Hledáte něco opravdu zdravého a chutného? Čekanka je vytrvalá bylina, dorůstající se až jednoho metru.
Známá je čím dál tím více hlavně díky svým léčivým schopnostem a vysokého obsahu všech možných vitamínů.
Čekanka a její variace v kuchyni jsou prostě tou pravou volbou pro všechny, co si chtějí dopřát něco zdravého, co navíc skvěle chutná!
Čekankový salát
Ingredience
- Čekanka
- 3-4 Ředkvičky
- 3-4 Cherry rajčátka
- Olivový olej
- Šťáva z půlky citrónu nebo pomeranče
- Plátek řeřichy
- Sůl
- Pepř
Postup
- Natrháme čekankové listy na menší kousky
- Cherry rajčátka rozčtvrtíme
- Ředkvičku nakrájíme na kolečka
- Výslednou směs pokapeme šťávou z citrónu (pomeranče), olejem, posolíme a popepříme. Následně dobře promícháme
- Nyní jen posypeme řeřichou a můžeme podávat
zdroj: myrecipes
Objevte podobné tipy
Čekanková polévka
Ingredience
- Dva větší čekankové puky
- Litr zeleninového vývaru
- 200 ml. Smetany ke šlehání
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Čekankové puky propláchneme a rozpůlíme
- Připravený vývar zjemníme smetanou ke šlehání, osolíme a opepříme.
- Nyní jen přidáme listy čekanky a povaříme do té doby, než bude čekanka měkká.
- Polévku rozmixujeme a můžeme podávat
zdroj: recipes-plus
Zapečená čekanka se sýrem
Ingredience
- 1 velká cibule
- Olivový olej
- Tři čekankové puky
- Cca 200 g plátkového sýra
Postup přípravy
- Čekankové puky nakrájíme na čtvrtiny a očistíme
- Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji
- Poté přidáme na pánev i čekanku a lehce osmažíme
- Cibuli s čekankou dáme do zapékací mísy, Na vrch naskládáme plátky sýra a pár minut pečeme.
zdroj: farmison
Tip: Tento recept by se skvěle povedl i s pánvičkou s odnímatelnou rukojetí z naší recenze.
Italské rizotto s čekankou
Ingredience
- Olivový olej
- Cibule
- Hlávka čekanky
- Rýže
- Bílé víno
- Sůl
- Pepř
- Parmezán
Postup přípravy
- Na olivovém oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku. Přidáme čekanku a podusíme.
- Poté přidáme rýži a za neustálého míchání do směsi přiléváme bílé víno, dokud není rýže uvařená.
- Přidáme nastrouhaný parmezán, pepř, sůl a promícháme.
zdroj: flaviabi
Skladování čekanky
Pokud jste nevypotřebovali všechnu čekanku a nějaká vám zbyla, pak se vám mohlo hodit několik tipů jak ji skladovat. Čekanky jsou zvyklé spíše na nižší teplotu. Ideálně okolo 3°C. Rovněž se doporučuje skladovat ji ve vyšší vlhkosti. Bílé puky je navíc třeba skladovat po tmě a i to je jeden z důvodů, proč i v obchodě můžete narazit na to, že jsou zakryty.
Užívání čekanky
Kromě možných alergických reakcí není známo žádné riziko při užívání, ani dlouhodobém. Proto je tato rostlina vhodná i pro denní užívání. Ovšem nedoporučuje se užívání pro těhotné ženy a to kvůli stimulačním účinkům na dělohu. Existuje zde tedy sice nízké, ale stále riziko vyvolání potratu.
Pro další recepty s kořenovou zeleninou určitě využijte našich dalších zdravých receptů.