5 receptů na česnekovou polévku jako skvělý lék nejen v zimě

Česnekačka je velmi podceňovaným jídlem v našich kuchyních, i když nejednomu z nás určitě již několikrát pomohla při léčení po náročné noci.

Je považována za pokrm, na kterém nelze nic měnit, a na který si běžně ani nevzpomenete.

Opak je ale pravdou, proto vám přinášíme rovnou 5 snadných receptů na česnečku, se kterými už nebudete chtít tuhle skvělou polévku připravovat jinak.

Česneková polévka s bramborem

Tak, jak ji milujeme. I ve vaší domácnosti ji takto podávali?

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 hrnků vývaru (kuřecího, hovězího nebo zeleninového)
  • 2 velké brambory
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • krutony z rohlíku, toustu nebo bagety

POSTUP

  • Česneky si utřeme spolu se solí. 
  • Cibuli si nakrájíme na kostičky. 
  • Na rozehřátém másle si orestujeme cibuli s česneky. 
  • Přidáme také brambory, majoránku, kmín, podlijeme vývarem a vaříme asi půl hodiny. 
  • Mezitím si usmažíme krutony z nakrájeného bílého pečiva.
  • Nakonec dochutíme. 
Recept na česnekačku s bramborem a krutony.
thespurceeats.com

Polévka z medvědího česneku

Nasbírali jste si na zahrádce nebo v lese medvědí česnek a chtěli byste z něj něco hodnotného připravit? Zkuste tento recept na česnečku s bramborem.

INGREDIENCE

  • 150 g medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 ml mléka (může být i kokosové)
  • 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • Na másle si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. 
  • Přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a nasekané lístky česneku. 
  • Chvíli restujeme, pak podlijeme vývarem a vaříme do měkka. 
  • Následně podlijeme mlékem, převaříme, rozmixujeme, dochutíme a můžeme podávat.
Česneková polévka s medvědím česnekem a mlékem.
joskichenlarder.com

Krémová česnečka se sýrem

Hutná a krémová polévka s česnekem je naprosto ideální do podzimních plískanic nebo chladných zimních dnů.

INGREDIENCE

  • 40 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 středně velké cibule
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • ½ hrnku smetany ke šlehání 
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ hrnku najemno nastrouhaného sýru (eidam, gouda, parmazán)
  • 1 velká brambora
  • krutony z rohlíku nebo bagety

POSTUP

  • Jako první si upečeme česnek (na pečení budeme potřebovat 22 stroužků).
  • Dvě lžíce olivového oleje si smícháme se solí a pepřem a česnek tím potřeme. 
  • Dáme péct na 45 minut do trouby nahřáté na 180 °C.
  • Po dopečení si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme. 
  • Následně přidáme tymián, upečený česnek a zbytek, tedy 18 stroužků, prolisovaného česneku. 
  • Necháme vše provonět, pak přidáme na kostičky nakrájenou bramboru.
  • Vše podlijeme vývarem a necháme vařit do měkka. 
  • Poté si polévku rozmixujeme do jemné struktury, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem.
  • Podáváme posypané sýrem a chceme-li, pak také s krutony. 
Recept na krémovou česnečku z pečeného česneku.
godiaryfree.com

Je krémová polévka po vaší chuti? Tak se mrkněte na další recepty na husté polévky z různých druhů zeleniny.

Rychlá česnekačka s vajíčkem

Tato rychlá česneková polévka je pouze z vody z brambor, ale jelikož v ní není česnek převařen, má říz a je plná vitamínů. Známe ji také pod názvem oukrop.

INGREDIENCE

  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 větší brambory
  • 1 a ½ litru vody z brambor
  • sůl
  • pepř
  • kmín

K podávání:

  • vejce, šunka, sýr, smažený rohlík

POSTUP

  • Brambory si oloupeme, umyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. 
  • Po uvaření brambory odstavíme, přidáme prolisované česneky utřené se solí. 
  • Dochutíme pepřem. 
  • Šunku si nakrájíme na kostičky, sýr si nastrouháme.
  • Do každé porce horké polévky vložíme žloutek. 
  • K podávání přiložíme misku se sýrem, šunkou a krutony.
Jednoduchá česneková polévka s vajíčkem a bramborem.
zenyvmeste.sk

Pravá česnečka s kroupami

Klasická a vydatná česnečka našich babiček. Zahřeje nejen v žaludku, ale také na srdci. 

INGREDIENCE

  • ½ hlavičky česneku
  • 2 ks vajec
  • 60 g velkých krup
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 středně velká brambora
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • 15 g másla
  • 1 lžíce mouky
  • ¼ lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř
  • petrželka k podávání

POSTUP

  • Na oleji a másle si orestujeme najemno nakrájený česnek (2 stroužky necháme k závěru). 
  • Zasypeme jej moukou a přidáme kmín. 
  • Opékáme jemně asi 7 minut, pak přidáme kroupy a ještě opékáme. 
  • Poté podlijeme vývarem, přidáme najemno nakrájenou bramboru a vaříme ještě 12 minut. 
  • Před závěrem si rozkvedláme vejce a nalijeme do polévky. 
  • Nakonec přidáme zbylé prolisované česneky, dochutíme, ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.
Recept na česnekačku s kroupami.
craftlog.com

Jelikož je hlavní surovinou v této polévce česnek, je určitě dobré vědět, jak moc je tahle ingredience prospěšná pro naše zdraví.

Ne nadarmo se nazývá superpotravinou. která pomáhá v boji nejen s chřipkou, ale také rakovinou a dalším závažným onemocněním. 

Můžete si jej dopřáti ve spousta jiných receptech, které jsme na webu zveřejnily. Potěšit mohou kupříkladu česnekové pochoutky.

A jestliže jste opravdovými milovníky a nebudete mít dost ani po téhle náloži česnekových receptů, vyzkoušejte si recepty z česneku popsané v našem dalším článku.

Na závěr také doufáme, že vás naše recepty na česnečku dostatečně inspirovali. Napište nám do komentářů, jak se to povedlo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.