Až tři druhy masa v jednom receptu na čevabčiči, to je přímo rajská hudba pro uši všech milovníků masa!
Ale pozor, nezapomněli jsme i na věrné příznivce bezmasých jídel a připravili jsme si pro vás tofu verzi tohoto pokrmu.
Nebudete se stačit divit, jak rychle tato pochoutka z vašeho talíře zmizí!
Nechte si chutnat!
Srbské grilované čevabčiči
Tyto grilované masové párečky z jihovýchodní Evropy, které překypují kouřovou chutí, jsou ideální k čerstvému chlebu a nakrájené cibuli.
Co budeme potřebovat
- 450 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- Lžička papriky
- Lžička jedlé sody
Postup
- Připravíme si velkou mísu
- Do ní umístíme všechny potřebné ingredience, které spolu promícháme
- S pomocí polévkové lžíce nabíráme masovou směs a tvarujeme párečky o velikosti asi 7 centimetrů
- Všechny vytvořené čevabčiči rozložíme v jedné vrstvě na talíř a přikryjeme je potravinářskou fólií
- Ten pak přendáme do lednice a necháme čevabčiči odpočívat alespoň 1 hodinu, nejlépe však přes noc
- Když jsou čevabčiči dostatečně uleželé, předehřejeme si troubu na 200 stupňů v režimu grilu
- Masové špalíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby
- Ty z každé strany grilujeme přibližně 4-5 minut, dokud nezezlátnou
- Hotové čevabčiči podáváme s nakrájenou cibulkou a chlebem

Bosenské masové špalíčky z jehněčího masa
Tento jednoduchý recept má v kulinářství bohatou historii. Předpokládá se, že do ho Bosny přinesla Osmanské říše, která byla v balkánské oblasti přítomna téměř 500 let. Proto neváhejte ochutnat tento léty ozkoušený recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebem.
Co budeme potřebovat
Na čevabčiči
- 600 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého jehněčího masa
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- Lžička soli
- Lžička pepře
Na pita chléb
- 2 lžičky sušeného droždí
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- Lžíce olivového oleje
Postup
- Ve velké míse smícháme sůl, hovězí a jehněčí maso
- Maso společně dobře propracujeme, aby se rovnoměrně spojilo
- Propracované maso překryjeme fólií a dáme přes noc do lednice odpočinout
- Mezitím si připravíme pita chléb
- Smícháme si ve velké místě droždí s 300 ml teplé vody
- Droždí necháme 5 minut odležet, dokud nevzejde kvásek a poté přidáváme mouku, sůl a olej
- Směs vypracujeme do vláčného těsta
- Těsto přemístíme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme ho, dokud těsto není měkké, hladké a elastické
- Když je těsto připravené dáme ho do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme utěrkou
- Těsto necháme odpočinout alespoň hodinu, aby nakynulo
- Troubu si předehřejeme na 200 – 220 stupňů a plech umístíme do středu trouby
- Z těsta vytvoříme 8 stejně velkých kuliček, které dlaní zploštíme a poté rozválíme do placek o velikosti asi 20 centimetrů
- Rozehřátý plech vyndáme z trouby, pomoučíme ho a na něj položíme rozválené těsto
- Rychle ho vrátíme do trouby a pečeme 4-5 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezezlátne
- Druhý den do masa přidáme česnek a pepř
- Mokrými rukama začneme z masové směsi tvarovat špalíčky o velikosti ukazováčku
- Před každým novým špalíčkem si namáčíme ruce, aby se nám směs na ně nelepila
- Předehřejeme si pánev na střední teplotu a necháme na ní rozehřát olej
- Vytvarované čevabčiči začneme postupně na pánvi ze všech stran opékat
- Podáváme je s připraveným domácím tureckých chlebem a čerstvě nakrájenou cibulí

Čevabčiči v tureckém pita chlebu
Obložená bageta domácími masovými špalíčky ze tří druhů masa, zakysanou smetanou a štiplavou čerstvou cibulkou = lahodná kombinace. A ještě lepší je v kombinaci s domácím ajvarem, který najdete na konci výčtu našich receptů.
Co budeme potřebovat
- 680 g mletého vepřového masa
- 450 g mletého hovězího masa
- 230 g mletého jehněčího masa
- Bílek
- 2 lžičky pepře
- 2 lžičky kajenského pepře
- 4 stroužky česneku
- Lžička soli
- Lžička jedlé sody
- Cibule (nakrájená nadrobno)
- Lžička papriky
- 4 ks bílého pečiva
Postup
- Ve velké míse si smícháme mleté hovězí, jehněčí a vepřové maso společně s bílkem
- Přidáme česnek, sůl, sodu, oba pepře a papriku
- Vše společně promícháme rukama, aby se ingredience rovnoměrně propojily
- Z masové směsi tvarujeme tlustší špalíčky a skládáme je na talíř
- Přikryjeme je potravinářskou fólií a přendáme na 1 hodinu do lednice, aby se chutě rozležely
- Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů na režim grilu
- Plech si vyložíme pečícím papírem nebo ho potřeme olejem
- Čevabčiči na plech vyskládáme a dáme do trouby na 30 minut péct
- Hotové masové špalíčky podáváme v námi vybraném bílém pečivu zasypané čerstvou cibulí, polité zakysanou smetanou doplněné o rajčata nebo domácí ajvar

Objevte podobné tipy
Bulharský grilovaný masový kebab
Bulharsku ho najdete pod názvem kebapche. Jsou to lahodné kebabové párečky z různých druhů masa. Nemusíte se bát, pokud doma zrovna nemáte dostatek hovězího masa. Tento recept na bulharské čevabčiči můžete připravit výhradně z masa vepřového nebo jehněčího. Jediné, co je pro tento recept zásadní je sůl, pepř a kmín.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého vepřového masa
- 450 g mletého hovězího masa
- Lžička mletého kmínu
- 25 ml černého piva
- Vejce
- Sůl
- Pepř
Postup
- V míse smícháme mleté vepřové a hovězí maso
- Přidáme kmín, sůl, pepř a pivo
- V samostatné misce rozšleháme vejce, které přidáme k masu
- Přísady důkladně promícháme, dokud se společně nepropracují
- Takto upravené maso necháme alespoň 1 hodinu odpočívat
- Z masové směsi poté začneme tvarovat špalíčky
- Rozpálíme si pánev s olejem na střední teplotu a začneme postupně jednotlivé čevabčiči smažit
- Špalíčky opékáme z každé strany 7 minut, aby byly ze všech stran zlatavé

Chorvatské čevabčiči s chilli
Tento recept je pravděpodobně nejlepší a nejjednodušší recept na domácí masové párečky, který znám. Snadné na přípravu, neuvěřitelně vydatné a chutné. Každý kdo je ochutnal se olizoval až za ušima.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 150 g cibule
- 6 stroužků česneku
- Lžička jedlé sody
- 3 lžičky chilli
- 3 lžíce petrželky (nasekané)
- Špetka pepře
- Lžíce sladké papriky
- 2 lžíce pálivé papriky
- ½ lžičky sladké uzené papriky
- Špetka soli
- 15 ml vody
- ¾ lžíce vegety
- 2 lžíce strouhanky
Postup
- Mleté maso dáme do velké mísy
- Cibuli si nadrobno nakrájíme a česnek si nastrouháme nebo prolisujeme
- Přidáme je do mísy k masu
- Dále přidáme nasekanou petrželku, všechny papriky, jedlou sodu, strouhanku, vodu, podravku, sůl a pepř
- Ručně propracujeme do jednotného těsta
- Mísu zakryjme potravinářskou fólií a necháme 1 až 2 hodiny odpočívat v lednici
- Z masové směsi poté tvarujeme špalíčky o velikosti 7-10 centimetrů
- Na rozpálené pánvi s olejem poté jednotlivé špalíčky, za stálého otáčení, 12-14 minut grilujeme
- Čevabčiči musí být zlatavé a dobře propečené

Vegetariánské čevabčiči z tofu
Patříte mezi zastánce bezmasých jídel? Naše vegetariánská i veganská verze oblíbených masových párečků je dělaná přesně vám na míru.
Co budeme potřebovat
- 500 g tofu (nastrouhaného nahrubo)
- Červená paprika (nakrájená nadrobno)
- 100 g strouhanky
- 2 malé cibule (nakrájené nadrobno)
- 3 vejce
- 4 žampiony (nakrájené nadrobno)
- 1 lžíce uzené papriky
- Sůl
- Pepř
- Lžíce petrželky
- Lžíce kokosového oleje
Postup
- Všechny potřebné ingredience umístíme do mísy
- Vše spolu zamícháme a vypracujeme jednotné těsto
- Z těsta poté tvoříme špalíčky o velikosti ukazováčku
- Poté si rozehřejeme na střední teplotu pánev a přidáme kokosový oleje
- Když je olej rozpuštěny, začneme postupně jednotlivé špalíčky smažit
- Čevabčiči smažíme rovnoměrně ze všech stran, aby byly křupavé

Ajvar omáčka
Připravte se na to, že se zamilujete do kombinace grilované červené papriky s grilovaným lilkem. Stačí jedno sousto a budete chtít tuto srbskou omáčku podávat ke všemu, od chleba po maso a dokonce i k zelenině!
Co budeme potřebovat
- 4 velké červené papriky
- Středně velký lilek
- 30 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky bílého octa
- Sůl
- Pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Plech do trouby si vyložíme pečícím papírem
- Lilek nakrájíme na velké kousky a vyložíme na plech
- K němu přidáme červenou papriku nakrájenou na poloviny
- Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, aby papriky chytly odstín černé
- Poté zeleninu vyndáme, umístíme jí do velké mísy a tu zakryjeme fólií nebo igelitovou taškou
- Takto zeleninu necháme 20 minut stranou
- Po vychladnutí odstraníme z lilku i papriky slupky a papriky zbavíme jadřinců
- Papriku a lilek dáme do kuchyňského robotu a přidáme česnek, olej, ocet, sůl a pepř
- Mixujeme do té doby, dokud ajvar není hladký
- Vzniklou omáčku přendáme do hrnce
- V hrnci jí na nízkou teplotu vaříme, dokud nezhoustne
- Omáčku ochutnejte a podle svých preferencí dochuťte
- Sundejte z plotny a před podáváním nechte vychladnout

Balkánská kuchyně je ve své podstatě velmi rozmanitá. Kuchyně v tomto regionu je formována hned několika vlivy, zejména potom evropskými a západo-asijskými.
V důsledku migrace se balkánská kuchyně šířila i více západně do Evropy a je možné jí ochutnat například ve Vídni nebo v Německu, kde jsou otevřeny i typické romské restaurace, které se dlouhodobě těší vysoké popularitě.
Pokud byste rádi ochutnali další podobné recepty, inspiraci hledejte v těchto receptech s mletým masem.