7 originálních receptů na salát s rýžovými nudlemi a hovězím masem přímo z Vietnamu

Recepty na bun bo nam bo jsou nejen naprosto vynikající, ale také nesmírně zdravé.

Tento salát je plný prvotřídních ingrediencí a bylinek, které vám vykouzlí úsměv na tváři a navíc si skvěle pochutnáte.

Přesuňte se na chvíli do Hanoje, kde je tento pokrm, alespoň jednou týdně, součástí jídelníčku každého občana.

Dobrou chuť!

Hovězí salát s rýžovými nudlemi

Tento jedinečný recept na vietnamský bun bo nam bo salát je plný čerstvých bylinek, chutného hovězího masa a osvěžující limetkové rybí omáčky. Jeho příprava vám zabere pouhých 30 minut a můžete si ho vychutnat jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 500 g hovězího masa
  2. 2 lžíce ústřicové omáčky
  3. Lžíce rybí omáčky
  4. Lžíce česneku (mletého)
  5. Lžička zázvoru (nastrouhaného)
  6. Pepř
  7. Rostlinný olej

Na zálivku

  1. 3 lžíce limetkové šťávy
  2. 4 lžíce teplé vody
  3. 2 lžičky cukru
  4. 2 lžíce rybí omáčky
  5. Česnek (mletý)

Na servírování

  1. Balení rýžových nudlí
  2. Hlávkový salát
  3. Mrkev
  4. Okurka
  5. Fazolové klíčky
  6. Koriandr (nasekaný)
  7. Máta
  8. Smažená šalotka (nebo cibule)
  9. Pražené arašídy

Postup

  1. Hovězí maso si nakrájíme na tenké plátky
  2. V misce si smícháme ústřicovou omáčku, černý pepř, česnek a zázvor
  3. Do této směsi plátky masa vložíme a necháme alespoň 30 minut marinovat
  4. Všechny ingredience na zálivku si smícháme a dáme stranou
  5. Mezitím si uvaříme rýžové nudle
  6. Postupujeme podle návodu na obalu
  7. Připravíme si zeleninu
  8. Salát, mrkev a okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme
  9.  Uvařené nudle nandáme do servírovacích misek
  10. Přidáme nakrájenou zeleninu a bylinky
  11. V pánvi zahřátou na střední teplotu přidáme olej
  12. Když je olej roztopený, přidáme hovězí maso a pečeme po 30 vteřin
  13. Přidáme rybí omáčku a za stálého míchání dále smažíme
  14. Pánev nesmí být přeplněná, aby se maso nezačalo vařit
  15. Usmažené hovězí maso položíme do misek s nudlemi
  16. Pokapeme ho připravenou zálivkou a podáváme

Často je dobré začít s malým množstvím dresinku a ochutnat, abyste viděli, jestli nechcete přidat další.

Tradičně podávaný vietnamský pokrm v miskách.
Zdroj: cooking-therapy.com

Originální bun bo nam bo s hovězím masem

Tato mísa rýžových nudlí je velice populární v Hanoji, zkuste si tento recept i u vás doma a přeneste se alespoň na chvíli do Vietnamu.

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 600 g hovězího masa (nakrájeného na plátky)
  2. 2 lžíce cukru
  3. Lžička soli
  4. 2 lžičky pepře
  5. 2 lžíce oleje
  6. Lžička rybí omáčky
  7. Lžička česneku (mletého)

Na omáčku

  1. 500 ml vody
  2. 125 g cukru
  3. 100 ml rybí omáčky
  4. 25 ml jablečného octa
  5. 3 lžičky česneku (lisovaného)
  6. 2 lžičky pepře
  7. 3 chilli papričky (nakrájené nadrobno)

Na salát

  1. 230 g arašídů (nadrobno nasekaných)
  2. 400 g fazolových klíčků
  3. 1 kg rýžových nudlí
  4. 300 g hlávkového salátu
  5. 70 g koriandru (nasekaného)
  6. 30 g máty

