Máte chuť na něco zdravého a zároveň chutného?
Vyzkoušejte naše recepty na červené zelí.
Naučte se, jak připravit tuto vitamíny nabitou zeleninu v kombinaci s červenou řepou, jablky či brusinkami.
Nepřijdete ani o návod, jak zelí správně naložit.
Máte se na co těšit!
Dušené červené zelí s jablky
Jedná se o variaci klasického zelí, která nikdy nepřestane bavit. Můžete ji podávat například s bulgurem, ale také jako přílohu ke kachně či huse.
Ingredience
- 1 velké červené zelí, cca 1 kg, pokrájené na tenké proužky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 malá cibule nakrájená na tenké plátky
- 2 jablka, například Granny Smith, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na plátky
- 1/3 šálku balzamikového octa
- ¼ lžičky mletého nového koření
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup
- Připravte zelí a podlejte studenou vodou.
- Mezitím si připravte zbývající přísady.
- Rozpalte olej ve velké pánvi nebo kastrolu a přidejte cibuli.
- Vařte za stálého míchání asi 3 minuty.
- Přidejte 2 lžíce balzamikového octa a za stálého míchání vařte, dokud směs není zlatavá, poté přidejte jablka a míchejte 2 – 3 minuty.
- Zelí sceďte a přidejte do hrnce.
- Důkladně zamíchejte, poté přisypte nové koření, přilijte další 2 lžíce balzamikového octa a podle chuti osolte.
- Společně promíchejte.
- Přiklopte hrnec a za občasného míchání vařte na mírném plameni cca hodinu.
- Přidejte čerstvě mletý pepř, dochuťte a dosolte a podle potřeby přidejte další lžíci nebo dvě balzamikového octa.

Toto jídlo chutná ještě lépe den poté, co ho připravíte. V lednici vydrží pět dní.
Zelný salát s mrkví a mátou
Barevný, osvěžující, křupavý salát, který se hodí téměř k jakékoli kuchyni, včetně asijské, mexické, jihoamerické či evropské.
Ingredience
Salát
- 4 šálky jemně nastrouhaného červeného zelí
- 1 mrkev nakrájená na tenké nudličky
- hrst listů máty, hrubě nasekaných
Dressing
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- černý pepř
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na salát v misce.
- Připravte si dressing z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře, a poté promíchejte se salátem.

Pomalu vařené zelí s brusinkami
Lahodné prázdninové jídlo, které je jednoduché na přípravu. Je veganské a bez lepku, takže potěší opravdu všechny.
Ingredience
- 0,5 kg červeného zelí
- 1 cibule
- 2 jablka
- ½ šálku čerstvých brusinek
- 4 lžíce hnědého cukru
- 1 tyčinka skořice
- 5 hřebíčků
- 1 badyán
- 3 lžičky červeného vinného octa
Postup
- Nakrájejte zelí na čtvrtiny, zbavte ho jádra a vnějších listů, a pokrájejte na tenké plátky.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli.
- Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte.
- Lehce vymažte olejem vnitřek pomalého hrnce, přidejte všechny přísady a dobře promíchejte.
- Přilijte dostatek vody, aby v hrnci dosahovala přibližně 2,5 cm.
- Vařte cca hodinu na vysokou teplotu, poté teplotu snižte a pokračujte ve vaření dalších 5 hodin. Občas promíchejte.
- V případě potřeby na poslední hodinu vaření odklopte víko, aby se vyvařila část tekutiny.

Objevte podobné tipy
Salát z červeného zelí a řepy
Tento osvěžující, pikantní salát je skvělým společníkem na letní grilovačky. Kombinace červeného zelí a řepy vás odzbrojí!
Ingredience
- 3 tlusté drcené stroužky česneku
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce červeného vinného octa
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 450 g syrové červené řepy
- 100 g nasekaného červeného zelí
- 1 malý svazek pokrájené jarní cibulky
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 polévková lžíce máku
Postup
- Česnek, hořčici a ocet vložte do misky a dobře promíchejte.
- Postupně přimíchejte olivový olej.
- Dejte stranou.
- Oloupejte červenou řepu a nastrouhejte.
- Vložte do misky s nakrájeným zelím a jarní cibulkou, petrželkou a mákem.
- Přelijte dresinkem a za pomoci dvou vidliček pořádně promíchejte.

Nakládané kysané zelí
Takto zpracované zelí je stravitelnější než normální zelenina a jeho živiny jsou snáze asimilovány naším tělem. Navíc je nabité probiotiky, které jsou dobré pro náš zažívací systém a celkové zdraví.
Ingredience
- 1 hlávka červeného zelí
- 4 šálky vody
- 1 lžíce mořské soli
- 1 čajová lžička kmínu (volitelné)
- 8 – 10 sušených bobulí jalovce (volitelné)
Postup
- Zelí rozpulte.
- Zbavte ho silného jádra a konce stonků.
- Zelí pokrájejte na nudličky.
- Přendejte ho do čistých sklenic a posypte jej kmínem a plody jalovce.
- V misce míchejte vodu a sůl tak dlouho, dokud se sůl nerozpustí.
- Zelí a koření zalijte solným roztokem.
- Jemně zatlačte na zelí, abys se uvolnily vzduchové bubliny a ponořilo se do slaného nálevu.
- Sklenici zakryjte víkem.
- Sklenici položte na talíř, abyste zachytili přetečení, ke kterému může dojít, jakmile začne aktivní fermentace.
- Sklenici nechte 3 dny stát při pokojové teplotě.
- Během této doby alespoň jednou denně sundejte víčko a zkontrolujte, zda je zelí stále ponořeno ve slaném nálevu (v případě potřeby přidejte další slaný nálev).
- Měli byste vidět nahoře bublinky, což je známkou toho, že probíhá fermentace.
- Po 3 dnech by mělo mít zelí čistou, mírně kyselou vůni a chuť.
- Sklenici vložte do lednice (v této fázi již pod ni není třeba pokládat talíř).
- Počkejte alespoň dalších 5 dní, než se plně rozvine chuť kysaného zelí.
- Kysané zelí vydrží v lednici až 6 měsíců, nejlepší však je do 3 měsíců.

Pokud vás nakládané zelí baví, inspirujte se dalšími skvělými recepty na nakládané zelí.
Zimní zeleninová polévka
Tato výživná hustá polévka je směsící chutí a textur, které společně v dokonalé harmonii vytvářejí vydatné a výživné jídlo, které vás zahřeje.
Ingredience
- 300 g červeného zelí nakrájeného na plátky o tloušťce 5 mm, bez tvrdého jádra
- 250 g oloupaných brambor, nakrájených na kostičky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 40 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky
- ½ pórku rozřezaného podélně, jemně nasekaného
- 50 g jemně nasekaného špenátu
- 2–3 lžíce: petržel, kopr a pažitka, nasekané nadrobno
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 polévková lžíce másla
- 1 stroužek jemně nastrouhaného česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- mořská sůl a pepř dle chuti
Postup
- V hrnci zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte bobkový list, nové koření, cibuli, pórek a zelí.
- Promíchejte a vařte na středním plameni po dobu 5 minut za častého míchání.
- Přidejte mrkev, celer, brambory, vývar a balsamico, promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a za občasného míchání duste asi 25 minut (nebo dokud není zelenina uvařená).
- Přidejte špenát, bylinky, česnek, máslo a dochuťte.
- V případě potřeby přidejte trochu vody / vývaru.
- Vařte další 2 minuty.
- Odstavte z ohně a podávejte.

Vyplatí se investice do krbu na elektřinu? V samostatném článku jsme si o tomto tématu napsali. Podívejte se!
Červené zelí a jeho přínos pro zdraví
Jedná se o zeleninu bohatou na živiny, která má nízký obsah tuku a kalorií a díky tomu může být skvělým pomocníkem při hubnutí. Obsahuje spoustu vody a je dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů. Kromě toho má pozitivní vliv na:
- kosti
- zažívací systém
- srdce.
Stejně jako všechny odrůdy zelí, je i červené zelí bohaté na vitamín C a vitamín K. Z antioxidantů jsou v něm hojně zastoupeny antokyany, které snižují riziko například rakoviny, osteoporózy a srdečních chorob.
Červené zelí obsahuje také další vitamíny a minerály, jako jsou:
- vitamin A
- folát
- vitamin B6
- vitamin E
- vápník
- hořčík
- draslík
- mangan
- fosfor
- zinek
- riboflavin
- thiamin.
Je to zelenina, kterou můžete připravit na spoustu různých delikátních způsobů a naše recepty jsou toho důkazem. Napište nám, v jaké přípravě vám červené zelí chutná nejvíc. Budeme se těšit!