Česnečka jinak a ještě jinak

Česnečka je velmi podceňovaným jídlem v našich kuchyních, i když nejednomu z nás určitě již několikrát pomohla při léčení po náročné noci.

Je považována za pokrm, na kterém nelze nic měnit, a na který si běžně ani nevzpomenete. Opak je ale pravdou, přinášíme vám rovnou 5 snadných receptů na česnečku, se kterými už nebudete chtít dělat česnečku jinak.

1. Krémová česnečka

Ingredience:

  • 1 litr vývaru
  • 1/2 litru plnotučného mléka
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • kari koření
  • 6-8 stroužků česneku
  • pórek
  • jablko
  • kousek květáku
  • brambory

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme tuk, osmažíme na něm nadrobno nasekaný česnek a lžičku kari koření.
  2. Zasypeme hladkou moukou, lehce ji osmažíme, zalijeme studeným vývarem a rozmícháme.
  3. Osolíme, opepříme a přidáme jemně nakrájené brambory a zeleninu.
  4. Doplníme zhruba 1/2 litru mléka na přiměřenou hustotu a povaříme 15 minut.

Krémová česnečka

K česnečce podáváme osmažený chleba nebo bagetu. Pokud chceme můžeme rozmixovat pro jemnější chuť.

2. Česnečka s masem

Ingredience:

  • 20 dkg vepřové plece bez kosti nebo uzeniny
  • 2 dkg sádla
  • 5 dkg hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 20 dkg brambor
  • 1 dl kysané smetany
  • sůl
  • ocet
  • 1 litr vody

Postup:

  1. Maso pokrájíme na nudličky a za stálého míchání je prudce opečeme na rozehřátém sádle.
  2. Maso vyjmeme, sádlo zasypeme moukou, usmažíme světlou jíšku a přidáme k ní rozetřený česnek, 1 litr vody, rozšleháme a rozvaříme.
  3. Di vroucí polévky přidáme brambory, nakrájené na kostičky, osolíme a vaříme než změknou.
  4. Pak polévku zalijeme kysanou smetanou, přivedeme k varu, přidáme maso a na mírném ohni ještě několik minut vaříme.
  5. Dochutíme a podáváme.

Česnečka s uzeninou

Foto: www.fresh.iprima.cz

Můžete posypat čerstvě nasekanou pažitkou, která dodá celkovému výsledku skvělou chuť.

Pokud máte rádi mrkev, nebojte se ji nadrobno nastrouhanou do česnečky přidat.

3. Česnečka se zeleninou

Ingredience

  • 1 litr vývaru
  • 1 větší mrkev
  • celerová nať
  • 5 stroužků česneku
  • sůl

Postup:

  1. Do vývaru nastrouháme na jemno větší mrkev, přidáme zelené natě, prolisovaný česnek a povaříme.
  2. Dochutíme dle potřeby a podáváme s osmaženým chlebem.

Česnečka se zeleninou

Nejen osmažený chléb, ale i upečená bageta je k česnečce vhodnou přílohou.

4. Česnečka s bramborami a vejcem

Ingredience:

  • 1,25 litru vody
  • 4-5 brambor
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka
  • sůl
  • starší chléb
  • olej

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě.
  2. Pak je ve vodě rozšťoucháme, přidáme prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a dosolíme.
  3. Před dovařením přidáme rozšlehané vejce a promícháme.

Česnečka s bramborami a vejcem

Podáváme s osmaženými kostičkami chleba nebo opečenou bagetou.

5. Česnečka s houbami

Ingredience:

  • 15 dkg hub
  • 1 lžíce sádla
  • 1 litr vody
  • 1 bujónová kostka
  • 4 stroužky česneku
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Na plátky nakrájené houby osolíme a podusíme asi 15 minut na sádle, dokud nejsou měkké.
  2. Vodu uvedeme do varu, přidáme bujón, podušené houby, prolisovaný česnek a necháme přejít varem.
  3. Dochutíme solí, mletým pepřem a sekanou petrželkou.
  4. Podáváme s osmaženým chlebem.

Česnečka s houbami

Jelikož je hlavní surovinou v této polévce česnek, je určitě dobré vědět, jak moc je tahle ingredience prospěšná pro naše zdraví.

Nejen že se dříve používal jako dezinfekce, ale doteď je česnek vnímán jako jedno z nejlepších přírodních léčiv. Obsahuje vitamíny A, B a C, mimo jiné i vápník, selen či jód a mnoho dalšího. Díky jeho složení posiluje organizmus, snižuje hladinu krevního tlaku a riziko rakoviny.

To ovšem není vše. Pokud vás zajímá tato zázračná surovina více, dočtete se o ní ZDE.

A jestliže jste opravdovými milovníky česneku a nebudete mít dost ani po téhle náloži česnekových receptů, vyzkoušejte si i recept na česnekovou pomazánku.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (89.47%) 19 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *