Červený rybíz základ chutných moučníků, džemů a marmelád

Červený rybíz je zvláštní ovoce. Čerstvý jej pro kyselost téměř nelze jíst, ale v moučnících, jako džem nebo marmeláda, je pro svou pikantní chuť téměř nepřekonatelný. Navíc si i při pečení nebo jiném zpracování udržuje svoji výraznou červenou barvu. Kromě toho se rybíz i dobře mrazí, takže pokud máme k dispozici větší množství, můžeme si ho uchovat i na zimní období.

1. Marmeláda z červeného rybízu

Pokud máme přebytky z úrody tohoto ovoce, tak nejlepší způsob, jak je zpracovat, je udělat z nich marmeládu.

INGREDIENCE :

  • 1 kg červeného rybízu
  • 1 kg cukru krupice

POSTUP :

  1. Rybíz důkladně obereme od lístků a stopek, umyjeme ve studené vodě.
  2. Rozmixujeme v mixéru a dáme do hrnce společně s cukrem.
  3. Vzhledem k tomu, že rybíz obsahuje velké množství pektinu, nejsou nutné želírovací prostředky.
  4. Necháme vařit 1 hodinu, občas promícháme.
  5. Během vaření si nachystáme sklenice,  důkladně je  umyjeme a očistíme, aby se marmeláda nekazila.
  6. Ještě horkou marmeládu naplníme do sklenic, důkladně zatáhneme víčkem.
  7. Zavaříme ho, otočte dnem vzhůru a takto ho necháme úplně vychladnout.

Marmeláda z červeného rybízuzdroj : focusedcollection.com

O rybízu se mluví jako o multivitaminových pilulkách, jejich dužina a slupka je plná vitamínu C. O pevné nervy se postará vitamín B3, B5 zas chrání vlasy, nehty i kůži. Rybízová šťáva je zvláště hodnotná pro ledviny a působí proti zánětlivým pochodům v těle.

2. Mřížkový koláč s rybízovou marmeládou

V zimě si jistě pochutnáme na dobrém mřížkovém koláči, kdy při jeho přípravě právě můžeme použít domácí rybízovou marmeládu.

INGREDIENCE :

  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 130 g Hery
  • malá sklenice rybízové marmelády

POSTUP :

  1. Na vále zpracujeme z uvedených surovin těsto
  2. Podsypáváme moukou
  3. Asi čtvrtinu oddělíme, větší část položíme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Pomoučenýma rukama těsto roztlačíme po celém plechu.
  5. Potřeme ho marmeládou a ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
  6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme okolo 15 minut.

Mřížkový koláč s rybízovou marmeládouZdroj : iGurmet.cz

Kdo si umí představit léto bez zavařování? Je to jeden ze způsobů, jak zužitkovat nadměrnou úrodu ovoce. Výsledek snažení si pak vychutnáváme po celý následující rok. Zkuste náš recept na klasický rybízový džem.

3. Domácí rybízový džem

INGREDIENCE :

asi na 6 menších skleniček

  • 1 kg červeného rybízu
  • 0,5 kg cukru krystal
  • 0,5 balíčku želírovacího přípravku (Gelfix)

POSTUP :

  1. Rybíz obereme z větviček a omyjeme ho, aby na něm nic nezůstalo.
  2. Následně rybíz nasypeme do hrnce, přiklopíme ho poklicí a dáme vařit na mírný plamen.
  3. Můžeme ho malinko rozmačkat.
  4. Když přijde rybíz k varu, dáme plamen na plno a vaříme ho dál, dokud se neodpaří asi tak čtvrtina šťávy.
  5. V tuto chvíli je čas přidat do hrnce i cukr a želírovací směs.
  6. Důkladně vše promícháme.
  7. Džem vaříme ještě asi 7 minut.
  8. Když je hotový, ještě horký ho nalijeme do důkladně vymytých skleniček.
  9. Zavaříme ho, otočíme ho dnem vzhůru a takto ho necháme úplně vychladnout.

Rybízový džem

zdroj : womanonly.cz

Rybíz se výborně hodí k přípravě dalších moučníků z různých těst.lze jim také naplnit palačinky. V zimě se hodí k přípravě čajů.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *