Chystáte občerstvení na party a hledáte recepty na česnekovou pomazánku, protože vaši hosté ji milují?
Už nemusíte dál hledat, neboť pro vás máme výběr těch nejoblíbenějších a nejhledanějších pomazánek z česneku, které potěší vaše chuťové pohárky.
Přátelé i rodina si je zamilují a vy budete hvězdným hostitelem, za kterým se budou rádi pravidelně vracet.
Jednoduchá česneková pomazánka
Dobrá pomazánka z česneku potěší všechny chuťové buňky, zvlášť když je vyrobena z čerstvého místo sušeného. Hodí se na oslavy, pohoštění pro rodinu, ale klidně i jen tak k večeři.
Mrkněte také na recepty s medvědím česnekem a porovnejte jeho chuť s tím klasickým.
Ingredience:
- 1 kostka změklého másla
- 2 – 3 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky nebo 1 malá klasická cibule
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
Postup
- Máslo dáme do mísy a odložíme zatím stranou.
- Česnek očistíme, opláchneme a prolisujeme do mísy.
- Pokud nemáme lis na česnek, můžeme ho utřít na prkénku s trochou soli pomocí nože.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi jemné malé kostičky.
- Petržel opláchneme, nasekáme na drobné kousky a stejně jako česnek s cibulí přihodíme do mísy k máslu.
- Osolíme, opepříme a důkladně zamícháme.
- Podáváme na bagetě či pečivu, případně můžeme použít jako máslo k potření chleba, který se chystáme zapékat. Je to lahůdka.

Avokádová směs s česnekem a bazalkou
Tato česneková pomazánka se připravuje z avokáda a je to svým způsobem takový dip, do kterého můžeme ponořit křupavou zeleninu, nebo také tortilla chips. Je to však i směs k namazání na čerstvou bagetu.
Ingredience:
- 2 velká avokáda
- 4 stroužky česneku
- 1 malá červená cibule
- 1 hrst listů čerstvé bazalky
- Sůl podle chuti
Postup
- Česnek lehce zmáčkneme a dáme péct na malý pekáček asi na 15 minut při 180°C.
- Když je upečený, vyloupneme ho ze slupky a dáme do misky, kde ho rozmačkáme vidličkou.
- Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu.
- Přidáme k česneku a rovněž pečlivě rozmačkáme.
- Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nasekáme najemno.
- Pokud nechceme cibuli cítit až moc, dáme jen půlku.
- Bazalku opláchneme a listy rozkrájíme na drobné kousky.
- Vše přihodíme do mísy, osolíme a důkladně zamícháme, aby vznikla hladká směs.

Česneková pomazánka se sýrem
Slané sušenky, čerstvé pečivo nebo třeba kousky čerstvé zeleniny. To vše můžete použít k namazání této česnekové pomazánky, po které se budete olizovat ještě druhý den.
Ingredience:
- 250 g smetanového sýra
- 2 – 3 lžíce změklého nesoleného másla
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžičky soli
- 3 lžíce petrželky
- 2 lžíce pažitky
- Špetka mletého pepře čtyř barev
Postup
- Do nádoby kuchyňského robota dáme smetanový sýr, máslo, očištěný prolisovaný česnek a sůl.
- Necháme mixovat, až dokud není směs pěkně hladká.
- Mezitím opláchnete pažitku s petrželí a obojí nasekáme.
- Přidáme do nádoby a několikrát promícháme pomocí pulzního tlačítka, aby se vše spojilo.
- Hotovou pomazánku dáme do misky (ideálně skleněné), zakryjeme a dáme minimálně na 30 minut do lednice.
- Ostatně v chladu vydrží cca 4 – 5 dní.

Vaječná nátěrka s česnekem
Mnozí o této receptuře mluví spíš jako o salátu, ale pro mě je to prostě pomazánka a hotovo. Má skvělou konzistence, báječně chutná a příprava je jednoduchá. Je vynikající na čerstvý chléb, ale hodí se k ní i celozrnné pečivo.
Ingredience:
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 1 malá červená cibule
- 3 nakládané okurky
- 3 – 4 lžíce majonézy
- Šťáva z poloviny chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžíce čerstvého libečku
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kopru
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky soli (případně podle chuti)
Postup
- Vejce oloupeme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostičky, které dáme do misky.
- Cibuli očistíme a nasekáme najemno.
- Okurky nastrouháme, libeček i kopr jemně nasekáme.
- Česnek zbavíme slupky a prolisujeme k vejcím.
- Všechny suroviny dáme do mísy, osolíme, opepříme, zalijeme majonézou a důkladně zamícháme.
- Můžeme servírovat na toastovém chlebu nebo třeba kaiserce.

Cuketový krém z česneku
Tak trochu pikantní “česnekovka“ s cuketou potěší mnohé labužníky. Má jemnou vyváženou chuť, ale zároveň dokáže, jak se říká vyštípat krk. Na čerstvém pečivu nebo s chipsy je super.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 střední cukety
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky čerstvé nasekané máty
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Česnek očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
- V pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme do něj nakrájenou cuketu i česnek a necháme restovat asi 5 minut.
- Cuketa musí změknout a česnek bude křupavý.
- Poté odstavíme a necháme vychladnout.
- Do nádoby mixéru dáme jogurt, citronovou šťávu, mátu, sůl, pepř a rozmixujeme.
- Přidáme vychladlou cuketu s česnekem a zapneme chvíli na nejvyšší stupeň.
- Jakmile je pomazánka pěkně hladká, máme hotovo.

