Pochutnejte si na nejoblíbenějších receptech na butter chicken, které vůbec existují.
V pár krocích si připravte tuto lahodnou a krémovou máslovou omáčku s kuřecím masem.
Jedním kousnutím objevíte krásy indických chutí.
Dobrou chuť!
Indické butter chicken
Aromatické zlatavé kousky kuřete v neuvěřitelné smetanové kari omáčce, tento recept na kuře na másle je jedním z nejlepších, které vyzkoušíte! Okamžitě si ho zamilujete, protože je tak snadné si ho v pohodlí domova připravit.
Co budeme potřebovat
Na marinádu
- 800 g vykostěných kuřecích stehen (bez kůže)
- 75 ml bílého jogurtu
- 2 lžičky česnekového prášku
- Lžíce mletého zázvoru
- 2 lžičky koření garam masala
- Špetka soli
- Lžička kurkumy
- lžička mletého kmínu
- Špetka chilli
Na omáčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce ghí (nebo másla)
- Velkou cibuli (nekrájená nadrobno)
- 2 lžíce česneku
- Lžíce mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 400 g drcených rajčat
- Špetka mletého koriandru
- Špetka soli
- Lžička chilli
- 150 ml smetany ke šlehání
- Lžíce cukru
Postup
- Kuřecí stehna si nakrájíme na menší kostičky
- V misce si kuřecí kousky smícháme se všemi ingrediencemi na marinádu
- Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a dáme alespoň na 30 minut do lednice
- Když je maso dostatečně uleželé, na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej na vysokou teplotu
- Kousky kuřete postupně na oleji smažíme
- Pozor, aby se nám kuře nezačalo vařit, proto ho smažíme ve várkách
- Kuře smažíme do zlatohnědé barvy, z každé strany přibližně 3 minuty a dáme stranou
- Na stejné pánvi si rozehřejeme ghí
- Přidáme cibuli a smažíme
- Přidáme česnek a zázvor
- Restujeme další minutu, dokud se směs nerozvoní
- Poté přidáme mletý koriandr, kmín a garam masalu
- Znovu necháme rozvonět
- Hned přidáme drcená rajčata, chilli a sůl
- Takto připravenou směs vaříme, za občasného míchání, 10 – 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezíská tmavě hnědou barvu
- Pánev sundáme z plotny a omáčku přelijeme do mixéru, ve kterém jí umixujeme dohladka
- Omáčku vrátíme zpět do pánve a přidáme smetanu a cukr
- Přidáme kuřecí stehna včetně šťávy a vaříme dalších 8-10 minut, dokud kuře není propečené a omáčka hustá
- Na talíři hotové indické butter chicken ozdobíme koriandrem a podáváme ho s basmati rýží nebo domácím naan chlebem

Kuřecí prsa na másle s cajunským kořením
Chuť tohoto pokrmu spočívá v tom nejkvalitnějším koření! Skvěle ochucená omáčka, krásně dokreslí celé jídlo. Stačí na ní pouhých 5 minut.
Co budeme potřebovat
Na cajunské koření
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky červené papriky
- Lžička sušeného oregana
- Špetka soli
- Lžička mletého česneku
- Lžička cibulového prášku
- Špetka mletého pepře
- Lžička chilli
Na kuře
- 600 g kuřecích prsou
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 75 g másla
- 100 ml kuřecího vývaru
Postup
- Všechny kořenící přísady na cajun smícháme
- Kuře si nakrájíme na 4 stejně velké steaky a vhodíme ho do cajun koření
- Přidáme lžíci oleje a kuře v koření rovnoměrně obalíme
- Zbývající olje rozehřejeme na pánvi na střední teplotu
- Kuře po várkách smažíme na pánvi
- Z každé strany přibližně 5-7 minut, dokud nezezlátne
- Kuřecí steaky z pánve sundáme a dáme je na 5 minut odpočinout stranou
- Mezitím si připravíme omáčku
- Teplotu na pánvi si snížíme a přidáme máslo
- To necháme rozpustit a poté začneme restovat česnek
- Necháme ho rozvonět a následně vlijeme kuřecí vývar
- Za občasného míchání ho necháme zredukovat
- Kuře buď do omáčky přidáme anebo omáčkou kuře následně při servírování poléváme

