Ty nejlepší recepty s čekankou na jednom místě. Inspirujte se!

Hledáte něco opravdu zdravého a chutného?

V tom případě vyzkoušejte naše recepty z čekanky!

Máte chuť na polévku, salát nebo snad osvěžující koktejl?

Vše najdete na následujících řádcích.

Čekankový salát s grilovanými hruškami

Hořké listy salátu v této čekankové pochoutce jsou vyváženy sladkostí lehce grilované hrušky, to vše přelito datlovo-šalotkovým dresinkem. Věříme, že si pochutnáte!

Ingredience

Na salát:

  • 1 velká pevná červená hruška nakrájená podélně na 8 klínků
  • rostlinný olej ve spreji
  • listy z 1 velké nebo 2 malých hlav salátu radicchio, natrhané
  • listy z 2 hlav červené čekanky, natrhané
  • listy z 1 hlavy malého salátu Little Gem, natrhané
  • 1/2 šálku opečených lískových ořechů, nahrubo nasekaných
  • 1/4 šálku gorgonzoly, rozdrobené
  • 1/4 šálku nasekaných datlí

Na dresink:

  • 1/4 šálku jablečného octa
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 šalotka, nadrobno nasekaná
  • 2 lžíce datlového nebo javorového sirupu
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • špetka soli
  • mletý pepř

Postup

  1. Rozpalte gril nebo grilovací pánev.
  2. Nastříkejte hruškové klínky rostlinným olejem a grilujte, dokud nebudou z obou stran lehce spálené, asi 2 minuty z každé strany.
  3. Nechte vychladnout.
  4. Opláchněte a osušte listy radicchio, čekanky a little gem.
  5. Přidejte do velké mísy spolu s většinou lískových ořechů, gorgonzolou a datlemi (něco si schovejte na zálivku).
  6. Jemně promíchejte.
  7. Do shakeru přidejte ocet, citronovou šťávu, šalotku, datlový sirup, olej, sůl a pepř.
  8. Zakryjte a protřepejte, aby se ingredience spojily.
  9. Přelijte zálivku přes salát a promíchejte.
  10. Posypejte zbývajícími lískovými oříšky, gorgonzolou a datlemi.
  11. Přidejte grilované hruškové klíny.
  12. Servírujte!
Salát s listovou zeleninou, grilovanou hruškou a dresinkem v míse.
www.lepetiteats.com

Vyzkoušejte také naše osvěžující recepty na ovocné saláty, třeba i v kombinaci se zeleninou.

Slaný koláč s čekankou a gorgonzolou

Tento koláč je skvělým vegetariánským pokrmem. Sladkost medu zde dobře funguje s hořkostí čekanky. Navíc je hotový za pouhou hodinu a je nízkokalorický.

Ingredience

  • olivový olej
  • 6 hlav čekanky, podélně rozpůlených
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • kůra a šťáva z ½ citronu
  • 320 g listového těsta
  • 200 g gorgonzoly        
  • 3 lžíce medu
  • lístky tymiánu z několika  větviček
  • zelený salát k podávání

Postup

  1. Troubu zahřejte na 200 ° C.
  2. Na pánvi zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje a poloviny čekanky osmahněte z každé strany dozlatova.
  3. Musíte odstranit co nejvíce vlhkosti, takže je vařte, dokud nevyteče tekutina.
  4. Posypte cukrem, pokapejte citronovou šťávou a vařte, dokud se veškerá tekutina z pánve neodpaří.
  5. Rozbalte listové těsto a kolem okraje lehce naznačte ½cm okraj.
  6. Pomocí lžičky nandejte na těsto sýr, nezasahujte přes naznačené okraje.
  7. Nechte si asi ¼ sýru na později.
  8. Na sýr nandejte čekanku a doplňte zbývajícím sýrem.
  9. Pečte 20 minut, dokud koláč nebude hotový a krásně zlatavý.
  10. Mezitím jemně zahřejte med s tymiánem a citronovou kůrou, dokud se nerozteče.
  11. Naneste na koláč a podávejte se zeleným salátem.
Slaný koláč se zeleninou a sýrem.
www.olivemagazine.com

Pokud preferujete slané před sladkým, nezapomeňte se podívat na naše recepty na slaný koláč plněný sýrem 6x jinak!

Dušená máslová čekanka

Hledáte nový a zajímavý zeleninový doplňek k jídlu? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale chutnou dušenou čekanku!

Ingredience

  • 4 – 6 čekanek, rozpůlených nebo pokrájených na čtvrtky, pokud jsou velké
  • 50 g másla
  • suché bílé víno
  • 150 ml horkého zeleninového vývaru   
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  2. Čekanku vložte řezanou stranou do nádoby vhodné do trouby.
  3. Pomažte máslem a zalijte trochou vína a vývarem.
  4. Dochuťte černým pepřem a trochou soli, poté přikryjte fólií.
  5. Vařte 20 – 25 minut, poté odstraňte fólii a vařte dalších 10 minut, dokud nebude čekanka krásně měkká.
  6. Posypte petrželkou a podávejte.
Dušená zelenina na másle na talíři s vedle položenými lžícemi a talířkem se šťouchanými bramborami.
www.deliciousmagazine.co.uk

Čekanková polévka

Tato polévka s křupavou čekankou a petrželkovým olejem je vydatná, plná a extra lahodná. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Ingredience

  • 3 čekanky
  • 1/2 pórku (nejlépe pouze bílé části)
  • 3 středně velké moučné brambory
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • pepř a sůl dle chuti
  • volitelně: trocha smetany
  • volitelně: petrželka smíchaná s olivovým olejem, pepřem a solí, na ozdobu

Postup

  1. Opláchněte pórek, odstraňte vnější listy a nakrájejte na kousky.
  2. Nasekejte stroužek česneku.
  3. Odstraňte tvrdé části a vnější listy čekanky a nahrubo ji nasekejte.
  4. Pokud chcete, můžete si trochu čekanky nechat stranou a na ozdobu ji jemně nasekat.
  5. Díky křupavým kouskům bude tato polévka ještě chutnější.
  6. Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kousky.
  7. Zahřejte olivový olej na středně velké pánvi a restujte česnek asi minutu.
  8. Přidejte pórek a brambory a vařte je ještě několik minut.
  9. Pak přidejte čekanku a vařte.
  10. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
  11. Snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit asi 10 minut, v závislosti na velikosti brambor.
  12. Když jsou brambory hotové, rozmixujte vše v hladkou směs.
  13. Dochuťte pepřem a solí a podávejte s trochou smetany, nadrobno nasekanou čekankou a petrželkovým olejem.
  14. Dobrou chuť!
Zeleninová polévka se smetanou v misce se lžící.
www.ohmydish.com

Potřebujete pomoci s výběrem digestoře? V našem hodnocení odsavačů par vám zodpovíme všechny důležité otázky.

Čekankovo-sýrová panáda

Toto sýrové jídlo bez masa ve francouzském stylu je skvělý způsob, jak využít kousky okoralého chleba a posunout jednoduché jídlo na další úroveň.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 pórky, nakrájené na plátky
  • 4 banánové šalotky, nakrájené na plátky
  • 4 tlusté drcené stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvých tymiánových listů a navíc na ozdobu
  • 3 hlavy čekanky, podélně rozděleny na čtvrtky
  • 200 g den starého chleba, nasekaného
  • 600 ml horkého zeleninového vývaru
  • 75 g zralého čedaru, strouhaného
  • 75 g nivy, rozdrobené

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 ° C.
  2. V pánvi / kastrolu vhodném do trouby  zahřejte olej a pórek a šalotku restujte na středním ohni po dobu 10 minut, dokud nebude zelenina měkká a lehce zbarvená.
  3. Přidejte česnek a tymián a pokračujte ve vaření po dobu 1 minuty.
  4. Vmíchejte čekanku a chléb.
  5. Přilijte vývar a vmíchejte polovinu obou sýrů.
  6. Posypte zbylými sýry a vařte 10 minut.
  7. Kastrol / pánev přendejte do trouby a pečte 45 minut.
  8. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut stát.
  9. Posypte a podávejte se zeleným salátem.
Chlebová směs se sýrem a zeleninou v hrnci.
www.deliciousmagazine.co.uk

Koktejl s domácím čekankovým sirupem

Tento osvěžující bylinkový drink je vyroben z domácího čekankového sirupu, fenyklu a kmínu, doplněný ginem, citronovou šťávou a sodou.

Ingredience

  • 200 g moučkového cukru
  • ½ lžičky kmínu
  • ¼ lžičky semen fenyklu
  • 1 celá hlava čekanky
  • 200 ml ginu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • hrst ledu
  • listy čekanky na ozdobu
  • sodovka
  • klínky citronu

Postup

  1. Chcete-li si připravit čekankový sirup, vložte do hrnce moučkový cukr a 200 ml vody, přidejte kmín, semínka fenyklu a hlavu čekanky.
  2. Zahřejte vše na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí, a poté přivedete k varu.
  3. Vypněte sporák a nechte sirup úplně vychladnout, než ho scedíte přes síto vyložené mušelínem nebo papír na filtraci kávy.
  4. Chcete-li si udělat koktejl, ochlaďte 4 vysoké sklenice v lednici a přidejte gin, citronovou šťávu a 100 ml vzniklého čekankového sirupu do velkého shakeru spolu s hrstkou ledu.
  5. Protřepejte a nalijte do připravených sklenic.
  6. Přidejte několik dalších kostek ledu, do každé sklenice vložte list čekanky, poté dolijte sodovkou a přidejte klínky citronu.
  7. Ihned podávejte.
Drink ve sklenici s brčkem a plátkem citronu.
www.bbcgoodfood.com

Nevíte, co netradičního přichystat svým hostům k pití? Namíchejte jim jeden ze skělých receptů na osvěžující koktejly.

Skladování čekanky

Pokud jste nevypotřebovali všechnu čekanku a nějaká vám zbyla, pak se vám mohlo hodit několik tipů jak ji skladovat. Čekanky jsou zvyklé spíše na nižší teplotu. Ideálně okolo 3°C. Rovněž se doporučuje skladovat ji ve vyšší vlhkosti. Bílé puky je navíc třeba skladovat ve tmě a i to je jeden z důvodů, proč i v obchodě můžete narazit na to, že jsou zakryty.

Užívání čekanky

Kromě možných alergických reakcí není známo žádné riziko při užívání, ani dlouhodobém. Proto je tato rostlina vhodná i pro denní užívání. Ovšem nedoporučuje se užívání pro těhotné ženy a to kvůli stimulačním účinkům na dělohu. Existuje zde tedy sice nízké, ale stále riziko vyvolání potratu.

Pro další recepty s kořenovou zeleninou určitě využijte našich dalších zdravých receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X