Česnek sice nazahání upíry, ale zcela jistě ničí choroboplodné zárodky.
Že krom namazání na topinku nevíte co v kuchyni s ním? Nevěště hlavu, jak posílit s česnekem imunitu zjistíte s těmito 5 snadnými recepty!
Česneková pomazánka
INGREDIENCE
- 1 tvaroh
- 1 vejce
- 5 stroužků česneku
- 1 paprika
- sůl, pepř
- hrst pažitky na ozdobu
POSTUP
- Vše krom pažitky umixujeme do hladké pomazánky.
- Podáváme s pečivem a pažitkou na ozdobu.
Nejlépe chutná pomazánka na doma pečených bagetkách.
Objevte podobné tipy
Česneková polévka
INGREDIENCE
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- 1 lžíce másla
- kari
- 1//2 l vývaru
- kelímek smetany
- hrst libečku
POSTUP
- Na másle orestujeme česnek, přilijeme vývar a povaříme 3 minuty.
- Polévku rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce.
- Přilijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
- Podáváme s pečivem a snítkem libečku.
Hovězí na česneku
INGREDIENCE
- 500 g hovězí plece
- sůl, pepř
- 8 stroužků česneku
- pórek
- 2 papriky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme.
- Na pánvi orestujeme cibuli, česnek a papriku.
- Vložíme maso a tři minuty zprudka restujeme.
- Směs s masem přesypeme do pekáče a přelijeme hrnkem vody s rozšlehanou hladkou moukou.
- Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
- Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Králík na česneku
INGREDIENCE
- 1 králík
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- drcený kmín
- 1 lžíce hladké mouky
- bazalka na ozdobu
POSTUP
- Troubu předehřejte na 180º C.
- Maso osolíme a opepříme, potřeme máslem.
- Stroužky česneku oloupeme a vložíme do pekáče s masem.
- Pečeme pod víkem 30 minut, pak přelejeme výpekem nebo vodou.
- V hrnku vody rozmícháme mouku, hořčici a smetanu.
- Po dalších 30 minutách pečení přelejeme maso směsí s hořčicí.
- Podáváme s hrstí bazalky a bramborem nebo knedlíkem.
Pečený česnek
Česnek je nejlepší přirozenou prevencí nemocí. Zkuste si ho dát třeba pečený.
INGREDIENCE
- 3 paličky česneku
- 3 lžičky másla
- alobal
POSTUP
- Paličky česneku seřízneme skoro u vršku, aby byla vidět struktura.
- Potřeme je máslem a pečeme v předehřáté troubě zabalené v alobalu při 200 °C asi hodinu.
- Před dopečením rozbalíme a zkontrolujeme barvu, měla by být zlatohnědá.
- Podáváme s pečivem.
Léčivé účinky česneku
Česnek obsahuje ještě více fytoncidů a vitamínů než cibule, proto je jeho účinek ještě intenzivnější. Je bohatý především na vitamín A, B a C. Obsahuje i velmi významné množství jódu, vápníku a selenu. Další látky příznivě působí na obranyschopnost organismu.
Z těchto důvodů se jako lidový léčebný prostředek používá :
- při plném zdraví preventivně
- při infekčních onemocněních jako antiseptikum
- při chřipkách a nachlazeních ničí choroboplodné zárodky
- při vysokém krevním tlaku (rozšiřuje cévy)
- při vysoké hladině cholesterolu (proti kornatění tepen)
- při trávicích obtížích (omezuje nadýmání)
- při přítomnosti parazitů (vypuzuje)
Česnek skladujeme v suchu, aby nepodlehl plísni. Máme-li nakoupeno větší množství do zásoby, pak si jej můžeme svázat do ozdobných copů, které vedle své praktické stránky působí v kuchyni i dekorativně.
Při nachlazení doporučujeme nefalšovanou česnečku, o které píšeme v dalších receptech.