Česnek v 5 receptech nejen pro zdraví

Česnek sice nazahání upíry, ale zcela jistě ničí choroboplodné zárodky.

Že krom namazání na topinku nevíte co v kuchyni s ním? Nevěště hlavu, jak posílit s česnekem imunitu zjistíte s těmito 5 snadnými recepty!

Léčivé účinky česneku

Česnek obsahuje ještě více fytoncidů a vitamínů než cibule, proto je jeho účinek ještě intenzivnější. Je bohatý především na vitamín A, B a C. Obsahuje i velmi významné množství jódu, vápníku a selenu. Další látky příznivě působí na obranyschopnost organismu.

Z těchto důvodů se jako lidový léčebný prostředek používá :

  • při plném zdraví preventivně
  • při infekčních onemocněních jako antiseptikum
  • při chřipkách a nachlazeních ničí choroboplodné zárodky
  • při vysokém krevním tlaku (rozšiřuje cévy)
  • při vysoké hladině cholesterolu (proti kornatění tepen)
  • při trávicích obtížích (omezuje nadýmání)
  • při přítomnosti parazitů (vypuzuje)
Recepty s česnekem pro zdraví
foto zdroj: pinterest.com

Česnek v kuchyni

Jeho výrazná chuť a především výrazné a nezaměnitelné aroma jej předurčují k dochucování různých jídel.

Česnek se přidává:

  • před začátkem vaření
  • v průběhu
  • po dokončení

Česnek používáme v těchto formách:

  • oloupaný – stroužky se přidávají celé
  • sekaný na drobné plátky
  • utřený se solí
  • prolisovaný lisem na česnek
  • sušený
  • v pastě

Nic se však nevyrovná použití čerstvého česneku. Množství použitého česneku se řídí jednotlivými recepty, ale především vlastní chutí, která je silně individuální. Několik příkladů použití česneku v kuchyni :

  • do polévek
  • při vaření masa
  • při vaření nebo dušení
  • do marinád
  • do těstíček na obalování před smažením
  • do pomazánek
  • při konzervaci masa a zeleniny
Česnek poskytuje prevenci
foto zdroj: google.com

 

Česneková pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 tvaroh
  • 1 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 paprika
  • sůl, pepř
  • hrst pažitky na ozdobu

POSTUP

  1. Vše krom pažitky umixujeme do hladké pomazánky.
  2. Podáváme s pečivem a pažitkou na ozdobu.
Recept na česnekovou pomazánku
foto zdroj: pinterest.com

Nejlépe chutná pomazánka na doma pečených bagetkách. Bagety však můžeme zapéct rovnou s česnekem podle dalšího skvělého receptu.

Česneková polévka

INGREDIENCE

  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce másla
  • kari
  • 1//2 l vývaru
  • kelímek smetany
  • hrst libečku

POSTUP

  1. Na másle orestujeme česnek, přilijeme vývar a povaříme 3 minuty.
  2. Polévku rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce.
  3. Přilijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
  4. Podáváme s pečivem a snítkem libečku.
Recept na česnekovou polévku pro zdraví
oto zdroj: google.com

Hovězí na česneku

INGREDIENCE

  • 500 g hovězí plece
  • sůl, pepř
  • 8 stroužků česneku
  • porek
  • 2 papriky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  2. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme.
  3. Na pánvi orestujeme cibuli, česnek a papriku.
  4. Vložíme maso a tři minuty zprudka restujeme.
  5. Směs s masem přesypeme do pekáče a přelijeme hrnkem vody s rozšlehanou hladkou moukou.
  6. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
  7. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Recept na hovězí na česneku

foto zdroj: google.com

Králík na česneku

INGREDIENCE

  • 1 králík
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • drcený kmín
  • 1 lžíce hladké mouky
  • bazalka na ozdobu

POSTUP

  1. Troubu předehřejte na 180º C.
  2. Maso osolíme a opepříme, potřeme máslem.
  3. Stroužky česneku oloupeme a vložíme do pekáče s masem.
  4. Pečeme pod víkem 30 minut, pak přelejeme výpekem nebo vodou.
  5. V hrnku vody rozmícháme mouku, hořčici a smetanu.
  6. Po dalších 30 minutách pečení přelejeme maso směsí s hořčicí.
  7. Podáváme s hrstí bazalky a bramborem nebo knedlíkem.

Recept na králíka na česneku

foto zdroj: google.com

Pečený česnek

Česnek je nejlepší přirozenou prevencí nemocí. Zkuste si ho dát třeba pečený.

INGREDIENCE

  • 3 paličky česneku
  • 3 lžičky másla
  • alobal

POSTUP

  1. Paličky česneku seřízneme skoro u vršku, aby byla vidět struktura.
  2. Potřeme je máslem a pečeme v předehřáté troubě zabalené v alobalu při 200° C asi hodinu.
  3. Před dopečením rozbalíme a zkontrolujeme barvu, měla by být zlatohnědá.
  4. Podáváme s pečivem.

 

Recept na pečený česnek v alobalu
foto zdroj: google.com

 

Tip na závěr:

Česnek skladujeme v suchu, aby nepodlehl plísni. Máme-li nakoupeno větší množství do zásoby, pak si jej můžeme svázat do ozdobných copů, které vedle své praktické stránky působí v kuchyni i dekorativně.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (89.09%) 11 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *