Červený rybíz je opravdu zvláštní ovoce.
Čerstvý jej pro kyselost téměř nelze jíst, ale v moučnících, jako džem nebo marmeláda, je pro svou pikantní chuť téměř nepřekonatelný.
Navíc si i při pečení nebo jiném zpracování udržuje svoji výraznou červenou barvu. Kromě toho se rybíz i dobře mrazí, takže pokud máme k dispozici větší množství, můžeme si ho uchovat i na zimní období.
My jsme pro vás připravili 3 druhy přípravy rybízu.
Marmeláda z červeného rybízu
Pokud máme přebytky z úrody tohoto ovoce, tak nejlepší způsob, jak je zpracovat, je udělat z nich marmeládu.
INGREDIENCE
- 1 kg červeného rybízu
- 1 kg cukru krupice
POSTUP
- Rybíz důkladně obereme od lístků a stopek, umyjeme ve studené vodě.
- Rozmixujeme v mixéru a dáme do hrnce společně s cukrem.
- Vzhledem k tomu, že rybíz obsahuje velké množství pektinu, nejsou nutné želírovací prostředky.
- Necháme vařit 1 hodinu, občas promícháme.
- Během vaření si nachystáme sklenice, důkladně je umyjeme a očistíme, aby se marmeláda nekazila.
- Ještě horkou marmeládu naplníme do sklenic, důkladně zatáhneme víčkem.
- Zavaříme ho, otočte dnem vzhůru a takto ho necháme úplně vychladnout.
zdroj: focusedcollection.com
Objevte podobné tipy
Mřížkový koláč s rybízovou marmeládou
V zimě si jistě pochutnáme na dobrém mřížkovém koláči, kdy při jeho přípravě právě můžeme použít domácí rybízovou marmeládu.
INGREDIENCE
- 300 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 130 g Hery
- malá sklenice rybízové marmelády
POSTUP
- Na vále zpracujeme z uvedených surovin těsto
- Podsypáváme moukou
- Asi čtvrtinu oddělíme, větší část položíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Pomoučenýma rukama těsto roztlačíme po celém plechu.
- Potřeme ho marmeládou a ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme okolo 15 minut.
zdroj: iGurmet.cz
Domácí rybízový džem
INGREDIENCE
asi na 6 menších skleniček
- 1 kg červeného rybízu
- 0,5 kg cukru krystal
- 0,5 balíčku želírovacího přípravku (Gelfix)
POSTUP
- Rybíz obereme z větviček a omyjeme ho, aby na něm nic nezůstalo.
- Následně rybíz nasypeme do hrnce, přiklopíme ho poklicí a dáme vařit na mírný plamen.
- Můžeme ho malinko rozmačkat.
- Když přijde rybíz k varu, dáme plamen na plno a vaříme ho dál, dokud se neodpaří asi tak čtvrtina šťávy.
- V tuto chvíli je čas přidat do hrnce i cukr a želírovací směs.
- Důkladně vše promícháme.
- Džem vaříme ještě asi 7 minut.
- Když je hotový, ještě horký ho nalijeme do důkladně vymytých skleniček.
- Zavaříme ho, otočíme ho dnem vzhůru a takto ho necháme úplně vychladnout.
zdroj: womanonly.cz
Rybíz se výborně hodí k přípravě dalších moučníků z různých těst.lze jim také naplnit palačinky. V zimě se hodí k přípravě čajů.
Pokud vám ani tyhle recepty nestačily, podívejte se na naše další recepty z rybízu.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžu udělat marmeládu ze zamraženého rybízu?Děkuji Ilona