Chřest

Zelený nebo bílý chřest ?

Chřest bývá mnohdy označován jako luxusní lahůdková zelenina. Jedná se o rostlinu, která se pěstuje především pro své dužnaté výhonky.

Všechny výhonky bývají zelené, pokud se nezakryjí. Některé odrůdy mají i fialové zabarvení. Bílý chřest patří k nejlahodnějším a nejjemnějším ve své chuti. Zelený chřest se vyznačuje typicky výraznou, lehce nahořklou chuťí, stejně jako fialový, který je navíc i výrazně kořenitý.

Jak prospívá chřest zdraví ?

  • nízkokalorická potravina 
  • pročišťuje krev
  • je močopudný
  • podporuje činnost ledvin a vylučování škodlivých látek
  • při kožních problémech, ekzémech nebo akné

Chřest v kuchyňské úpravě

Jak upravit chřest před samotnou konzumací ?

Před zpracováním je potřeba chřest zbavit vláknité slupky a tužšího konce, který bývá dřevitý a to oloupáním.

Co bychom měli vědět o chřestu ?

  • chřest se má zpracovat nejpozději do dvou dnů po nákupu
  • nejlépe a nejdéle se uchovává ve vodě
  • chřest je starý, pokud má nažloutlé až nahnědlé zabarvení, zvadlé nebo nahnilé výhonky s nepříjemným zápachem
  • skladujeme ho při teplotě +2 až +4
  • dá se dobře zamrazit až na 6 měsíců po jednotlivých výhoncích

Jaká úprava chřestu je nejoblíbenější ?

Zelený chřest se používá více ve studené kuchyni, kdy se konzumuje čerstvý, bez tepelné úpravy nebo krátce blanšírovaný, hodí se do salátů. Bílý a fialový chřest pak kraluje v teplé kuchyni. Chřest lze vařit, zapékat, grilovat, smažit či dusit.

K nejvíce oblíbené úpravě chřestu patří chřest podávaný s holandskou omáčkou.

Chřest

zdroj : thesouthern.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00