Chřest a jeho využití v kuchyni

Chřest patří k jarní zelenině.

Současně je to zelenina pochoutková, z níž můžeme připravit řadu chutných a zajímavých pokrmů.

Nechte se inspirovat našimi recepty, kde hlavní roli hraje chřest.

Úprava chřestu před vařením

Aby nám chřest opravdu zachutnal, musíme jej umět připravit. Chřest vyžaduje tepelnou úpravu vařením.

Před vařením jej očistíme, odkrojíme spodní, zpravidla dřevnatou část a necháme jen kratší část od hlavičky, tj. asi 8-10 cm. Hlavičky jsou na chřestu nejcennější, proto chřest tence loupeme od hlaviček dolů. Po sloupnutí jej opláchneme studenou vodou. Omytý chřest pak svážeme lýkem nebo nití do malých snopečků neboli otýpek, a to asi po 10-15 kouscích. Takto připravený chřest vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15-20 minut do změknutí. Pak už jej připravujeme různými způsoby.

1. Chřestový krém

Chcete uvařit opravdu delikátní krémovou polévku? Pak zvolte chřestový krém se smetanou a bílým vínem.

INGREDIENCE:

  • 600 g bílého chřestu
  • 1 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 30 g másla
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Chřest si musíme připravit tím, že ho oloupeme.
  2. V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájený chřest.
  3. Osolíme a opepříme a přilijeme bílé víno.
  4. Uvedeme do varu a přidáme asi půl litru horké vody.
  5. Vše vaříme tak dlouho, až je chřest měkký. Stačí asi 9 minut.
  6. Potom polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.
  7. Přidáme smetanu a můžeme ochutit citronem.

Hotový recept na chřestový krémzdroj: epicurious.com

Přepuštěné máslo používala ve svých receptech už Magdalena Dobromila Rettigová. Jedná se o bezvodný tuk získaný z másla. Používá se na smažení nebo pečení, protože má vyšší bod přepalování. Kromě toho vyniká jemně oříškovou vůní i chutí.

 

2. Chřest s holandskou omáčkou

INGREDIENCE:

  • asi 20 výhonků chřestu – bílý nebo zelený
  • 3 žloutky
  • 50 ml vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • bílý pepř
  • sůl
  • 100 g másla

POSTUP:

  1. Přepustíme máslo.
  2. Chřest očistíme a sloupneme a odřízneme dřevnaté konečky.
  3. Žloutky rozmícháme ve vodní lázni s bílým vínem a vývarem.
  4. Ochutíme solí a pepřem.
  5. Vše šleháme až do zhoustnutí.
  6. Pak zašleháme přepuštěné máslo.
  7. Uvaříme chřest a na talířku ho poléváme omáčkou.
  8. Podáváme s bílým toastem.

Hotový recept na chřest s holandskou omáčkou

zdroj: italianfoodforever.com

Sojová omáčka pochází z Asie, jedná se o tmavou omáčku řídké konzistence získanou z fermentovaných sojových bobů. Výborná je pro použití do marinád na grilování.

3. Grilovaný chřest

Tento recept vás přesvědčí, že i grilovaný chřest báječně chutná.

INGREDIENCE:

  • 20 výhodků zeleného chřestu
  • plátky anglické slaniny
  • olivový olej
  • česnek
  • sojová omáčka

POSTUP:

  1. Chřest opláchneme.
  2. V misce si smícháme olej, utřený česnek, sojovou omáčku a vzniklou směsí potřeme výhonky chřestu.
  3. Necháme marinovat alespoň hodinu.
  4. Potom jednotlivé výhonky chřestu obalíme v plátku anglické slaniny a dáme na gril.
  5. Grilujeme asi 5 minut, při grilování otáčeme chřestem ze všech stran.

Hotový recept na grilovaný chřest

zdroj: myrecipes.com

Víte, že nejrozšířenějším kořením, které se používá snad v každé kuchyni, je černý pepř? Získává se z nezralých plodů pepřovníku. Je vhodný pro přípravu hlavně slaných pokrmů, ale v minulosti byl součástí i perníkového těsta.

4. Chřestový salát

Nebojte se chřest použít i do zeleninového salátu.

INGREDIENCE:

  • 500 g chřestu
  • 250 g rajských jablek
  • 2 vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek sladké smetany ke šlehání
  • 1 lžička citronové šťávy
  • mletý pepř

POSTUP:

  1. Vejce uvaříme natvrdo.
  2. Chřest uvaříme v osolené vodě doměkka.
  3. Připravíme si rajčata, která nakrájíme na kousky a dáme do misky.
  4. Pokrájíme také uvařená vejce a chřest.
  5. Zeleninu zalijeme jogurtem, který jsme smíchali se sladkou smetanou.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Dobře promícháme a dáme do chladna, aby se salát vychladil.

Hotový recept na chřestový salát

zdroj: cookingwithcarlee.com

Víte, že cibule je důležitá také pro včelařství? Je totiž vynikajícím zdrojem pylu i nektaru pro včely. Cibulový med je ovšem poměrně vzácný, má světlou barvu a jemně krystalizuje.

5. Chřestová omáčka

K těstovinám se výborně chřestová omáčka, kterou rozředíme mlékem.

INGREDIENCE:

  • 500 g chřestu
  • 1 cibule
  • sůl
  • mléko
  • polohrubá mouka
  • mletý pepř
  • olej

POSTUP:

  1. Chřest uvaříme v osolené vodě a nakrájíme na malé kousky.
  2. V kastrolu na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme kousky chřestu.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Zalijeme mlékem, zahustíme moukou a povaříme.
  5. Podáváme s těstovinami.

Hotový recept na chřestovou omáčku

zdroj: recipeland.com

Chřest už konzumovali ve starém Řecku a Římě v době před naším letopočtem. Nejstarší dochovaný recept s chřestem pochází ze 3. století našeho letopočtu. Vynikající chuť chřestu dokážeme ocenit i v současné době.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *