Recepty na bun bo nam bo jsou nejen naprosto vynikající, ale také nesmírně zdravé.
Tento salát je plný prvotřídních ingrediencí a bylinek, které vám vykouzlí úsměv na tváři a navíc si skvěle pochutnáte.
Přesuňte se na chvíli do Hanoje, kde je tento pokrm, alespoň jednou týdně, součástí jídelníčku každého občana.
Dobrou chuť!
Hovězí salát s rýžovými nudlemi
Tento jedinečný recept na vietnamský bun bo nam bo salát je plný čerstvých bylinek, chutného hovězího masa a osvěžující limetkové rybí omáčky. Jeho příprava vám zabere pouhých 30 minut a můžete si ho vychutnat jako hlavní jídlo nebo přílohu.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 500 g hovězího masa
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- Lžíce rybí omáčky
- Lžíce česneku (mletého)
- Lžička zázvoru (nastrouhaného)
- Pepř
- Rostlinný olej
Na zálivku
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 4 lžíce teplé vody
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- Česnek (mletý)
Na servírování
- Balení rýžových nudlí
- Hlávkový salát
- Mrkev
- Okurka
- Fazolové klíčky
- Koriandr (nasekaný)
- Máta
- Smažená šalotka (nebo cibule)
- Pražené arašídy
Postup
- Hovězí maso si nakrájíme na tenké plátky
- V misce si smícháme ústřicovou omáčku, černý pepř, česnek a zázvor
- Do této směsi plátky masa vložíme a necháme alespoň 30 minut marinovat
- Všechny ingredience na zálivku si smícháme a dáme stranou
- Mezitím si uvaříme rýžové nudle
- Postupujeme podle návodu na obalu
- Připravíme si zeleninu
- Salát, mrkev a okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme
- Uvařené nudle nandáme do servírovacích misek
- Přidáme nakrájenou zeleninu a bylinky
- V pánvi zahřátou na střední teplotu přidáme olej
- Když je olej roztopený, přidáme hovězí maso a pečeme po 30 vteřin
- Přidáme rybí omáčku a za stálého míchání dále smažíme
- Pánev nesmí být přeplněná, aby se maso nezačalo vařit
- Usmažené hovězí maso položíme do misek s nudlemi
- Pokapeme ho připravenou zálivkou a podáváme
Často je dobré začít s malým množstvím dresinku a ochutnat, abyste viděli, jestli nechcete přidat další.

Originální bun bo nam bo s hovězím masem
Tato mísa rýžových nudlí je velice populární v Hanoji, zkuste si tento recept i u vás doma a přeneste se alespoň na chvíli do Vietnamu.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 600 g hovězího masa (nakrájeného na plátky)
- 2 lžíce cukru
- Lžička soli
- 2 lžičky pepře
- 2 lžíce oleje
- Lžička rybí omáčky
- Lžička česneku (mletého)
Na omáčku
- 500 ml vody
- 125 g cukru
- 100 ml rybí omáčky
- 25 ml jablečného octa
- 3 lžičky česneku (lisovaného)
- 2 lžičky pepře
- 3 chilli papričky (nakrájené nadrobno)
Na salát
- 230 g arašídů (nadrobno nasekaných)
- 400 g fazolových klíčků
- 1 kg rýžových nudlí
- 300 g hlávkového salátu
- 70 g koriandru (nasekaného)
- 30 g máty
Postup
- Do hovězího masa vmícháme cukr, sůl pepř, česnek, rybí omáčku a olej
- Takto směs necháme marinovat alespoň hodinu, nejlépe však přes noc
- Mezitím si připravíme omáčku a rýži
- Rýži si uvaříme v hrnci s vařící vodou podle návodu a dáme stranou
- V misce smícháme cukr a vodu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté přidáme rybí omáčku, jablečný ocet chilli, česnek a pepř
- Na salát si připravíme veškerou zeleninu
- Salát nakrájíme na malé kousky
- Fazolové klíčky rychle spaříme nebo je blanšírujeme
- Na pánvi si zahřejeme na střední teplotu olej
- Poté přidáme lžíci česneku
- Česnek vaříme, dokud není zlatavý
- Přidáme maso a směs necháme vařit
- Pro servírování si připravíme hlubokou misku
- Nasekaný koriandr a mátu dáme dospodu
- Přidáme uvařené nudle
- Poté vrstvíme salát, maso arašídy a znovu koriandr a mátu
- Přidáme rybí omáčku, množství záleží na naší chuti

Bun bo nam bo s mátou a papájou
Opět trochu jiná a netradiční kombinace v tomto salátu s rýžovými nudlemi. Oslaďte si trochu život a zařaďte papáju do svého jídelníčku.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 500 g hovězího masa (svíčková)
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- Lžička soli
- Špetka cukru
- 2 stroužky česneku (nakrájený)
- 4 lžičky citronové šťávy
Na salát
- 340 g rýžových nudlí
- Okurka (nakrájená na plátky)
- Máta
- Koriandr
- Bazalka
- Celý hlávkový salát
- 4 lžíce arašídů
- Fazolové klíčky
- Smažená šalotka
Na omáčku
- 3 lžíce rybí omáčky
- 6 lžic teplé vody
- Lžíce cukru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- 2 papričky chilli (nakrájená na malé kousky)
Na zeleninu
- Mrkev
- Papája (může být i v konzervě)
- 25 ml bílého octa
- 50 g cukru
- 125 ml teplé vody
- Sůl
Postup
- Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky
- V misce si smícháme ústřicovou omáčku se solí, špetkou cukru, nakrájeným česnekem a citronovou šťávou
- Do této směsi vložíme nakrájené hovězí maso a necháme do marinovat po dobu minimálně 30 minut
- Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme rýžové nudle, které pak dáme stranou
- Když je maso naložené, na pánvi si na vysokou teplotu ohřejeme olej
- Přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme
- Maso lze připravit i v troubě
- Tu zapneme na 180 stupňů a poté na plechu vyloženým pečícím papírem maso umístíme do trouby
- Tam ho grilujeme z jedné strany 20 minut, poté ho otočíme a pokračujeme v grilování dalších 10 minut
- Mezitím si můžeme připravit omáčku
- Na tu si v teplé vodě rozpustíme cukr
- Přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu
- Promícháme a poté přidáváme česnek a chilli, omáčku dáme stranou
- Na zeleninu si nakrájíme mrkev, papáju a posypeme je trochou soli
- Necháme je 30 minut v klidu odležet
- Odstraníme z nich přebytečnou vodu (pokud máte papáju mraženou nebo z konzervy stačí se zbavit vody, není potřeba solit)
- Cukr rozpustíme v teplé vodě a poté ho zalijeme bílým octem
- Ocet přidáváme po troškách
- Papáju a mrkev umístíme do uzavíratelné nádoby
- Přidáme ocet s cukrem a zakryjeme
- Pro přípravu pražených arašídů buď použijeme pánev, na které je nasucho opékáme, při vysoké teplotě nebo je umístíme do trouby a pečeme
- Arašídy jsou hotové, když jejich slupka zhnědne a začne se olupovat
- Buď na jejich oloupání použijeme kuchyňskou utěrku, nebo počkáme, až vychladnou a slupku odstraníme prsty
- Arašídy vhodíme do mixéru a jemně je pomeleme, ale ne úplně na prach
- Pro sestavení misky začneme s nakrájeným hlávkovým salátem
- Pak přidáme uvařené rýžové nudle, přidáme nakrájenou okurku a mátu
- Přidáme maso, mrkev a papáju
- Salát pokapeme 2-4 lžícemi omáčky a zasypeme praženými arašídy
Na omáčku v tomto receptu na bun bo nam bo můžete vyzkoušet i tuto kombinaci:
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce rýžového octa
4 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku (prolisované)
Kousek zázvoru (nastrouhaného)

Objevte podobné tipy
Veganské bun bo nam bo se sójovým masem
Tlusté kulaté nudle se podávají v živém, pikantním a voňavém vývaru se smaženým tofu, veganským hovězím masem, restovanými žampiony, cibulí a mnoha dalšími lahodnými ingrediencemi. Tento vietnamský pokrm je sytý, chutný a navíc to je naprosto zdravé jídlo!
Co budeme potřebovat
Na vývar
- 2,5 l vody
- 2 mrkve
- Ředkev
- 125 g ananasu (nakrájeného)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 g žampionů
- Lžička soli
- Lžička cukru
- Koriandr (nasekaný)
- Lžička houbového koření
- Lžička veganské rybí omáčky
- Kurkuma
- Kmín (meltý)
- Kari
- Koriandr (sypký)
Na veganskou verzi
- 150 g udon nudlí (nebo dle vašeho výběru)
- 10 ks veganských hovězích plátků
- 150 g smaženého tofu (nakrájeného na plátky)
- ½ cibule (nakrájená na plátky)
- 1 kus veganské klobásy
Postup
- Oloupeme a nakrájíme si mrkev a ředkvičky na tenké plátky
- Do velkého hrnce přidáme ananas, šťávu z citronu, houby, sůl, cukr, rybí omáčku, mrkev a ředkev
- Zalijeme vodou
- Na středně vysokou teplotu směs přivedeme k varu a poté teplotu snížíme a odkryté necháme vařit
- Takto směs vaříme přibližně 2 hodiny
- Přibližně v polovině vaření přidáme houbové koření a nasekaný koriandr
- Vývar ochutnáme, podle chuti dosolíme nebo dosladíme
- Mezitím si v menší misce smícháme saté omáčku špetkou kurkumy, kmínu, kari a koriandrem
- Veganské maso umístíme alespoň na 25 minut do vody
- Poté ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu
- Přendáme ho do mísy a dochutíme ho solí, cukrem a pepřem
- Maso mícháme, aby se ve směsi obalilo
- Ve velké pánvi si na střední teplotu rozehřejeme olej
- Jakmile je zahřátý přidáme veganské hovězí maso a restujeme ho 3-5 minut, dokud není zlatavé
- Sundáme ho z plotny a dáme ho stranou
- Rýžové nudle si uvaříme podle návodu na obalu
- Poté je scedíme a rozdělíme do servírovacích misek
- Do každé misky přidáme lžíci saté omáčky
- A vlijeme horký vývar
- Navrch dáme kousky veganského hovězího masa, tofu, nakrájenou veganskou klobásu, cibuli, šťávu z limetky a čerstvý koriandr
- Můžeme také přidat klíčky mungo fazolí

Ananasové bun bo nam bo s tofu
Pro vegany i vegetariány je tento recept volbou číslo jedna. Tento vietnamský pokrm je plný lahodné zeleniny a skvěle zkombinovaného koření, že z toho vaši přátelé vegani zůstanou úplně paf.
Co budeme potřebovat
Na vývar
- ½ ananasu (nakrájeného na velké kousky)
- Tuřín (nakrájený na kostky)
- Ředkev (nahrubo nastrouhaná)
- 3 mrkve (nahrubo nastrouhané)
- 2 pórky
- 4 lžíce citronové šťávy
- 40 g cukru
- 2 l vody
- Lžíce houbového koření
- Špetka soli
- Olej
Na polévku
- 400 g tvrdého tofu (nakrájeného na kostky)
- ½ pórku
- 5 lžic citronové šťávy
- 100 g hlívy ústřičné (nakrájené)
- 2 lžíce chilli
- Lžička houbového koření
Na ozdobu a dochucení
- Bazalka
- Klíčky fazolí mungo
- Nakrájené zelené zelí
- Nakrájené fialové zelí
- Baby špenát
- Jarní cibulka
- Koriandr
- Plátky jalapenô
Postup
- Na vývar si připravíme pórek, který omyjeme, očistíme a jeho bílou část nakrájíme na kostičky a dáme stranou
- Poté do velkého hrnce přidáme všechny ingredience na vývar, kromě houbového koření
- Směs přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na mírný stupeň a takto vaříme přibližně hodinu
- Když je vývar hotový, přidáme houbové koření, zamícháme a na nízkou teplotu stále necháme vařit
- V malé pánvi si rozpálíme olej a přidáme pórek a citronovou šťávu a necháme rozvonět
- Přidáme houby, tofu, chilli a dokořeníme podle našich preferencí
- Když e směs hotové přidáme jí do našeho vývaru a vaříme dalších 10-15 minut, aby se chutě prolnuly
- Uvaříme si nudle podle návodu a vložíme je do servírovací misky
- Na nudle nalijeme horký vývar a dozdobíme bylinkami, zelím, jalapeno, jarní cibulkou a fazolovými klíčky

