Červený rybíz základ chutných moučníků, džemů a marmelád

Červený rybíz je opravdu zvláštní ovoce.

Čerstvý jej pro kyselost téměř nelze jíst, ale v moučnících, jako džem nebo marmeláda, je pro svou pikantní chuť téměř nepřekonatelný.

Navíc si i při pečení nebo jiném zpracování udržuje svoji výraznou červenou barvu. Kromě toho se rybíz i dobře mrazí, takže pokud máme k dispozici větší množství, můžeme si ho uchovat i na zimní období.

My jsme pro vás připravili 3 druhy přípravy rybízu.

Marmeláda z červeného rybízu

Pokud máme přebytky z úrody tohoto ovoce, tak nejlepší způsob, jak je zpracovat, je udělat z nich marmeládu.

INGREDIENCE

  • 1 kg červeného rybízu
  • 1 kg cukru krupice

POSTUP

  1. Rybíz důkladně obereme od lístků a stopek, umyjeme ve studené vodě.
  2. Rozmixujeme v mixéru a dáme do hrnce společně s cukrem.
  3. Vzhledem k tomu, že rybíz obsahuje velké množství pektinu, nejsou nutné želírovací prostředky.
  4. Necháme vařit 1 hodinu, občas promícháme.
  5. Během vaření si nachystáme sklenice,  důkladně je  umyjeme a očistíme, aby se marmeláda nekazila.
  6. Ještě horkou marmeládu naplníme do sklenic, důkladně zatáhneme víčkem.
  7. Zavaříme ho, otočte dnem vzhůru a takto ho necháme úplně vychladnout.

Marmeláda z červeného rybízuzdroj: focusedcollection.com

Mřížkový koláč s rybízovou marmeládou

V zimě si jistě pochutnáme na dobrém mřížkovém koláči, kdy při jeho přípravě právě můžeme použít domácí rybízovou marmeládu.

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 130 g Hery
  • malá sklenice rybízové marmelády

POSTUP

  1. Na vále zpracujeme z uvedených surovin těsto
  2. Podsypáváme moukou
  3. Asi čtvrtinu oddělíme, větší část položíme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Pomoučenýma rukama těsto roztlačíme po celém plechu.
  5. Potřeme ho marmeládou a ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
  6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme okolo 15 minut.

Mřížkový koláč s rybízovou marmeládouzdroj: iGurmet.cz

Domácí rybízový džem

INGREDIENCE

asi na 6 menších skleniček

  • 1 kg červeného rybízu
  • 0,5 kg cukru krystal
  • 0,5 balíčku želírovacího přípravku (Gelfix)

POSTUP

  1. Rybíz obereme z větviček a omyjeme ho, aby na něm nic nezůstalo.
  2. Následně rybíz nasypeme do hrnce, přiklopíme ho poklicí a dáme vařit na mírný plamen.
  3. Můžeme ho malinko rozmačkat.
  4. Když přijde rybíz k varu, dáme plamen na plno a vaříme ho dál, dokud se neodpaří asi tak čtvrtina šťávy.
  5. V tuto chvíli je čas přidat do hrnce i cukr a želírovací směs.
  6. Důkladně vše promícháme.
  7. Džem vaříme ještě asi 7 minut.
  8. Když je hotový, ještě horký ho nalijeme do důkladně vymytých skleniček.
  9. Zavaříme ho, otočíme ho dnem vzhůru a takto ho necháme úplně vychladnout.

Rybízový džemzdroj: womanonly.cz

Rybíz se výborně hodí k přípravě dalších moučníků z různých těst.lze jim také naplnit palačinky. V zimě se hodí k přípravě čajů.

Pokud vám ani tyhle recepty nestačily, podívejte se na naše další recepty z rybízu.

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.