4 skvělé recepty na buřtguláš s masem i ve veganské verzi

Máte doma svůj oblíbený recept na buřtguláš?

Možná je načase vyzkoušet jej i trošku jinak. 

Tohle syté a velice chutné jídlo lze upravit v mnoha variantách, ať už doma nebo třeba venku nad ohněm.

Inspirujte se našimi recepty i různými způsoby zahuštění.

Zkusili byste i bezmasou variantu?

Tradiční buřtguláš

Kdo by jej neznal. Tohle jídlo dostane na nohy každého. Snadný recept je velice oblíbený i v kotlíkové verzi venku na ohni a skvěle zahřeje obzvlášť v zimních měsících. Pokud hledáte něco, čím potěšíte strávníky a zároveň se naučíte velice snadné jídlo, pak je tohle správná volba.

Ingredience:

  • 4 špekáčky
  • 8 středně velkých brambor
  • 2 větší cibule
  • 2 červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 60 g hladké mouky
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Ve větším hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, cibuli a papriku a chvíli restujte. 
  • Poté přidejte na kolečka či na kostičky nakrájené špekáčky (oloupané) a restujte, dokud nebudou ze stran trochu zlatavé.
  • Zasypte směs sladkou paprikou a kmínem a vmíchejte mouku. 
  • Takto restujte na nízkém ohni ještě zhruba 2 minuty, poté přilijte vývar.
  • Jakmile se začne vývar vařit, přidejte oloupané a nakrájené brambory.
  • Vařte, dokud brambory nezměknou. Nakonec přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte guláš samotný nebo s čerstvým chlebem.
Guláš s buřty a bramborami
mykentuckyhome-kim.blogspot.com

TIP: Další inspiraci na podobná jídla najdete v našich receptech na poctivý guláš.

Pikantní guláš s buřty

Trochu pálivé chuti nikdy neuškodí, a v případě buřtguláše už vůbec ne. Do tohoto receptu můžete navíc použít klasické špekáčky nebo třeba i klobásky, které máte rádi. A malý tip – s vychlazeným pivem vám bude chutnat ještě více. 

Ingredience:

  • 450 g špekáčků (mohou být i klobásky)
  • 450 g brambor
  • 400 g rajčat
  • 2-4 chilli papričky (podle chuti)
  • 2 cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce pikantní mleté papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidejte na kolečka či na kostičky nakrájené špekáčky nebo klobásky (menší klobásky můžete ponechat vcelku) a na kolečka nakrájené chilli papričky. Osmažte dozlatova.
  • Zasypte pikantní paprikou, vmíchejte mouku a po důkladném promíchání přilijte vývar. 
  • Přidejte nadrobno nakrájená oloupaná rajčata a protlak.Jakmile se začne vývar vařit, přidejte nakrájené a oloupané brambory. 
  • Vařte, dokud brambory nezměknou. Poté dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
Pikantní guláš s párkem a bramborami
folivers.com

TIP: Recept na pikantní buřtguláš můžete na talíři zjemnit zakysanou smetanou.

Španělský buřtguláš s chorizem

Podobné recepty, jako máme u nás, najdete i v jiných zemích. Například ve Španělsku, kde guláš vaří s chorizem a podávají s rýží. Zajímavá kombinace, která stojí za vyzkoušení. 

Ingredience:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
  • 700 g špekáčků či párků
  • 300 g chorizo klobásky
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce uzené papriky (koření)
  • 2 červené chilli papričky
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 175 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • V hrnci rozehřejte máslo společně s olejem. Orestujte nakrájené buřty či párky společně s chorizem po dobu 5-7 minut.
  • Maso dejte stranou a na výpeku osmažte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem (zhruba po dobu 3-4 minut). Zasypte moukou a restujte další 2-3 minuty. 
  • Přidejte papriku, chilli a pepř a důkladně promíchejte.
  • Zalijte směs vývarem a přidejte osmažené párky a chorizo. Vařte po dobu 30-35 minut (můžete také zapékat v troubě na 150 stupňů Celsia po stejnou dobu).
  • Hotový guláš podávejte s vařenou rýží a na talíři dozdobte zakysanou smetanou a posypejte nasekanou petrželkou. 
Buřtguláš s chorizo salámem a smetanou
bbc.co.uk/

Veganský guláš se sojovými párky

Nesmíme zapomínat ani na veganskou verzi, která se chutí téměř neliší od originálních receptů. V hlavní roli sojové párky. 

Ingredience:

  • 3 sojové párky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 6 středně velkých brambor
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 750 ml vody
  • 1 lžička kmínu
  • 3 lžičky sladké papriky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Rozehřejte olivový olej ve větším hrnci.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte zesklovatět.
  • Jakmile začne cibule hnědnout, přidejte na kostičky nakrájené brambory, kmín, papriku a sůl. Promíchejte.
  • Poté přidejte 500 ml vody, sojovou omáčku a rajčatovou pastu. 
  • Vařte po dobu 45 minut. Pokud se více vypaří voda, dolijte dalších 250 ml. Nechte ještě povařit a přidejte rajčatové pyré (díky němu není třeba další zahušťovadlo). 
  • Nakrájejte sojové párky na kolečka a zlehka je osmažte na pánvi s troškou oleje.Poté je přidejte do guláše a ještě chviličku povařte. 
  • Podávejte s čerstvým pečivem nebo samostatně. 
guláš se sojovými párky
brandnewvegan.com

Tipy jak zahustit buřtguláš

V našich receptech je k zahuštění používána klasika v podobě mouky. Jde to ale i jinak. Zde přinášíme hned několik tipů, jak buřtguláš připravit tak, aby měl dokonalou konzistenci.

Zahuštění chlebem

Chléb je velice oblíbenou variantou, jak zahustit jakýkoliv guláš. A postačí vám i starší a okoralý. Stačí jej zbavit kůrky a rozdrobit nebo nastrouhat. Pak už jen do guláše vmícháte libovolné množství podle toho, jak moc jej chcete mít hustý.

Kukuřičný škrob

Namísto mouky se dá použít také kukuřičný nebo bramborový škrob. Ten dnes seženete v obchodech zcela běžně. Používá se bez úpravy podobně, jako když zahušťujete moukou. 

Brambory

Pokud vám při vaření zbydou brambory, použijte je. Stačí jich do guláše trochu nastrouhat. V takové velikosti se rozvaří a omáčka bude tak akorát. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.