Osvěžující recepty na salát z celeru (klasické i naprosto nečekané varianty)

Celer je podstatou mnoha omáček, vývarů i jiných základních jídel.

Nechte ho ale občas hrát na talíři i hlavní roli.

Zkuste celerové saláty!

Jsou zdravé, svěží a výživné.

Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita

Pikantní celerový salát s mrkví

Celerovo- mrkvový salát je tak trochu klasika. Zkuste si ho ale připravit lehce pikantní. Uvidíte, že vám zachutná.

Ingredience

  • 300 g mrkve
  • 300 g celeru
  • 3 PL majonézy
  • 3 PL jogurtu
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL hrubozrnné hořčice
  • ¼ ČL chilli vloček
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Postup

  • Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle
  • Smíchejte v misce s hořčicí, jogurtem a majonézou
  • Osolte, opepřete a přidejte chilli
  • Řádně promíchejte
  • Podávejte posypané čerstvou pažitkou
Celerový salát s mrkví ozdobený petrželkou v misce
Zdroj: gutsybynature.com

Vrstvený celerový salát

Do tohoto salátu můžete nakombinovat všechno, co máte rádi. Jednotlivé ingredience se ve vrstvách vyskládávají na sebe a když zvolíte tu správnou barevnou kombinaci, je salát nejen lahůdkou, ale i potěchou pro oko. Inspirujte se v našem receptu. A nazapomeňte servírovat ve velké průhledné misce.

Ingredience

  • 1 ledový salát
  • 1 celer
  • 2 červené cibule
  • 250 g cherry rajčat
  • 300 g mraženého hrášku
  • 4 vejce natvrdo
  • 150 g čedaru
  • 200 g anglické slaniny
  • 8 PL majonézy

Postup

  • Slaninu nakrájejte na malé proužky a osmažte ji na pánvi do křupava
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle
  • Vajíčka rozkrájejte na kolečka
  • Hrášek dejte do misky, zalijte horkou vodou a po několika minutách přeceďte
  • Cibuli nakrájejte na proužky, rajčátka napůl, celer na kostičky, salát natrhejte na malé kousky
  • Do velké misky navrstvěte na sebe ledový salát, celer, rajčata, červenou cibuli, vajíčka a hrášek
  • Navrch rozetřete majonézu, zasypte sýrem a slaninou
Vrstvený celerový salát v průhledné míse
Zdroj: tastesoflizzyt.com

Francouzský celerový salát s majonézou

Používat lokální zeleninu je pro francouzskou kuchyni typické. Tenhle luxusní salát lze z čerstvých a místních zdrojů snadno připravit i u nás.

Ingredience

  • 4 PL majonézy
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL dijónské hořčice
  • 1 bulva celeru
  • 1 PL čersvé petrželky
  • 2 PL nakrájených kapary
  • 2 kyselé okurky

Postup

  • Majonézu, šťávu z citronu, hořčici a sůl dobře promíchejte
  • Celer nastrouhejte na hrubém struhadle, okurky nakrájejte na plátky
  • V míse smíchejte celer, kapary a okurky, přidejte majonézovou zálivku a ozdobte čerstvou petrželkou
Celerový salát v bílé misce promíchávaný vidličkou a lžící
Zdroj: pinchandswirl.com

Salát z červené řepy a celeru

Barevný, křupavý a osvěžující salát. Červená řepa je skvělým zdrojem železa a v kombinaci s citronem je opravdu chutná.

Ingredience

  • ½ velkého celeru
  • 1 červená řepa
  • 1 mrkev
  • ¼ červené cibule
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 2 PL citronové šťávy
  • 2 PL piniových oříšků
  • 4 PL parmezánu
  • sůl
  • černý pepř

Postup

  • Oloupaný celer, mrkev i řepu nakrájejte na proužky, cibuli na plátky
  • Promíchejte s citronovou šťávou, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a parmezánem
  • Piniové oříšky opečte několik minut na sucho na pánvi
  • Oříšky nechte vychladnout, posypte jimi salát a servírujte
Proužky mrkve, červené řepy a celeru s petrželkou na talíři
Zdroj: marthastewart.com

Zdravý celerový salát s jablkem

Jednoduchý salát, který v sobě lehce pojí sladkost a slanost. Je výživný a přitom dietní. Zkusíte ho?

Ingredience

  • 4 PL vlašských ořechů
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 3 PL olivového oleje
  • 5 stonků řapíkatého celeru
  • 1 jablko
  • 3 PL červeného vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • 1 PL strouhaného parmezánu
  • 2 vejce uvařená natvrdo

Postup

  • Vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi
  • Řapíkatý celer zbavte tuhých vláken a nakrájejte ho příčně na širší plátky
  • Jablko rozčtvrťte, vyřízněte jádřinec a nakrájejte na plátky
  • Celer smíchejte s jablky, zalijte olejem, vinným octem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte
  • Přidejte vejce rozkrájené na čtvrtky
  • Salát zasypte opraženými ořechy a parmezánem
Salát z řapíkatého celeru a jablek na bílém talíři
Zdroj: bettycrocker.com

Salát z řapíkatého celeru a modrého sýra

Někdy ke skvělému kulinářskému zážitku stačí dvě ingredience, které si spolu dobře rozumí. V případě modrého sýru a řapíkatého celeru jde o nerozlučnou dvojici.

Ingredience

  • 8 očištěných stonků řapíkatého celeru
  • 150 g gorgonzoly
  • sůl
  • pepř
  • 2 PL olivového oleje

Postup

  • Řapíkatý celer nákrájejte na kousky a dejte do misky
  • Promíchejte s olejem, solí a pepřem
  • Navrch rozdrobte gorgonzolu
Řapíkatý celer posypaný gorgonzolou v dřevěné misce
Zdroj: dole.com

TIP: Co takhle dát si celer jako nápoj? Objevte recepty na smoothie z řapíkatého celeru.

Vařený celerový salát

Tento recept na celerový salát přijde vhod každému, kdo hledá alternativu ke klasickému bramborovému salátu. Je mnohem lehčí, zdravější a chutná skvěle.

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 1 malá bulva celeru
  • 1 cibule
  • 100 g jogurtu
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • 4 kyselé okurky
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Celer i mrkve očistěte, nakrájejte na velké kusy a uvařte doměkka v osolené vodě
  • Nechte vychladnout a rozkrájejte na kostičky
  • Cibuli nasekejte na jemno, okurky na kolečka
  • V míse smíchejte zeleninu, jogurt a hořčici.
  • Osolte, opepřete
  • Řádně promíchejte a nechte minimálně hodinu odležet v lednici
  • Podávejte jako přílohu k řízkům, k rybě nebo ke karbanátkům
celerový salát na podlouhlém talíři
Zdroj: goodlifeeats.com

Teplý celerový salát s borůvkami

Tato kombince ingrediencí vypadá opravdu podivně, ale chuťově to prostě funguje. Dáte mu šanci? Budete překvapeni!

Ingredience

  • 900 g celeru
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 stonky čerstvého tymiánu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL javorového sirupu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g čerstvých borůvek
  • sůl

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°
  • Celer omyjte, zbavte slupky a nakrájejte na malé kostky
  • Cibuli nakrájejte na půlkolečka, česnek na plátky
  • Zeleninu dejte do pekáčku a zalijte olivovým olejem, sirupem a posypte špetkou soli
  • Promíchejte a pečte 30 minut
  • Pečenou zeleninu smíchejte v misce s ořechy a borůvkami a ihned podávejte
Miska s opečeným celerem a borůvkami
Zdroj: cookveggielicious.com

8 zajímavých faktů o celeru

  • Původní celer neboli miřík vonný pochází z Jižní Evropy
  • Ve své planné formě nebyl vhodný ke konzumaci, ale jeho zušlechťováním vznikly tři nynější formy: celer bulvový, řapíkatý celer a celer naťový
  • Zatímco v ČR a ve střední Evropě je více rozšířená celerová bulva, ve světě se častěji setkáte s řapíkatým celerem
  • Celer je velice dobrý pro zdravý kardiovaskulární systém
  • Dá se jíst syrový i uvařený
  • Působí jako afrodiziakum
  • Při teplotě 0 – 5°C se dá uchovávat až půl roku
  • Je součástí stejné rostlinné rodiny jako například anýz nebo petržel

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.