7 tipů recepty s červeným rybízem. Skvělý základ chutných moučníků, džemů i sirupů!

Máte na zahrádce přebytek rybízu?

Přemýšlíte co s ním?

Máme pro vás skvělé recepty s červeným rybízem 7x jinak!

Ochutnejte luxusní drobenkovou buchtu, jogurtové chlebíčky nebo třeba domácí sirup.

Ve všech případech si pochutnáte!

Cheesecake s červeným rybízem

Tento rybízový cheesecake je naprostá lahůdka, kterou bude milovat celá vaše rodina! Je to perfektní dezert i luxusní pohoštění pro vaše hosty.

Ingredience

Na korpus:

  • 250 g sušenek amaretti plus 2 sušenky Digestive a jemná kůra z poloviny malého pomeranče
  • 75 g másla
  • 1 lžíce zlatého třtinového sirupu

Na náplň:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 500 g krémového sýra
  • 125 g mascarpone
  • 450 g červeného rybízu
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Sušenky rozmixujte v kuchyňském robotu nebo je vložte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na hrubou drobenku.
  2. Rozpusťte máslo a poté vmíchejte zlatý třtinový sirup.
  3. Vmíchejte máslo do drobenky, aby vznikla tvárná pasta.
  4. Natlačte drobivou pastu do 22 cm dortové formy s volným dnem nebo 26 cm koláčové formy s volným dnem, prsty rozetřete a přitlačte po stranách.
  5. Zakryjte potravinářskou fólií a chlaďte alespoň hodinu až 24 hodin.
  6. Smíchejte 50 g másla se 2 lžícemi moučkového cukru a šlehejte několik minut, dokud nebude směs světlá, nadýchaná a bledá a cukr těžko rozeznatelný.
  7. Do směsi zašlehejte krémový sýr, poté přidejte mascarpone a všechny ingredience šlehejte, dokud nebude směs hladká a světlá.
  8. Směs rozetřete do vychlazené formy a nechte zatuhnout.
  9. Pomocí vidličky odstraňte červený rybíz ze stopky a navršte ho přes náplň.
  10. Bohatě poprašte moučkovým cukrem.
  11. Podávejte.
Kus cheesecaku ozdobený rybízem, servírovaný na talířku s vidličkou.
www.saga.co.uk

Máte svůj ověřený recept na cheesecake nebo se rádi inspirujete? Pokud jste jej ještě nikdy nepekli, určitě si přečtěte, jak na to. Vypadá sice jednoduše, ale zdání klame. 
Poradíme vám, jak udělat náramný cheesecake v pečené i nepečené variantě.

Domácí rybízový džem

Připravte si doma lahodný džem z červeného rybízu, který má krásně zářivou barvu a chutná naprosto božsky!

Ingredience asi na 6 menších skleniček

  • 1 kg červeného rybízu
  • 0,5 kg cukru krystal
  • 0,5 balíčku želírovacího přípravku (Gelfix)

Postup

  1. Rybíz oberte z větviček a omyjte ho, aby na něm nic nezůstalo.
  2. Následně rybíz nasypte do hrnce, přiklopte ho poklicí a dejte vařit na mírný plamen.
  3. Můžete ho malinko rozmačkat.
  4. Když přijde rybíz k varu, dejte plamen na plno a vařte ho dál, dokud se neodpaří asi tak čtvrtina šťávy.
  5. V tuto chvíli je čas přidat do hrnce i cukr a želírovací směs.
  6. Důkladně vše promíchejte.
  7. Džem vařte ještě asi 7 minut.
  8. Když je hotový, ještě horký ho nalijte do důkladně vymytých skleniček.
  9. Zavařte ho, otočte ho dnem vzhůru a takto ho nechte úplně vychladnout.
Džem z rybízu ve sklenici na talířku s vedle položenou lžičkou.
www.thespruceeats.com

Rybíz á la brusinky

Vynikající příloha k svíčkové na smetaně nebo na soté z divočiny. Jednoduchá a rychlá příprava a přitom tak dokonalé zušlechtění pokrmů!

Ingredience

  • 1 kg červeného rybízu
  • 500 g želírovacího cukru
  • sáček kyseliny citrónové
  • 1 celá skořice
  • 5 ks hřebíčku

Postup

  1. Umyjte a odstopkujte červený rybíz.
  2. Připravte si želírovací cukr 2:1.
  3. Polovinu rybízu dejte vařit, přidejte cukr, hřebíček a skořici.
  4. Když se cukr rozpustí a rybíz se začne vařit, přidejte druhou polovinu, asi 5 minut povaříte tak, aby se rybíz nerozvařil a zůstaly kuličky.
  5. Nalijte horkou směs do lahví.
  6. Obraťte láhve tak na 10 minut dnem vzhůru.
  7. Užijte si to!
Rybíz ochucený jako brusinky v zavařovacích sklenicích s vedle položeným čerstvým rybízem.
www.receptnajedlo.sk

Jogurtovo-rybízové chlebíčky

Čistá jednoduchost! Tento moučník je krásně měkoučký, ochucený citrónovou kůrou a červeným rybízem. Je sladký tak akorát, takže potěší i ty, kteří neholdují příliš sladkým dezertům. Užijte si ho!

Ingredience

  • ½ šálku bílého plnotučného jogurtu
  • 1 hrnek cukru
  • 3 velká vejce
  • ½ šálku řepkového oleje
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 1 šálek čerstvého červeného rybízu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Formu na mini chlebíčky lehce vymažte tukem a vysypte moukou.
  3. Ve velké míse šlehejte dohromady jogurt, cukr, vejce a řepkový olej, dokud směs hladká a dobře promíchaná.
  4. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru a míchejte, dokud není těsto hladké a hedvábné.
  5. Nalijte do připravené formy na mini chlebíčky a posypte červeným rybízem (použijte asi 2 polévkové lžíce na chlebíček).
  6. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, nebo dokud nejsou okraje světle zlaté a po zapíchnutí do středu jednoho chlebíčku nevyjde párátko čisté.
  7. Nechte vychladnout ve formě, kterou dejte na 20 minut na mřížku, poté vyklopte a před podáváním nechte zcela vychladnout.
Chlebíček z jogurtu a rybízu na talířku s vedle položeným čerstvým rybízem.
www.crumbblog.com

Sirup z červeného rybízu

Přebytek rybízu můžete využít třeba i na přípravu tohoto luxusního sirupu, který obsahuje spoustu vitamínu C a železa, což je dobré pro zdravou krvetvorbu. Tak pojďme na to!

Ingredience

  • 2 kg červeného rybízu
  • 600 g cukru

Postup

  1. Rybíz opláchněte, osušte a odstraňte stonky.
  2. Přidejte do hrnce s cukrem s cca 0,6 litry vody.
  3. Přiveďte k varu.
  4. Rybíz rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo velkou vidličkou.
  5. Snižte teplotu na střední a vařte asi 10 minut.
  6. Směs přelijte přes sítko vyložené tenkou tkaninou.
  7. Jakmile rybíz vychladne, vyždímejte utěrku, abyste vytáhli zbývající šťávu.
  8. Sirup přelijte do láhve nebo sklenice a skladujte na chladném a tmavém místě.
Rybízový sirup ve skleněných lahvích.
www.eatsmarter.com

Vyzkoušejte i naše recepty z bezových květů. Najdete u nás inspiraci na med, sirup i džem.

Rybízový likér

Osvěžující likér z červeného rybízu je naprosto luxusní! Rybíz likéru dodává šťavnatou, letní chuť a skvěle chutná samotný, jen s ledem.

Ingredience na 900 ml

  • 700 g červeného rybízu
  • 750 ml vodky
  • 200 g cukru

Postup

  1. Odvažte 700 g červeného rybízu, omyjte ho a přendejte do velké zavařovací sklenice.
  2. Ve sklenici rozmačkejte červený rybíz, aby pustil šťávu, a poté přidejte cukr.
  3. Zalijte vodkou a protřepejte.
  4. Nechte na chladném tmavém místě po dobu 3 měsíců, každých pár dní protřepejte.
  5. O 3 měsíce později směs propasírujte do čisté nádoby a červený rybíz vyhoďte.
  6. Pomocí nálevky nalijte likér do sterilizované skleněné láhve.
  7. Uzavřete, označte a uložte na chladném tmavém místě.
Skleněná láhev likéru z rybízu s vedle položenou sklenicí plné likéru.
www.eatsmarter.com

Drobenková buchta s červeným rybízem

Vynikající moučník s drobenkou a červeným rybízem můžete servírovat jakékoli návštěvě a můžete si býti jistí, že si pochutná!

Ingredience

  • 1/2 šálku plus 2/3 šálku cukru
  • 3 šálky čerstvého červeného rybízu, omytého a zbaveného stopek
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 150 g másla, nakrájeného na kostky a chlazeného
  • 1 vejce

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190° Celsia. V
  2. Vymažte 20 cm dortovou formu nebo formu 28×18 cm a dejte stranou.
  3. Ve velké míse jemně promíchejte 1/2 šálku cukru, rybíz a kukuřičný škrob.
  4. V samostatné velké míse prošlehejte zbývající 2/3 šálku cukru, mouku, prášek do pečiva a sůl, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
  5. Přidejte kostky vychladlého másla a vejce a pomocí vidličky vmíchejte máslo a vejce do mouky.
  6. Po dokončení bude těsto drobivé s kousky másla o velikosti hrášku.
  7. 2/3 těsta vtlačte do připravené formy.
  8. Navrch dejte rybízovou směs.
  9. Zbylé těsto spojte do volné koule a poté ji rozdrobte na rybízovou směs.
  10. Pečte 35–45 minut, dokud povrch nezezlátne.
Kus rybízové buchty s drobenkou položené na talířku s čerstvým rybízem.
www.katieatthekitchendoor.com

Rybíz se výborně hodí k přípravě dalších moučníků z různých těst. Lze jím také naplnit palačinky. V zimě se hodí k přípravě čajů. Možností jeho využití je prostě spoustu.

Pokud vám ani tyhle recepty nestačily, podívejte se na naše další recepty z rybízu.

A jak se vám recepty povedly? Napište nám do komentářů!

Komentáře
  1. Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžu udělat marmeládu ze zamraženého rybízu?Děkuji Ilona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X