Víte, že chřest patří k jarní zelenině?
Současně je to zelenina pochoutková, z níž můžeme připravit řadu chutných a zajímavých pokrmů.
Nechte se inspirovat našimi recepty s chřestem!
Chřestový krém
Chcete uvařit opravdu delikátní krémovou polévku? Pak zvolte chřestový krém se smetanou a bílým vínem.
INGREDIENCE
- 600 g bílého chřestu
- 1 cibule
- 1 dl bílého vína
- 1 kelímek sladké smetany
- 30 g másla
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP
- Chřest si musíme připravit tím, že ho oloupeme.
- V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájený chřest.
- Osolíme a opepříme a přilijeme bílé víno.
- Uvedeme do varu a přidáme asi půl litru horké vody.
- Vše vaříme tak dlouho, až je chřest měkký. Stačí asi 9 minut.
- Potom polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.
- Přidáme smetanu a můžeme ochutit citronem.

Chřest s holandskou omáčkou
INGREDIENCE
- asi 20 výhonků chřestu – bílý nebo zelený
- 3 žloutky
- 50 ml vývaru
- 50 ml bílého vína
- bílý pepř
- sůl
- 100 g másla
POSTUP
- Přepustíme máslo.
- Chřest očistíme a sloupneme a odřízneme dřevnaté konečky.
- Žloutky rozmícháme ve vodní lázni s bílým vínem a vývarem.
- Ochutíme solí a pepřem.
- Vše šleháme až do zhoustnutí.
- Pak zašleháme přepuštěné máslo.
- Uvaříme chřest a na talířku ho poléváme omáčkou.
- Podáváme s bílým toastem.

Grilovaný chřest
Tento recept vás přesvědčí, že i grilovaný chřest báječně chutná.
INGREDIENCE
- 20 výhonků zeleného chřestu
- plátky anglické slaniny
- olivový olej
- česnek
- sojová omáčka
POSTUP
- Chřest opláchneme.
- V misce si smícháme olej, utřený česnek, sojovou omáčku a vzniklou směsí potřeme výhonky chřestu.
- Necháme marinovat alespoň hodinu.
- Potom jednotlivé výhonky chřestu obalíme v plátku anglické slaniny a dáme na gril.
- Grilujeme asi 5 minut, při grilování otáčeme chřestem ze všech stran.

Objevte podobné tipy
Salát s chřestem
Nebojte se chřest použít i do zeleninového salátu.
INGREDIENCE
- 500 g chřestu
- 250 g rajských jablek
- 2 vejce
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 kelímek sladké smetany ke šlehání
- 1 lžička citronové šťávy
- mletý pepř
POSTUP
- Vejce uvaříme natvrdo.
- Chřest uvaříme v osolené vodě doměkka.
- Připravíme si rajčata, která nakrájíme na kousky a dáme do misky.
- Pokrájíme také uvařená vejce a chřest.
- Zeleninu zalijeme jogurtem, který jsme smíchali se sladkou smetanou.
- Osolíme a opepříme.
- Dobře promícháme a dáme do chladna, aby se salát vychladil.

zdroj: cookingwithcarlee.com
Chřestové rizoto
Když doplníme chřest dušenou rýží, získáme báječné rizoto, které bude výborně chutnat s parmazánem.
INGREDIENCE:
- asi 300 g chřestu
- 1 cibule
- lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nati petržele
- 300 g rýže
- 100 ml bílého vína
- 100 g parmazánu
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
POSTUP:
- Nejprve si připravíme rýži. V hrnci orestujeme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek, do níž přidáme rýži.
- Přilijeme víno a vodu a dusíme asi 15 minut.
- Potom k rýži přidáme nakrájený chřest a dále dusíme do změknutí rýže i chřestu.
- Rizoto podáváme sypané zelenou petrželí a strouhaným parmazánem.

Tip: K přípravě chřestového rizota využijte hlubší pánev s poklicí. Líbila by se vám nějaká z naší recenze?
Chřestová omáčka
K těstovinám se výborně chřestová omáčka, kterou rozředíme mlékem.
INGREDIENCE
- 500 g chřestu
- 1 cibule
- sůl
- mléko
- polohrubá mouka
- mletý pepř
- olej
POSTUP
- Chřest uvaříme v osolené vodě a nakrájíme na malé kousky.
- V kastrolu na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme kousky chřestu.
- Osolíme a opepříme.
- Zalijeme mlékem, zahustíme moukou a povaříme.
- Podáváme s těstovinami.

Jak upravit chřest před vařením?
Aby nám chřest opravdu zachutnal, musíme jej umět připravit. Chřest vyžaduje tepelnou úpravu vařením.
Před vařením jej očistíme, odkrojíme spodní, zpravidla dřevnatou část a necháme jen kratší část od hlavičky, tj. asi 8-10 cm.
Hlavičky jsou na chřestu nejcennější, proto chřest tence loupeme od hlaviček dolů. Po sloupnutí jej opláchneme studenou vodou.
Omytý chřest pak svážeme lýkem nebo nití do malých snopečků neboli otýpek, a to asi po 10-15 kouscích.
Takto připravený chřest vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15-20 minut do změknutí. Pak už jej připravujeme různými způsoby.
Chutnaly vám naše recepty s chřestem? Zkuste i další, jako třeba chřestovou polévku či chřestové rizoto.
Chřest a jeho charakteristika
Málokdo ví, že kuchyňský chřest je velmi blízce příbuzný s všeobecně známou pokojovou květinou a doplňkem vázaných kytic, kterému se běžně říká asparágus. Pro kuchyňské použití však byly vypěstovány speciální odrůdy.
Z chřestu se používají mladé dužnaté výhonky, a to buď vybělené, nebo zelené. Bílé výhonky se v kuchyni považují za cennější, ale pravda je taková, že zelené výhonky obsahují více vitamínu C. Celkově chřest obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, cukrů a bílkovin. Obsah výživných látek je velmi nízký, proto se ideálně hodí pro diety zaměřené na snížení váhy.
Nezanedbatelné nejsou ani jeho léčivé vlastnosti, protože upravuje hodnoty krevního tlaku, podporuje kardiovaskulární systém a prospívá ledvinám. Všeobecně příznivý účinek má na snížení pocitu únavy a povzbuzení organismu.