Myslíte si, že neznáte casserole ?
Jedná se o způsob vaření, kdy se jídlo připravuje dohromady ve velkém hrnci nebo pekáči s pokličkou. Jídlo se nejčastěji peče nebo dusí, kdy můžeme kombinovat různé maso, zeleninu a vhodné potraviny se škrobovým základem, který tvoří velkou část pokrmu. V kombinaci s bílkovinami z masa nebo luštěnin a zeleninou je potom casserole skvělým a výživným pokrmem. A navíc všechny chutě se tak krásně prolnou.
Které potraviny se škrobovým základem jsou vhodné používat při přípravě casserole ?
- Brambory – můžeme použít i předvařené
- Těstoviny – výborně se kombinují s omáčkami a sýry vhodnými k zapékání
- Rýže – nejlépe se kombinuje s kuřecím masem
A co další obiloviny ? Proč byste měli skončit u rýže? Zkuste ovesné vločky, quinou, nebo jiné celozrnné obiloviny. Připravíte z nich zdravá a chutná jídla.
Jaké maso nebo zelenina jsou nejvhodnější k přípravě casserole ?
Můžeme použít běžně dostupné druhy masa vepřové, kuřecí nebo hovězí. Maso nejčastěji pokrájíme na menší kousky nebo pomeleme. K těmto pokrmům se skvěle hodí mrkve, cibule a další kořenová zelenina.
Do většiny těchto pokrmů se přidávají omáčky nebo vejce, které jídlo udrží pohromadě. Připravit můžete krémová omáčka z žampionů, bešamel, kari omáčku nebo našlehaná vejce.
zdroj : recipes.mercola.com