Jestli fandíte nakládané zelenině, která se hodí jako příloha, pak určitě vyzkoušejte recepty na čalamádu!
Tato původem maďarská pochoutka je ideální volbou k masu, ale i k různým zeleninovým pokrmům.
Klidně si můžete dát řízek, brambory a k tomu tuto lahůdku, nebo jí naservírujte k steaku či grilovanému špekáčku.
Otestujte naše receptury a zjistěte, která nejvíc chutná nejen vám, ale i vašim blízkým či přátelům.
Uvidíte, že se budete olizovat až na hlavě.
Čalamáda z cukety
Určitě všichni znáte to období, když se s přáteli či sousedy zdravíme se slovy, nechceš cuketu? Pokud máte přebytky a nikdo je nechce, udělejte si z nich tuto vynikající nakládanou směs. A když zkusíte třeba recepty na vepřové kotlety, máte k nim ideální přílohu.
Ingredience:
- 2 kg cukety
- 500 g papriky
- 250 g mrkve
- 250 g cibule
- 100 g cukru
- 50 g soli
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 ml octa
Postup
- Všechnu zeleninu si důkladně očistíme, mrkev je lepší oloupat škrabkou jako cuketu.
- Z cuket odstraníme semínka a spolu s mrkví je nahrubo nastrouháme.
- Cibuli nasekáme najemno a papriky nakrájíme na tenké proužky.
- K nakrájené zelenině přidáme ocet, cukr a sůl.
- Směs necháme odstát aspoň dvě hodiny, aby zelenina pustila šťávu.
- Nakonec plníme do čistých sklenic, které uzavřeme pomocí víčka a zavařujeme 20 minut.

Objevte podobné tipy
Maďarská čalamáda ze zelí
Zelný salát (maďarsky se říká csalamádé) je jednou z nejlepších salátových příloh, kterou si můžete dát nejčastěji k masovým pokrmům. Je to lehce křupavá a velmi chutná lahůdka, která se připravuje již po dlouhá léta.
Ingredience:
Na čalamádu:
- 1 000 gramů bílého zelí
- 4 červené cibule
- 2 červené papriky
- 2 lžičky soli (může být i mořská)
Na zálivku:
- 3 polévkové lžíce cukru
- 4 lžíce (10%) bílého octa
- 2 hrnky studené vody
Postup
- Zelí nakrájíme na velmi tenké plátky.
- Takto nakrájené zelí dáme do velké mísy. Přisypeme 2 lžičky soli a promícháme.
- Červenou cibuli a papriku nakrájíme na hodně tenké plátky. Posypeme špetkou soli.
- Odložíme na 30 minut, aby mohla sůl pracovat a zelenina pustila přebytečnou tekutinu.
- Když zelí změkne, scedíme ho a krátce prohněteme.
- Z osoleného zelí pak začneme nabírat po hrstech a vymačkávat z něj zbývající tekutinu co nejvíce to jde.
- Osolenou cibuli a papriku rovněž vymačkáme.
- Do velké mísy dáme cukr s octem a zalijeme vodou. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
- Do octové směsi vložíme prolisované zelí, cibuli i papriku a dobře promícháme.
- Zeleninu pod octovou směsí přitlačíme a necháme několik hodin, ideálně přes noc v lednici.
- Následující den naplníme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně zavíčkujeme a sterilujeme, jak jsme zvyklí

Tip: Vynikající je také čalamáda z paprik. Co na ní potřebujeme?
2 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 1 kg salátových okurek, 500 g cibule, 400 g mrkve, 200 bílého octa (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polévkovou lžíci celého černého pepře, 70 g soli, 400 g krystalového cukru, 1 lžičky kyseliny citronové (prášek) a 1 lžičku benzoátu sodného.
Zelí, papriky a mrkve očistíme a nakrájíme na tenké proužky, cibuli a salátové okurky nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do velké mísy, osolíme, přidáme koření, zalijeme octem, důkladně promícháme a necháme 5 – 6 hodin odstát.
Poté rozdělíme do sklenic, dobře zatlačíme a dolijeme šťávou až k hrdlu. Dobře zavíčkujeme a uskladníme na chladném místě.
Něco málo o čalamádě
Maďarsko je známé tím, že se tu spousta hlavních jídel podává s nakládanou zeleninou. Vedle sterilovaných okurek, červené řepy nebo čerstvého melounu je to právě čalamáda, která dokáže oživit jakýkoliv masový pokrm.
Tento míchaný zeleninový „salát“ se ve většině případů vyrábí z nakrájeného zelí, okurek, papriky, mrkve a cibule. Vhodnou alternativou, která je velmi oblíbená, jsou zelená rajčata.
Na dochucení „csalamádé“ je potřeba v základu ocet, cukr a sůl. Jinak je možné přidat jakékoliv oblíbené koření, záleží na tom, jakou chcete příchuť. Samozřejmostí je černý pepř, hořčičná semínka, bobkový list a koriandrová semínka.
Když se podíváme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnost směsi je 7 kilogramů. To znamená, že je vždy potřeba koupit o kousek víc, protože se musí počítat s odpadem při čištění, loupání atd.
U zelí je lepší mít 2,3 kg, aby zůstala čistá váha 2 kg, to samé papriky a ostatní zelenina. Následující ingredience odpovídají čisté hmotnosti. Kolik, čeho bude potřeba?
Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bílého zelí, 2 kg paprik, 2 kg okurek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1 lžička disiřičitanu draselného, 1 lžička benzoátu sodného, 400 g krystalového cukru, 120 g soli, 200 ml 20 % octa.
Jak na to: Zelí, okurky a mrkev oloupeme a nastrouháme. Papriku a cibuli nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovské mísy, posypeme solí a cukrem a promícháme.
Do odměrky nalijeme ocet, přidáme benzoan sodný a disiřičitan draselný a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Zeleninu zalijeme octem a směs důkladně promícháme.
Hrnec přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na suché a chladné místo. Nálev mícháme jednou denně po dobu 10 dnů. Poté 10. den nalijeme směs i s nálevem do sklenic a umístíme je na polici ve spíži.
Dobry vecer jak dlouho vydrží čalamáda se zelí paprik a cibule. Koukám že se nesterilizuje.