Hledáte něco opravdu zdravého a chutného?
V tom případě vyzkoušejte naše recepty z čekanky!
Máte chuť na polévku, salát nebo snad osvěžující koktejl?
Vše najdete na následujících řádcích.
Čekankový salát s grilovanými hruškami
Hořké listy salátu v této čekankové pochoutce jsou vyváženy sladkostí lehce grilované hrušky, to vše přelito datlovo-šalotkovým dresinkem. Věříme, že si pochutnáte!
Ingredience
Na salát:
- 1 velká pevná červená hruška nakrájená podélně na 8 klínků
- rostlinný olej ve spreji
- listy z 1 velké nebo 2 malých hlav salátu radicchio, natrhané
- listy z 2 hlav červené čekanky, natrhané
- listy z 1 hlavy malého salátu Little Gem, natrhané
- 1/2 šálku opečených lískových ořechů, nahrubo nasekaných
- 1/4 šálku gorgonzoly, rozdrobené
- 1/4 šálku nasekaných datlí
Na dresink:
- 1/4 šálku jablečného octa
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 šalotka, nadrobno nasekaná
- 2 lžíce datlového nebo javorového sirupu
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- špetka soli
- mletý pepř
Postup
- Rozpalte gril nebo grilovací pánev.
- Nastříkejte hruškové klínky rostlinným olejem a grilujte, dokud nebudou z obou stran lehce spálené, asi 2 minuty z každé strany.
- Nechte vychladnout.
- Opláchněte a osušte listy radicchio, čekanky a little gem.
- Přidejte do velké mísy spolu s většinou lískových ořechů, gorgonzolou a datlemi (něco si schovejte na zálivku).
- Jemně promíchejte.
- Do shakeru přidejte ocet, citronovou šťávu, šalotku, datlový sirup, olej, sůl a pepř.
- Zakryjte a protřepejte, aby se ingredience spojily.
- Přelijte zálivku přes salát a promíchejte.
- Posypejte zbývajícími lískovými oříšky, gorgonzolou a datlemi.
- Přidejte grilované hruškové klíny.
- Servírujte!

Vyzkoušejte také naše osvěžující recepty na ovocné saláty, třeba i v kombinaci se zeleninou.
Slaný koláč s čekankou a gorgonzolou
Tento koláč je skvělým vegetariánským pokrmem. Sladkost medu zde dobře funguje s hořkostí čekanky. Navíc je hotový za pouhou hodinu a je nízkokalorický.
Ingredience
- olivový olej
- 6 hlav čekanky, podélně rozpůlených
- 2 lžičky moučkového cukru
- kůra a šťáva z ½ citronu
- 320 g listového těsta
- 200 g gorgonzoly
- 3 lžíce medu
- lístky tymiánu z několika větviček
- zelený salát k podávání
Postup
- Troubu zahřejte na 200 ° C.
- Na pánvi zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje a poloviny čekanky osmahněte z každé strany dozlatova.
- Musíte odstranit co nejvíce vlhkosti, takže je vařte, dokud nevyteče tekutina.
- Posypte cukrem, pokapejte citronovou šťávou a vařte, dokud se veškerá tekutina z pánve neodpaří.
- Rozbalte listové těsto a kolem okraje lehce naznačte ½cm okraj.
- Pomocí lžičky nandejte na těsto sýr, nezasahujte přes naznačené okraje.
- Nechte si asi ¼ sýru na později.
- Na sýr nandejte čekanku a doplňte zbývajícím sýrem.
- Pečte 20 minut, dokud koláč nebude hotový a krásně zlatavý.
- Mezitím jemně zahřejte med s tymiánem a citronovou kůrou, dokud se nerozteče.
- Naneste na koláč a podávejte se zeleným salátem.

Pokud preferujete slané před sladkým, nezapomeňte se podívat na naše recepty na slaný koláč plněný sýrem 6x jinak!
Dušená máslová čekanka
Hledáte nový a zajímavý zeleninový doplňek k jídlu? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale chutnou dušenou čekanku!
Ingredience
- 4 – 6 čekanek, rozpůlených nebo pokrájených na čtvrtky, pokud jsou velké
- 50 g másla
- suché bílé víno
- 150 ml horkého zeleninového vývaru
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Čekanku vložte řezanou stranou do nádoby vhodné do trouby.
- Pomažte máslem a zalijte trochou vína a vývarem.
- Dochuťte černým pepřem a trochou soli, poté přikryjte fólií.
- Vařte 20 – 25 minut, poté odstraňte fólii a vařte dalších 10 minut, dokud nebude čekanka krásně měkká.
- Posypte petrželkou a podávejte.

