Černý kořen

Černý kořen nejen pro zdraví, ale i léčbu

Jedná se o vytrvalý druh lahůdkové zeleniny pěstovaný především pro široký černý válcovitý kořen s bílou dužninou, který najde své uplatnění především v kuchyňské přípravě, ale vyhledávaný je i pro své léčivé účinky.

V syrovém stavu chutná jako jádra vlašských ořechů, v tepelné upraveně svoji chutí připomíná pastinák a připravuje se jako chřest.

Jaké léčivé účinky má černý kořen ?

  • lehká stravitelnost – součást dietního opatření při chorobách žaludku a střev
  •  preventivní a léčebný prostředek při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky.
  • pomáhá při poruchách látkové výměny, při oslabené funkci jater, žlučníku, snížené tvorbě moči, otocích, alergiích i kožních neduzích
  • listy černého kořene použít k obkladům, obklady tiší kožní neduhy, hemoroidy a modřiny

Jaké významné látky obsahuje černý kořen ?

Obsah vitamínů
Obsah minerálních látek
vitamín A vápník
vitamín B1, B2 železo
vitamín C fosfor
vitamín E draslík
hořčík

Černý kořen v kuchyňské úpravě

Zasyrova se využívá v salátech, pomazánkách a nákypech. V tepelné úpravě se nejčastěji gratinuje, dusí nebo smaží. Zajímavou chuť dodá i polévkám v kombinaci s kořenovou a jarní zeleninou.
Černý kořen může být po oloupání příliš lepkavý, proto jej spařte vroucí vodou. Po pečlivém očištění namočte celý kořen do okyselené vody, čímž zabráníte jeho zhnědnutí.

Pokud máte listy z černého kořene, můžete je připravit podobně jako dušený špenát.

Černý kořen

zdroj : www.recetas-para-bebes.es