Česnekačka je velmi podceňovaným jídlem v našich kuchyních, i když nejednomu z nás určitě již několikrát pomohla při léčení po náročné noci.
Je považována za pokrm, na kterém nelze nic měnit, a na který si běžně ani nevzpomenete.
Opak je ale pravdou, proto vám přinášíme rovnou 5 snadných receptů na česnečku, se kterými už nebudete chtít tuhle skvělou polévku připravovat jinak.
Česneková polévka s bramborem
Tak, jak ji milujeme. I ve vaší domácnosti ji takto podávali?
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku
- 6 hrnků vývaru (kuřecího, hovězího nebo zeleninového)
- 2 velké brambory
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- sůl
- pepř
- krutony z rohlíku, toustu nebo bagety
POSTUP
- Česneky si utřeme spolu se solí.
- Cibuli si nakrájíme na kostičky.
- Na rozehřátém másle si orestujeme cibuli s česneky.
- Přidáme také brambory, majoránku, kmín, podlijeme vývarem a vaříme asi půl hodiny.
- Mezitím si usmažíme krutony z nakrájeného bílého pečiva.
- Nakonec dochutíme.

Polévka z medvědího česneku
Nasbírali jste si na zahrádce nebo v lese medvědí česnek a chtěli byste z něj něco hodnotného připravit? Zkuste tento recept na česnečku s bramborem.
INGREDIENCE
- 150 g medvědího česneku
- 1 cibule
- 1 brambora
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 ml mléka (může být i kokosové)
- 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na másle si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a nasekané lístky česneku.
- Chvíli restujeme, pak podlijeme vývarem a vaříme do měkka.
- Následně podlijeme mlékem, převaříme, rozmixujeme, dochutíme a můžeme podávat.

Objevte podobné tipy
Krémová česnečka se sýrem
Hutná a krémová polévka s česnekem je naprosto ideální do podzimních plískanic nebo chladných zimních dnů.
INGREDIENCE
- 40 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 středně velké cibule
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ hrnku najemno nastrouhaného sýru (eidam, gouda, parmazán)
- 1 velká brambora
- krutony z rohlíku nebo bagety
POSTUP
- Jako první si upečeme česnek (na pečení budeme potřebovat 22 stroužků).
- Dvě lžíce olivového oleje si smícháme se solí a pepřem a česnek tím potřeme.
- Dáme péct na 45 minut do trouby nahřáté na 180 °C.
- Po dopečení si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme.
- Následně přidáme tymián, upečený česnek a zbytek, tedy 18 stroužků, prolisovaného česneku.
- Necháme vše provonět, pak přidáme na kostičky nakrájenou bramboru.
- Vše podlijeme vývarem a necháme vařit do měkka.
- Poté si polévku rozmixujeme do jemné struktury, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem.
- Podáváme posypané sýrem a chceme-li, pak také s krutony.

Je krémová polévka po vaší chuti? Tak se mrkněte na další recepty na husté polévky z různých druhů zeleniny.
Rychlá česnekačka s vajíčkem
Tato rychlá česneková polévka je pouze z vody z brambor, ale jelikož v ní není česnek převařen, má říz a je plná vitamínů. Známe ji také pod názvem oukrop.
INGREDIENCE
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce másla
- 2 větší brambory
- 1 a ½ litru vody z brambor
- sůl
- pepř
- kmín
K podávání:
- vejce, šunka, sýr, smažený rohlík
POSTUP
- Brambory si oloupeme, umyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem.
- Po uvaření brambory odstavíme, přidáme prolisované česneky utřené se solí.
- Dochutíme pepřem.
- Šunku si nakrájíme na kostičky, sýr si nastrouháme.
- Do každé porce horké polévky vložíme žloutek.
- K podávání přiložíme misku se sýrem, šunkou a krutony.

Poradíme vám s volbou vhodného sporáku do domácnosti. Hodnotili jsme volně stojící indukční sporáky. Zajímá vás, jak v testu obstály?
Pravá česnečka s kroupami
Klasická a vydatná česnečka našich babiček. Zahřeje nejen v žaludku, ale také na srdci.
INGREDIENCE
- ½ hlavičky česneku
- 2 ks vajec
- 60 g velkých krup
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 středně velká brambora
- 1 a ½ lžíce oleje
- 15 g másla
- 1 lžíce mouky
- ¼ lžičky kmínu
- sůl
- pepř
- petrželka k podávání
POSTUP
- Na oleji a másle si orestujeme najemno nakrájený česnek (2 stroužky necháme k závěru).
- Zasypeme jej moukou a přidáme kmín.
- Opékáme jemně asi 7 minut, pak přidáme kroupy a ještě opékáme.
- Poté podlijeme vývarem, přidáme najemno nakrájenou bramboru a vaříme ještě 12 minut.
- Před závěrem si rozkvedláme vejce a nalijeme do polévky.
- Nakonec přidáme zbylé prolisované česneky, dochutíme, ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.

Jelikož je hlavní surovinou v této polévce česnek, je určitě dobré vědět, jak moc je tahle ingredience prospěšná pro naše zdraví.
Ne nadarmo se nazývá superpotravinou. která pomáhá v boji nejen s chřipkou, ale také rakovinou a dalším závažným onemocněním.
Můžete si jej dopřáti ve spousta jiných receptech, které jsme na webu zveřejnily. Potěšit mohou kupříkladu česnekové pochoutky.
A jestliže jste opravdovými milovníky a nebudete mít dost ani po téhle náloži česnekových receptů, vyzkoušejte si recepty z česneku popsané v našem dalším článku.
Na závěr také doufáme, že vás naše recepty na česnečku dostatečně inspirovali. Napište nám do komentářů, jak se to povedlo.