Bulgur

Bulgur rozhodně není kuskus

Jde o nalámanou celozrnnou pšenici, která je už předvařená. Vyrábí se tak, že se pšenice nejprve vypere, usuší, podrtí na menší kousky a následně předvaří. Což  usnadňuje jeho další využití v kuchyni.

Proč je bulgur vhodný zařazovat pravidelně do našeho jídelníčku ?

  • vysoká nutriční hodnota
  • obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
  • vysoký obsah vlákniny
  • minimální množství tuku
  • obsah bílkovin
  • podporuje činnost střev a nervové soustavy
  • nenadýmá

Jak můžeme jednoduše bulgur připravit ?

Jednou z možností, jak bulgur připravit ke konzumaci, je nechat jej pouze nabobtnat ve vodě nebo vývaru. Tímto způsobem si navíc uchová si veškeré živiny. Bulgur namáčíme ve vodě zhruba hodinu a poté vodu slijeme.

Další možností je vařit bulgur zalitý tronásobným množstvím osolené vody (poměr bulgur : voda = 1:3). Vaříme jej buď po dobu 12 minut, nebo pouze 5 minut a necháme jej pod pokličkou „dojít“.

Kde všude můžeme bulgur v kuchyni využít ?

Dá se využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel. Bulgur se nejčastěji upravuje jako pilaf s masem a zeleninou. V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.

Bulgur

zdroj : ragefitness.cz