Věděli jste, že carpaccio si můžete připravit i z řepy?
To ocení nejen vegetariáni, ale i milovníci zdravých pochoutek.
Máme pro vás skvělé recepty na carpaccio z červené řepy v 6 různých variantách, které nejen že výborně chutnají, ale i nádherně vypadají.
Najděte si svého favorita!
Řepové carpaccio se sýrem feta a ředkvičkami
Tento recept se bude vyjímat mezi všemi předkrmy! Vypadá totiž naprosto božsky a stejně tak i chutná. Užijte si ho také jako zdravou večeři či lehký oběd.
Co budete potřebovat
- 50 g vařené červené řepy nakrájené na jemné plátky (můžete použít i hotovou v nálevu)
- 20 g sýru feta, rozdrobeného
- listy baby špenátu
- klíčky červené řepy
- 5 červených ředkviček nakrájených na plátky
- trochu brusinek na ozdobení
- černý pepř a sůl podle chuti
- pár kapek olivového oleje
Postup
- Červenou řepu naaranžujte na talíř.
- Na střed červené řepy přidejte lístky baby špenátu, klíčky červené řepy, ředkvičky a brusinky.
- Na vše rozdrobte fetu a ochuťte černým pepřem a solí.
- Servírujte!

Máme pro vás i jednoduché a originální recepty na carpaccio ze syrového masa. Inspirujte se!
Carpaccio z červené řepy s pomerančovo-hořčičnou zálivkou
Vyzkoušejte tento krásný, nenáročný, zdravý a hlavně chutný recept na řepové carpaccio s luxusní zálivkou, semínky granátového jablka, parmezánem a rukolou. Na tradiční carpaccio si ani nevzpomenete!
Co budete potřebovat
Na carpaccio:
- 2 středně velké červené řepy
- sůl
- černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst rukoly
- 2 lžíce semínek granátového jablka
- 1 lžíce piniových oříšků
- 10-12 tenkých plátků parmazánu nebo jiného tvrdého sýra (ke krájení použijte škrabku na sýr nebo na brambory)
Na zálivku:
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička hořčice
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 2 lžičky balsamikové redukce
- sůl
- černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ºC.
- Vezměte kus alobalu dostatečně velký na zabalení 2 červených řep.
- Řepy položte na alobal, posypte solí a pepřem, potřete 2 lžícemi olivového oleje a pevně zabalte.
- Vložte je do trouby na 40 minut.
- Připravte si zálivku smícháním pomerančové šťávy, olivového oleje, vinného octa, hořčice, hořčičného semínka, špetky soli a černého pepře.
- Když je červená řepa hotová, nechte ji vychladnout, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky ostrým nožem.
- Vezměte dva talíře a sestavte carpaccio.
- Plátky červené řepy rovnoměrně rozdělte a na talířích je naaranžujte tak, aby se mírně překrývaly.
- Doprostřed dejte rukolu, kolem ní naaranžujte plátky parmazánu a lžící nalijte na carpaccio zálivku.
- Posypete semínky granátového jablka a piniovými oříšky.
- Zalijte trochou balsamikové redukce a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Dobrou chuť!

Řepové carpaccio s mozzarellou
Další varianta úžasného vegetariánského carpaccia – tentokrát s mozzarellou a šifonádou z bazalky. Jednoduché, efektní a naprosto delikátní! Podávejte s chlebem jako hlavní chod či samotné jako předkrm.
Co budete potřebovat
- 2 mozzarelly
- 2 střední červené řepy
- 2 střední rajčata
- 2 stroužky česneku
- malá hrst čerstvé bazalky
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Rajčata nakrájejte na kostičky.
- Česnek nasekejte a poté v míse smíchejte spolu s rajčaty a polovinou olivového oleje.
- Dejte stranou a nechte vyluhovat chutě, zatímco budete připravovat zbytek pokrmu.
- Oloupejte řepu a poté ji pomocí mandolíny nakrájejte na co nejjemnější plátky.
- Nastavte mandolínu na nejtenčí nastavení plátků a snažte se, aby plátky byly tlusté asi 1 mm nebo méně.
- Mozzarellu nakrájejte najemno a poté si připravte šifonádu z bazalky.
- Zarovnejte všechny lístky bazalky, srolujete je po délce a poté je nakrájejte najemno, abyste vytvořili stuhy.
- Červenou řepu a mozzarellu naaranžujte na dva dva talíře.
- Naaranžujte kroužky červené řepy, moté mozzarellu, opět červenou řepu a mozzarellu a nakonec červenou řepu.
- Vše pokapejte citronovou šťávou a zbývajícím olivovým olejem a posypte čerstvě mletým černým pepřem a bazalkou.
- Podávejte s rajčetem uprostřed talíře.

Vyzkoušejte i naše další recepty s červenou řepou, po kterých se budete olizovat! Máme slané i sladké varianty.
Objevte podobné tipy
Veganské carpaccio z červené řepy konzervované v soli
Tenké plátky červené řepy marinované v soli se téměř rozplývají na jazyku a stanou se tak perfektním základem pro vaše veganské carpaccio. Podávejte se smetanovým dresinkem z pečeného česneku, čerstvou bazalkou a kapary.
Co budete potřebovat
Na carpaccio:
- 2 velké červené řepy, oloupané a nakrájené na tenké plátky na mandolíně
- 2 lžičky mořské soli
- 120 ml aquafaby (veganský sníh), pokojové teploty
- makadamové ořechy
- pepř
- čerstvá bazalka
- kapary
Na dresink:
- 120 ml kešu smetany
- 30 ml olivového oleje
- 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 10 g pečeného česneku
- 11 g měkkého bílého miso
- 1 lžička sherry octa
- 1 lžička mleté hořčice
- 1/4 lžičky kokosového cukru
- špetka soli
Postup
- Plátky řepy dejte do nádoby s víkem.
- Posypte mořskou solí a vidličkou vše promíchejte.
- Nádobu zakryjte a řepu nechte 24 hodin marinovat v lednici.
- Po 12 hodinách nádobou protřepejte, aby se sůl rozprostřela.
- Po 24 hodinách přiveďte nechte řepu zahřát na lince na pokojovou teplotu.
- Marinovanou řepu přidejte do cedníku, aby pustila přebytečnou šťávu.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dejte kus pečícího papíru na kuse alobalu na čtvercový plech.
- Přidejte aquafabu do střední mísy.
- Šlehejte, dokud nezpění a nestane se bílou.
- Přidejte řepu a vidličkou promíchejte.
- Nezapomeňte obalit všechnu řepu.
- Vyjměte řepu z mísy a navršte ji na střed pečícího papíru.
- Jemně řepu vidličkou rozprostřete a ponechte okraj 3,5 cm.
- Přebytečnou tekutinou přelijte řepu.
- Řepu zabalte do a pečte 25 minut.
- Vyjměte plech z trouby a nechte řepu v balíčku ještě 5 minut.
- Otevřete balíček a nechte řepu odstát, dokud úplně nevychladne.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebudete připraveni ji použít.
- Takto připravená řepa vám vydrží až 1 týden.
- Na dresink přidejte kešu smetanu, olej, citronovou šťávu, pečený česnek, miso, ocet, hořčici, kokosový cukr a sůl do mixéru.
- Rozmixujte do hladka.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v chladničce po dobu až 1 týdne nebo v mrazáku po dobu až 3 měsíců.
- Chcete-li sestavit carpaccio, naneste na servírovací talíř trochu dresinku.
- Řepu naaranžujte na dresink.
- Pokapejte ještě trochou dresinku a ozdobte bazalkou a kapary.
- Posypte pepřem a nastrouhanými makadamovými oříšky.

Možná se vám budou hodit i naše recenze nejlépe hodnocených elektrických kráječů potravin. Kdo vyhrál v našem testu?
Řepové carpaccio s kozím sýrem
Červená řepa snad nejlépe chutná v kombinaci s čerstvým kozím sýrem. A přesně takovou kombinaci najdete v tomto receptu!
Co budete potřebovat
- 4 vařené červené řepy
- 1 syrová červená řepa
- 150 g čerstvého kozího sýra
- 6 lžícek olivového oleje
- 6 vlašských ořechů
- sůl
- mletý černý pepř
Postup
- Uvařenou řepu nakrájejte velmi jemně nožem nebo mandolínou na tenké plátky.
- Syrovou řepu nakrájejte pokud možno mandolínou na velmi tenké plátky.
- Řepu naaranžujte na talíře střídavě vařenou a syrovou.
- Na carpaccio z řepy naaranžujte malé kuličky čerstvého kozího sýra.
- Jádra vlašských ořechů nasekejte nadrobno.
- Nasypte na carpaccio.
- Přidejte olivový olej, trochu soli a pepře.
- Servírujte!

Carpaccio z červené řepy s rukolou a lískovými oříšky
Tento působivý a přitom nenáročný sezónní předkrm vám během léta dodá dokonalou osvěžující a přitom sladkou chuť. Vyzkoušejte kombinaci s rukolou a lískovými oříšky. Mňam!
Co budete potřebovat
- 500 g červené řepy
- 50 g celých lískových ořechů
- šťáva a kůra z ½ citronu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce oleje z lískových nebo vlašských ořechů
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička javorového sirupu
- 70 g rukoly
Postup
- Červenou řepu duste 40 minut nebo do změknutí.
- Sceďte a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Lískové ořechy pečte v troubě 10 minut nebo dozlatova.
- Nechte vychladnout a poté nahrubo nasekejte.
- Oloupejte červenou řepu a nakrájejte na tenké plátky.
- Rozložte na 4 malé talíře.
- Citronovou šťávu vyšlehejte s oleji, hořčicí a javorovým sirupem.
- Podle chuti okořeňte.
- Rukolu promíchejte v zálivce a přidejte hrst na každý talíř.
- Posypte lískovými oříšky a citronovou kůrou.
- Dobrou chuť!

Připravili jsme si pro vás i podrobný článek o řepě, kde se o této zdravě zelenině dozvíte spoustu zajímavostí.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!