Bun bonam bo s vepřovým masem
Tento recept je přímo skrytý vietnamský klenot. Je to kombinace lehkých rýžových nudlí s extra silným vývarem, které se spolu krásně snoubí. Navíc v tomto receptu dominují hned dva druhy masa a to hovězí a vepřové, která jsou doplněna o lahodné bylinky.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 900 g vepřového hlezna
- 450 g klobásy z vepřového masa (plněná česnekem a pepřem)
- 450 g hovězí stopky
Na vývar
- 1 l kuřecího vývaru
- 5 lžic citronové šťávy
- Cibule (rozpůlená)
- Lžíce soli
- Lžíce cukru
- 3 lžíce rybí omáčky
- Lžíce ústřicové omáčky
Na dochucení
- 2 lžíce oleje
- Šalotka (nakrájená na plátky)
- 2 lžíce česneku
Bylinky a zelenina
- Máta
- Bazalka
- Fazolové mungo klíčky
- Chilli
- Jalapeno
- Limetka (nakrájená na plátky)
- Hlávkový salát
- Opražené arašídy
Na nudle
- 250 g rýžových nudlí
- 10 g chilli
- 25 ml oleje
- 40 g cibule v prášku
- 25 g česneku v prášku
- Lžíce citronové šťávy
- Lžíce rybí omáčky
- Lžička cukru
- Špetka soli
Postup
- Maso omyjeme a očistíme
- Vložíme ho do velkého hrnce a přidáme vodu
- Vody musí být dostatek, aby maso bylo zcela ponořené, a přivedeme ho k varu
- Když se voda provaří, maso zceníme a důkladně ho propláchneme pod tekoucí vodou
- Poté ho vrátíme do hrnce a zalijeme ho vývarem a dostatkem vody
- Přidám citronovou šťávu a cibuli, znovu směs přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na středně vysokou
- Pak přidáváme koření jako cukr, sůl, a omáčky
- Maso necháme vařit
- Průběžně ho však kontrolujeme, vepřové maso by mělo být hotové přibližně za hodinu, zatímco hovězí za 2-3 hodiny
- Když je maso uvařené a měkké, vyndáme ho z hrnce
- Maso necháme vychladnout a poté ho nakrájíme
- Mezitím si na malé pánvi orestujeme šalotku s česnekem
- Ty pak přidáme do hrnce s vývarem
- Uvaříme si nudle podle návodu na obalu a dáme je stranou
- Na pánvi si rozehřejeme olej a přidáme chilli, cibuli, česnek, rybí omáčku a zahříváme
- Když se směs začne redukovat, přidáme nudle a v chilli směsi je obalíme
- Pokud by se nám směs zdála příliš suchá, přidáváme olej
- Nudle poté přendáme do servírovacích misek
- Přidáme salát, lžíci vývaru, maso, klobásu a misky dozdobíme podle naší chuti mátou, jalapenos, mungo klíčky a limetkou
- Nakonec vše zasypeme praženými arašídy
Pro velké fajnšmekry doporučujeme přidat i nakládaný pikantní česnek, aby pokrm měl ten správný říz. Pokud byste zatoužili po vlastní domácí verzi nechte si inspirovat těmito recepty na nakládaný česnek a uvidíte, že jídlo dostane úplně jiný rozměr, než když použijete kupovaný.

Kuřecí bun bo nam bo
Možná jste dostali chuť na něco osvěžujícího, lehkého a chutného. S tímto receptem na originální vietnamský salát naplníte veškeré vaše představy. I když v salátu najdeme rýžové nudle a kuřecí maso, salát by měl před podáváním trochu vychladnout. Zejména v jižním Vietnamu je tento salát velmi oblíbený a lze si ho vychutnat jako přílohu k různým pokrmům nebo podávat samostatně jako hlavní chod.
Co budeme potřebovat
- 500 g kuřecího masa
- 2 cibule
- 500 g rýžových nudlí
- 250 g klíčků mungo
- 100 g nesolených arašídů
- Lžíce rybí omáčky
- Sůl
- Pepř
- Hlávkový salát
- Svazek jarní cibulky
- Čerstvý koriandr
- Cukr
- Citronová šťáva
- Ocet
Postup
- Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky
- Na pánvi si rozehřejeme olej
- Když je olej rozehřátý přidáme cibuli a nakrájený česnek
- Směs necháme rozvonět a poté přidáme kuřecí maso
- Mícháme a smažíme, dokud není hotové
- Poté si ve vodě se solí a octem uvaříme doměkka rýžové nudle
- Vodu slijeme a nudle opláchneme ve studené vodě
- Nesolené arašídy si na pánvi na sucho opražíme a v mixéru rozemeleme na menší kousky
- Hlávkový salát omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kusy
- Jarní cibulku nakrájíme na drobná kolečka
- A koriandr si nahrubo nasekáme
- Na omáčku si v teplé vodě rozpustíme cukr
- Přidáme citronovou šťávu, rybí omáčku a česnek
- Pro pálivou verzi přidáme i chilli
- Vše spolu promícháme
- Na servírování do misek připravíme nejdříve salát, poté klíčky, nudle, maso, bylinky a arašídy
- Polijeme omáčkou a podáváme

Vietnamská kuchyně je nesmírně rozmanitá a atraktivní. Potom zvlášť když se rýžové nudle vaří podle různých receptur.
Na severu jsou nejoblíbenější takzvané Bún Riêu (nudlová polévka z krabí pasty) a Bún Chả (grilované vepřové karbanátky s nudlemi) nebo Mì Quảng (nudle ve stylu Quang) a Bún bò Huế (Hue hovězí rýžové nudle) ve středu Vietnamu se upravují na způsob Bún bò xào Nam Bộ (vietnamský salát s hovězím masem a nudlemi) a tento recept je nepostradatelnou součástí jižanské kultury.
Kvůli své jednoduchosti se toto jídlo stane lehce návykové. To je také důvod, proč řada turistických průvodců řadí vietnamské hovězí maso s nudlovým salátem mezi 10 nejlepších jídel a specialit, která ve Vietnamu musíte vyzkoušet.
Tak si tento recept na bun bo nam bo uvařte s námi v pohodlí domova!