Skvělé recepty na pomazánku z papriky pro jednohubky i obložené chlebíčky. Inspirujte se!

Milujete klasiku? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na budapešťskou pomazánku, která se hodí pro různé příležitosti.

Můžete ji připravit jako lehkou svačinu či večeři, ale klidně s ní zaujmete i během rodinné oslavy.

Inspirovat se můžete v našem článku, kde najdete několik zajímavých variant této populární chuťovky.

Překvapte své blízké i přátelé svými schopnostmi hostitele a uspokojte jejich chuťové pohárky jednoduchou dobrotou třeba na čerstvé bagetě.

Klasická budapešťská pomazánka

Tuto pomazánku sice známe s typicky českými surovinami, kterou je jednoznačně tvaroh, ale když jej zkusíte nahradit farmářským sýrem, budete se olizovat ještě víc než po klasické receptuře. Ostatně, pokud si chcete připravit klasiku, zkuste recepty na tvarohové knedlíky a hned budete mít lepší náladu.

Ingredience:

  • 220 g farmářského sýra
  • 90 g změklého čerstvého nesoleného másla
  • 70 g sterilované červené papriky
  • 1 malá žlutá cibule
  • 4 lžičky mléka
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • Farmářský sýr s máslem musí mít pokojovou teplotu, aby s nimi bylo možné bez problémů pracovat.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a dáme do misky.
  • Červenou papriku vyndáme na cedník, aby okapala. Poté jí jemně nakrájíme a přidáme k cibuli.
  • Přihodíme změklé máslo, farmářský sýr, osolíme a důkladně promícháme.
  • Jakmile se všechny suroviny spojí, dáme hotovou pomazánku do lednice minimálně na 2 hodiny.
  • Pomazánka pak bude ještě lepší. Servírujeme s čerstvým chlebem nebo třeba bagetou. Perfektně bude i na jednohubkách z rohlíků.
Papriková pomazánka budapešť v originální verzi.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Letní budapešťská pomazánka

Maďarská gastronomie má mnoho zajímavých receptů a toto je jeden z nich. Výsledný pokrm je velmi lahodný, jemný a téměř návykový.

Ingredience:

  • 250 g ovčího tvarohu
  • 100 g klasického tvarohu
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 – 1 a 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 menší červená cibule
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • Trochu kmínu

Postup

  • Oba tvarohy dáme do mísy a vidličkou promísíme.
  • Přidáme zakysanou smetanu, sladkou i pálivou papriku, oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou cibuli a kmín.
  • Osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
  • Jakmile máme pomazánku hotovou, dáme jí do lednice a necháme jí odležet minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
  • Perfektně se hodí na čerstvý chléb, toast, ale také na plátky čerstvé zeleniny.
Maďarská tvarohová pomazánka s jarní cibulkou.
Zdroj: https://dailynewshungary.com/

Papriková směs z tvarohu

Budapešťská pomazánka je oblíbenou pochoutkou, kterou si každý dělá po svém. To ovšem neznamená, že nestojí za to, vyzkoušet i něco jiného. Chutě jsou různé a pokud chystáte například pohoštění pro přátele, je to ideální příležitost, dát jim ochutnat novou recepturu.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/8 lžičky mletého čtyřbarevného pepře
  • 1/3 kostky másla
  • 1 – 2 lžíce zakysané smetany

Postup

  • V malé misce smícháme tvaroh se změklým máslem a zakysanou smetanou.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a přidáme k tvarohu.
  • Přisypeme papriku, sůl, pepř, kmín a důkladně promícháme.
  • Zakryjeme talířkem nebo potravinovou fólií a dáme minimálně na 3 až 4 hodiny odpočívat.
  • Pomazánka chutná skvěle na křupavé housce, čerstvém chlebu, ale můžete si jí namazat i na krekry či rýžový chléb.
Luxusní tvarohová pomazánka s vůní kmínu.
Zdroj: https://zserbo.com/

Maďarský dip s Fetou

Tato letní budapešťská pomazánka je ideální pochoutkou k zeleninovým tyčinkám, slaným sušenkám nebo ke křupavému chlebu.

Tuhle pochoutku si můžeme dát jako snídani, svačinu i večeři. To je výhoda tohoto univerzálního receptu.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku drceného sýra Feta
  • 1 hrnek tvarohu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 malá červená cibule
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Mořská sůl podle chuti

Postup

  • Sýr Feta s tvarohem dáme do misky a pomocí vidličky rozmačkáme.
  • Přidáme mletý kmín se sladkou paprikou a promícháme.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na co nejjemnější kousky a přihodíme do mísy.
  • Zakápneme zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a znovu zamícháme.
  • Pokud bude směs moc hustá, můžeme přilít 1 – 2 lžíce mléka.
  • Pomazánku zakryjeme potravinovou fólií a uložíme do lednice cca na 2 hodiny.
  • Servírujeme s krekry či na čerstvém chlebu.
Jednoduchý dip ve stylu budapešti s tvarohem a sýrem Feta.
Zdroj: https://whereismyspoon.co/

Tvarohová nátěrka

Domácí budapešťská pomazánka chutná nejlépe, zvlášť, když si najdeme tu správnou recepturu. Tahle lahůdka je populární zejména v Maďarsku, ale své fanoušky si získala i v dalších kuchyních.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu z ovčího mléka
  • 1 menší žlutá cibule
  • 125 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany
  • Špetka bílého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a dáme do misky.
  • Přidáme změklé máslo s tvarohem a důkladně rozmícháme.
  • Přisypeme sladkou papriku, mletý kmín, pepř i sůl, a nakonec zakysanou smetanu.
  • Vše zamícháme, aby vznikla hladká směs.
  • Misku přikryjeme a dáme do lednice aspoň na 4 hodiny, aby se všechny suroviny promísily.
  • Pomazánka je skvělá na chléb či čerstvé pečivo. Ozdobit můžeme jarní cibulkou či rajčaty.

Tip:  Pokud chceme připravit zajímavé pohoštění například pro přátele, odřízneme vrchní část rajčete se stopkou, vydlabeme vnitřek lžičkou a rajčata naplníme touto pomazánkou.

Pomazánka z farmářského tvarohu s paprikou.
Zdroj: https://budapestcookingclass.com/

Pomazánka s paprikou a česnekem

Budapešť, jak se také této pochoutce říká je velmi oblíbeným druhem pomazánky, který se hodí pro každou příležitost.

Tahle verze obsahuje mimo jiné i česnek. Ten jak víme dokáže zpestřit i ten maximálně nudný pokrm a udělat z něj pochoutku, na kterou se jen tak nezapomene.

Ingredience:

  • 350 g tvarohu
  • 240 g smetanového sýra
  • 1 středně velká cibule
  • 2 – 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
  • Špetka pálivé papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Česnek očistíme a prolisujeme. Obojí dáme do misky.
  • Pažitku nasekáme a přidáme do mísy.
  • Přidáme tvaroh se smetanovým sýrem a vidličkou promícháme.
  • Přihodíme zakysanou smetanu, sladkou i pálivou papriku, kmín, hořčici a osolíme.
  • Naposledy velmi důkladně promícháme a pak hned uložíme do ledničky.
  • Servírujeme nejlépe na čerstvém chlebu s rajčaty.
Vynikající verze budapešťské pomazánky s vůní česneku.
Zdroj: https://hungarytoday.hu/

Zajímavosti na závěr

Pojďme se společně podívat do továrny, kde se vyrábí tvaroh a různé další produkty, které s ním souvisí.

How It’s Made Cream Cheese

Chystáte se připravovat pomazánku, ale došla vám zakysaná smetana? Zkuste si jí podle následujícího videa připravit doma z běžně dostupných surovin.

How to Make Sour Cream

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X