Bulgur rozhodně není kuskus
Jde o nalámanou celozrnnou pšenici, která je už předvařená. Vyrábí se tak, že se pšenice nejprve vypere, usuší, podrtí na menší kousky a následně předvaří. Což usnadňuje jeho další využití v kuchyni.
Proč je bulgur vhodný zařazovat pravidelně do našeho jídelníčku ?
- vysoká nutriční hodnota
- obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
- vysoký obsah vlákniny
- minimální množství tuku
- obsah bílkovin
- podporuje činnost střev a nervové soustavy
- nenadýmá
Jak můžeme jednoduše bulgur připravit ?
Jednou z možností, jak bulgur připravit ke konzumaci, je nechat jej pouze nabobtnat ve vodě nebo vývaru. Tímto způsobem si navíc uchová si veškeré živiny. Bulgur namáčíme ve vodě zhruba hodinu a poté vodu slijeme.
Další možností je vařit bulgur zalitý tronásobným množstvím osolené vody (poměr bulgur : voda = 1:3). Vaříme jej buď po dobu 12 minut, nebo pouze 5 minut a necháme jej pod pokličkou „dojít“.
Kde všude můžeme bulgur v kuchyni využít ?
Dá se využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel. Bulgur se nejčastěji upravuje jako pilaf s masem a zeleninou. V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.
zdroj : ragefitness.cz