Vynikající recepty na ty nejlepší omáčky s česnekem pro různé příležitosti. Inspirujte se!

Hledáte recepty na česnekovou omáčku k masu, na těstoviny, do hamburgeru nebo třeba na kebab?

Inspiraci můžete čerpat v našem článku, který nabízí opravdu luxusní pochoutky.

Připravte pohoštění na narozeninový večírek, oslavu výročí, přátelský dýchánek či na pořádnou grilovačku.

Klasická česneková omáčka

Připravte si tento jednoduchý recept, po kterém se budete olizovat ještě za hodinu. Díky jogurtu bude směs jemná a krémovitá. Prohlédněte si třeba recepty na trhané maso, ke kterému bude tahle omáčka skvělá.

Ingredience:

  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 150 g řeckého jogurtu
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 polévkové lžíce pasty Tahini
  • Hrst nakrájené máty

Postup

  • Česnek oloupeme a rozdrtíme na prkénku.
  • Dáme do misky, přidáme řecký jogurt, citronovou šťávu, nakrájenou mátu a pastu tahini.
  • Vše důkladně promícháme, ideálně pomocí ručního mixéru.
  • Omáčka je super do kebabu nebo na hamburger.
Jednoduchý sos s chutí česneku.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com

Krémový sos na pizzu

Tahle česneková omáčka je ideální nejen pro typický italský pokrm, může se totiž klidně použít na těstoviny, ke kuřecímu masu jako dip, ale i jako přeliv na klobásy.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky provensálského koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 1 – 2 lžíce strouhaného parmazánu

Postup

  • V malém hrnci zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný prolisovaný česnek.
  • Necháme 2 minuty smažit za stálého míchání.
  • Jakmile česnek zhnědne, přidáme italské koření, sůl, pepř a promícháme.
  • Posypeme moukou a rychlé mícháme, až vznikne hustá pasta.
  • Necháme povařit další 2 minuty.
  • Vmícháme zakysanou smetanu a šleháme.
  • Přisypeme parmazán, promícháme, snížíme teplotu a vaříme 5 – 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Tuto omáčku je možné servírovat teplou, ale i za studena.
  • Pokud ji uložíme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladničky, vydrží nám omáčka klidně 5 – 7 dnů.
Omáčka z česneku s italským kořením.
Zdroj: https://www.awayfromthebox.com

Univerzální citronová zálivka

Tato česneková omáčka je osvěžující a velmi lahodná. Stačí nám na ní jen 5 surovin a mixér, přičemž nám vznikne opravdová pochoutka. Může to být jednoduchá zálivka na salát, ale i ochucovadlo na těstoviny či grilované maso.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky vloček červeného pepře
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1/3 hrnku extra panenského olivového oleje

Postup

  • Česnek oloupeme, nasekáme a vhodíme do nádoby mixéru.
  • Přidáme sůl, pepř, olivový olej, citronovou šťávu a rozmixujeme při nejvyšší rychlosti po dobu 1 minuty.
  • Důležité je, aby bylo vše naprosto hladké a v omáčce nezůstal ani kousek česneku nerozmixovaný.
  • Hladká konzistence a světle žlutá barva značí, že máme hotovo.
  • Můžeme ihned konzumovat.
  • V ledničce vydrží omáčka maximálně 7 dní.
Česneková omáčka s citronem a olivovým olejem.
Zdroj: https://thefrayedapron.com

Smetanová omáčka z pečeného česneku

Pro každého milovníka těstovin je tato receptura naprosto skvělou volbou. Ostatně pečené ingredience dokážou ochutit i tu nejnudnější směs a udělat z ní něco luxusního. Není nijak náročná a přesto chutná báječně.

Ingredience:

  • 1 palice pečeného česneku
  • 6 lžic čerstvého másla
  • 1 3/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1/2 lžičky mletého bílého pepře

Na zahuštění:

  • 2 lžičky mouky
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany

Postup

  • Stroužky česneku vyjmeme ze slupky, dáme do misky a vidličkou rozmačkáme.
  • V hrnci na středním ohni rozpustíme máslo, přidáme rozmačkaný česnek, smetanu a vaříme asi 5 minut.
  • Přisypeme strouhaný sýr, pepř a za stálého míchání necháme rozpustit.
  • Zakysanou smetanu smícháme s moukou a přilijeme do hrnce.
  • Důkladně šleháme, aby zmizely všechny hrudky.
  • Pokračujeme ve šlehání tak dlouho, až bude omáčka pěkně hustá a krémovitá.
  • Podáváme s masem nebo těstovinami, ale klidně se dá použít i jako omáčka/dip pro namáčení grilovaných křidýlek a podobně.
Pečená česneková omáčka se smetanou.
Zdroj: https://www.thechunkychef.com

Jogurtová směs na sendvič

Pokud jde o jogurt, to je taková univerzální surovina, která se hodí prakticky do čehokoliv. No a ve spojitosti s česnekem je nepřekonatelnou pochoutkou.

Perfektně se tak hodí nejen na pečivo, ale i jako salátový dresink či k pečenému/grilovanému masu.

Ingredience:

  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 3 stroužky strouhaného česneku
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Jogurt, majonézu, citronovou šťávu i česnek dáme do nádoby mixéru a rozmixujeme po dobu 30 sekund.
  • Osolíme, opepříme, přilijeme olivový olej a mixujeme 1 minutu.
  • Přendáme do nádoby a necháme do druhého dne odležet v lednici.
  • Před servírováním dobře promícháme a můžeme podávat.
Vynikající omáčka k pečenému kuřeti.
Zdroj: https://theodehlicious.com

Co je pasta tahini?

Vyrábí se z rozmixovaných sezamových semínek. Je běžnou součástí gastronomie na Blízkém a Středním Východu.

U nás ji známe hlavně ve spojitosti s pomazánkou z cizrny hummus. K největším přednostem patří nutriční vlastnosti.

Obsahuje například vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník, fosfor, železo, zinek a také draslík. V obchodě můžeme narazit na tahini z pražených i nepražených semínek.

Kam se dá tahini použít?

  • Hummus
  • Pomazánky
  • Alternativa másla na chléb
  • Dresink do zeleninových salátů
  • Ochucovadlo k pečené zelenině
  • Poleva na ovocný salát, palačinky, do dezertů atd.

Mrkněte na video, jak se tahini vyrábí v rámci tovární výroby.

Industrial Sesame Tahini Production Line|Sesame Seed Sauce Machine|Sesame Paste Making Machine

Podívejte se také, jak se vyrábí jogurt, který rovněž patří k oblíbeným surovinám.

How Is Yoghurt Made?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X