Chlupaté knedlíky neboli klouzáky bez masa i s masem

Chlupaté knedlíky jsou představitelem knedlíků ze syrových brambor. Mají ještě další názvy, jako bosáky nebo klouzáky a jiné místní nebo krajové názvy.

Mohou to být i chlupaté knedlíky ze syrových brambor uvařené tak, jak je vařily naše maminky a babičky.

A abyste nemuseli složitě recepty vymýšlet, inspirujte se naším článkem.

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor

INGREDIENCE

  • 1 kg syrových brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

POSTUP

  1. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno a vymačkáme z nich tekutinu.
  2. Přidáme vejce a mouku a vymícháme těsto.
  3. Těsto by mělo být hustší konzistence, tak aby se z něj daly tvarovat noky nebo knedlíčky.
  4. Knedlíky dáme vařit do osolené vroucí vody, vykrajujeme předem namočenou lžící.
  5. Necháme projít varem a dřevěnou vařečkou lehce zamícháme, aby se všechny knedlíky odlepily ode dna
  6. V nezakrytém kastrolu vaříme asi dvanáct minut.
  7. Uvařené knedlíky opatrně vybíráme cedníkem.
  8. Knedlíky můžeme podávat s dušeným špenátem a vepřovým masem na kmínu.

Chlupaté knedlíky ze syrových bramborzdroj: madamorsiny.cz

Chlupaté knedlíky se zelím, slaninou a cibulkou

INGREDIENCE

  • chlupaté knedlíky dle receptu výše
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 velká brambora
  • 2 lžíce oleje
  • 2 velké cibule
  • 150 g slaniny
  • sůl

POSTUP

  1. Chlupaté knedlíky uvaříme dle návodu v předchozím receptu.
  2. Kysané zelí pokrájíme na menší části, zalijeme trochou vody a dusíme do měkka.
  3. K měkkému zelí přidáme nastrouhanou bramboru na jemno a zamícháme.
  4. Osolíme a provaříme dobře nastrouhanou syrovou bramboru.
  5. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli na kostičky, orestujeme do světle hněda a vmícháme do provařeného zelí.
  6. Slaninu si nakrájíme na kostičky, dáme na pánev a necháme vypéct.
  7. Kostky slaniny vyjmeme a na výpeku osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky do světle hněda.
  8. Slaninu přidáme zpět k cibuli.
  9. Chlupaté knedlíky podáváme se zelím, slaninou a osmaženou cibulkou.

Chlupaté knedlíky se zelím, slaninou a cibulkouzdroj: coco-choc.blog.cz

Náš tip: Chcete vařit jako Pohlreich? Mrkněte na hodnocení profesionálních pánví Woll.

Chlupaté knedlíky s houbami

INGREDIENCE

  • chlupaté knedlíky dle receptu výše
  • 250 g hub
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velké cibule
  • 150 g slaniny
  • sůl
  • petrželka

POSTUP

  1. Chlupaté knedlíky uvaříme dle návodu v předchozím receptu.
  2. Slaninu si nakrájíme na kostičky, dáme na pánev a necháme vypéct.
  3. Kostky slaniny vyjmeme a na výpeku osmahneme do  cibuli do zlatova, přidáme houby a osmahneme.
  4. Slaninu přidáme zpět k cibuli s houbami.
  5. Chlupaté knedlíky podáváme s houbami, slaninou. osmaženou cibulkou a posypeme petrželkou.

Chlupaté knedlíky s houbamizdroj: mimibazar.cz

Chlupaté knedlíky s uzeným masem

INGREDIENCE

  • chlupaté knedlíky dle receptu výše
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 600 g uzeného vepřového masa (krkovice, rolovaná plec)
  • 4 kuličky nového koření a celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • kysané zelí  dle receptu výše

POSTUP

  1. Chlupaté knedlíky uvaříme dle návodu v předchozím receptu.
  2. Uzené maso vložíme do hrnce s vodou, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř.
  3. Maso uvaříme do měkka a vyjmeme.
  4. Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky do světle hněda.
  5. Chlupaté knedlíky podáváme se zelím, uzeným masem nakrájeným na plátky a osmaženou cibulkou.

Chlupaté knedlíky s uzeným masemzdroj: foodspol.cz

Chlupaté knedlíky z cukety

INGREDIENCE

  • 1 velká cuketa, oloupaná, vydlabaná
  • 100 – 150g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce dětské krupice
  • 3 cibule na plátky
  • sůl
  • máslo
  • plátky vařeného uzeného masa

POSTUP

  1. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, hodně osolíme a necháme čtvrt hodiny vypotit.
  2. Vymačkáme veškerou vodu a pak cuketu promícháme s hrubou moukou, vejcem a dětskou krupičkou.
  3. Podle chuti osolíme.
  4. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu.
  5. Pomocí dvou lžic vytvoříme z cuketové hmoty vytvarujte knedlíky a uvaříme je doměkka.
  6. Mezitím si na másle dozlatova osmažíme cibulku.
  7. Knedlíky podáváme zasypané cibulkou a s plátky uzeného masa.

Chlupaté knedlíky z cuketyzdroj: poslirecept.cz

Ke chlupatým knedlíkům je nejlepší již zmiňované zelí.  Uvaříme si je podle vlastní chuti, protože příprava zelí se krajově dost liší.

Někdo je zvyklý na zelí jen dochucené, někdo přidává osmaženou cibuli, někdo si potrpí na zelí zahuštěné jíškou.

Vyzkoušet můžete třeba dušené zelí, chutná skvěle.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.