Čalamáda různých chutí uchová zeleninu na zimní čas

Urodil se vám na zahradě nadbytek zeleniny a nyní přemýšlíte, co s ním?

Použijte ji pro výrobu čalamády, kterou určitě oceníte hlavní v zimním čase.

Čalamáda a vhodná zelenina

Na prvním místě je třeba uvést cibuli, která je do čalamády bezpodmínečně nutná a může být bílá i červená. Dále to jsou obvyklé druhy jako okurky, rajčata, papriky všech barev, hlávkové zelí, květák, mrkev a celer.

Do čalamády se dají použít i malé, dosud nevyzrálé cukety nebo patizony a mladé paličky kukuřice. Zeleninu také můžeme míchat s druhy hub vhodnými k nakládání. Kombinace zelenin i vzájemné poměry mohou být zcela libovolné a pokud postupujeme podle receptu, tak i tam si v případě nutnosti můžeme dovolit menší odchylky.

1. Čalamáda se zelím, paprikou a cibulí

Papriky, cibule i zelí jsou běžnou součástí čalamády.

INGREDIENCE:

  • 3 kg zelí
  • 1,5 kg paprik
  • 3 cibule
  • nálev – 500 g cukru, 4 dcl oleje, 4 dcl octa, 1 balíček DEKO

POSTUP:

  1. Hlávku zelí umyjeme a nakrouháme na proužky.
  2. Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme také na proužky.
  3. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  4. Zeleninu dáme do mísy a necháme chvíli odležet.
  5. Připravíme si nálev na čalamádu – svaříme cukr, olej, ocet a DEKO.
  6. Nálev nalijeme na zeleninu v míse, důkladně promícháme a necháme odležet do druhého dne, kdy zelenina pustí šťávu.
  7. Zeleninu napěchujeme do sklenic a uložíme do chladna.

Hotový recept na čalamádu ze zelí, paprik a cibule

zdroj: smittenkitchen.com

2. Čalamáda z nezralých rajčat

Nestihly vám na podzim dozrát všechna rajčata? Nevadí, i z nich můžete totiž připravit chutnou čalamádu.

INGREDIENCE:

  • 1 kg nezralých rajčat
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cibule
  • 1 kg okurek
  • 2,5 dl vody
  • 2,5 dl octa
  • 2.5 dl oleje
  • 80 g cukru
  • 50 g soli

POSTUP:

  1. Rajčata, papriky a okurky omyjeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Na kolečka nakrájíme také cibuli.
  3. Do hrnce dáme vodu, ocet, cukr a sůl a svaříme.
  4. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a krátce povaříme.
  5. Doplníme olejem a zeleninu napěchujeme do sklenic.
  6. Sterilizujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na čalamádu z nezralých rajčat

zdroj: theseamanmom.com

3. Čalamáda z rajčat, paprik a cibule

Máte rádi pikantní a nevšední čalamády? Pak vyzkoušejte třeba tuto.

Zkuste tyto recepty

Pikantní čalamáda

Okurková čalamáda s kečupem

Francouzské brambory

Čalamáda z hub, paprik a cibule

INGREDIENCE:

  • 1 kg rajčat
  • 6 paprik
  • 2 cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 100 g rozinek
  • 125 ml octa
  • 125 g cukru
  • 0,5 lžičky kari koření
  • 0,5 lžičky mletého zázvoru

POSTUP:

  1. Rajčata a papriky opláchneme a nakrájíme na drobné kousky.
  2. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  3. Do hrnce dáme zeleninu a oprané rozinky, přidáme cukr, ocet a koření.
  4. Vše povaříme asi 25 minut.
  5. Pak napěchujeme do čistých skleniček, uzavřeme a sterilizujeme asi 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na čalamádu z rajčat, paprik a cibule

zdroj: sbcanning.com

4. Houbová čalamáda

Pokud jste si z lesa donesli košíky plných hub, tak určitě přemýšlíte, co s nimi podniknete. Připravte si z nich houbovou čalamádu.

INGREDIENCE:

  • 2 kg hub
  • 1 kg papriky
  • 500 g cibule
  • asi 250 g rajského protlaku
  • 0,3 l rostlinného oleje
  • nálev: 60 g soli, 2 dl vody, 4 dc octa, 6 hřebíčků, 6 kuliček pepře, 6 bobkových listů, 300 g cukru

POSTUP:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky a povaříme asi 2 minut v osolené vodě.
  2. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  3. Papriku omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky.
  4. Svaříme nálev.
  5. V míse smícháme zeleninu a houby s nálevem. Dobře promícháme.
  6. Čalamádu napěchujeme do sklenic a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na houbovou čalamádu

zdroj: starbrightskitchen.com

5. Čalamáda z cukety

Cuketa funguje jako báječné plnidlo i u čalamády.

INGREDIENCE:

  • 2 kg cukety
  • 250 g cibule
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkve
  • 2 česneky
  • nálev: 1 dl oleje, 1 dl octa, 100 g cukru, 50 g soli, mletý pepř

POSTUP:

  1. Cuketu oloupeme, zbavíme jáder a společně s očištěnou a omytou mrkví nastrouháme nahrubo.
  2. Cibuli nakrájíme na kolečka a papriky na nudličky.
  3. Zeleninu dáme do mísy a zalijeme nálevem.
  4. Necháme chvíli odležet, až zelenina pustí šťávu.
  5. Potom plníme čalamádu do sklenic a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na čalamádu z cukety

zdroj: aussie-true-blue-recipes.com

Čalamádu podáváme především jako pikantní přílohovou zeleninu. Kromě toho ji přidáváme do salátů nebo pomazánek. Můžeme s ní připravovat dušené, pečené nebo zapékané maso, nádivky a náplně do masitých jídel nebo slaných koláčů, neztratí se ani při přípravě polévek nebo omáček.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 2 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *