míchejte, dokud se vše nespojí (ujistěte se, že nejsou žádné hrudky).
- Do vlhkých ingrediencí přidejte mouku, sodu a sůl.
- Ručně promíchejte špachtlí.
- Nalijte těsto na připravený plech.
- Pečte buchtu po dobu 30 minut.
- Deset minut před tím, než je buchta hotová, si připravte polevu.
- Máslo a třtinový cukr společně promíchejte v malé misce.
- Přidejte podmáslí, nasekané pekanové ořechy a sůl.
- Když vyjmete buchtu z trouby, okamžitě ji polejte pekanovou polevou.
- Poté ji na 10 minut vraťte do trouby.
- Když je buchuta hotová, poleva by měla bublat a vypadat tekutě a prosakovat do každého koutu buchty.
- Podávejte teplé.

Inspirujte se našimi recepty na fenomenální řezy z tvarohu pro každou příležitost: vyberte si svou sladkou tečku.
Objevte podobné tipy
Ovocný koláč s podmáslím
Tento koláč s ovocem a podmáslím je lehoučký, s křupavou krustičkou a stoprocentně uspokojí vaše náročné chuťové buňky.
Ingredience
- 4 lžíce másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- kůra z 1 citronu (asi 1 čajová lžička)
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku podmáslí
- 1 šálek čerstvého bobulovitého ovoce (například mix jahod, borůvek a ostružin)
- 1 a 1/2 lžíce krystalového cukru na ozdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Pořádně vymažte 23 cm kulatou dortovou formu a odložte stranou.
- Ve velké misce rozšlehejte změkčené máslo a cukr ručním nebo stolním mixérem při střední rychlosti, dokud není směs lehká, světlá a nadýchaná, 2-3 minuty.
- Za stálého šlehání přidejte vejce a když je vše spojeno, tak zašlehejte ještě mandlový extrakt a citronovou kůru.
- V samostatné malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Přidejte třetinu moučné směsi do těsta a míchejte při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Přilijte asi třetinu podmáslí a poté znovu promíchejte při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Pokračujte ve střídání zbytku mouky a podmáslí.
- Vždy vše promíchejte, aby se vše krásně spojilo, ale nepřežeňte to.
- Těsto by mělo být docela silné.
- Přendejte těsto do dortové formy a rovnoměrně ho rozložte.
- Vzniklá vrstva bude poměrně tenká, ale v troubě se nafoukne.
- Na těsto rovnoměrně navrstvěte ovoce a posypte 1 a ½ lžící krystalového cukru.
- Pečte, dokud není koláč nahoře zlatohnědý a špejle vložená do středu nevyjde čistá, cca 22-25 minut.
- Nechte ve formě 20 minut stydnout, poté přejeďte nožem kolem okrajů a obraťte na talíř, aby koláč úplně vychladl.
- Mějte na paměti, že budete muset obracet dvakrát – jednou vzhůru nohama na stojan a potom zase vzpřímeně na jiný stojan nebo talíř.
- Podávejte vychlazený koláč poprášený moučkovým cukrem nebo přelitý šlehačkou!

Buchta na plech s karamelovou polevou
Úžasná buchta na plech z podmáslí s polevou s chutí karamelu je jemná a vlhká a zajisté si ji oblíbíte. Je jednoduchá a hravě ji tak připravíte i nečekané návštěvě.
Ingredience
- 3/4 šálku změkčeného másla
- 1 a 3/4 šálku cukru
- 3/4 čajové lžičky soli
- 2 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 4 velká vejce
- 2 žloutky
- 1 a 1/2 šálku podmáslí
- 2 a 3/4 šálku hladké mouky
Na polevu:
- 1 šálek třtinového cukru
- 6 lžic másla
- 1/4 šálku mléka
- 1 a 3/4 šálku moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte plech o rozměrech 33×23 cm sprejem na pečení.
- Pomocí elektrického mixéru rozšlehejte máslo, cukr, sůl, prášek do pečiva a vanilku, dokud nebude směs lehká a nadýchaná, alespoň 5 minut.
- Po jednom přidávejte vejce a žloutky, které po každém přidání dobře rozšlehejte.
- Přimíchejte podmáslí.
- Přidejte mouku a promíchejte.
- Oškrábejte boky misky a ujistěte se, že je vše rovnoměrně promícháno.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte po dobu 35 minut
- Nechte vychladnout.
- Na mírném ohni rozpusťte v kastrolu máslo.
- Vypněte ohřev a šlehejte třtinový cukr a mléko, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte moučkový cukr a míchejte do hladka.
- Pomalu přelijte vychlazenou buchtu.
- Dobrou chuť!

Co dělat, když doma nemáte zrovna podmáslí
Existuje několik populárních metod nahrazování podmáslí. Vyberte si ten nejlepší pro vás podle toho, co máte zrovna po ruce:
- 1 šálek podmáslí = 1 lžíce bílého octa + 1 šálek mléka
- 1 šálek podmáslí = 1 lžíce citronové šťávy + 1 šálek mléka
- 1 šálek podmáslí = 1 šálek bílého jogurtu
- 1 šálek podmáslí = 1 a ¾ čajové lžičky vinného kamene + 1 šálek mléka
Promíchejte a nechte asi 5 minut odstát. To umožní mléku se lehce srážet, což mu dodá strukturu a chuť podobnou podmáslí.
A jak jste si na buchtách pochutnali? Napište nám do komentářů, budeme se těšit na zpětnou vazbu!