Co je/jsou Česnek

Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a jeho cibule se skládá z jednotlivých stroužků. Česnek je bohatý především na vitamíny C, B a A. Dále obsahuje významné množství vápníku a jódu, ceněn je i pro obsah selenu. V kuchyni se používá především jako zelenina výrazně dochucující polévky, pomazánky, saláty, omáčky a další jídla včetně marinád a nálevů pro konzervaci. Přidává se buď již před začátkem vaření podobně jako cibule nebo až do hotového pokrmu, kdy je jeho chuť výraznější. Česnek se s úspěchem využívá v lidovém léčitelství, kde je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum. Snižuje i krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, ničí parazity ve střevech, používá se i při nachlazení a chřipce. Mezi lidovými recepty se také objevují různé česnekové extrakty a výluhy, které mají mít údajně kromě ozdravného také omlazující účinek.