Vyzkoušejte tyto nejlepší recepty na čalamádu, která se hodí pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Jestli fandíte nakládané zelenině, která se hodí jako příloha, pak určitě vyzkoušejte recepty na čalamádu!

Tato původem maďarská pochoutka je ideální volbou k masu, ale i k různým zeleninovým pokrmům.

Klidně si můžete dát řízek, brambory a k tomu tuto lahůdku, nebo jí naservírujte k steaku či grilovanému špekáčku.

Otestujte naše receptury a zjistěte, která nejvíc chutná nejen vám, ale i vašim blízkým či přátelům.

Uvidíte, že se budete olizovat až na hlavě.

Čalamáda z cukety

Určitě všichni znáte to období, když se s přáteli či sousedy zdravíme se slovy, nechceš cuketu? Pokud máte přebytky a nikdo je nechce, udělejte si z nich tuto vynikající nakládanou směs. A když zkusíte třeba recepty na vepřové kotlety, máte k nim ideální přílohu.

Ingredience:

  • 2 kg cukety
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkve
  • 250 g cibule
  • 100 g cukru
  • 50 g soli
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml octa

Postup

  • Všechnu zeleninu si důkladně očistíme, mrkev je lepší oloupat škrabkou jako cuketu.
  • Z cuket odstraníme semínka a spolu s mrkví je nahrubo nastrouháme.
  • Cibuli nasekáme najemno a papriky nakrájíme na tenké proužky.
  • K nakrájené zelenině přidáme ocet, cukr a sůl.
  • Směs necháme odstát aspoň dvě hodiny, aby zelenina pustila šťávu.
  • Nakonec plníme do čistých sklenic, které uzavřeme pomocí víčka a zavařujeme 20 minut.
Vynikající nakládaná cuketová směs zeleniny.
Zdroj: https://www.tastelist.sk

Maďarská čalamáda ze zelí

Zelný salát (maďarsky se říká csalamádé) je jednou z nejlepších salátových příloh, kterou si můžete dát nejčastěji k masovým pokrmům. Je to lehce křupavá a velmi chutná lahůdka, která se připravuje již po dlouhá léta.

Ingredience:

Na čalamádu:

  • 1 000 gramů bílého zelí
  • 4 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžičky soli (může být i mořská)

Na zálivku:

  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 4 lžíce (10%) bílého octa
  • 2 hrnky studené vody

Postup

  • Zelí nakrájíme na velmi tenké plátky.
  • Takto nakrájené zelí dáme do velké mísy. Přisypeme 2 lžičky soli a promícháme.
  • Červenou cibuli a papriku nakrájíme na hodně tenké plátky. Posypeme špetkou soli.
  • Odložíme na 30 minut, aby mohla sůl pracovat a zelenina pustila přebytečnou tekutinu.
  • Když zelí změkne, scedíme ho a krátce prohněteme.
  • Z osoleného zelí pak začneme nabírat po hrstech a vymačkávat z něj zbývající tekutinu co nejvíce to jde.
  • Osolenou cibuli a papriku rovněž vymačkáme.
  • Do velké mísy dáme cukr s octem a zalijeme vodou. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
  • Do octové směsi vložíme prolisované zelí, cibuli i papriku a dobře promícháme.
  • Zeleninu pod octovou směsí přitlačíme a necháme několik hodin, ideálně přes noc v lednici.
  • Následující den naplníme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně zavíčkujeme a sterilujeme, jak jsme zvyklí
Domácí maďarský zelný salát.
Zdroj: (https://myreillerecipes.com

Tip: Vynikající je také čalamáda z paprik. Co na ní potřebujeme?

2 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 1 kg salátových okurek, 500 g cibule, 400 g mrkve, 200 bílého octa (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polévkovou lžíci celého černého pepře, 70 g soli, 400 g krystalového cukru, 1 lžičky kyseliny citronové (prášek) a 1 lžičku benzoátu sodného.

Zelí, papriky a mrkve očistíme a nakrájíme na tenké proužky, cibuli a salátové okurky nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do velké mísy, osolíme, přidáme koření, zalijeme octem, důkladně promícháme a necháme 5 – 6 hodin odstát.

Poté rozdělíme do sklenic, dobře zatlačíme a dolijeme šťávou až k hrdlu. Dobře zavíčkujeme a uskladníme na chladném místě.

Něco málo o čalamádě

Maďarsko je známé tím, že se tu spousta hlavních jídel podává s nakládanou zeleninou. Vedle sterilovaných okurek, červené řepy nebo čerstvého melounu je to právě čalamáda, která dokáže oživit jakýkoliv masový pokrm.

Tento míchaný zeleninový „salát“ se ve většině případů vyrábí z nakrájeného zelí, okurek, papriky, mrkve a cibule. Vhodnou alternativou, která je velmi oblíbená, jsou zelená rajčata.

Na dochucení „csalamádé“ je potřeba v základu ocet, cukr a sůl. Jinak je možné přidat jakékoliv oblíbené koření, záleží na tom, jakou chcete příchuť. Samozřejmostí je černý pepř, hořčičná semínka, bobkový list a koriandrová semínka.

Když se podíváme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnost směsi je 7 kilogramů. To znamená, že je vždy potřeba koupit o kousek víc, protože se musí počítat s odpadem při čištění, loupání atd.

U zelí je lepší mít 2,3 kg, aby zůstala čistá váha 2 kg, to samé papriky a ostatní zelenina. Následující ingredience odpovídají čisté hmotnosti. Kolik, čeho bude potřeba?

Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bílého zelí, 2 kg paprik, 2 kg okurek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1 lžička disiřičitanu draselného, 1 lžička benzoátu sodného, 400 g krystalového cukru, 120 g soli, 200 ml 20 % octa.

Jak na to: Zelí, okurky a mrkev oloupeme a nastrouháme. Papriku a cibuli nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovské mísy, posypeme solí a cukrem a promícháme.

Do odměrky nalijeme ocet, přidáme benzoan sodný a disiřičitan draselný a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Zeleninu zalijeme octem a směs důkladně promícháme.

Hrnec přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na suché a chladné místo. Nálev mícháme jednou denně po dobu 10 dnů. Poté 10. den nalijeme směs i s nálevem do sklenic a umístíme je na polici ve spíži.

Komentáře
  1. Dobry vecer jak dlouho vydrží čalamáda se zelí paprik a cibule. Koukám že se nesterilizuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X