Objevte podobné tipy
Česnekové máslo na jednohubky a chléb
Klasická česneková pomazánka je sice bezkonkurenční, ale někdy není na škodu trochu experimentovat. Když jí navíc namažeme na francouzský chléb a zapečeme v troubě, budeme se olizovat až za ušima.
Ingredience:
- 1 velký bochník francouzského chleba
- 1 kostka změklého másla
- 3/4 hrnku strouhaného parmazánu
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 1 polévková lžíce petrželky
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Bochník chleba rozkrojíme podélně na dvě části a zatím odložíme stranou.
- Do střední misky dáme změklé máslo, nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.
- Osolíme, opepříme a vše důkladně našleháme, aby byla směs pěkně nadýchaná.
- Hotovou pomazánku rozprostřeme na obě poloviny chleba.
- Přiklopíme k sobě a pečlivě zabalíme do alobalu.
- Položíme na plech a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 10 – 15 minut.
- Poté odstraníme alobal a necháme péct ještě asi 5 – 7 minut.
- Jakmile má chléb zlatohnědý odstín, máme hotovo.
- Pomazánku můžeme samozřejmě konzumovat i v čerstvém stavu, ale takto zapečená je bombastická.

Máslová pomazánka z nivy a česneku
Pomazánka z česneku nezahrnuje jen něco, co namažeme na chleba. Naopak sem může patřit i pochoutka, kterou použijeme pro ochucení steaku či grilované zeleniny. Bude to spíš ochucené máslo na maso, které se ale dá využít i jako klasická pomazánka.
Ingredience:
- 120 g změklého másla
- 60 g sýra s modrou plísní
- 1 polévková lžíce čerstvé petrželky
- 1 lžička čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- Špetka soli
Postup
- Máslo dáme do misky a k němu nastrouháme plísňový sýr.
- Petrželku s bazalkou opláchneme a jemně nasekáme, pak přidáme do mísy.
- Nakonec oloupeme a prolisujeme česnek.
- Přihodíme ho k ostatním surovinám a pečlivě promícháme.
- Hotovou směs vytvarujeme do válečku a zabalíme do folie.
- Dáme vychladit do lednice asi na 2 hodiny.

Česneková směs z tvarohu
Jak se někde objeví tvaroh a zakysaná smetana, máte záruku, že to bude stát za to. Což platí i u této česnekové pomazánky, která kromě již zmiňovaných surovin obsahuje také bylinky.
Ingredience:
- 450 g tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 1/2 lžičky soli (případně víc podle chuti)
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 3 stroužky česneku
- 1 malá šalotka
- 1 polévková lžíce čerstvé pažitky
- 1 polévková lžíce čerstvé petrželky
Postup
- Česnek oloupeme a prolisujeme, případně rozmělníme například v hmoždíři.
- Šalotku očistíme a nakrájíme na co nejjemnější kousky.
- Pažitku s petrželí opláchneme a nasekáme.
- Do misky dáme tvaroh se zakysanou smetanou a promísíme.
- Přidáme bylinky s česnekem, osolíme, opepříme a důkladně zamícháme.
- Hotovou pomazánku dáme aspoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
- Skvěle chutná podávaná s opečeným česnekovým chlebem, s krekry nebo na jednohubkách z rohlíků.

Vajíčková pomazánka s celerem a česnekem
Pro každého, kdo má rád vaječný salát je tato pomazánka velkou výzvou. Má totiž konzistenci podobnou salátu, ale jinak je lehce roztíratelná, chutná a rychlá.
Ingredience:
- 4 vejce natvrdo
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 jarní cibulky
- 1 menší svazek pažitky
- 1 lžička šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- Špetka mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
Postup
- Vejce nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
- Cibulky i řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky.
- Pažitku opláchneme a nasekáme.
- Vše přidáme do mísy, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a pečlivě zamícháme.
- Nejlepší je konzumovat jej ihned, jinak v lednici vydrží cca 2 dny.

Co je to DIP a proč to není pomazánka?
V rámci gastronomie se často setkáváme s termínem DIP. Je to převzato z anglického originálu, který se do češtiny překládá jako namočit. Mnozí jej chybně považují za jednu z alternativ pomazánek, ale tak to není.
Jedná se tedy o omáčku, do které můžeme namáčet různé pokrmy. Někdo si do ní namočí sýr, chipsy, ale také třeba pečené stehýnko nebo žebírka. Zkrátka cokoliv, co je možné s touto pochoutkou servírovat.
Omáčka/dip se podává samostatně, nejčastěji v malé misce, tedy nepřelívá se přes pokrm, jako u jiných druhů omáček.
Co může tvořit základ?
- Jogurt.
- Zakysaná smetana.
- Crème fraîche.
- Majonéza
Můžeme se ovšem setkat i s dipy, kde je základem čokoláda, kečup nebo třeba samotný olivový olej. Fantazii se meze nekladou a každému chutná něco jiného.