Celer je podstatou mnoha omáček, vývarů i jiných základních jídel.
Nechte ho ale občas hrát na talíři i hlavní roli.
Zkuste celerové saláty!
Jsou zdravé, svěží a výživné.
Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita
Pikantní celerový salát s mrkví
Celerovo- mrkvový salát je tak trochu klasika. Zkuste si ho ale připravit lehce pikantní. Uvidíte, že vám zachutná.
Ingredience
- 300 g mrkve
- 300 g celeru
- 3 PL majonézy
- 3 PL jogurtu
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL hrubozrnné hořčice
- ¼ ČL chilli vloček
- sůl
- pepř
- pažitka
Postup
- Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle
- Smíchejte v misce s hořčicí, jogurtem a majonézou
- Osolte, opepřete a přidejte chilli
- Řádně promíchejte
- Podávejte posypané čerstvou pažitkou

Vrstvený celerový salát
Do tohoto salátu můžete nakombinovat všechno, co máte rádi. Jednotlivé ingredience se ve vrstvách vyskládávají na sebe a když zvolíte tu správnou barevnou kombinaci, je salát nejen lahůdkou, ale i potěchou pro oko. Inspirujte se v našem receptu. A nazapomeňte servírovat ve velké průhledné misce.
Ingredience
- 1 ledový salát
- 1 celer
- 2 červené cibule
- 250 g cherry rajčat
- 300 g mraženého hrášku
- 4 vejce natvrdo
- 150 g čedaru
- 200 g anglické slaniny
- 8 PL majonézy
Postup
- Slaninu nakrájejte na malé proužky a osmažte ji na pánvi do křupava
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle
- Vajíčka rozkrájejte na kolečka
- Hrášek dejte do misky, zalijte horkou vodou a po několika minutách přeceďte
- Cibuli nakrájejte na proužky, rajčátka napůl, celer na kostičky, salát natrhejte na malé kousky
- Do velké misky navrstvěte na sebe ledový salát, celer, rajčata, červenou cibuli, vajíčka a hrášek
- Navrch rozetřete majonézu, zasypte sýrem a slaninou

Potřebovali byste pomoci s výběrem drtiče jídla do vaší domácnosti. Mrkněte se na náš test.
Francouzský celerový salát s majonézou
Používat lokální zeleninu je pro francouzskou kuchyni typické. Tenhle luxusní salát lze z čerstvých a místních zdrojů snadno připravit i u nás.
Ingredience
- 4 PL majonézy
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL dijónské hořčice
- 1 bulva celeru
- 1 PL čersvé petrželky
- 2 PL nakrájených kapary
- 2 kyselé okurky
Postup
- Majonézu, šťávu z citronu, hořčici a sůl dobře promíchejte
- Celer nastrouhejte na hrubém struhadle, okurky nakrájejte na plátky
- V míse smíchejte celer, kapary a okurky, přidejte majonézovou zálivku a ozdobte čerstvou petrželkou

Salát z červené řepy a celeru
Barevný, křupavý a osvěžující salát. Červená řepa je skvělým zdrojem železa a v kombinaci s citronem je opravdu chutná.
Ingredience
- ½ velkého celeru
- 1 červená řepa
- 1 mrkev
- ¼ červené cibule
- 2 PL čerstvé petrželky
- 2 PL citronové šťávy
- 2 PL piniových oříšků
- 4 PL parmezánu
- sůl
- černý pepř
Postup
- Oloupaný celer, mrkev i řepu nakrájejte na proužky, cibuli na plátky
- Promíchejte s citronovou šťávou, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a parmezánem
- Piniové oříšky opečte několik minut na sucho na pánvi
- Oříšky nechte vychladnout, posypte jimi salát a servírujte

Objevte podobné tipy
Zdravý celerový salát s jablkem
Jednoduchý salát, který v sobě lehce pojí sladkost a slanost. Je výživný a přitom dietní. Zkusíte ho?
Ingredience
- 4 PL vlašských ořechů
- šťáva z poloviny citrónu
- 3 PL olivového oleje
- 5 stonků řapíkatého celeru
- 1 jablko
- 3 PL červeného vinného octa
- sůl
- pepř
- 1 PL strouhaného parmezánu
- 2 vejce uvařená natvrdo
Postup
- Vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi
- Řapíkatý celer zbavte tuhých vláken a nakrájejte ho příčně na širší plátky
- Jablko rozčtvrťte, vyřízněte jádřinec a nakrájejte na plátky
- Celer smíchejte s jablky, zalijte olejem, vinným octem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte
- Přidejte vejce rozkrájené na čtvrtky
- Salát zasypte opraženými ořechy a parmezánem

Salát z řapíkatého celeru a modrého sýra
Někdy ke skvělému kulinářskému zážitku stačí dvě ingredience, které si spolu dobře rozumí. V případě modrého sýru a řapíkatého celeru jde o nerozlučnou dvojici.
Ingredience
- 8 očištěných stonků řapíkatého celeru
- 150 g gorgonzoly
- sůl
- pepř
- 2 PL olivového oleje
Postup
- Řapíkatý celer nákrájejte na kousky a dejte do misky
- Promíchejte s olejem, solí a pepřem
- Navrch rozdrobte gorgonzolu

TIP: Co takhle dát si celer jako nápoj? Objevte recepty na smoothie z řapíkatého celeru.
Vařený celerový salát
Tento recept na celerový salát přijde vhod každému, kdo hledá alternativu ke klasickému bramborovému salátu. Je mnohem lehčí, zdravější a chutná skvěle.
Ingredience
- 2 mrkve
- 1 malá bulva celeru
- 1 cibule
- 100 g jogurtu
- 2 PL plnotučné hořčice
- 4 kyselé okurky
- sůl
- pepř
Postup
- Celer i mrkve očistěte, nakrájejte na velké kusy a uvařte doměkka v osolené vodě
- Nechte vychladnout a rozkrájejte na kostičky
- Cibuli nasekejte na jemno, okurky na kolečka
- V míse smíchejte zeleninu, jogurt a hořčici.
- Osolte, opepřete
- Řádně promíchejte a nechte minimálně hodinu odležet v lednici
- Podávejte jako přílohu k řízkům, k rybě nebo ke karbanátkům

Teplý celerový salát s borůvkami
Tato kombince ingrediencí vypadá opravdu podivně, ale chuťově to prostě funguje. Dáte mu šanci? Budete překvapeni!
Ingredience
- 900 g celeru
- 2 PL olivového oleje
- 2 stonky čerstvého tymiánu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 PL javorového sirupu
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g čerstvých borůvek
- sůl
Postup
- Troubu předehřejte na 180°
- Celer omyjte, zbavte slupky a nakrájejte na malé kostky
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka, česnek na plátky
- Zeleninu dejte do pekáčku a zalijte olivovým olejem, sirupem a posypte špetkou soli
- Promíchejte a pečte 30 minut
- Pečenou zeleninu smíchejte v misce s ořechy a borůvkami a ihned podávejte

8 zajímavých faktů o celeru
- Původní celer neboli miřík vonný pochází z Jižní Evropy
- Ve své planné formě nebyl vhodný ke konzumaci, ale jeho zušlechťováním vznikly tři nynější formy: celer bulvový, řapíkatý celer a celer naťový
- Zatímco v ČR a ve střední Evropě je více rozšířená celerová bulva, ve světě se častěji setkáte s řapíkatým celerem
- Celer je velice dobrý pro zdravý kardiovaskulární systém
- Dá se jíst syrový i uvařený
- Působí jako afrodiziakum
- Při teplotě 0 – 5°C se dá uchovávat až půl roku
- Je součástí stejné rostlinné rodiny jako například anýz nebo petržel