Recepty z celeru nejen pro zimní období

Všichni známe celer v kuchyni především jako základ na polévku spolu s další kořenovou zeleninou.

Celer je však mnohem variabilnější potravina, jak se dnes přesvědčíte v receptech z celeru, které jsme pro vás vybrali.

Celerové recepty jsou jednoduché na přípravu, rychlé, levné a rozhodně patří ke zdravým pokrmům.

Celer lze konzumovat syrový a celerová pomazánka nebo celerový salát jsou pak nedostižným zdrojem vitamínu B a dalších minerálů.

I ve vařeném celeru nám stále zbude řada tělu prospěšných látek a tak se zvláště v zimním období bude hodit celerová polévka. Jako jednoduchou večeři nebo přílohu si jistě oblíbíte celerové hranolky nebo celerové placičky.

Za zmínku stojí i další varianty přípravy celeru, kdy jej můžeme zapékat podobně jako brambory nebo vykouzlit výbornou celerovou omáčku.

Celer lze vesměs koupit během celého roku, ale jeho sezóna je především na podzim, kdy se čerstvě sklízí. Je tak především v zimě cenným zdrojem vitamínů a minerálů.

A teď už se pojďme vrhnout na to zdravé celerové vaření.

Celerová pomazánka s česnekem

INGREDIENCE

  • 1 menší celer
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 1 lžička sezamových semínek
  • majonéza
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř
  • řeřicha

POSTUP

  1. Do větší mísy nastrouhejte na jemno celer. Přidejte majonézu a zakysanou smetanu. Promíchejte a přidejte sezam, sůl a pepř.
  2. Servírujte na čerstvém chlebu a můžete posypat čerstvou řeřichou nebo pažitkou. Jednoduchá celerová pomazánka je hotová. Dobrou chuť.

Hotová celerová pomazánka

Zdroj: www.reny-cookbook.com

Celerový salát

INGREDIENCE

  • 500g celeru
  • 1/2 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce jemně nasekané petželky
  • sůl
  • hrubě mletý čtyřbarevný pepř

POSTUP

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na plátky. Plátky celeru dále pokrájejte na malé hranolky.
  2. Přidejte sůl, pepř, citronovu šťávu a koriandr. Vše promíchejte a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny odležet.
  3. Přimíchejte majonézu, petrželku a celerový salát je hotový. Servírujte s čerstvým pečivem.

Hotový recept na celerový salát

Zdroj: Prostřeno.cz

 

Celerová polévka s krutony

INGREDIENCE

  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 3 hřebíčky
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 stroužky česneku
  • obyčejná slanina
  • 150 ml 12% smetany
  • petrželka na posypání

POSTUP

  1. Oloupejte celer a nakrájejte na větší kousky. Oloupejte cibuli a 1 stroužek česneku a nakrájejte na hrubo. 2 stroužky česneku nakrájejte na půlky a dejte stranou.
  2. Slaninu nakrájejte na hrubo a dejte do kastrolku rozehřát. Až slanina pustí tuk, přidejte napůlené stroužky česneku. Část tuku z kastrolku si odlijte bokem.
  3. Rozpuštěnou slaninu s česnekem nalijte na střední pánev dejte na ni osmažit cibulku a nasekaný stroužek česneku. Po pár minutách přidejte celer a pak ještě hřebíček a bobkový list. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Po 10 minutách vyjměte hřebíčky a bobkové listy.
  4. Mezitím si připravte krutony. Nakrájejte toastový chleba na menší kostky a opražte je na pánvi na odloženém tuku ze slaniny. Krutony by měly být křupavé a mít zlatavou barvu.
  5. Polévku vaříme do změknutí celeru, chcete-li, aby celerová polévka byla hladká, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, opepřete a osolte. Solte jemně, slanina sama o sobě je dost slaná.
  6. Servírujte s krutony, sekanou petrželkou a můžete trochu polít slaninovým tukem.

Hotová celerová polévka s krutony

Zdroj: ohmydish.com

Celerové hranolky

INGREDIENCE

  • 1 celer
  • sůl
  • 2 líce olivového oleje

POSTUP

  1. Celer oloupeme, nakrájíme na plátky a plátky pak na hranolky. Do mísy dáme olivový olej a sůl, celerové hranolky v míse pomícháme, aby byly pokryty olejem.
  2. Pečeme na pečícím papíru při 180°C asi 30 min. Každých deset minut promícháme, aby se nepřipalovaly. Doba pečení může být i kratší nebo delší. Jednoduše jakmile chytne celer zlatavou barvu, máte celerové hranolky hotové.

Hotový recept na celerové hranolky

Zdroj: christopherjamesclark.com

Celerové placičky

INGREDIENCE

  • 1/2 šálku oleje na smažení
  • 1 celer
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 rozšlehané vejce

POSTUP

  1. Celer a cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy. Přidejte rozšlehané vejce, sůl a mouku. Umíchejte kompaktní těsto. Je-li moc řídké, přidejte mouku.
  2. Z těsta tvarujte menší placky. Na větší pánvi s olejem je osmažte do křupava z obou stran. Celerové placičky můžeme podávat s majonézou, rajčatovou omáčkou, jogurtovým dipem atd. Vhodné jsou i jako příloha k masovým pokrmů, všude tam, kde byste jinak použily klasické bramboráčky.

Hotový recept na celerové placičky

Zdroj: www.freshtart.com

Strouhání celeru může být někdy zdlouhavé a tak si můžete práci ulehčit použitím mixéru.

Celerová omáčka bude ještě lepší, přimícháte-li do ní před koncem vaření nastrouhaný sýr.

Všechny recepty z celeru se nám bohužel do jednoho článku nevejdou. Podívejte se na další celerové recepty.

Sdílejte svým přátelům

4.3 (86.67%) 3 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *