Luxusní recepty na pomazánky z česneku, které potěší vaše chuťové buňky. Inspirujte se!

Chystáte občerstvení na party a hledáte recepty na česnekovou pomazánku, protože vaši hosté ji milují?

Už nemusíte dál hledat, neboť pro vás máme výběr těch nejoblíbenějších a nejhledanějších pomazánek z česneku, které potěší vaše chuťové pohárky.

Přátelé i rodina si je zamilují a vy budete hvězdným hostitelem, za kterým se budou rádi pravidelně vracet.

Jednoduchá česneková pomazánka

Dobrá pomazánka z česneku potěší všechny chuťové buňky, zvlášť když je vyrobena z čerstvého místo sušeného. Hodí se na oslavy, pohoštění pro rodinu, ale klidně i jen tak k večeři.

Mrkněte také na recepty s medvědím česnekem a porovnejte jeho chuť s tím klasickým.

Ingredience:

  • 1 kostka změklého másla
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky nebo 1 malá klasická cibule
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře

Postup

  • Máslo dáme do mísy a odložíme zatím stranou.
  • Česnek očistíme, opláchneme a prolisujeme do mísy.
  • Pokud nemáme lis na česnek, můžeme ho utřít na prkénku s trochou soli pomocí nože.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi jemné malé kostičky.
  • Petržel opláchneme, nasekáme na drobné kousky a stejně jako česnek s cibulí přihodíme do mísy k máslu.
  • Osolíme, opepříme a důkladně zamícháme.
  • Podáváme na bagetě či pečivu, případně můžeme použít jako máslo k potření chleba, který se chystáme zapékat. Je to lahůdka.
Pomazánka z česneku v klasickém stylu.
Zdroj: https://cincyshopper.com

Avokádová směs s česnekem a bazalkou

Tato česneková pomazánka se připravuje z avokáda a je to svým způsobem takový dip, do kterého můžeme ponořit křupavou zeleninu, nebo také tortilla chips. Je to však i směs k namazání na čerstvou bagetu.

Ingredience:

  • 2 velká avokáda
  • 4 stroužky česneku
  • 1 malá červená cibule
  • 1 hrst listů čerstvé bazalky
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Česnek lehce zmáčkneme a dáme péct na malý pekáček asi na 15 minut při 180°C.
  • Když je upečený, vyloupneme ho ze slupky a dáme do misky, kde ho rozmačkáme vidličkou.
  • Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu.
  • Přidáme k česneku a rovněž pečlivě rozmačkáme.
  • Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nasekáme najemno.
  • Pokud nechceme cibuli cítit až moc, dáme jen půlku.
  • Bazalku opláchneme a listy rozkrájíme na drobné kousky.
  • Vše přihodíme do mísy, osolíme a důkladně zamícháme, aby vznikla hladká směs.
Směs z česneku a avokáda.
Zdroj: https://eating-made-easy.com

Česneková pomazánka se sýrem

Slané sušenky, čerstvé pečivo nebo třeba kousky čerstvé zeleniny. To vše můžete použít k namazání této česnekové pomazánky, po které se budete olizovat ještě druhý den.

Ingredience:

  • 250 g smetanového sýra
  • 2 – 3 lžíce změklého nesoleného másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžíce petrželky
  • 2 lžíce pažitky
  • Špetka mletého pepře čtyř barev

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota dáme smetanový sýr, máslo, očištěný prolisovaný česnek a sůl.
  • Necháme mixovat, až dokud není směs pěkně hladká.
  • Mezitím opláchnete pažitku s petrželí a obojí nasekáme.
  • Přidáme do nádoby a několikrát promícháme pomocí pulzního tlačítka, aby se vše spojilo.
  • Hotovou pomazánku dáme do misky (ideálně skleněné), zakryjeme a dáme minimálně na 30 minut do lednice.
  • Ostatně v chladu vydrží cca 4 – 5 dní.
Domácí sýrová pomazánka s česnekem a bylinkami.
Zdroj: https://www.epicurious.com

Vaječná nátěrka s česnekem

Mnozí o této receptuře mluví spíš jako o salátu, ale pro mě je to prostě pomazánka a hotovo. Má skvělou konzistence, báječně chutná a příprava je jednoduchá. Je vynikající na čerstvý chléb, ale hodí se k ní i celozrnné pečivo.

Ingredience:

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 1 malá červená cibule
  • 3 nakládané okurky
  • 3 – 4 lžíce majonézy
  • Šťáva z poloviny chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžíce čerstvého libečku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kopru
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli (případně podle chuti)

Postup

  • Vejce oloupeme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostičky, které dáme do misky.
  • Cibuli očistíme a nasekáme najemno.
  • Okurky nastrouháme, libeček i kopr jemně nasekáme.
  • Česnek zbavíme slupky a prolisujeme k vejcím.
  • Všechny suroviny dáme do mísy, osolíme, opepříme, zalijeme majonézou a důkladně zamícháme.
  • Můžeme servírovat na toastovém chlebu nebo třeba kaiserce.
Směs na jednohubky s česnekem, vejci a bylinkami.
Zdroj: https://thatspicychick.com

Cuketový krém z česneku

Tak trochu pikantní “česnekovka“ s cuketou potěší mnohé labužníky. Má jemnou vyváženou chuť, ale zároveň dokáže, jak se říká vyštípat krk. Na čerstvém pečivu nebo s chipsy je super.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 střední cukety
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžičky čerstvé nasekané máty
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

  • Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Česnek očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  • V pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme do něj nakrájenou cuketu i česnek a necháme restovat asi 5 minut.
  • Cuketa musí změknout a česnek bude křupavý.
  • Poté odstavíme a necháme vychladnout.
  • Do nádoby mixéru dáme jogurt, citronovou šťávu, mátu, sůl, pepř a rozmixujeme.
  • Přidáme vychladlou cuketu s česnekem a zapneme chvíli na nejvyšší stupeň.
  • Jakmile je pomazánka pěkně hladká, máme hotovo.
Pomazánka z cukety a česneku podle receptu z Blízkého východu.
Zdroj: https://www.eatingwell.com

Česnekové máslo na jednohubky a chléb

Klasická česneková pomazánka je sice bezkonkurenční, ale někdy není na škodu trochu experimentovat. Když jí navíc namažeme na francouzský chléb a zapečeme v troubě, budeme se olizovat až za ušima.

Ingredience:

  • 1 velký bochník francouzského chleba
  • 1 kostka změklého másla
  • 3/4 hrnku strouhaného parmazánu
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 polévková lžíce petrželky
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  • Bochník chleba rozkrojíme podélně na dvě části a zatím odložíme stranou.
  • Do střední misky dáme změklé máslo, nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.
  • Osolíme, opepříme a vše důkladně našleháme, aby byla směs pěkně nadýchaná.
  • Hotovou pomazánku rozprostřeme na obě poloviny chleba.
  • Přiklopíme k sobě a pečlivě zabalíme do alobalu.
  • Položíme na plech a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 10 – 15 minut.
  • Poté odstraníme alobal a necháme péct ještě asi 5 – 7 minut.
  • Jakmile má chléb zlatohnědý odstín, máme hotovo.
  • Pomazánku můžeme samozřejmě konzumovat i v čerstvém stavu, ale takto zapečená je bombastická.
Směs z másla a česneku pro zapékání v troubě.
Zdroj: https://www.chef-in-training.com

Máslová pomazánka z nivy a česneku

Pomazánka z česneku nezahrnuje jen něco, co namažeme na chleba. Naopak sem může patřit i pochoutka, kterou použijeme pro ochucení steaku či grilované zeleniny. Bude to spíš ochucené máslo na maso, které se ale dá využít i jako klasická pomazánka.

Ingredience:

  • 120 g změklého másla
  • 60 g sýra s modrou plísní
  • 1 polévková lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka soli

Postup

  • Máslo dáme do misky a k němu nastrouháme plísňový sýr.
  • Petrželku s bazalkou opláchneme a jemně nasekáme, pak přidáme do mísy.
  • Nakonec oloupeme a prolisujeme česnek.
  • Přihodíme ho k ostatním surovinám a pečlivě promícháme.
  • Hotovou směs vytvarujeme do válečku a zabalíme do folie.
  • Dáme vychladit do lednice asi na 2 hodiny.
Česnekové máslo se sýrem s modrou plísní.
Zdroj: https://www.101cookingfortwo.com

Česneková směs z tvarohu

Jak se někde objeví tvaroh a zakysaná smetana, máte záruku, že to bude stát za to. Což platí i u této česnekové pomazánky, která kromě již zmiňovaných surovin obsahuje také bylinky.

Ingredience:

  • 450 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/2 lžičky soli (případně víc podle chuti)
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá šalotka
  • 1 polévková lžíce čerstvé pažitky
  • 1 polévková lžíce čerstvé petrželky

Postup

  • Česnek oloupeme a prolisujeme, případně rozmělníme například v hmoždíři.
  • Šalotku očistíme a nakrájíme na co nejjemnější kousky.
  • Pažitku s petrželí opláchneme a nasekáme.
  • Do misky dáme tvaroh se zakysanou smetanou a promísíme.
  • Přidáme bylinky s česnekem, osolíme, opepříme a důkladně zamícháme.
  • Hotovou pomazánku dáme aspoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
  • Skvěle chutná podávaná s opečeným česnekovým chlebem, s krekry nebo na jednohubkách z rohlíků.
Pomazánka z tvarohu, zakysané smetany, česneku a čerstvých bylinek.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com

Vajíčková pomazánka s celerem a česnekem

Pro každého, kdo má rád vaječný salát je tato pomazánka velkou výzvou. Má totiž konzistenci podobnou salátu, ale jinak je lehce roztíratelná, chutná a rychlá.

Ingredience:

  • 4 vejce natvrdo
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 jarní cibulky
  • 1 menší svazek pažitky
  • 1 lžička šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • Špetka mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Vejce nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
  • Cibulky i řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky.
  • Pažitku opláchneme a nasekáme.
  • Vše přidáme do mísy, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a pečlivě zamícháme.
  • Nejlepší je konzumovat jej ihned, jinak v lednici vydrží cca 2 dny.
Jednoduchá pomazánka s vejci, česnekem a celerem.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net

Co je to DIP a proč to není pomazánka?

V rámci gastronomie se často setkáváme s termínem DIP. Je to převzato z anglického originálu, který se do češtiny překládá jako namočit. Mnozí jej chybně považují za jednu z alternativ pomazánek, ale tak to není.

Jedná se tedy o omáčku, do které můžeme namáčet různé pokrmy. Někdo si do ní namočí sýr, chipsy, ale také třeba pečené stehýnko nebo žebírka. Zkrátka cokoliv, co je možné s touto pochoutkou servírovat.

Omáčka/dip se podává samostatně, nejčastěji v malé misce, tedy nepřelívá se přes pokrm, jako u jiných druhů omáček.

Co může tvořit základ?

  • Jogurt.
  • Zakysaná smetana.
  • Crème fraîche.
  • Majonéza

Můžeme se ovšem setkat i s dipy, kde je základem čokoláda, kečup nebo třeba samotný olivový olej. Fantazii se meze nekladou a každému chutná něco jiného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X