Top 4 recepty z čekanky

Hledáte něco opravdu zdravého a chutného? Čekanka je vytrvalá bylina, dorůstající se až jednoho metru.

Známá je čím dál tím více hlavně díky svým léčivým schopnostem a vysokého obsahu všech možných vitamínů.

Čekanka a její variace v kuchyni jsou prostě tou pravou volbou pro všechny, co si chtějí dopřát něco zdravého, co navíc skvěle chutná!

Čekankový salát

Ingredience

  • Čekanka
  • 3-4 Ředkvičky
  • 3-4 Cherry rajčátka
  • Olivový olej
  • Šťáva z půlky citrónu nebo pomeranče
  • Plátek řeřichy
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  1. Natrháme čekankové listy na menší kousky
  2. Cherry rajčátka rozčtvrtíme
  3. Ředkvičku nakrájíme na kolečka
  4. Výslednou směs pokapeme šťávou z citrónu (pomeranče), olejem, posolíme a popepříme. Následně dobře promícháme
  5. Nyní jen posypeme řeřichou a můžeme podávat

zdroj: myrecipes

Čekanková polévka

Ingredience

  • Dva větší čekankové puky
  • Litr zeleninového vývaru
  • 200 ml. Smetany ke šlehání
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy

  1. Čekankové puky propláchneme a rozpůlíme
  2. Připravený vývar zjemníme smetanou ke šlehání, osolíme a opepříme.
  3. Nyní jen přidáme listy čekanky a povaříme do té doby, než bude čekanka měkká.
  4. Polévku rozmixujeme a můžeme podávat

zdroj: recipes-plus

Zapečená čekanka se sýrem

Ingredience

  • 1 velká cibule
  • Olivový olej
  • Tři čekankové puky
  • Cca 200 g plátkového sýra

Postup přípravy

  1. Čekankové puky nakrájíme na čtvrtiny a očistíme
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji
  3. Poté přidáme na pánev i čekanku a lehce osmažíme
  4. Cibuli s čekankou dáme do zapékací mísy, Na vrch naskládáme plátky sýra a pár minut pečeme.

zdroj: farmison

Italské rizotto s čekankou

Ingredience

  • Olivový olej
  • Cibule
  • Hlávka čekanky
  • Rýže
  • Bílé víno
  • Sůl
  • Pepř
  • Parmezán

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku. Přidáme čekanku a podusíme.
  2. Poté přidáme rýži a za neustálého míchání do směsi přiléváme bílé víno, dokud není rýže uvařená.
  3. Přidáme nastrouhaný parmezán, pepř, sůl a promícháme.

zdroj: flaviabi

Skladování čekanky

Pokud jste nevypotřebovali všechnu čekanku a nějaká vám zbyla, pak se vám mohlo hodit několik tipů jak ji skladovat. Čekanky jsou zvyklé spíše na nižší teplotu. Ideálně okolo 3°C. Rovněž se doporučuje skladovat ji ve vyšší vlhkosti. Bílé puky je navíc třeba skladovat po tmě a i to je jeden z důvodů, proč i v obchodě můžete narazit na to, že jsou zakryty.

Užívání čekanky

Kromě možných alergických reakcí není známo žádné riziko při užívání, ani dlouhodobém. Proto je tato rostlina vhodná i pro denní užívání. Ovšem nedoporučuje se užívání pro těhotné ženy a to kvůli stimulačním účinkům na dělohu. Existuje zde tedy sice nízké, ale stále riziko vyvolání potratu.

Pro další recepty s kořenovou zeleninou určitě využijte našich dalších zdravých receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit