Čalamáda různých chutí uchová zeleninu na zimní čas

Urodil se vám na zahradě nadbytek zeleniny a nyní přemýšlíte, co s ním?

Použijte ji pro výrobu čalamády, kterou určitě oceníte hlavní v zimním čase.

Čalamáda a vhodná zelenina

Na prvním místě je třeba uvést cibuli, která je do čalamády bezpodmínečně nutná a může být bílá i červená. Dále to jsou obvyklé druhy jako okurky, rajčata, papriky všech barev, hlávkové zelí, květák, mrkev a celer.

Do čalamády se dají použít i malé, dosud nevyzrálé cukety nebo patizony a mladé paličky kukuřice. Zeleninu také můžeme míchat s druhy hub vhodnými k nakládání. Kombinace zelenin i vzájemné poměry mohou být zcela libovolné a pokud postupujeme podle receptu, tak i tam si v případě nutnosti můžeme dovolit menší odchylky.

1. Čalamáda se zelím, paprikou a cibulí

Papriky, cibule i zelí jsou běžnou součástí čalamády.

INGREDIENCE:

  • 3 kg zelí
  • 1,5 kg paprik
  • 3 cibule
  • nálev – 500 g cukru, 4 dcl oleje, 4 dcl octa, 1 balíček DEKO

POSTUP:

  1. Hlávku zelí umyjeme a nakrouháme na proužky.
  2. Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme také na proužky.
  3. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  4. Zeleninu dáme do mísy a necháme chvíli odležet.
  5. Připravíme si nálev na čalamádu – svaříme cukr, olej, ocet a DEKO.
  6. Nálev nalijeme na zeleninu v míse, důkladně promícháme a necháme odležet do druhého dne, kdy zelenina pustí šťávu.
  7. Zeleninu napěchujeme do sklenic a uložíme do chladna.

Hotový recept na čalamádu ze zelí, paprik a cibule

zdroj: smittenkitchen.com

2. Čalamáda z nezralých rajčat

Nestihly vám na podzim dozrát všechna rajčata? Nevadí, i z nich můžete totiž připravit chutnou čalamádu.

INGREDIENCE:

  • 1 kg nezralých rajčat
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cibule
  • 1 kg okurek
  • 2,5 dl vody
  • 2,5 dl octa
  • 2.5 dl oleje
  • 80 g cukru
  • 50 g soli

POSTUP:

  1. Rajčata, papriky a okurky omyjeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Na kolečka nakrájíme také cibuli.
  3. Do hrnce dáme vodu, ocet, cukr a sůl a svaříme.
  4. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a krátce povaříme.
  5. Doplníme olejem a zeleninu napěchujeme do sklenic.
  6. Sterilizujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na čalamádu z nezralých rajčat

zdroj: theseamanmom.com

3. Čalamáda z rajčat, paprik a cibule

Máte rádi pikantní a nevšední čalamády? Pak vyzkoušejte třeba tuto.

INGREDIENCE:

  • 1 kg rajčat
  • 6 paprik
  • 2 cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 100 g rozinek
  • 125 ml octa
  • 125 g cukru
  • 0,5 lžičky kari koření
  • 0,5 lžičky mletého zázvoru

POSTUP:

  1. Rajčata a papriky opláchneme a nakrájíme na drobné kousky.
  2. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  3. Do hrnce dáme zeleninu a oprané rozinky, přidáme cukr, ocet a koření.
  4. Vše povaříme asi 25 minut.
  5. Pak napěchujeme do čistých skleniček, uzavřeme a sterilizujeme asi 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na čalamádu z rajčat, paprik a cibule

zdroj: sbcanning.com

4. Houbová čalamáda

Pokud jste si z lesa donesli košíky plných hub, tak určitě přemýšlíte, co s nimi podniknete. Připravte si z nich houbovou čalamádu.

INGREDIENCE:

  • 2 kg hub
  • 1 kg papriky
  • 500 g cibule
  • asi 250 g rajského protlaku
  • 0,3 l rostlinného oleje
  • nálev: 60 g soli, 2 dl vody, 4 dc octa, 6 hřebíčků, 6 kuliček pepře, 6 bobkových listů, 300 g cukru

POSTUP:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky a povaříme asi 2 minut v osolené vodě.
  2. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  3. Papriku omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky.
  4. Svaříme nálev.
  5. V míse smícháme zeleninu a houby s nálevem. Dobře promícháme.
  6. Čalamádu napěchujeme do sklenic a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na houbovou čalamádu

zdroj: starbrightskitchen.com

5. Čalamáda z cukety

Cuketa funguje jako báječné plnidlo i u čalamády.

INGREDIENCE:

  • 2 kg cukety
  • 250 g cibule
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkve
  • 2 česneky
  • nálev: 1 dl oleje, 1 dl octa, 100 g cukru, 50 g soli, mletý pepř

POSTUP:

  1. Cuketu oloupeme, zbavíme jáder a společně s očištěnou a omytou mrkví nastrouháme nahrubo.
  2. Cibuli nakrájíme na kolečka a papriky na nudličky.
  3. Zeleninu dáme do mísy a zalijeme nálevem.
  4. Necháme chvíli odležet, až zelenina pustí šťávu.
  5. Potom plníme čalamádu do sklenic a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních Celsia.

Hotový recept na čalamádu z cukety

zdroj: aussie-true-blue-recipes.com

Čalamádu podáváme především jako pikantní přílohovou zeleninu. Kromě toho ji přidáváme do salátů nebo pomazánek. Můžeme s ní připravovat dušené, pečené nebo zapékané maso, nádivky a náplně do masitých jídel nebo slaných koláčů, neztratí se ani při přípravě polévek nebo omáček.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *