Máte chuť na něco dobrého, co vás spolehlivě zasytí?
Nechcete experimentovat s chutěmi?
Pak právě pro vás jsme si připravili recepty na chlupaté knedlíky jako od babičky!
Ochutnejte varianty plněné, s houbami či z cuket.
Dobrou chuť!
Chlupaté knedlíky ze syrových brambor
Připravte si tento základní recept na klouzáky, který pak můžete kombinovat se surovinami dle vaší libosti.
Ingredience
- 1 kg syrových brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup
- Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno a vymačkáme z nich tekutinu.
- Přidáme vejce a mouku a vymícháme těsto.
- Těsto by mělo být hustší konzistence, tak aby se z něj daly tvarovat noky nebo knedlíčky.
- Knedlíky dáme vařit do osolené vroucí vody, vykrajujeme předem namočenou lžící.
- Necháme projít varem a dřevěnou vařečkou lehce zamícháme, aby se všechny knedlíky odlepily ode dna
- V nezakrytém kastrolu vaříme asi dvanáct minut.
- Uvařené knedlíky opatrně vybíráme cedníkem.
- Knedlíky můžeme podávat s dušeným špenátem a vepřovým masem na kmínu či s opečenou slaninou a smaženou cibulkou.

Máme pro vás také recepty na domácí knedlíky a to kynuté i nekynuté. Ochutnejte je všechny!
Chlupaté houbové knedlíky
Velmi chutné a vydatné jídlo, které můžete podávat buď samostatně či jako přílohu k jakémukoli masu se šťávou.
Ingredience
- 4 – 5 ks brambory střední velikosti
- houby podle chuti (hřib, klouzek…)
- polohrubá mouka dle potřeby
- 1 vejce
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- kmín drcený
- vepřové sádlo
- nať petrželová
Na omaštění:
- máslo
- olej
Postup
- Nejdříve si udusíme očištěné a nakrájené houby.
- Pražíme na vepřovém sádle, dokud se nevydusí veškerá voda.
- Trochu osolíme, opepříme a poprášíme drceným knínem.
- Necháme vychladnout, slijeme přebytečné sádlo a posekáme nadrobno.
- Mezitím si můžeme chystat brambory.
- Očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemno.
- Přidáme posekané houby, 1 vajíčko, sůl, pepř a petrželku.
- Podle potřeby také přidáme polohrubou mouku, aby nám vzniklo hustší těsto, ze kterého se budou dát tvarovat knedlíky.
- A už jen tvarujeme vlhkýma rukama kuličky a vkládáme do vroucí osolené vody.
- Opatrně odlepíme ode dna a necháme vařit 10 – 12 minut.
- Když vyplouvají, vyjmeme a hned omastíme máslem nebo olejem.
- Podáváme jako samostatné jídlo například se smetanovo-cibulovým dipem, případně slaninkou, kysaným zelím a podobně.

Klouzáky plněné uzeným masem se zelím
Vyzkoušejte toto syté, lidové a chutné jídlo! Skvěle zahřeje a uspokojí i ten nejmlsnější jazýček.
Ingredience
Na klouzáky:
- 400 g brambor, syrových
- 400 g brambor, vařených
- 6 stroužků česneku
- 200 g mletých škvarků
- 200 g vepřového uzeného masa, vařeného a mletého
- mletý černý pepř a sůl dle chuti
- 2 vejce
- 400 g polohrubé mouky
Na zelí:
- 1 kg kysaného zelí
- 150 g slaniny
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 200 g zakysané smetany
- 400 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- voda (na rozředění)
- 1 lžíce cukru
Postup
- Škvarky a uzené uvařené maso umeleme.
- Přidáme vejce a pepř.
- Polovinu brambor uvaříme a poté je rozmačkáme na kaši.
- Do mísy k masu a škvarkům přidáme kaši a druhou polovinu brambor strouhaných na velkých okách.
- Dále přidáme sůl a mouku.
- Vše promícháme.
- Dáme do chladu na hodinu.
- Mezitím dáme do hrnce slaninu pokrájenou na 1 cm kostičky a cibuli nakrájenou na půl měsíce.
- Necháme pořádně škvařit, až začnou zůstávat ze slaniny škvarky, poté přidáme lisovaný česnek a cukr.
- Chvíli povaříme..
- Přídáme kysané zelí i s vodou z něj.
- Dusíme a mícháme, dokud se voda nevypaří.
- Mléko a smetanu smícháme s moukou a zalijeme směsí zelí.
- Vaříme alespoň 20 minut.
- Ze směsi, kterou jsme odložili do chladu, tvaruje koule o velikosti tenisového míčku.
- Potřeme pekáč olejem a do něj koule péct na půl hodiny při 200 °C.
- Poté přilijeme zelí a pečeme ještě další půl hodiny.
- Užijte si to!

Omrkněte také naše recepty na halušky a připravte pro sebe i své blízké tento populární slovenský pokrm pro jakoukoliv příležitost.
Objevte podobné tipy
Chlupaté knedlíky z cukety
Vyzkoušejte zdravější variantu ,,klouzáků“ a to připravovanou z cukety. Je to vynikající! Servírujte nejlépe se zelím a pečeným vepřovým masem.
Ingredience
- 2 vejce
- 1 cuketa
- 1 lžíce krupice
- 2 rohlíky
- 200 g hrubé mouky
- sůl dle chuti
- česnek, cibule a sádlo na ozdobu
Postup
- Cuketu oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na jemno.
- Vymačkáme z ní přebytečnou vodu, přidáme krupici, vejce a rohlíky nakrájené na kostičky, osolíme a všechno promícháme.
- Z těsta tvoříme malé kuličky, které vaříme v osolené vodě 15 – 20 minut.
- Hotové chlupáče servírujeme s na sádle osmaženou cibulkou a česnekem, případně přidělejte ještě zelí a pečené vepřové maso.

Veganské bosáky
Chlupaté knedlíky si mohou dopřát i vegani a rozhodně jimi nepohrnou ani ti největší masožravci, protože jsou naprosto luxusní!
Ingredience
- 2 kg brambor typu C
- hladká mouka dle potřeby
- kysané zelí k servírování
- uzené tofu k servírování
- cibule k servírování
- pepř a sůl dle chuti
- paprika dle chuti
Postup
- Polovinu brambor oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit.
- Druhou polovinu také oloupeme a nastrouháme na jemno.
- Vymačkáme z nich všechnu vodu a dáme stranou, než se nám uvaří zbytek brambor.
- Uvařené brambory zcedíme, rozmačkáme a necháme vychladnout.
- Přidáme mouku, sůl a zapracujeme.
- Přidáme nastrouhané brambory a zpracujeme v tuhé těsto.
- Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mouky.
- Pravděpodobně do těsta spotřebujete cca 250 g mouky, možná více.
- Z těsta tvoříme kuličky, které postupně vkládáme do vroucí osolené vody.
- Občas vodu promícháme, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu.
- Vaříme zhruba 5 minut.
- Že je knedlík hotový poznáme tak, že vyplave na povrch.
- Uzené tofu si nakrájíme na malé kostičky, vodu ze zelí slijeme a cibuli nasekáme na jemno.
- Ve wok pánvi či v hrnci si rozpálíme olej a osmažíme tofu.
- K němu přidáme sůl, pepř a mletou papriku (nejlépe uzenou).
- Když je tofu krásně křupavé, přidáme cibuli a restujeme, dokud nezesklovatí.
- Poté přidáme kysané zelí, promícháme a necháme pod pokličkou změknout.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Nakonec chlupaté knedlíky promícháme se zelím a můžeme servírovat.

Ke chlupatým knedlíkům je nejlepší již zmiňované zelí. Uvaříme si je podle vlastní chuti, protože příprava zelí se krajově dost liší.
Někdo je zvyklý na zelí jen dochucené, někdo přidává osmaženou cibuli, někdo si potrpí na zelí zahuštěné jíškou.
Vyzkoušejte také naše recepty na dušené zelí v 5 různých variantách. Jakou si vyberete vy?
Jaký je rozdíl mezi klouzáky a haluškami?
Chlupaté knedlíky jsou někde na pomezí mezi bramborovými knedlíky a haluškami.
- Těsto na bramborové knedlíky se připravuje z uvařených brambor.
- Na halušky připravujeme těsto ze syrových brambor.
- Chlupaté knedlíky děláme z těsta z brambor vařených v kombinaci se syrovými, ale existují i verze, kde se používají jen syrové brambory.
A jak vám naše recepty na chlupaté knedlíky chutnaly? Napište nám do komentářů!