Vynikající recepty na indické máslové kuře. Který z nich vyzkoušíte jako první?

Pochutnejte si na nejoblíbenějších receptech na butter chicken, které vůbec existují.

V pár krocích si připravte tuto lahodnou a krémovou máslovou omáčku s kuřecím masem.

Jedním kousnutím objevíte krásy indických chutí.

Dobrou chuť!

Indické butter chicken

Aromatické zlatavé kousky kuřete v neuvěřitelné smetanové kari omáčce, tento recept na kuře na másle je jedním z nejlepších, které vyzkoušíte! Okamžitě si ho zamilujete, protože je tak snadné si ho v pohodlí domova připravit.

Co budeme potřebovat

Na marinádu

  1. 800 g vykostěných kuřecích stehen (bez kůže)
  2. 75 ml bílého jogurtu
  3. 2 lžičky česnekového prášku
  4. Lžíce mletého zázvoru
  5. 2 lžičky koření garam masala
  6. Špetka soli
  7. Lžička kurkumy
  8. lžička mletého kmínu
  9. Špetka chilli

Na omáčku

  1. 2 lžíce olivového oleje
  2. 2 lžíce ghí (nebo másla)
  3. Velkou cibuli (nekrájená nadrobno)
  4. 2 lžíce česneku
  5. Lžíce mletého zázvoru
  6. 2 lžičky mletého kmínu
  7. 400 g drcených rajčat
  8. Špetka mletého koriandru
  9. Špetka soli
  10. Lžička chilli
  11. 150 ml smetany ke šlehání
  12. Lžíce cukru

Postup

  1. Kuřecí stehna si nakrájíme na menší kostičky
  2. V misce si kuřecí kousky smícháme se všemi ingrediencemi na marinádu
  3. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a dáme alespoň na 30 minut do lednice
  4. Když je maso dostatečně uleželé, na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej na vysokou teplotu
  5. Kousky kuřete postupně na oleji smažíme
  6. Pozor, aby se nám kuře nezačalo vařit, proto ho smažíme ve várkách
  7. Kuře smažíme do zlatohnědé barvy, z každé strany přibližně 3 minuty a dáme stranou
  8. Na stejné pánvi si rozehřejeme ghí
  9. Přidáme cibuli a smažíme
  10. Přidáme česnek a zázvor
  11. Restujeme další minutu, dokud se směs nerozvoní
  12. Poté přidáme mletý koriandr, kmín a garam masalu
  13. Znovu necháme rozvonět
  14. Hned přidáme drcená rajčata, chilli a sůl
  15. Takto připravenou směs vaříme, za občasného míchání, 10 – 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezíská tmavě hnědou barvu
  16. Pánev sundáme z plotny a omáčku přelijeme do mixéru, ve kterém jí umixujeme dohladka
  17. Omáčku vrátíme zpět do pánve a přidáme smetanu a cukr
  18. Přidáme kuřecí stehna včetně šťávy a vaříme dalších 8-10 minut, dokud kuře není propečené a omáčka hustá
  19. Na talíři hotové indické butter chicken ozdobíme koriandrem a podáváme ho s basmati rýží nebo domácím naan chlebem
Lahodný krémový pokrm s masem a rýží, který chutná přesně jako v Indii.
Zdroj: cubesnjuliennes.com

Kuřecí prsa na másle s cajunským kořením

Chuť tohoto pokrmu spočívá v tom nejkvalitnějším koření! Skvěle ochucená omáčka, krásně dokreslí celé jídlo. Stačí na ní pouhých 5 minut.

Co budeme potřebovat

Na cajunské koření

  1. 2 lžíce třtinového cukru
  2. 2 lžičky červené papriky
  3. Lžička sušeného oregana
  4. Špetka soli
  5. Lžička mletého česneku
  6. Lžička cibulového prášku
  7. Špetka mletého pepře
  8. Lžička chilli

Na kuře

  1. 600 g kuřecích prsou
  2. 2 lžíce olivového oleje
  3. 4 stroužky česneku
  4. 75 g másla
  5. 100 ml kuřecího vývaru

Postup

  1. Všechny kořenící přísady na cajun smícháme
  2. Kuře si nakrájíme na 4 stejně velké steaky a vhodíme ho do cajun koření
  3. Přidáme lžíci oleje a kuře v koření rovnoměrně obalíme
  4. Zbývající olje rozehřejeme na pánvi na střední teplotu
  5. Kuře po várkách smažíme na pánvi
  6. Z každé strany přibližně 5-7 minut, dokud nezezlátne
  7. Kuřecí steaky z pánve sundáme a dáme je na 5 minut odpočinout stranou
  8. Mezitím si připravíme omáčku
  9. Teplotu na pánvi si snížíme a přidáme máslo
  10. To necháme rozpustit a poté začneme restovat česnek
  11. Necháme ho rozvonět a následně vlijeme kuřecí vývar
  12. Za občasného míchání ho necháme zredukovat
  13. Kuře buď do omáčky přidáme anebo omáčkou kuře následně při servírování poléváme
Křehké kuře s jemnou máslovou omáčkou a koriandrem.
Zdroj: simplyrecipes.com

Garam masala butter chicken

Máslové kuře je jedním z nejoblíbenějších kari pokrmů na světě. Postup je jasný a snadný, stejně tak jako ingredience, které se v něm používají. Nemusíte hledat žádné složitosti, postupujte krok po kroku a připravíte si stejnou specialitu jako v Indii.

Co budeme potřebovat

Na marinádu

  1. 75 ml bílého jogurtu
  2. Lžíce citronové šťávy
  3. Lžička kurkumy
  4. 2 lžičky garam masala
  5. 3 stroužky česneku
  6. Lžička chilli (nebo kajenského pepře)
  7. Lžička mletého kmínu
  8. 5 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
  9. 750 g kuřecích stehenních řízků

Na kari

  1. 30 g ghí
  2. Plechovka rajčatového protlaku
  3. 100 ml smetany ke šlehání
  4. Lžíce cukru
  5. Špetka soli

Postup

  1. Na marinádu si smícháme všechny ingredience do jedné nádoby (vyjma kuřete)
  2. Přísady poté rozmixujeme v kuchyňském robotu, aby byla extra hladká
  3. Poté přidáme kuřecí řízky
  4. Nádobu přikryjeme a dáme jí alespoň na 3 hodiny odpočinout do lednice (nejlépe však přes noc)
  5. Na přípravu kuřete si na pánvi rozehřejeme ghí na vysokou teplotu
  6. Přidáme naložené kuře a vaříme přibližně 3 minuty z každé strany
  7. Vmícháme rajčatový protlak, smetanu, cukr a sůl
  8. Přidáme také zbývající marinádu, co nám zbyla v misce po kuřeti
  9. Teplotu pod pánví ztlumíme a vaříme dalších 20 minut
  10. Ochutnáme a podle našich preferencí dochutíme
  11. Takto připravené kuře na másle podáváme s basmati rýží

Garam Masala je směs koření, která je dnes běžně dostupná v supermarketech. Najdete ho v sekci koření a stojí přibližně stejně jako ostatní koření.

Kuře s máslem a lahodnou máslovou omáčkou s garam masala a naanem.
Zdroj: simplejoy.com

Kuřecí stehna s máslem a naan chlebem

Tento recept na butter chicken je jedno z nejjednodušších indických kari jídel na přípravu. Máslová kuřecí omáčka je tak dobrá, že ji budete chtít jíst každý den!

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 75 ml řeckého jogurtu
  2. 2 stroužky česneku
  3. 3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
  4. 2 lžičky mletého kmínu
  5. 2 lžičky mletého koriandru
  6. Koření garam masala (podle chuti)
  7. špetka chilli
  8. 600 g kuřecích stehen (nakrájených na kostičky)
  9. Lžíce oleje
  10. 20 g másla
  11. Cibuli
  12. 410 g drcených rajčat
  13. 150 ml kuřecího vývaru
  14. 100 ml smetany ne šlehání

Na naan

  1. 4 g droždí v prášku
  2. 125 ml teplé vody
  3. 15 g bílého cukru
  4. 30 ml plnotučného mléka
  5. Vejce
  6. 2 lžičky soli
  7. 270 g hladké mouky
  8. 30 g ghí

Postup

  1. V míse si smícháme jogurt, česnek, zázvor, kmín, koriandr, garam masala a chilli prášek
  2. Misku přikryjeme a umístíme jí na 2 hodiny do lednice
  3. Mezitím si připravíme naan chléb
  4. Na kvásek si smícháme droždí s teplou vodou a cukrem v menší misce
  5. Tu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 10 minut odpočívat na teplém místě
  6. Ušleháme si vejce s mlékem
  7. Mouku si samostatně prosejeme do samostatné mísy a přidáme sůl
  8. Přidáme mokré ingredience a v mouce uděláme důlek
  9. Do toho posléze vlijeme hotový kvásek a přidáme vyšlehané vejce s mlékem
  10. Těsto začneme zpracovávat a hníst
  11. Když je těsto z větší části zpracované, vytvoříme z něj kouli a mísu přikryjeme utěrkou
  12. Mísu s těstem tak o uložíme na teplé místo a necháme ho 1-1,5 hodiny kynout
  13. Poté vykynuté těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a znovu ho prohněteme
  14. Propracované těsto rozdělíme na 6 přibližně stejných kusů
  15. Ty poté tvarujeme do kuličky, lehce je pomoučíme, přikryjeme utěrkou a znovu necháme 15 minut kynout
  16. Poté kuličky na lehce pomoučené ploše vyválíme do tenkých placiček
  17. Na pánvi si rozehřejeme tenkou vrstvu oleje na vysokou teplotu
  18. Jednotlivé placky naanu začneme vkládat a smažit na pánvi
  19. Placku otáčíme až v momentě když spodní strana začne zlátnout
  20. Z každé strany placku opékáme asi 1 minutu
  21. Když se marináda připravená v hrnci si zahřejeme olej a rozpustíme máslo
  22. Přidáme cibuli a za občasného míchání jí vaříme, dokud nezesklovatí
  23. Přidáme kuřecí směs a vaříme přibližně 5 minut, dokud nezačne směs měnit barvu
  24. Vmícháme rajčatový protlak a vývar
  25. Hrnec přikryjeme a směs přivedeme k varu
  26. Když se směs začne vařit, teplotu snížíme na minimum a za občasného mícháme vaříme dalších 10 minut nebo dokud kuře zcela nezměkne a směs nezhoustne
  27. Vmícháme smetanu a vaříme dalších 5 minut, dokud se směs neprohřeje a nespojí
  28. Hotové kuře s máslem podáváme ještě teplé s čerstvým naan chlebem a lístky koriandru
Krémový indický tradiční pokrm s kuřecími stehny a naan chlebem.
Zdroj: recipetineats.com

Butter chicken s kokosovým mlékem

Toto máslové kuře s kokosovým mlékem je voňavé, kořeněné a krémové. Podává se s teplým naanem a posypané koriandrem. Toto jídlo se stane volbou číslo jedna u vás doma.

Co budeme potřebovat

Na omáčku

  1. Cibule (nakrájená)
  2. 5 stroužků česneku (nasekaný)
  3. 5 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
  4. 2 chilli papričky (nakrájené)
  5. Lžička chilli
  6. Lžíce garam masala
  7. Lžíce mletého kmínu
  8. 2 lžičky koriandru
  9. 50 g kokosového oleje
  10. 30 g rajčatového protlaku
  11. 800 ml drcených rajčat
  12. 400 ml koksového mléka
  13. 2 lžíce medu (nebo třtinového cukru)
  14. Sůl
  15. Pepř

Na maso a marinádu

  1. 1 kg kuřecích stehen (nakrájených na kostky)
  2. 75 ml bílého jogurtu
  3. 2 lžičky chilli
  4. 2 lžičky garam masala
  5. Špetka mletého koriandru
  6. 2 lžičky mletého kmínu

Postup

  1. Na kořenící směs si v kuchyňském robotu rozsekáme cibuli, všechen česnek, chilli papričky, zázvor
  2. Během mixování přidáme do směsi několik kapek vody, aby směs získala mazlavou konzistenci a dáme stranou
  3. Ve větší misce smícháme jogurt, 2 lžičky chilli, garam masalu, mletý kmín, mletý koriandr a kuře
  4. Vše společně promícháme, aby se kousky kuřete rovnoměrně v marinádě obalily
  5. Marinádu s kuřetem dáme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny marinovat
  6. Mezitím si v míse smícháme lžíci chilli, garam masaly a kmínu a 2 lžičky koriandru
  7. Na vysokou teplotu si zahřejeme hluboký hrnec společně s kokosovým olejem
  8. Do hrnce přidáme kořenící pastu, kterou jsme si připravili v kroku 1 a 2 a necháme jí rozvonět
  9. Vmícháme rajčatový protlak a vaříme dalších 5 minut
  10. Vlijeme drcená rajčata a přidáme med
  11. Poté směs dochutíme solí a pepřem
  12. Omáčku přivedeme k varu a poté ztlumíme, přikryjeme a necháme dalších 20 minut vařit
  13. Hrnec posléze odkryjeme a vmícháme plechovku kokosového mléka
  14. Marinované kuře přidáme do kokosovo-máslové omáčky a vaříme 20-25 minut, dokud kuře není měkké
  15. Hotové kuře s máslovou omáčkou podáváme s basmati rýží
Výbrná máslová omáčka s kokosovým mlékem, s kuřecími stehny a rýží.
Zdroj: jocooks.com

Pákistánské kuře na másle

Pro tento recept na butter chicken budeme používat kuřecí stehna. Díky nim omáčka zůstane šťavnatá po celou dobu vaření, která je k vaření potřeba. Kuřecí prsa mohou celý pokrm zkazit, protože můžou být příliš suchá..

Co budeme potřebovat

  1. 50 ml oleje
  2. 500 g kuřecích stehen
  3. 3 stroužky česneku (prolisovaný)
  4. 5 cm zázvoru (nastrouhaného)
  5. Špetka soli
  6. Lžička drceného kmínu
  7. Špetka koriandru
  8. Lžička garam masala
  9. Špetka chilli prášku
  10. Špetka mletého černého pepře
  11. 75 ml bílého jogurtu
  12. 3 celá loupaná rajčata z plechovky
  13. 75 ml smetany ke šlehání
  14. 30 g másla

Postup

  1. Na pánvi rozpálené na střední teplotu si rozehřejeme olej
  2. Přidáme kuře prolisovaný česnek a zázvor
  3. Přidáme zbylé koření a restujeme 3-4 minuty, aby se kuře zcela obalilo
  4. Poté přidáme jogurt a znovu mícháme
  5. Do pánve přidáme rajčata a necháme je projít varem
  6. Poté pánev přikryjeme a na střední tepotu vaříme 15 minut
  7. Po 15 minutách pánev odkryjeme a necháme zcela vyvařit vodu, která v omáčce zůstala
  8. Teplotu snížíme na minimum a přilijeme smetanu společně s pepřem a chilli
  9. Pánev znovu zakryjeme a necháme 2-3 minuty vařit
  10. Nakonec přidáme máslo a necháme ho rozpustit a omáčku prohřát
  11. Hotové kuře na másle podáváme s naan chlebem nebo uvařenou bílou rýží
Kuře na másle na pákistánský způsob s naan chlebem a rýží.
Zdroj: oliveandmango.com

Tyto recepty jsou především o správném marinování, které z obyčejného kuřecího maso udělá něco tak neobyčejného, že se budete oblizovat až za ušima ještě týden. Proto neváhejte a vyzkoušejte i další recepty na marinované kuřecí maso a vychutnejte si svůj oběd jako nikdy předtím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X