6 receptů na čaje z bylinek, které zaženou žízeň i léčí. Inspirujte se!

Jste milovníkem teplých nápojů a zároveň věříte léčivým účinkům přírody?

Pak jste tu správně!

Vyzkoušejte naše recepty na bylinné čaje, které vás nejen zahřejí, ale pomohou vám i s různými zdravotními neduhy.

Najdete zde například tipy, jak správně připravit čaj z maliníku, meduňky nebo heřmánku.

Užijte si to!

Heřmánkový čaj

Heřmánek používat jako nálev, nebo do ozdravných koupelí či ho sušený dáváme do polštářů pro lepší spánek. Heřmánek se používá k léčbě zánětů, infikovaných sliznic a alergických reakcí na kůži. Dále ho můžeme použít při žaludečních a střevních potížích nebo při nadýmání. Zároveň uvolňuje křeče a tiší bolesti. Může se používat i při bronchiálním astmatu a nachlazení, zvyšuje pocení a napomáhá hojení ran a při dětské kolice. Při dlouhodobém používání však může vysušovat sliznice a při předávkování způsobuje zvracení.

Ingredience

  • 2 lžičky sušených heřmánkových květů
  • voda
  • cukr nebo med

Postup

  1. Do hrnku dejte heřmánek.
  2. Uvařte vodu a tou heřmánek v hrnku zalijte.
  3. Nechte asi 10 minut louhovat a zceďte.
  4. Pijte oslazené medem nebo cukrem.
Čaj z heřmánku v hrníčku, ozdobený čerstvým heřmánkem.
www.livestrong.com

Kopřivový čaj

Kopřivu používáme při onemocnění kloubů či při krvácení z dásní. Kopřiva pomáhá také u nemocí, jakými jsou cukrovka, akné či bronchitida. Podporuje tvorbu mateřského mléka, proto se přidává do směsí pro kojící matky.

Ingredience

  • hrst lístků čerstvé kopřivy
  • voda

Postup

  1.  K přípravě kopřivového čaje používejte čerstvou kopřivu.
  2. Tu natrhejte někde v čisté přírodě a nejlépe na jaře.
  3. Vezměte hrst čerstvých lístků a dejte je do hrnku.
  4. Vodu přiveďte k varu a zalijte jí kopřivové lístky.
  5. Nechte asi 15 minut louhovat a pak slijte a podávejte.
Čaj z kopřiv v hrnícku ozdobený čerstvou kopřivou.
www.food.ndtv.com

Mátový čaj

Mátu používáme hlavně při léčbě revmatismu, žlučníkových kamenů, při bolestech nervů, nevolnostech a průjmech. Zároveň máta pomáhá při zvonění v uších. Pozor – máta by neměla být konzumována v těhotenství.

Ingredience

  • čerstvá máta
  • voda
  • cukr nebo med

Postup

  1. Vezměte svazek čerstvé máty, což je míra pro asi litrovou konvičku čaje, otrhejte lístky a opláchněte.
  2. Mátu zalijte horkou vodou a nechte asi 5 minut louhovat.
  3. Slijte a můžete podávat.
Čaj z máty v hrníčku s podtáckem.
www.scibosnian.com

Jak nejlépe navodit zimní atmosféru? Podívejte se na naše klasické i moderní recepty na pečený čaj a provoňte jím svůj domov.

Kontryhelový čaj

Kontryhel sepoužívá při hojení raj, pomáhá při kožních problémech jako jsou vyrážky nebo akné. Léčí kousnutí a bodnutí hmyzem. To vše díky jeho vysušujícím účinkům na tkáně. Mezi jeho výhody také patří léčba otoků a zánětů, zažívacích problémů a mírného průjmu. Právě jsme vyjmenovali spoustu důvodů, proč si z něj připravit čaj, tak hurá do toho!

Ingredience

  • voda
  • čerstvý kontryhel

Postup

  1. Na 1 šálek převařené vody potřebujete jednu polévkovou lžíci kontryhele.
  2. Čaj zakryjte a nechte 10 – 15 minut louhovat.
  3. Zceďte a pak už si ho jen vychunávejte!
Čaj z kontryhelu v hrníčku s podtáckem, s čerstvým kontryhelem položeným vedle.
www.healthembassy.co.uk

Čaj z maliníku

Čaj z listů maliníku je prý kouzelný elixír, který pomáhá usnadnit přirozený porod. Bylo prokázáno, že urychluje porod a snižuje případné komplikace. Připravte si ho s námi. Je to neuvěřitelně jednoduché! Navíc má úžasnou chuť, která je velmi podobná černému čaji. Je skvělý studený i teplý.

Ingredience

  • voda
  • čerstvé listy maliníku

Postup

  1. Nasbírejte mladé malinové listy.
  2. Listy dobře omyjte tekoucí vodou, abyste odstranili prach a hmyz, a položte je na kuchyňskou utěrku, aby se odpařila část vlhkosti.
  3. Listy osušte.
  4. Listy můžete buď nechat přirozeně uschnout, nebo použít sušičku, která je usuší rychleji.
  5. Pokud je necháte schnout přirozeně, pak odstraňte spodní listy, stonky svažte do malých svazků a zavěste dnem vzhůru.
  6. Pokud v sušičce, pak ji předehřejte na 40 stupňů Celsia.
  7. Umístěte bylinky v jedné vrstvě na sušící podnosy a vložte je do sušičky.
  8. Sušte, dokud bylinky neuschnou, 1 až 4 hodiny.
  9. Kontrolujte každých 30 minut, aby nedošlo k přeschnutí.
  10. Jakmile listy uschnou, skladujte je lehce zabalené ve skleněné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
  11. Snažte se je nerozdrtit, aby si zachovali chuť, dokud nebudete připraveni uvařit čaj.
  12. Sklenice skladujte na chladném a tmavém místě, mimo dosah tepla, vlhkosti a teplotních výkyvů.
  13.  Sušené bylinky při správném skladování zůstanou účinné po dobu 6 až 12 měsíců.
  14. K vaření čaje použijte asi 1 čajovou lžičku drcených sušených malinových listů na šálek vroucí vody.
  15. Louhujte alespoň 5 minut a pijte jako běžný čaj.
Maliníkový čaj ve skleněném hrníčku s vedle položenou sušenou směsí.
www.mommypotamus.com

Meduňkový čaj

Meduňkový čaj má příjemnou chuť, díky které se stal velkým hitem. Některé údajné zdravotní přínosy meduňkového čaje zahrnují snížení stresu, prevenci infekcí a lepší spánek. Studie také ukazují, že meduňkový čaj může pomoci snížit úzkost a depresi a snižuje krevní tlak. Vyzkoušejte ho i vy!

Ingredience

  • 1/4 šálku nasekaných čerstvých listů meduňky
  • 1 šálek vody
  • 1 lžička medu (volitelně)

Postup

  1. Nasekejte listy meduňky a dejte stranou.
  2. Ohřejte vodu v hrníčku v mikrovlnné troubě nebo na sporáku až do varu.
  3. Smíchejte listy a vodu v hrnku a nechte 10 minut louhovat.
  4. Vmíchejte med a podle potřeby přeceďte.
  5. Pijte teplé.
Čaj z meduňky v hrníčku s vedle položenými jablky, limetkou a sladkým pečivem.
www.webmd.com

Bylinné čaje nejčastěji sladíme včelím medem. Můžeme však použít také pampeliškový med. Nedáváme ho však do horkého nápoje, protože bychom tím zničili vitamíny a cenné látky v medu obsažené.

Pokud vám chutná kopřivový čaj, můžeme doporučit i ostatní recepty z kopřiv, které jsou k dostání na našem webu.

Směs bylin či jednodruhové čaje

Čaje z léčivých bylin mohou být připraveny ze směsi bylin nebo z jedné byliny. K přípravě bylinných čajů jsou užívány různé části rostlin a to kořen, nať, listy a květy. Nálev se připravuje ze sušených nebo čerstvých bylin. Pokud jsou použity čerstvé byliny, je třeba použít až dvojnásobné množství.

Velice důležité je období, kdy se rostliny sbírají. Vhodná je doba, kdy rostliny obsahují nejvíce účinných látek. Rostliny nesbírejte v místech, která mohou být znečištěna hnojivy a jinými škodlivými látkami.

A jaký bylinkový čaj máte nejraději vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X