Celerové recepty nejen pro zimní období

Všichni známe celer v kuchyni především jako základ na polévku spolu s další kořenovou zeleninou.

Celer lze konzumovat syrový a celerová pomazánka nebo celerový salát jsou pak nedostižným zdrojem vitamínu B a dalších minerálů.

I ve vařeném celeru nám stále zbude řada tělu prospěšných látek a tak se zvláště v zimním období bude hodit celerová polévka. Jako jednoduchou večeři nebo přílohu si jistě oblíbíte celerové hranolky nebo celerové placičky.

A teď už se pojďme vrhnout na to zdravé celerové vaření.

Celerová pomazánka s česnekem

INGREDIENCE

  • 1 menší celer
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 1 lžička sezamových semínek
  • majonéza
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř
  • řeřicha

POSTUP

  1. Do větší mísy nastrouhejte na jemno celer. Přidejte majonézu a zakysanou smetanu. Promíchejte a přidejte sezam, sůl a pepř.
  2. Servírujte na čerstvém chlebu a můžete posypat čerstvou řeřichou nebo pažitkou.
  3. Jednoduchá celerová pomazánka je hotová. Dobrou chuť.

Hotová celerová pomazánkazdroj: www.reny-cookbook.com

Celerový salát

INGREDIENCE

  • 500 g celeru
  • 1/2 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce jemně nasekané petrželky
  • sůl
  • hrubě mletý čtyřbarevný pepř

POSTUP

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na plátky. Plátky celeru dále pokrájejte na malé hranolky.
  2. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a koriandr. Vše promíchejte a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny odležet.
  3. Přimíchejte majonézu, petrželku a celerový salát je hotový. Servírujte s čerstvým pečivem.

Hotový recept na celerový salátzdroj: prostreno.cz

Celerová polévka s krutony

INGREDIENCE

  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 3 hřebíčky
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 stroužky česneku
  • obyčejná slanina
  • 150 ml 12% smetany
  • petrželka na posypání

POSTUP

  1. Oloupejte celer a nakrájejte na větší kousky. Oloupejte cibuli a 1 stroužek česneku a nakrájejte na hrubo. 2 stroužky česneku nakrájejte na půlky a dejte stranou.
  2. Slaninu nakrájejte na hrubo a dejte do kastrolku rozehřát. Až slanina pustí tuk, přidejte napůlené stroužky česneku. Část tuku z kastrolku si odlijte bokem.
  3. Rozpuštěnou slaninu s česnekem nalijte na střední pánev dejte na ni osmažit cibulku a nasekaný stroužek česneku. Po pár minutách přidejte celer a pak ještě hřebíček a bobkový list. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Po 10 minutách vyjměte hřebíčky a bobkové listy.
  4. Mezitím si připravte krutony. Nakrájejte toastový chleba na menší kostky a opražte je na pánvi na odloženém tuku ze slaniny. Krutony by měly být křupavé a mít zlatavou barvu.
  5. Polévku vaříme do změknutí celeru, chcete-li, aby celerová polévka byla hladká, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, opepřete a osolte. Solte jemně, slanina sama o sobě je dost slaná.
  6. Servírujte s krutony, sekanou petrželkou a můžete trochu polít slaninovým tukem.

Hotová celerová polévka s krutonyzdroj: ohmydish.com

Celerové hranolky

INGREDIENCE

  • 1 celer
  • sůl
  • 2 líce olivového oleje

POSTUP

  1. Celer oloupeme, nakrájíme na plátky a plátky pak na hranolky. Do mísy dáme olivový olej a sůl, celerové hranolky v míse pomícháme, aby byly pokryty olejem.
  2. Pečeme na pečícím papíru při 180°C asi 30 min. Každých deset minut promícháme, aby se nepřipalovaly.
  3. Doba pečení může být i kratší nebo delší. Jednoduše jakmile chytne celer zlatavou barvu, máte celerové hranolky hotové.

Hotový recept na celerové hranolkyzdroj: christopherjamesclark.com

Celerové placičky

INGREDIENCE

  • 1/2 šálku oleje na smažení
  • 1 celer
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 rozšlehané vejce

POSTUP

  1. Celer a cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy. Přidejte rozšlehané vejce, sůl a mouku. Umíchejte kompaktní těsto. Je-li moc řídké, přidejte mouku.
  2. Z těsta tvarujte menší placky. Na větší pánvi s olejem je osmažte do křupava z obou stran.
  3. Celerové placičky můžeme podávat s majonézou, rajčatovou omáčkou, jogurtovým dipem atd.
  4. Vhodné jsou i jako příloha k masovým pokrmů, všude tam, kde byste jinak použily klasické bramboráčky.

Hotový recept na celerové placičkyzdroj: www.freshtart.com

Celerové placičky si rovněž můžete usmažit na ekologicky šetrné pánvi Woll. Více v naší recenzi.

Strouhání celeru může být někdy zdlouhavé a tak si můžete práci ulehčit použitím mixéru.

Celerová omáčka bude ještě lepší, přimícháte-li do ní před koncem vaření nastrouhaný sýr.

Pokud rádi jíte zdravě, určitě navštivte i další zeleninové polévky, o kterých píšeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.