Všichni známe celer v kuchyni především jako základ na polévku spolu s další kořenovou zeleninou.
Celer lze konzumovat syrový a celerová pomazánka nebo celerový salát jsou pak nedostižným zdrojem vitamínu B a dalších minerálů.
I ve vařeném celeru nám stále zbude řada tělu prospěšných látek a tak se zvláště v zimním období bude hodit celerová polévka. Jako jednoduchou večeři nebo přílohu si jistě oblíbíte celerové hranolky nebo celerové placičky.
A teď už se pojďme vrhnout na to zdravé celerové vaření.
Celerová pomazánka s česnekem
INGREDIENCE
- 1 menší celer
- 4 stroužky drceného česneku
- 1 lžička sezamových semínek
- majonéza
- zakysaná smetana
- sůl, pepř
- řeřicha
POSTUP
- Do větší mísy nastrouhejte na jemno celer. Přidejte majonézu a zakysanou smetanu. Promíchejte a přidejte sezam, sůl a pepř.
- Servírujte na čerstvém chlebu a můžete posypat čerstvou řeřichou nebo pažitkou.
- Jednoduchá celerová pomazánka je hotová. Dobrou chuť.
zdroj: www.reny-cookbook.com
Objevte podobné tipy
Celerový salát
INGREDIENCE
- 500 g celeru
- 1/2 lžíce semínek koriandru
- 2 lžíce majonézy
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce jemně nasekané petrželky
- sůl
- hrubě mletý čtyřbarevný pepř
POSTUP
- Celer oloupejte a nakrájejte na plátky. Plátky celeru dále pokrájejte na malé hranolky.
- Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a koriandr. Vše promíchejte a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny odležet.
- Přimíchejte majonézu, petrželku a celerový salát je hotový. Servírujte s čerstvým pečivem.
zdroj: prostreno.cz
Celerová polévka s krutony
INGREDIENCE
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 800 ml kuřecího vývaru
- 3 hřebíčky
- 3 bobkové listy
- sůl, pepř
- 3 plátky toastového chleba
- 3 stroužky česneku
- obyčejná slanina
- 150 ml 12% smetany
- petrželka na posypání
POSTUP
- Oloupejte celer a nakrájejte na větší kousky. Oloupejte cibuli a 1 stroužek česneku a nakrájejte na hrubo. 2 stroužky česneku nakrájejte na půlky a dejte stranou.
- Slaninu nakrájejte na hrubo a dejte do kastrolku rozehřát. Až slanina pustí tuk, přidejte napůlené stroužky česneku. Část tuku z kastrolku si odlijte bokem.
- Rozpuštěnou slaninu s česnekem nalijte na střední pánev dejte na ni osmažit cibulku a nasekaný stroužek česneku. Po pár minutách přidejte celer a pak ještě hřebíček a bobkový list. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Po 10 minutách vyjměte hřebíčky a bobkové listy.
- Mezitím si připravte krutony. Nakrájejte toastový chleba na menší kostky a opražte je na pánvi na odloženém tuku ze slaniny. Krutony by měly být křupavé a mít zlatavou barvu.
- Polévku vaříme do změknutí celeru, chcete-li, aby celerová polévka byla hladká, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, opepřete a osolte. Solte jemně, slanina sama o sobě je dost slaná.
- Servírujte s krutony, sekanou petrželkou a můžete trochu polít slaninovým tukem.
zdroj: ohmydish.com
Celerové hranolky
INGREDIENCE
- 1 celer
- sůl
- 2 líce olivového oleje
POSTUP
- Celer oloupeme, nakrájíme na plátky a plátky pak na hranolky. Do mísy dáme olivový olej a sůl, celerové hranolky v míse pomícháme, aby byly pokryty olejem.
- Pečeme na pečícím papíru při 180°C asi 30 min. Každých deset minut promícháme, aby se nepřipalovaly.
- Doba pečení může být i kratší nebo delší. Jednoduše jakmile chytne celer zlatavou barvu, máte celerové hranolky hotové.
zdroj: christopherjamesclark.com
Celerové placičky
INGREDIENCE
- 1/2 šálku oleje na smažení
- 1 celer
- 1 menší cibule
- 2 lžíce mouky
- 1 lžička soli
- 1 rozšlehané vejce
POSTUP
- Celer a cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy. Přidejte rozšlehané vejce, sůl a mouku. Umíchejte kompaktní těsto. Je-li moc řídké, přidejte mouku.
- Z těsta tvarujte menší placky. Na větší pánvi s olejem je osmažte do křupava z obou stran.
- Celerové placičky můžeme podávat s majonézou, rajčatovou omáčkou, jogurtovým dipem atd.
- Vhodné jsou i jako příloha k masovým pokrmů, všude tam, kde byste jinak použily klasické bramboráčky.
zdroj: www.freshtart.com
Strouhání celeru může být někdy zdlouhavé a tak si můžete práci ulehčit použitím mixéru.
Celerová omáčka bude ještě lepší, přimícháte-li do ní před koncem vaření nastrouhaný sýr.
Pokud rádi jíte zdravě, určitě navštivte i další zeleninové polévky, o kterých píšeme.