Pod pojmem čaj si obvykle představíme nálev z lístků čajovníku čínského.
K osvěžení ale slouží i bylinné čaje, které mají současně léčebné účinky.
Směs bylin či jednodruhové čaje
Čaje z léčivých bylin mohou být připraveny ze směsi bylin nebo z jedné byliny. K přípravě bylinných čajů jsou užívány různé části rostlin a to kořen, nať, listy a květy. Nálev se připravuje ze sušených nebo čerstvých bylin. Pokud jsou použity čerstvé byliny, je třeba použít až dvojnásobné množství.
Velice důležité je období, kdy se rostliny sbírají. Vhodná je doba, kdy rostliny obsahují nejvíce účinných látek. Rostliny nesbírejte v místech, která mohou být znečištěna hnojivy a jinými škodlivými látkami.
Objevte podobné tipy
Heřmánkový čaj
Jako léčivka se heřmánek používá již od nepaměti. Znali ho totiž ve starém Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě. Můžeme ho používat jako nálev, nebo do ozdravných koupelí či ho sušený dáváme do polštářů pro lepší spánek. Heřmánek se používá k léčbě zánětů, infikovaných sliznic a alergických reakcí na kůži. Dále ho můžeme použít při žaludečních a střevních potížích nebo při nadýmání. Zároveň uvolňuje křeče a tiší bolesti. Může se používat i při bronchiálním astmatu a nachlazení, zvyšuje pocení a napomáhá hojení ran a při dětské kolice. Při dlouhodobém používání však může vysušovat sliznice a při předávkování způsobuje zvracení.
INGREDIENCE:
- 2 lžičky sušených heřmánkových květů
- voda
- cukr nebo med
POSTUP:
- Do hrnku dáme heřmánek.
- Uvaříme vodu a tou heřmánek v hrnku zalijeme.
- Necháme asi 10 minut louhovat a zcedíme.
- Pijeme oslazené medem nebo cukrem.
zdroj: livestrong.com
Kopřivový čaj
Kopřivu používáme při onemocnění kloubů či při krvácení z dásní. Kopřiva pomáhá také u nemocí, jakými jsou cukrovka, akné či bronchitida. Podporuje tvorbu mateřského mléka, proto se přidává do směsí pro kojící matky.
INGREDIENCE:
- hrst lístků čerstvé kopřivy
- voda
POSTUP:
- K přípravě kopřivového čaje používáme čerstvou kopřivu.
- Tu natrháme někde v čisté přírodě a nejlépe na jaře.
- Vezmeme hrst čerstvých lístků a dáme je do hrnku.
- Vodu uvedeme do varu a zalijeme jí kopřivové lístky.
- Necháme asi 15 minut louhovat a pak slijeme a podáváme.
Mátový čaj
Mátu používáme hlavně při léčbě revmatismu, žlučníkových kamenů, při bolestech nervů, nevolnostech a průjmech. Zároveň máta pomáhá při zvonění v uších. Pozor – máta by neměla být konzumována v těhotenství.
INGREDIENCE:
- čerstvá máta
- voda
- cukr nebo med
POSTUP:
- Vezmeme svazek čerstvé máty, což je míra pro asi litrovou konvičku čaje, otrháme lístky a opláchneme.
- Mátu zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut louhovat.
- Slijeme a můžeme podávat.
zdroj: scibosnian.com
Bylinné čaje nejčastěji sladíme včelím medem. Můžeme však použít také pampeliškový med. Nedáváme ho však do horkého nápoje, protože bychom tím zničili vitamíny a cenné látky v medu obsažené.
Pokud vám chutná kopřivový čaj, můžeme doporučit i ostatní recepty z kopřiv, které jsou k dostání na našem webu.