Postup

  1. Do hovězího masa vmícháme cukr, sůl pepř, česnek, rybí omáčku a olej
  2. Takto směs necháme marinovat alespoň hodinu, nejlépe však přes noc
  3. Mezitím si připravíme omáčku a rýži
  4. Rýži si uvaříme v hrnci s vařící vodou podle návodu a dáme stranou
  5. V misce smícháme cukr a vodu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
  6. Poté přidáme rybí omáčku, jablečný ocet chilli, česnek a pepř
  7. Na salát si připravíme veškerou zeleninu
  8. Salát nakrájíme na malé kousky
  9. Fazolové klíčky rychle spaříme nebo je blanšírujeme
  10. Na pánvi si zahřejeme na střední teplotu olej
  11. Poté přidáme lžíci česneku
  12. Česnek vaříme, dokud není zlatavý
  13. Přidáme maso a směs necháme vařit
  14. Pro servírování si připravíme hlubokou misku
  15. Nasekaný koriandr a mátu dáme dospodu
  16. Přidáme uvařené nudle
  17. Poté vrstvíme salát, maso arašídy a znovu koriandr a mátu
  18. Přidáme rybí omáčku, množství záleží na naší chuti
Tradiční receptura vietnamského pokrmu se zeleninou a hovězím masem.
Zdroj: recipetineats.com

Bun bo nam bo s mátou a papájou

Opět trochu jiná a netradiční kombinace v tomto salátu s rýžovými nudlemi. Oslaďte si trochu život a zařaďte papáju do svého jídelníčku.

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 500 g hovězího masa (svíčková)
  2. 2 lžíce ústřicové omáčky
  3. Lžička soli
  4. Špetka cukru
  5. 2 stroužky česneku (nakrájený)
  6. 4 lžičky citronové šťávy

Na salát

  • 340 g rýžových nudlí
  • Okurka (nakrájená na plátky)
  • Máta
  • Koriandr
  • Bazalka
  • Celý hlávkový salát
  • 4 lžíce arašídů
  • Fazolové klíčky
  • Smažená šalotka

Na omáčku

  1. 3 lžíce rybí omáčky
  2. 6 lžic teplé vody
  3. Lžíce cukru
  4. 2 lžíce limetkové šťávy
  5. Stroužek česneku (prolisovaný)
  6. 2 papričky chilli (nakrájená na malé kousky)

Na zeleninu

  • Mrkev
  • Papája (může být i v konzervě)
  • 25 ml bílého octa
  • 50 g cukru
  • 125 ml teplé vody
  • Sůl

Postup

  1. Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky
  2. V misce si smícháme ústřicovou omáčku se solí, špetkou cukru, nakrájeným česnekem a citronovou šťávou
  3. Do této směsi vložíme nakrájené hovězí maso a necháme do marinovat po dobu minimálně 30 minut
  4. Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme rýžové nudle, které pak dáme stranou
  5. Když je maso naložené, na pánvi si na vysokou teplotu ohřejeme olej
  6. Přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme
  7. Maso lze připravit i v troubě
  8. Tu zapneme na 180 stupňů a poté na plechu vyloženým pečícím papírem maso umístíme do trouby
  9. Tam ho grilujeme z jedné strany 20 minut, poté ho otočíme a pokračujeme v grilování dalších 10 minut
  10. Mezitím si můžeme připravit omáčku
  11. Na tu si v teplé vodě rozpustíme cukr
  12. Přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu
  13. Promícháme a poté přidáváme česnek a chilli, omáčku dáme stranou
  14. Na zeleninu si nakrájíme mrkev, papáju a posypeme je trochou soli
  15. Necháme je 30 minut v klidu odležet
  16. Odstraníme z nich přebytečnou vodu (pokud máte papáju mraženou nebo z konzervy stačí se zbavit vody, není potřeba solit)
  17. Cukr rozpustíme v teplé vodě a poté ho zalijeme bílým octem
  18. Ocet přidáváme po troškách
  19. Papáju a mrkev umístíme do uzavíratelné nádoby
  20. Přidáme ocet s cukrem a zakryjeme
  21. Pro přípravu pražených arašídů buď použijeme pánev, na které je nasucho opékáme, při vysoké teplotě nebo je umístíme do trouby a pečeme
  22. Arašídy jsou hotové, když jejich slupka zhnědne a začne se olupovat
  23. Buď na jejich oloupání použijeme kuchyňskou utěrku, nebo počkáme, až vychladnou a slupku odstraníme prsty
  24. Arašídy vhodíme do mixéru a jemně je pomeleme, ale ne úplně na prach
  25. Pro sestavení misky začneme s nakrájeným hlávkovým salátem
  26. Pak přidáme uvařené rýžové nudle, přidáme nakrájenou okurku a mátu
  27. Přidáme maso, mrkev a papáju
  28. Salát pokapeme 2-4 lžícemi omáčky a zasypeme praženými arašídy

Na omáčku v tomto receptu na bun bo nam bo můžete vyzkoušet i tuto kombinaci:
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce rýžového octa
4 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku (prolisované)

Kousek zázvoru (nastrouhaného)

Lahodný vietnamský salát se zeleninou hovězím vařeným masem a arašídy.
Zdroj: i.pinimg.com

Veganské bun bo nam bo se sójovým masem

Tlusté kulaté nudle se podávají v živém, pikantním a voňavém vývaru se smaženým tofu, veganským hovězím masem, restovanými žampiony, cibulí a mnoha dalšími lahodnými ingrediencemi. Tento vietnamský pokrm je sytý, chutný a navíc to je naprosto zdravé jídlo!

Co budeme potřebovat

Na vývar

  1. 2,5 l vody
  2. 2 mrkve
  3. Ředkev
  4. 125 g ananasu (nakrájeného)
  5. 2 lžíce citronové šťávy
  6. 100 g žampionů
  7. Lžička soli
  8. Lžička cukru
  9. Koriandr (nasekaný)
  10. Lžička houbového koření
  11. Lžička veganské rybí omáčky
  12. Kurkuma
  13. Kmín (meltý)
  14. Kari
  15. Koriandr (sypký)

Na veganskou verzi

  1. 150 g udon nudlí (nebo dle vašeho výběru)
  2. 10 ks veganských hovězích plátků
  3. 150 g smaženého tofu (nakrájeného na plátky)
  4. ½ cibule (nakrájená na plátky)
  5. 1 kus veganské klobásy

Postup

  1. Oloupeme a nakrájíme si mrkev a ředkvičky na tenké plátky
  2. Do velkého hrnce přidáme ananas, šťávu z citronu, houby, sůl, cukr, rybí omáčku, mrkev a ředkev
  3. Zalijeme vodou
  4. Na středně vysokou teplotu směs přivedeme k varu a poté teplotu snížíme a odkryté necháme vařit
  5. Takto směs vaříme přibližně 2 hodiny
  6. Přibližně v polovině vaření přidáme houbové koření a nasekaný koriandr
  7. Vývar ochutnáme, podle chuti dosolíme nebo dosladíme
  8. Mezitím si v menší misce smícháme saté omáčku špetkou kurkumy, kmínu, kari a koriandrem
  9. Veganské maso umístíme alespoň na 25 minut do vody
  10. Poté ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu
  11. Přendáme ho do mísy a dochutíme ho solí, cukrem a pepřem
  12. Maso mícháme, aby se ve směsi obalilo
  13. Ve velké pánvi si na střední teplotu rozehřejeme olej
  14. Jakmile je zahřátý přidáme veganské hovězí maso a restujeme ho 3-5 minut, dokud není zlatavé
  15. Sundáme ho z plotny a dáme ho stranou
  16. Rýžové nudle si uvaříme podle návodu na obalu
  17. Poté je scedíme a rozdělíme do servírovacích misek
  18. Do každé misky přidáme lžíci saté omáčky
  19. A vlijeme horký vývar
  20. Navrch dáme kousky veganského hovězího masa, tofu, nakrájenou veganskou klobásu, cibuli, šťávu z limetky a čerstvý koriandr
  21. Můžeme také přidat klíčky mungo fazolí
Veganská verze salátu s hovězím masem a rýžovými nudlemi.
Zdroj: i.pinimg.com

Ananasové bun bo nam bo s tofu

Pro vegany i vegetariány je tento recept volbou číslo jedna. Tento vietnamský pokrm je plný lahodné zeleniny a skvěle zkombinovaného koření, že z toho vaši přátelé vegani zůstanou úplně paf.

Co budeme potřebovat

Na vývar

  1. ½ ananasu (nakrájeného na velké kousky)
  2. Tuřín (nakrájený na kostky)
  3. Ředkev (nahrubo nastrouhaná)
  4. 3 mrkve (nahrubo nastrouhané)
  5. 2 pórky
  6. 4 lžíce citronové šťávy
  7. 40 g cukru
  8. 2 l vody
  9. Lžíce houbového koření
  10. Špetka soli
  11. Olej

Na polévku

  1. 400 g tvrdého tofu (nakrájeného na kostky)
  2. ½ pórku
  3. 5 lžic citronové šťávy
  4. 100 g hlívy ústřičné (nakrájené)
  5. 2 lžíce chilli
  6. Lžička houbového koření

Na ozdobu a dochucení

  1. Bazalka
  2. Klíčky fazolí mungo
  3. Nakrájené zelené zelí
  4. Nakrájené fialové zelí
  5. Baby špenát
  6. Jarní cibulka
  7. Koriandr
  8. Plátky jalapenô

Postup

  1. Na vývar si připravíme pórek, který omyjeme, očistíme a jeho bílou část nakrájíme na kostičky a dáme stranou
  2. Poté do velkého hrnce přidáme všechny ingredience na vývar, kromě houbového koření
  3. Směs přivedeme k varu
  4. Poté teplotu snížíme na mírný stupeň a takto vaříme přibližně hodinu
  5. Když je vývar hotový, přidáme houbové koření, zamícháme a na nízkou teplotu stále necháme vařit
  6. V malé pánvi si rozpálíme olej a přidáme pórek a citronovou šťávu a necháme rozvonět
  7. Přidáme houby, tofu, chilli a dokořeníme podle našich preferencí
  8. Když e směs hotové přidáme jí do našeho vývaru a vaříme dalších 10-15 minut, aby se chutě prolnuly
  9. Uvaříme si nudle podle návodu a vložíme je do servírovací misky
  10. Na nudle nalijeme horký vývar a dozdobíme bylinkami, zelím, jalapeno, jarní cibulkou a fazolovými klíčky
Mísa plná zeleniny, zdravého masa s oříšků.
Zdroj: hungrypanda.cz

Bun bonam bo s vepřovým masem

Tento recept je přímo skrytý vietnamský klenot. Je to kombinace lehkých rýžových nudlí s extra silným vývarem, které se spolu krásně snoubí. Navíc v tomto receptu dominují hned dva druhy masa a to hovězí a vepřové, která jsou doplněna o lahodné bylinky.

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 900 g vepřového hlezna
  2. 450 g klobásy z vepřového masa (plněná česnekem a pepřem)
  3. 450 g hovězí stopky

Na vývar

  1. 1 l kuřecího vývaru
  2. 5 lžic citronové šťávy
  3. Cibule (rozpůlená)
  4. Lžíce soli
  5. Lžíce cukru
  6. 3 lžíce rybí omáčky
  7. Lžíce ústřicové omáčky

Na dochucení

  1. 2 lžíce oleje
  2. Šalotka (nakrájená na plátky)
  3. 2 lžíce česneku

Bylinky a zelenina

  1. Máta
  2. Bazalka
  3. Fazolové mungo klíčky
  4. Chilli
  5. Jalapeno
  6. Limetka (nakrájená na plátky)
  7. Hlávkový salát
  8. Opražené arašídy

Na nudle

  1. 250 g rýžových nudlí
  2. 10 g chilli
  3. 25 ml oleje
  4. 40 g cibule v prášku
  5. 25 g česneku v prášku
  6. Lžíce citronové šťávy
  7. Lžíce rybí omáčky
  8. Lžička cukru
  9. Špetka soli

Postup

  1. Maso omyjeme a očistíme
  2. Vložíme ho do velkého hrnce a přidáme vodu
  3. Vody musí být dostatek, aby maso bylo zcela ponořené, a přivedeme ho k varu
  4. Když se voda provaří, maso zceníme a důkladně ho propláchneme pod tekoucí vodou
  5. Poté ho vrátíme do hrnce a zalijeme ho vývarem a dostatkem vody
  6. Přidám citronovou šťávu a cibuli, znovu směs přivedeme k varu
  7. Poté teplotu snížíme na středně vysokou
  8. Pak přidáváme koření jako cukr, sůl, a omáčky
  9. Maso necháme vařit
  10. Průběžně ho však kontrolujeme, vepřové maso by mělo být hotové přibližně za hodinu, zatímco hovězí za 2-3 hodiny
  11. Když je maso uvařené a měkké, vyndáme ho z hrnce
  12. Maso necháme vychladnout a poté ho nakrájíme
  13. Mezitím si na malé pánvi orestujeme šalotku s česnekem
  14. Ty pak přidáme do hrnce s vývarem
  15. Uvaříme si nudle podle návodu na obalu a dáme je stranou
  16. Na pánvi si rozehřejeme olej a přidáme chilli, cibuli, česnek, rybí omáčku a zahříváme
  17. Když se směs začne redukovat, přidáme nudle a v chilli směsi je obalíme
  18. Pokud by se nám směs zdála příliš suchá, přidáváme olej
  19. Nudle poté přendáme do servírovacích misek
  20. Přidáme salát, lžíci vývaru, maso, klobásu a misky dozdobíme podle naší chuti mátou, jalapenos, mungo klíčky a limetkou
  21. Nakonec vše zasypeme praženými arašídy

Pro velké fajnšmekry doporučujeme přidat i nakládaný pikantní česnek, aby pokrm měl ten správný říz. Pokud byste zatoužili po vlastní domácí verzi nechte si inspirovat těmito recepty na nakládaný česnek a uvidíte, že jídlo dostane úplně jiný rozměr, než když použijete kupovaný.

Vietnamský salát plný pikantního vývaru a vepřového masa.
Zdroj: afamily.vn

Kuřecí bun bo nam bo

Možná jste dostali chuť na něco osvěžujícího, lehkého a chutného. S tímto receptem na originální vietnamský salát naplníte veškeré vaše představy.  I když v salátu najdeme rýžové nudle a kuřecí maso, salát by měl před podáváním trochu vychladnout. Zejména v jižním Vietnamu je tento salát velmi oblíbený a lze si ho vychutnat jako přílohu k různým pokrmům nebo podávat samostatně jako hlavní chod.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g kuřecího masa
  2. 2 cibule
  3. 500 g rýžových nudlí
  4. 250 g klíčků mungo
  5. 100 g nesolených arašídů
  6. Lžíce rybí omáčky
  7. Sůl
  8. Pepř
  9. Hlávkový salát
  10. Svazek jarní cibulky
  11. Čerstvý koriandr
  12. Cukr
  13. Citronová šťáva
  14. Ocet

Postup

  1. Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky
  2. Na pánvi si rozehřejeme olej
  3. Když je olej rozehřátý přidáme cibuli a nakrájený česnek
  4. Směs necháme rozvonět a poté přidáme kuřecí maso
  5. Mícháme a smažíme, dokud není hotové
  6. Poté si ve vodě se solí a octem uvaříme doměkka rýžové nudle
  7. Vodu slijeme a nudle opláchneme ve studené vodě
  8. Nesolené arašídy si na pánvi na sucho opražíme a v mixéru rozemeleme na menší kousky
  9. Hlávkový salát omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kusy
  10. Jarní cibulku nakrájíme na drobná kolečka
  11. A koriandr si nahrubo nasekáme
  12. Na omáčku si v teplé vodě rozpustíme cukr
  13. Přidáme citronovou šťávu, rybí omáčku a česnek
  14. Pro pálivou verzi přidáme i chilli
  15. Vše spolu promícháme
  16. Na servírování do misek připravíme nejdříve salát, poté klíčky, nudle, maso, bylinky a arašídy
  17. Polijeme omáčkou a podáváme
Tradiční vietnamský salát s rýžovými nudlemi a kuřecím masem.
Zdroj: kukbuk.pl

Vietnamská kuchyně je nesmírně rozmanitá a atraktivní. Potom zvlášť když se rýžové nudle vaří podle různých receptur.

Na severu jsou nejoblíbenější takzvané Bún Riêu (nudlová polévka z krabí pasty) a Bún Chả (grilované vepřové karbanátky s nudlemi) nebo Mì Quảng (nudle ve stylu Quang) a Bún bò Huế (Hue hovězí rýžové nudle) ve středu Vietnamu se upravují na způsob Bún bò xào Nam Bộ (vietnamský salát s hovězím masem a nudlemi) a tento recept je nepostradatelnou součástí jižanské kultury.

Kvůli své jednoduchosti se toto jídlo stane lehce návykové. To je také důvod, proč řada turistických průvodců řadí vietnamské hovězí maso s nudlovým salátem mezi 10 nejlepších jídel a specialit, která ve Vietnamu musíte vyzkoušet.

Tak si tento recept na bun bo nam bo uvařte s námi v pohodlí domova!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X