Oblíbené pochoutky s česnekem

Také si nedokážete představit své kulinářské výtvory bez česneku?

Už jste zkusili třeba česnekovou omáčku? Nebo máte raději klasickou česnečku?

Česnek patří k jedné z nejoblíbenějších ingrediencí v kuchyni. Tato léčivá rostlina, nebo spíš zelenina, je synonymem síly, zdraví a energie. Česnek je znám jako přírodní antibiotikum s mnoha léčivými účinky a v mnoha zemích je nedílnou součástí tamní medicíny.

Pomáhá se snižováním krevního tlaku i cholesterolu v krvi, s regulací střevní mikroflóry, je to skvělá prevence nachlazení a dezinfikuje organismus. Lidé, kteří se léčí s diabetem používají česnek jako pomocný prostředek pro snižování hladiny cukru v krvi. Není sice přímou náhradou léků, které jsou na předpis, ale má své osvědčené účinky.

Vedle antibakteriálních účinků, pomáhá také redukovat srážlivost krve, posiluje imunitu a dodává tělu zdraví prospěšné látky. Obsahuje totiž vitaminy B, C, dále karoten, ale i vápník, jód, draslík, hořčík a mnoho dalších.

Nutno podotknout, že ač je česnek známou léčivkou, platí zde pravidlo, že se nic nemá přehánět a vše se má konzumovat s mírou. Proto i v případě česneku se musíte držet při zemi a pokud možno se nepředávkovat, jinak by u vás mohlo dojít k poruše trávení, problémům s plynatostí a v nejhorším by člověka mohl nečekaně zaskočit i průjem. Pokud navíc užívá někdo léky na tlak či krevní srážlivost, měl by si na konzumaci česneku dávat pozor, protože je schopen zvyšovat u těchto léků jejich účinnost.

Zkuste si připravit některé recepty s česnekem, které potěší vaše chuťové buňky a ještě upevníte své zdraví a imunitu. Vybrali ještě 4 nejzajímavější receptury, o nichž jsme přesvědčeni, že vám zachutnají.

Česneková pomazánka

Pomazanka z cesneku
Zdroj: https://bsugarmama.com

Lehká svačinka nebo večeře, přesně pro tyto účely se tato pomazánka hodí. Příprava je naprosto jednoduchá a rychlá, takže jí zvládne opravdu každý a nemusí být zrovna mistrem kuchyně.

INGREDIENCE:

  • 40 dkg strouhaného tvrdého sýr (klasický eidam, uzený eidam, gouda atd.)
  • 3 trojúhelníčky taveného smetanového nebo šunkového sýra
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • Sůl podle chuti
  • Špetka pepře
  • 300 ml majonézy
  • 200 g Perly, Ramy apod.

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu, nasypeme do ní strouhaný sýr, přidáme trojúhelníčky, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme (já dávám pepř čtyř barev), přilijeme majonézu a přihodíme perlu.
  2. Potom vezmeme ruční šlehač a všechny ingredience společně vyšleháme, dokud se nespojí.
  3. Necháme vychladit a poté servírujeme na čerstvém pečivu, křupavém chlebu nebo třeba na rýžovém chlebíčku. Záleží, co máte rádi.

Česneková polévka

Polevka cesnecka
Zdroj: https://www.tripadvisor.cz

Polévka s česnekem má již po mnoho generací své čestné místo v kuchyni. Každý má sice svou vlastní recepturu, ale není na škodu, vyzkoušet nějaký recept od jiných hospodyněk.

INGREDIENCE:

  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 5 až 6 stroužků česneku
  • 350 g brambor
  • 1,3 l vody
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 2 plátky chleba
  • 1 hrnek silného masového vývaru
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Rozpustíme si sádlo na pánvi a dáme na něj opéct chleba nakrájený na malé kostičky.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kostičky (zhruba 1 x 1 cm) a dáme do hrnce s vodou.
  3. Osolíme, opepříme, přihodíme kmín, majoránku, sádlo, vývar a dáme vařit.
  4. Jakmile brambory trochu změknou, rozkvedláme do polévky vajíčko a necháme ještě krátce povařit.
  5. Potom přidáme prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme solí či pepřem.
  6. Při servírování dáme polévky na talíři opečený chléb a podáváme.

Česnekový dip

DIP s cesnekem
Zdroj: https://garlicmatters.com

Hledáte vhodnou alternativu obyčejné majonézy, která se bude hodit k masu, zelenině, ale také třeba smaženému sýru? Zkuste tento jednoduchý česnekový dip.

INGREDIENCE:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky oregana (případně jiného koření, co máte rádi)
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • sůl podle chuti
  • špetka čerstvého mletého čtyřbarevného pepře

POSTUP:

  1. Do misky dáme jogurt, majonézu, přidáme prolisovaný česnek, oregano, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
  2. Tento dip se perfektně hodí k různým druhům zeleniny, sýrů, ale také se dá použít jako dresink do salátu nebo podklad do sendviče.

Česneková omáčka

Omacka plna cesneku
Zdroj: https://hispanickitchen.com

Dostali jste chuť na uzené maso, ale už vás nebaví k němu dělat jen bramborovou kaši? Zkuste to trošku jinak a místo kaše si udělejte domácí knedlík a k tomu vynikající česnekovou omáčku, která je s uzeným masem naprosto perfektní dvojkou.

INGREDIENCE:

  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • stolní olej (může být i sádlo)
  • 1 cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • špetka majoránky (nebo třeba libečku)
  • 1/4 lžičky worchestrové omáčky

POSTUP:

  1. V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a zpěníme na něm cibulku, aby získala zlatavý nádech.
  2. Potom zasypeme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku.
  3. Tu pak zalijeme studeným vývarem z uzeného masa a na středním ohni povaříme zhruba 25 minut.
  4. Předtím, než sundáme hrnec z plotny, přidáme utřený česnek, osolíme, opepříme, dochutíme worchestrovou omáčkou a majoránkou.
  5. Kdo by chtěl, může ještě omáčku zjemnit smetanou.

Podívejte se i na další recepty, které obsahují česnek.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *