S těmito recepty na masové špalíčky odcestujete jedním soustem na Balkán

Až tři druhy masa v jednom receptu na čevabčiči, to je přímo rajská hudba pro uši všech milovníků masa!

Ale pozor, nezapomněli jsme i na věrné příznivce bezmasých jídel a připravili jsme si pro vás tofu verzi tohoto pokrmu.

Nebudete se stačit divit, jak rychle tato pochoutka z vašeho talíře zmizí!

Nechte si chutnat!

Srbské grilované čevabčiči

Tyto grilované masové párečky z jihovýchodní Evropy, které překypují kouřovou chutí, jsou ideální k čerstvému chlebu a nakrájené cibuli.

Co budeme potřebovat

  1. 450 g mletého hovězího masa
  2. 200 g mletého vepřového masa
  3. 3 stroužky česneku
  4. 2 lžičky soli
  5. Lžička papriky
  6. Lžička jedlé sody

Postup

  1. Připravíme si velkou mísu
  2. Do ní umístíme všechny potřebné ingredience, které spolu promícháme
  3. S pomocí polévkové lžíce nabíráme masovou směs a tvarujeme párečky o velikosti asi 7 centimetrů
  4. Všechny vytvořené čevabčiči rozložíme v jedné vrstvě na talíř a přikryjeme je potravinářskou fólií
  5. Ten pak přendáme do lednice a necháme čevabčiči odpočívat alespoň 1 hodinu, nejlépe však přes noc
  6. Když jsou čevabčiči dostatečně uleželé, předehřejeme si troubu na 200 stupňů v režimu grilu
  7. Masové špalíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby
  8. Ty z každé strany grilujeme přibližně 4-5 minut, dokud nezezlátnou
  9. Hotové čevabčiči podáváme s nakrájenou cibulkou a chlebem
Srbská verze lahodných masových párků s cibulí, zakysanou smetanou a ajvarem.
Zdroj: golososdelmundo.com

Bosenské masové špalíčky z jehněčího masa

Tento jednoduchý recept má v kulinářství bohatou historii. Předpokládá se, že do ho Bosny přinesla Osmanské říše, která byla v balkánské oblasti přítomna téměř 500 let. Proto neváhejte ochutnat tento léty ozkoušený recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebem.

Co budeme potřebovat

Na čevabčiči

  1. 600 g mletého hovězího masa
  2. 300 g mletého jehněčího masa
  3. 3 stroužky česneku (prolisovaný)
  4. Lžička soli
  5. Lžička pepře

Na pita chléb

  1. 2 lžičky sušeného droždí
  2. 500 g hladké mouky
  3. 2 lžičky soli
  4. Lžíce olivového oleje

Postup

  1. Ve velké míse smícháme sůl, hovězí a jehněčí maso
  2. Maso společně dobře propracujeme, aby se rovnoměrně spojilo
  3. Propracované maso překryjeme fólií a dáme přes noc do lednice odpočinout
  4. Mezitím si připravíme pita chléb
  5. Smícháme si ve velké místě droždí s 300 ml teplé vody
  6. Droždí necháme 5 minut odležet, dokud nevzejde kvásek a poté přidáváme mouku, sůl a olej
  7. Směs vypracujeme do vláčného těsta
  8. Těsto přemístíme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme ho, dokud těsto není měkké, hladké a elastické
  9. Když je těsto připravené dáme ho do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme utěrkou
  10. Těsto necháme odpočinout alespoň hodinu, aby nakynulo
  11. Troubu si předehřejeme na 200 – 220 stupňů a plech umístíme do středu trouby
  12. Z těsta vytvoříme 8 stejně velkých kuliček, které dlaní zploštíme a poté rozválíme do placek o velikosti asi 20 centimetrů
  13. Rozehřátý plech vyndáme z trouby, pomoučíme ho a na něj položíme rozválené těsto
  14. Rychle ho vrátíme do trouby a pečeme 4-5 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezezlátne
  15. Druhý den do masa přidáme česnek a pepř
  16. Mokrými rukama začneme z masové směsi tvarovat špalíčky o velikosti ukazováčku
  17. Před každým novým špalíčkem si namáčíme ruce, aby se nám směs na ně nelepila
  18. Předehřejeme si pánev na střední teplotu a necháme na ní rozehřát olej
  19. Vytvarované čevabčiči začneme postupně na pánvi ze všech stran opékat
  20. Podáváme je s připraveným domácím tureckých chlebem a čerstvě nakrájenou cibulí
Bosenský recept na čevabčiči s ajvarem a pita chlebem.
Zdroj: angsarap.net

Čevabčiči v tureckém pita chlebu

Obložená bageta domácími masovými špalíčky ze tří druhů masa, zakysanou smetanou a štiplavou čerstvou cibulkou = lahodná kombinace. A ještě lepší je v kombinaci s domácím ajvarem, který najdete na konci výčtu našich receptů.

Co budeme potřebovat

  1. 680 g mletého vepřového masa
  2. 450 g mletého hovězího masa
  3. 230 g mletého jehněčího masa
  4. Bílek
  5. 2 lžičky pepře
  6. 2 lžičky kajenského pepře
  7. 4 stroužky česneku
  8. Lžička soli
  9. Lžička jedlé sody
  10. Cibule (nakrájená nadrobno)
  11. Lžička papriky
  12. 4 ks bílého pečiva

Postup

  1. Ve velké míse si smícháme mleté hovězí, jehněčí a vepřové maso společně s bílkem
  2. Přidáme česnek, sůl, sodu, oba pepře a papriku
  3. Vše společně promícháme rukama, aby se ingredience rovnoměrně propojily
  4. Z masové směsi tvarujeme tlustší špalíčky a skládáme je na talíř
  5. Přikryjeme je potravinářskou fólií a přendáme na 1 hodinu do lednice, aby se chutě rozležely
  6. Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů na režim grilu
  7. Plech si vyložíme pečícím papírem nebo ho potřeme olejem
  8. Čevabčiči na plech vyskládáme a dáme do trouby na 30 minut péct
  9.  Hotové masové špalíčky podáváme v námi vybraném bílém pečivu zasypané čerstvou cibulí, polité zakysanou smetanou doplněné o rajčata nebo domácí ajvar
Masová nálož v tradičním tureckém chlebu z kynutého těsta.
Zdroj: likechocolate.net

Bulharský grilovaný masový kebab

Bulharsku ho najdete pod názvem kebapche. Jsou to lahodné kebabové párečky z různých druhů masa. Nemusíte se bát, pokud doma zrovna nemáte dostatek hovězího masa. Tento recept na bulharské čevabčiči můžete připravit výhradně z masa vepřového nebo jehněčího. Jediné, co je pro tento recept zásadní je sůl, pepř a kmín.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g mletého vepřového masa
  2. 450 g mletého hovězího masa
  3. Lžička mletého kmínu
  4. 25 ml černého piva
  5. Vejce
  6. Sůl
  7. Pepř

Postup

  1. V míse smícháme mleté vepřové a hovězí maso
  2. Přidáme kmín, sůl, pepř a pivo
  3. V samostatné misce rozšleháme vejce, které přidáme k masu
  4. Přísady důkladně promícháme, dokud se společně nepropracují
  5. Takto upravené maso necháme alespoň 1 hodinu odpočívat
  6. Z masové směsi poté začneme tvarovat špalíčky
  7. Rozpálíme si pánev s olejem na střední teplotu a začneme postupně jednotlivé čevabčiči smažit
  8. Špalíčky opékáme z každé strany 7 minut, aby byly ze všech stran zlatavé
Bulharská verze masových špalíčků s cibulí a pivem.
Zdroj: chasingthedonkey.com

Chorvatské čevabčiči s chilli

Tento recept je pravděpodobně nejlepší a nejjednodušší recept na domácí masové párečky, který znám. Snadné na přípravu, neuvěřitelně vydatné a chutné. Každý kdo je ochutnal se olizoval až za ušima.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g mletého hovězího masa
  2. 250 g mletého vepřového masa
  3. 150 g cibule
  4. 6 stroužků česneku
  5. Lžička jedlé sody
  6. 3 lžičky chilli
  7. 3 lžíce petrželky (nasekané)
  8. Špetka pepře
  9. Lžíce sladké papriky
  10. 2 lžíce pálivé papriky
  11. ½ lžičky sladké uzené papriky
  12. Špetka soli
  13. 15 ml vody
  14. ¾ lžíce vegety
  15. 2 lžíce strouhanky

Postup

  1. Mleté maso dáme do velké mísy
  2. Cibuli si nadrobno nakrájíme a česnek si nastrouháme nebo prolisujeme
  3. Přidáme je do mísy k masu
  4. Dále přidáme nasekanou petrželku, všechny papriky, jedlou sodu, strouhanku, vodu, podravku, sůl a pepř
  5. Ručně propracujeme do jednotného těsta
  6. Mísu zakryjme potravinářskou fólií a necháme 1 až 2 hodiny odpočívat v lednici
  7. Z masové směsi poté tvarujeme špalíčky o velikosti 7-10 centimetrů
  8. Na rozpálené pánvi s olejem poté jednotlivé špalíčky, za stálého otáčení, 12-14 minut grilujeme
  9. Čevabčiči musí být zlatavé a dobře propečené
Chorvatské masové párečky s chilli a rýží.
Zdroj: whereismyspoon.co

Vegetariánské čevabčiči z tofu

Patříte mezi zastánce bezmasých jídel? Naše vegetariánská i veganská verze oblíbených masových párečků je dělaná přesně vám na míru.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g tofu (nastrouhaného nahrubo)
  2. Červená paprika (nakrájená nadrobno)
  3. 100 g strouhanky
  4. 2 malé cibule (nakrájené nadrobno)
  5. 3 vejce
  6. 4 žampiony (nakrájené nadrobno)
  7. 1 lžíce uzené papriky
  8. Sůl
  9. Pepř
  10. Lžíce petrželky
  11. Lžíce kokosového oleje

Postup

  1. Všechny potřebné ingredience umístíme do mísy
  2. Vše spolu zamícháme a vypracujeme jednotné těsto
  3. Z těsta poté tvoříme špalíčky o velikosti ukazováčku
  4. Poté si rozehřejeme na střední teplotu pánev a přidáme kokosový oleje
  5. Když je olej rozpuštěny, začneme postupně jednotlivé špalíčky smažit
  6. Čevabčiči smažíme rovnoměrně ze všech stran, aby byly křupavé
Vegetariánská i veganská verze tradičního balkánského pokrmu.
Zdroj: biancazapatka.com

Ajvar omáčka

Připravte se na to, že se zamilujete do kombinace grilované červené papriky s grilovaným lilkem. Stačí jedno sousto a budete chtít tuto srbskou omáčku podávat ke všemu, od chleba po maso a dokonce i k zelenině!

Co budeme potřebovat

  1. 4 velké červené papriky
  2. Středně velký lilek
  3. 30 ml olivového oleje
  4. 2 stroužky česneku
  5. 2 lžičky bílého octa
  6. Sůl
  7. Pepř

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
  2. Plech do trouby si vyložíme pečícím papírem
  3. Lilek nakrájíme na velké kousky a vyložíme na plech
  4. K němu přidáme červenou papriku nakrájenou na poloviny
  5. Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, aby papriky chytly odstín černé
  6. Poté zeleninu vyndáme, umístíme jí do velké mísy a tu zakryjeme fólií nebo igelitovou taškou
  7. Takto zeleninu necháme 20 minut stranou
  8. Po vychladnutí odstraníme z lilku i papriky slupky a papriky zbavíme jadřinců
  9. Papriku a lilek dáme do kuchyňského robotu a přidáme česnek, olej, ocet, sůl a pepř
  10. Mixujeme do té doby, dokud ajvar není hladký
  11. Vzniklou omáčku přendáme do hrnce
  12. V hrnci jí na nízkou teplotu vaříme, dokud nezhoustne
  13. Omáčku ochutnejte a podle svých preferencí dochuťte
  14. Sundejte z plotny a před podáváním nechte vychladnout
Tradiční balkánská omáčka z papriky a lilku, která se hodí ke všemu.
Zdroj: einmalnachschlagbitte.com

Balkánská kuchyně je ve své podstatě velmi rozmanitá. Kuchyně v tomto regionu je formována hned několika vlivy, zejména potom evropskými a západo-asijskými.

V důsledku migrace se balkánská kuchyně šířila i více západně do Evropy a je možné jí ochutnat například ve Vídni nebo v Německu, kde jsou otevřeny i typické romské restaurace, které se dlouhodobě těší vysoké popularitě.

Pokud byste rádi ochutnali další podobné recepty, inspiraci hledejte v těchto receptech s mletým masem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X