Objevte podobné tipy
Čekanková polévka
Tato polévka s křupavou čekankou a petrželkovým olejem je vydatná, plná a extra lahodná. Rozhodně stojí za vyzkoušení!
Ingredience
- 3 čekanky
- 1/2 pórku (nejlépe pouze bílé části)
- 3 středně velké moučné brambory
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- pepř a sůl dle chuti
- volitelně: trocha smetany
- volitelně: petrželka smíchaná s olivovým olejem, pepřem a solí, na ozdobu
Postup
- Opláchněte pórek, odstraňte vnější listy a nakrájejte na kousky.
- Nasekejte stroužek česneku.
- Odstraňte tvrdé části a vnější listy čekanky a nahrubo ji nasekejte.
- Pokud chcete, můžete si trochu čekanky nechat stranou a na ozdobu ji jemně nasekat.
- Díky křupavým kouskům bude tato polévka ještě chutnější.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kousky.
- Zahřejte olivový olej na středně velké pánvi a restujte česnek asi minutu.
- Přidejte pórek a brambory a vařte je ještě několik minut.
- Pak přidejte čekanku a vařte.
- Přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit asi 10 minut, v závislosti na velikosti brambor.
- Když jsou brambory hotové, rozmixujte vše v hladkou směs.
- Dochuťte pepřem a solí a podávejte s trochou smetany, nadrobno nasekanou čekankou a petrželkovým olejem.
- Dobrou chuť!

Potřebujete pomoci s výběrem digestoře? V našem hodnocení odsavačů par vám zodpovíme všechny důležité otázky.
Čekankovo-sýrová panáda
Toto sýrové jídlo bez masa ve francouzském stylu je skvělý způsob, jak využít kousky okoralého chleba a posunout jednoduché jídlo na další úroveň.
Ingredience
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 pórky, nakrájené na plátky
- 4 banánové šalotky, nakrájené na plátky
- 4 tlusté drcené stroužky česneku
- 1 lžička čerstvých tymiánových listů a navíc na ozdobu
- 3 hlavy čekanky, podélně rozděleny na čtvrtky
- 200 g den starého chleba, nasekaného
- 600 ml horkého zeleninového vývaru
- 75 g zralého čedaru, strouhaného
- 75 g nivy, rozdrobené
Postup
- Troubu předehřejte na 180 ° C.
- V pánvi / kastrolu vhodném do trouby zahřejte olej a pórek a šalotku restujte na středním ohni po dobu 10 minut, dokud nebude zelenina měkká a lehce zbarvená.
- Přidejte česnek a tymián a pokračujte ve vaření po dobu 1 minuty.
- Vmíchejte čekanku a chléb.
- Přilijte vývar a vmíchejte polovinu obou sýrů.
- Posypte zbylými sýry a vařte 10 minut.
- Kastrol / pánev přendejte do trouby a pečte 45 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte 10 minut stát.
- Posypte a podávejte se zeleným salátem.

Koktejl s domácím čekankovým sirupem
Tento osvěžující bylinkový drink je vyroben z domácího čekankového sirupu, fenyklu a kmínu, doplněný ginem, citronovou šťávou a sodou.
Ingredience
- 200 g moučkového cukru
- ½ lžičky kmínu
- ¼ lžičky semen fenyklu
- 1 celá hlava čekanky
- 200 ml ginu
- 2 lžíce citronové šťávy
- hrst ledu
- listy čekanky na ozdobu
- sodovka
- klínky citronu
Postup
- Chcete-li si připravit čekankový sirup, vložte do hrnce moučkový cukr a 200 ml vody, přidejte kmín, semínka fenyklu a hlavu čekanky.
- Zahřejte vše na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí, a poté přivedete k varu.
- Vypněte sporák a nechte sirup úplně vychladnout, než ho scedíte přes síto vyložené mušelínem nebo papír na filtraci kávy.
- Chcete-li si udělat koktejl, ochlaďte 4 vysoké sklenice v lednici a přidejte gin, citronovou šťávu a 100 ml vzniklého čekankového sirupu do velkého shakeru spolu s hrstkou ledu.
- Protřepejte a nalijte do připravených sklenic.
- Přidejte několik dalších kostek ledu, do každé sklenice vložte list čekanky, poté dolijte sodovkou a přidejte klínky citronu.
- Ihned podávejte.

Nevíte, co netradičního přichystat svým hostům k pití? Namíchejte jim jeden ze skělých receptů na osvěžující koktejly.
Skladování čekanky
Pokud jste nevypotřebovali všechnu čekanku a nějaká vám zbyla, pak se vám mohlo hodit několik tipů jak ji skladovat. Čekanky jsou zvyklé spíše na nižší teplotu. Ideálně okolo 3°C. Rovněž se doporučuje skladovat ji ve vyšší vlhkosti. Bílé puky je navíc třeba skladovat ve tmě a i to je jeden z důvodů, proč i v obchodě můžete narazit na to, že jsou zakryty.
Užívání čekanky
Kromě možných alergických reakcí není známo žádné riziko při užívání, ani dlouhodobém. Proto je tato rostlina vhodná i pro denní užívání. Ovšem nedoporučuje se užívání pro těhotné ženy a to kvůli stimulačním účinkům na dělohu. Existuje zde tedy sice nízké, ale stále riziko vyvolání potratu.
Pro další recepty s kořenovou zeleninou určitě využijte našich dalších zdravých receptů.