Casserole

Myslíte si, že neznáte casserole ?

Jedná se o způsob vaření, kdy se jídlo připravuje dohromady ve  velkém hrnci nebo pekáči s pokličkou. Jídlo se nejčastěji peče nebo dusí, kdy můžeme kombinovat různé maso, zeleninu a vhodné potraviny se škrobovým základem, který tvoří velkou část pokrmu. V kombinaci s bílkovinami z masa nebo luštěnin a zeleninou je potom casserole skvělým a výživným pokrmem. A navíc všechny chutě se tak krásně prolnou.

Které potraviny se škrobovým základem jsou vhodné používat při přípravě casserole ?

  • Brambory –  můžeme použít i předvařené
  • Těstoviny – výborně se kombinují s omáčkami a sýry vhodnými k zapékání
  • Rýže – nejlépe se kombinuje s kuřecím masem

A co další obiloviny ? Proč byste měli skončit u rýže? Zkuste ovesné vločky, quinou, nebo jiné celozrnné obiloviny. Připravíte z nich zdravá a chutná jídla.

Jaké maso nebo zelenina jsou nejvhodnější k přípravě casserole ?

Můžeme použít běžně dostupné druhy masa vepřové, kuřecí nebo hovězí. Maso nejčastěji pokrájíme na menší kousky nebo pomeleme. K těmto pokrmům se skvěle hodí mrkve, cibule a další kořenová zelenina.

Do většiny těchto pokrmů se přidávají omáčky nebo vejce, které jídlo udrží pohromadě. Připravit můžete  krémová omáčka z žampionů, bešamel, kari omáčku nebo našlehaná vejce.

Casserole

zdroj : recipes.mercola.com

 

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také