Garam masala butter chicken
Máslové kuře je jedním z nejoblíbenějších kari pokrmů na světě. Postup je jasný a snadný, stejně tak jako ingredience, které se v něm používají. Nemusíte hledat žádné složitosti, postupujte krok po kroku a připravíte si stejnou specialitu jako v Indii.
Co budeme potřebovat
Na marinádu
- 75 ml bílého jogurtu
- Lžíce citronové šťávy
- Lžička kurkumy
- 2 lžičky garam masala
- 3 stroužky česneku
- Lžička chilli (nebo kajenského pepře)
- Lžička mletého kmínu
- 5 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- 750 g kuřecích stehenních řízků
Na kari
- 30 g ghí
- Plechovka rajčatového protlaku
- 100 ml smetany ke šlehání
- Lžíce cukru
- Špetka soli
Postup
- Na marinádu si smícháme všechny ingredience do jedné nádoby (vyjma kuřete)
- Přísady poté rozmixujeme v kuchyňském robotu, aby byla extra hladká
- Poté přidáme kuřecí řízky
- Nádobu přikryjeme a dáme jí alespoň na 3 hodiny odpočinout do lednice (nejlépe však přes noc)
- Na přípravu kuřete si na pánvi rozehřejeme ghí na vysokou teplotu
- Přidáme naložené kuře a vaříme přibližně 3 minuty z každé strany
- Vmícháme rajčatový protlak, smetanu, cukr a sůl
- Přidáme také zbývající marinádu, co nám zbyla v misce po kuřeti
- Teplotu pod pánví ztlumíme a vaříme dalších 20 minut
- Ochutnáme a podle našich preferencí dochutíme
- Takto připravené kuře na másle podáváme s basmati rýží
Garam Masala je směs koření, která je dnes běžně dostupná v supermarketech. Najdete ho v sekci koření a stojí přibližně stejně jako ostatní koření.

Objevte podobné tipy
Kuřecí stehna s máslem a naan chlebem
Tento recept na butter chicken je jedno z nejjednodušších indických kari jídel na přípravu. Máslová kuřecí omáčka je tak dobrá, že ji budete chtít jíst každý den!
Co budeme potřebovat
Na maso
- 75 ml řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- Koření garam masala (podle chuti)
- špetka chilli
- 600 g kuřecích stehen (nakrájených na kostičky)
- Lžíce oleje
- 20 g másla
- Cibuli
- 410 g drcených rajčat
- 150 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany ne šlehání
Na naan
- 4 g droždí v prášku
- 125 ml teplé vody
- 15 g bílého cukru
- 30 ml plnotučného mléka
- Vejce
- 2 lžičky soli
- 270 g hladké mouky
- 30 g ghí
Postup
- V míse si smícháme jogurt, česnek, zázvor, kmín, koriandr, garam masala a chilli prášek
- Misku přikryjeme a umístíme jí na 2 hodiny do lednice
- Mezitím si připravíme naan chléb
- Na kvásek si smícháme droždí s teplou vodou a cukrem v menší misce
- Tu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 10 minut odpočívat na teplém místě
- Ušleháme si vejce s mlékem
- Mouku si samostatně prosejeme do samostatné mísy a přidáme sůl
- Přidáme mokré ingredience a v mouce uděláme důlek
- Do toho posléze vlijeme hotový kvásek a přidáme vyšlehané vejce s mlékem
- Těsto začneme zpracovávat a hníst
- Když je těsto z větší části zpracované, vytvoříme z něj kouli a mísu přikryjeme utěrkou
- Mísu s těstem tak o uložíme na teplé místo a necháme ho 1-1,5 hodiny kynout
- Poté vykynuté těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a znovu ho prohněteme
- Propracované těsto rozdělíme na 6 přibližně stejných kusů
- Ty poté tvarujeme do kuličky, lehce je pomoučíme, přikryjeme utěrkou a znovu necháme 15 minut kynout
- Poté kuličky na lehce pomoučené ploše vyválíme do tenkých placiček
- Na pánvi si rozehřejeme tenkou vrstvu oleje na vysokou teplotu
- Jednotlivé placky naanu začneme vkládat a smažit na pánvi
- Placku otáčíme až v momentě když spodní strana začne zlátnout
- Z každé strany placku opékáme asi 1 minutu
- Když se marináda připravená v hrnci si zahřejeme olej a rozpustíme máslo
- Přidáme cibuli a za občasného míchání jí vaříme, dokud nezesklovatí
- Přidáme kuřecí směs a vaříme přibližně 5 minut, dokud nezačne směs měnit barvu
- Vmícháme rajčatový protlak a vývar
- Hrnec přikryjeme a směs přivedeme k varu
- Když se směs začne vařit, teplotu snížíme na minimum a za občasného mícháme vaříme dalších 10 minut nebo dokud kuře zcela nezměkne a směs nezhoustne
- Vmícháme smetanu a vaříme dalších 5 minut, dokud se směs neprohřeje a nespojí
- Hotové kuře s máslem podáváme ještě teplé s čerstvým naan chlebem a lístky koriandru

Butter chicken s kokosovým mlékem
Toto máslové kuře s kokosovým mlékem je voňavé, kořeněné a krémové. Podává se s teplým naanem a posypané koriandrem. Toto jídlo se stane volbou číslo jedna u vás doma.
Co budeme potřebovat
Na omáčku
- Cibule (nakrájená)
- 5 stroužků česneku (nasekaný)
- 5 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- 2 chilli papričky (nakrájené)
- Lžička chilli
- Lžíce garam masala
- Lžíce mletého kmínu
- 2 lžičky koriandru
- 50 g kokosového oleje
- 30 g rajčatového protlaku
- 800 ml drcených rajčat
- 400 ml koksového mléka
- 2 lžíce medu (nebo třtinového cukru)
- Sůl
- Pepř
Na maso a marinádu
- 1 kg kuřecích stehen (nakrájených na kostky)
- 75 ml bílého jogurtu
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky garam masala
- Špetka mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
Postup
- Na kořenící směs si v kuchyňském robotu rozsekáme cibuli, všechen česnek, chilli papričky, zázvor
- Během mixování přidáme do směsi několik kapek vody, aby směs získala mazlavou konzistenci a dáme stranou
- Ve větší misce smícháme jogurt, 2 lžičky chilli, garam masalu, mletý kmín, mletý koriandr a kuře
- Vše společně promícháme, aby se kousky kuřete rovnoměrně v marinádě obalily
- Marinádu s kuřetem dáme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny marinovat
- Mezitím si v míse smícháme lžíci chilli, garam masaly a kmínu a 2 lžičky koriandru
- Na vysokou teplotu si zahřejeme hluboký hrnec společně s kokosovým olejem
- Do hrnce přidáme kořenící pastu, kterou jsme si připravili v kroku 1 a 2 a necháme jí rozvonět
- Vmícháme rajčatový protlak a vaříme dalších 5 minut
- Vlijeme drcená rajčata a přidáme med
- Poté směs dochutíme solí a pepřem
- Omáčku přivedeme k varu a poté ztlumíme, přikryjeme a necháme dalších 20 minut vařit
- Hrnec posléze odkryjeme a vmícháme plechovku kokosového mléka
- Marinované kuře přidáme do kokosovo-máslové omáčky a vaříme 20-25 minut, dokud kuře není měkké
- Hotové kuře s máslovou omáčkou podáváme s basmati rýží

Pákistánské kuře na másle
Pro tento recept na butter chicken budeme používat kuřecí stehna. Díky nim omáčka zůstane šťavnatá po celou dobu vaření, která je k vaření potřeba. Kuřecí prsa mohou celý pokrm zkazit, protože můžou být příliš suchá..
Co budeme potřebovat
- 50 ml oleje
- 500 g kuřecích stehen
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- 5 cm zázvoru (nastrouhaného)
- Špetka soli
- Lžička drceného kmínu
- Špetka koriandru
- Lžička garam masala
- Špetka chilli prášku
- Špetka mletého černého pepře
- 75 ml bílého jogurtu
- 3 celá loupaná rajčata z plechovky
- 75 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
Postup
- Na pánvi rozpálené na střední teplotu si rozehřejeme olej
- Přidáme kuře prolisovaný česnek a zázvor
- Přidáme zbylé koření a restujeme 3-4 minuty, aby se kuře zcela obalilo
- Poté přidáme jogurt a znovu mícháme
- Do pánve přidáme rajčata a necháme je projít varem
- Poté pánev přikryjeme a na střední tepotu vaříme 15 minut
- Po 15 minutách pánev odkryjeme a necháme zcela vyvařit vodu, která v omáčce zůstala
- Teplotu snížíme na minimum a přilijeme smetanu společně s pepřem a chilli
- Pánev znovu zakryjeme a necháme 2-3 minuty vařit
- Nakonec přidáme máslo a necháme ho rozpustit a omáčku prohřát
- Hotové kuře na másle podáváme s naan chlebem nebo uvařenou bílou rýží

Tyto recepty jsou především o správném marinování, které z obyčejného kuřecího maso udělá něco tak neobyčejného, že se budete oblizovat až za ušima ještě týden. Proto neváhejte a vyzkoušejte i další recepty na marinované kuřecí maso a vychutnejte si svůj oběd jako nikdy předtím.