Nejlepší recepty s česnekem pro teplou i studenou kuchyni. Inspirujte se!

Zajímáte se o recepty z česneku, protože je to vaše oblíbená zelenina?

Rádi byste ochutnali něco nového a překvapili tak svou rodinu i přátele?

Inspirujte se našimi posbíranými recepty, které pohladí všechny chuťové buňky.

Máslo z česneku

Česnek je v kuchyni nepostradatelný a dají se s ním vykouzlit úžasné pochoutky. Tento recept je jednoduchý, snadno se připravuje a výsledek je úžasný. Dá se použít čerstvý česnek, ale také sušený, záleží na tom, co máme právě doma v zásobě.

Výhodou je i to, že když zapomeneme koupit chléb, můžeme použít i mražený, proto je dobrý mít vždy nějaký jako zálohu. No a proč se nekouknout na recepty na domácí chléb z trouby. Inspirujte se a upečte si svůj vlastní.

Ingredience:

  • 1 kostka čerstvého neslaného másla
  • 4 – 5 stroužků česneku (1 polévková lžíce sušeného)
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžíce čerstvé bazalky (1 lžička sušené)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 italský či francouzský chléb (nebo jaký je aktuálně po ruce)

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 225°C.
  • Plech vyložíme pečícím papírem a zatím odložíme stranou.
  • Do nádoby robota dáme česnek, oregano, bazalku a zapneme na nejvyšší stupeň.
  • Chvíli mixujeme, pak vypneme a přendáme do mísy.
  • Přidáme změklé máslo (musí mít pokojovou teplotu), parmazán, sůl a pepř.
  • Vše důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily a směs byla hladká.
  • Na prkénku nakrájíme chléb na stejně široké plátky, cca 2 – 3 cm a rozložíme na pečící papír.
  • Hotové česnekové máslo rozetřeme na jednotlivé plátky chleba a plech vložíme do trouby.
  • Pečeme zhruba 12 minut, až dokud nemá povrch zlato-hnědý nádech.
  • Poté vyjmeme z trouby a servírujeme.
  • Co nesníme, můžeme nechat klidně v lednici, kde vydrží až 4 dny.

Tip: Kdo nefandí žádnému chlebu, ten může tuto pomazánku klidně použít na francouzskou bagetu či veku.

Pomazánka z česnekového másla.
Zdroj: https://kitchenfunwithmy3sons.com/

Sušenky s česnekem a cibulí

Sladké sušenky jsou sice skvělou chuťovkou, ale ne vždy máme chuť či náladu na takový druh mlsání. Když nás náhodou přepadne touha po něčem sladkém, nemusíme do sebe hned ládovat hromadu soli prostřednictvím chipsů či solených oříšků.

Naopak můžeme zkusit tyto slané sušenky, které chutnají po česneku, tymiánu a cibuli. Perfektně se hodí jako příloha k chilli con carne nebo třeba k hovězí polévce.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 hrnky kupované pečicí směsi na sušenky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 3/4 hrnku mléka

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 220°C.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na co nejjemnější kousky.
  • Česnek očistíme a prolisujeme lisem na česnek, nebo utřeme na prkénku.
  • Do pánve dáme olej, přidáme cibuli a restujeme zhruba 3 – 4 minuty.
  • Vmícháme prolisovaný česnek a vaříme 1 minutu.
  • Potom odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  • Připravíme si mísu, nasypeme do ní pečící směs, tymián a cibulovou směs.
  • Trochu promícháme a přilijeme mléko.
  • Vypracujeme hladké těsto a pomocí lžíce tvoříme stejně velké kopečky na plech vyložený pečícím papírem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8 – 10 minut. Sušenky by měly mít zlatavý odstín, pak jsou pečené.
  • Podáváme teplé, ale i po vychladnutí jsou skvělé, navíc se dají ohřát v mikrovlnné troubě.
Luxusní cibulovo-česnekové sušenky k odpolednímu čaji.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Česnekový ocet s chilli papričkou

Pokud chce člověk někoho překvapit něčím chutným, co ještě nezná, potřebuje k tomu ideálně nějakou tajnou zbraň. Tou se může stát tento pikantní ocet, který se dá použít například při přípravě ryb.

Ingredience:

  • 7 červených nebo zelených chilli papriček
  • 8 – 10 stroužků česneku
  • 4 cm zázvoru
  • 2 hrnky destilovaného bílého octa
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 1/2 lžičky soli

Postup

  • Česnek i zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Chilli papričky necháme vcelku a dáme na dno sklenice, přidáme česnek se zázvorem a zatím odložíme stranou.
  • Do malého hrnce nalijeme ocet, přisypeme cukr se solí a na středním ohni přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr se solí nerozpustí.
  • Hotový nálev nalijeme do sklenice a necháme vychladnout.
  • Pokud ho chceme používat hned, musíme počkat přibližně 4 hodiny, i když nejlépe do druhého dne.
  • Dokonce není na škodu si udělat tento ochucený ocet i do zásoby. V chladu totiž vydrží až 4 týdny.
Univerzální ocet na ryby a další pokrmy s chutí česneku a chilli.
Zdroj: https://www.epicurious.com/

Zázvorovo-česneková pasta

Zázvor s česnekem jsou vynikající kombinací dvou oblíbených ingrediencí. Většinou v obchodě narazíme na čerstvý zázvor a česnekovou pastu, ale spojení obou by člověk hledal marně. Výhodou je, že se tato pasta dá uchovat v chladničce i mrazničce, nemusíme se tak bát, že by se zkazila.

Ingredience:

  • 120 g čerstvého česneku
  • 120 čerstvého zázvoru
  • 1 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  • Příprava je jednoduchá, protože nám stačí kuchyňský robot, do jehož nádoby dáme česnek i zázvor.
  • Pomocí pulzního tlačítka postupně mixujeme, přičemž po troškách přidáváme olivový olej.
  • Když máme v nádobě všechen olej, zapneme robota na nejvyšší stupeň, ale jen na chvilku.
  • Důležité je, aby se utvořila hladká pasta.
  • Dáme jí do uzavíratelné skleničky a uložíme do lednice, případně do mrazáku.
Směs zázvoru a česneku jako ochucovadlo do pokrmů.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Rumunská polévka

Kdo si rád vychutná dobrou polévku a zároveň s tím je fanouškem česneku, ten uvítá tento skvělý a hlavně jednoduchý recept na rumunskou polévku, která je česnekem přímo nadupaná. Zahřeje, pohladí chuťové pohárky a ještě to může být účinná prevence během období chřipek či nachlazení.

Ingredience:

  • 5 palic česneku
  • 2 velké mrkve
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 1 velká brambora
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 – 1 1/2 litru vody
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme trouby na 180°C.
  • Potom vezmeme celé palice česneku, odřízneme jim vršek, aby se obnažily jednotlivé stroužky.
  • Takto připravený česnek položíme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme po dobu 20 až 25 minut.
  • Mezitím očistíme všechnu zbývající zeleninu a dáme jí do hrnce.
  • Přelijeme vodou a necháme vařit cca 30 minut.
  • Jakmile je česnek upečený, vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
  • Rozdělíme jej na jednotlivé stroužky a oloupeme.
  • Když je zelenina uvařená, vložíme ji do mixéru, pak přihodíme oloupaný česnek a změklé máslo.
  • Zapneme na nejvyšší stupeň a polévku důkladně rozmixujeme, až bude hladká a jemná.
  • Když bude polévka až příliš hustá, můžeme přidat trochu uvařené vody.
  • Poté ji rozdělíme do misek, pokapeme trochou olivového oleje a zasypeme petrželkou.
  • Podáváme s čerstvě upečeným chlebem nebo třeba opečenou bagetou.
Skvělá polévka s česnekem, mrkví a opečeným chlebem.
Zdroj: https://littlesunnykitchen.com/

Česnek – na co pomáhá a kdo by si na něj měl dávat pozor?

O česneku se říká, že je to účinné přírodní antibiotikum, ale také česká superpotravina. Je charakteristický svou chutí, ale má i specifické aroma. Je skvělý pro mnoho lahodných pokrmů i jako prevence proti nachlazení či kašli. Dokonce může pomoci s čištěním organismu, snižováním cholesterolu v krvi atd.

Česnek je vynikajícím pomocníkem na vysoký krevní tlak, zatímco u diabetiků může přispět ke snižování hladiny cukru v krvi. Někdo si ho nemůže vynachválit pro antibakteriální účinky, další jej konzumuje kvůli posílení imunity. Zkrátka má mnoho pozitivních vlastností, pro které je nepostradatelný.

V česneku najdeme mnoho užitečných vitamínů a minerálu, jako například vitamíny skupiny B, vitamin C, draslík, jód, vápník a mnoho dalších. Zevně se dá používat rovněž na opary, bradavice či plísně.

Jednoduše ho rozmačkáme, přiložíme na ránu, obvážeme a necháme působit. Nutno podotknout, že rozmačkaný česnek je hodně silný a u některých jedinců může být až příliš agresivní, takže musíme dát pozor a nepřehánět to.

Na česnek si musí dávat pozor ti lidé, co mají nějaké problémy se žlučníkem či žaludkem. Zároveň to platí i pro jedince, kteří berou léky na ředění krve, neboť česnek může zvýšit jejich účinek až nepříjemným způsobem. No a pak samozřejmě všichni s alergií na česnek.

Komentáře
  1. Dobrý den,
    měl jsem zde uloženou česnekovou fitnes pomazánku a ta je teď pryč. Proč jen nepřidáváte receptury. 🙁

    Přeji Vám hezký den.
    Hynek

    1. Dobrý den,

      recepty přidáváme pravidelně. Některé starší recepty však upravujeme, rozšiřujeme a někdy i kompletně přepisujeme.

      Milan

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X