Vše o chřestu: Jaký má vliv na lidské zdraví, jak ho konzumovat a mnoho dalších informacích na jednom místě!

Chřest je vynikající zelenina se skvělými účinky na naše zdraví.

Co vše je o něm důležité vědět?

Jaké jsou jeho druhy?

Jak ho pěstovat?

V tomto článku se dozvíte, jak si ho správně připravit, kde všude ho můžete použít i spoustu dalších tipů.

Chřest, luxusní lahůdková zelenina

Chřest je rostlina, která se pěstuje především pro své dužnaté výhonky. Všechny výhonky bývají zelené, pokud se nezakryjí. Některé odrůdy mají i fialové zabarvení. Používá se v mnoha pokrmech a je jednou z jednodušších na pěstování zeleniny, zejména pro začínající zahradníky.

Druhy chřestu

Existuje mnoho různých odrůd, různých barev, chutí, textur a odolnosti. Nás budou zajímat hlavně čtyři základní typy, kterými jsou zelený, bílý, fialový a divoký chřest. Zbytek odrůd jsou speciální druhy chřestu, které spadají do jednoho ze čtyř základních typů.

Zelený chřest

Toto je nejběžnější typ, který najdete v obchodech s potravinami po celém světě. Díky tomu je to jedna z nejlevnějších odrůd v okolí. Je jasně zelený a při vaření se stává ještě jasnější. Svou zelenou barvu získává z chlorofylu nezbytného pro fotosyntézu. Zelený chřest je jedním z nejvýživnějších dostupných druhů. Obsahuje vitamíny B a C, draslík, beta-karoten, vápník a kyselinu listovou, a to jmenujeme jen několik základních živin. Navíc je bohatší na vlákninu. Vyšší obsah vlákniny může způsobit, že je tužší.

Zelený chřest není potřeba loupat, ale před použitím by se měl omýt. Vždy odřízněte bílý, dřevnatý konec. Můžete ho připravit několika různými způsoby. Dá se vařit, dusit, grilovat, smažit a tak dále. Zelený chřest se velmi dobře kombinuje s jinou zeleninou, ideálně ho můžete třeba zapéct v troubě.

Stonky zeleného schřestu naskládané na talířku s vedle položeným klínkem citrónu.
www.simplyrecipes.com

Bílý chřest

Bílý chřest je v podstatě stejný jako zelený chřest, ale proces sklizně je odlišný. Chybí mu barva, protože se pěstuje ve tmě, což brání fotosyntéze. Může být dřevitější a tužší než jiné odrůdy, takže je nejlepší ho před vařením oloupat.

Dodatečná pozornost potřebná k jeho pěstování a omezená doba sklizně znamená, že bílý chřest je mnohem dražší než zelený chřest. Mnoho lidí považuje bílý chřest za sladší než zelenou odrůdu, což je další důvod, proč jsou za něj lidé ochotni zaplatit mnohem více. V Americe je vzácnější než v Evropě, kde je považován za delikatesu. Obvykle se prodává ve specializovaných obchodech nebo v konzervách. Bílý chřest patří k nejlahodnějším a nejjemnějším.

Bílý chřest se běžně kombinuje s citrony, máslem, majonézou, hořčicí a holandskou omáčkou.

Můžete ho použít jako přílohu, nebo jej lze přidávat do salátů, polévek, těstovin a mnoha dalších pokrmů. Ve srovnání se zeleným chřestem má silnější stonky, a proto jeho vaření zabere více času než u zeleného chřestu.

Bílý chřest není snadné blanšírovat, grilovat nebo restovat, a proto se připravuje v páře nebo klasicky vaří. Má tužší slupku kvůli vysokému množství vlákniny a musíte oloupat alespoň 2/3 stonku (měřeno zdola). Kromě toho potřebuje ořezat i spodní část stonku.

Bílý chřest naskládaný na talířku.
www.thespruceeats.com

Máme pro vás ty nejlepší recepty na polévky s chřestem v 6 variantách. Inspirujte se!

Fialový chřest

Fialový chřest se od ostatních druhů liší, a to nejen tím, že je fialový. Obsahuje také vyšší množství anthokyanů, antioxidantu, který mu dodává fialovou barvu. Anthokyany se také nacházejí v bobulích a dalších podobně zbarvených, bohatých pigmentovaných potravinách a mají také řadu zdravotních výhod. Je to velmi jemná odrůda díky nižšímu obsahu vlákniny.

Fialový chřest je v chuti o něco ořechovější a sladší než zelená odrůda. Především proto, že obsahuje asi o 20 % více cukru. Poprvé byl vyvinut v Itálii, konkrétně v regionu Albenga. Při vaření zezelená. Běžněji se vyskytuje ve specializovaných obchodech nebo na farmářských trzích.

Fialový chřest se dá jíst syrový a je barevným doplňkem téměř každého salátu. Rozumí si dobře s ostatní zelenino, bylinkami a dokonce i ovocem, jako jsou borůvky.

Zatímco fialový chřest ztrácí svou živou barvu, když je vystaven teplu, je to všestranná zelenina, která dodává vizuální přitažlivost různým vařeným pokrmům.

Aby si uvařený chřest zachoval svůj fialový odstín, můžete jej rychle blanšírovat a stonky okamžitě vložit do ledové vody nebo je dát na gril na vysokou teplotu a pozorně je sledovat. I když ztratí barvu, lehce připálený chřest je lahodný.

Fialový chřest naskládaný na sobě.
www.groworganic.com

Divoký chřest

Název této odrůdy chřestu prozrazuje, kde se vyskytuje, a to ve volné přírodě. Častěji se vyskytuje poblíž pobřeží, na dunách a útesech a v oblastech se zvýšenou vlhkostí.

Divoký chřest je mnohem delší a tenčí než jeho pěstovaný příbuzný. Jeho trny jsou měkké, což znamená, že byste při jejich vybírání neměli nosit rukavice. Jako každý chřest byste ho měli sbírat brzy na jaře. Má jemnější chuť. Přestože vypadá velmi podobně jako zelený chřest, nejezte ho, pokud si nejste 100% jisti, že jde o divoký chřest.

Chřest rostoucí v přírodě na divoko.
www.boulderlocavore.com

Za zmínku stojí také chřest hroznovitý, což je adaptogenní bylina, která pomáhá tělu vyrovnat se s fyzickým a emocionálním stresem. Je základem ajurvédské medicíny.

Proč je chřest vhodné zařadit do našeho jídelníčku?

Konzumace chřestu má několik zdravotních výhod jako např.

Má mnoho živin, ale málo kalorií

Chřest má nízký obsah kalorií, ale může se pochlubit působivým nutričním profilem, který najdete v textu níže. Obsahuje také malé množství dalších mikroživin, včetně železa, zinku a riboflavinu. Je to vynikající zdroj vitamínu K, kromě toho má chřest vysoký obsah kyseliny listové, což je živina, která je životně důležitá pro zdravé těhotenství a mnoho důležitých procesů v těle, včetně růstu buněk a tvorby DNA.

Je dobrým zdrojem antioxidantů

Chřest je dobrým zdrojem antioxidantů, včetně vitamínů C a E, flavonoidů a polyfenolů. Antioxidanty zabraňují hromadění škodlivých volných radikálů a mohou snížit riziko chronických onemocnění.

Zlepšuje trávení

Dietní vláknina je nezbytná pro zdravé trávení. Jen půl šálku chřestu obsahuje 1,8 gramu vlákniny, což je 7 % vaší denní potřeby. Studie naznačují, že strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny bohaté na vlákninu může pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku, srdečních chorob a cukrovky. Chřest má obzvláště vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která dodává objem stolici a podporuje její pravidelnost. Obsahuje také malé množství rozpustné vlákniny, která se rozpouští ve vodě a tvoří v trávicím traktu gelovitou látku. Rozpustná vláknina vyživuje přátelské bakterie ve střevech. Zvýšení počtu těchto prospěšných bakterií hraje roli při posilování imunitního systému a produkci základních živin, jako jsou vitamíny B12 a K2.

Snižuje krevní tlak

Chřest je dobrým zdrojem draslíku a poskytuje 6 % vaší denní potřeby v půl šálku. Zvýšení příjmu draslíku a zároveň snížení příjmu soli je účinným způsobem, jak snížit vysoký krevní tlak. Výzkum na zvířatech navíc zjistil, že chřest může obsahovat účinnou látku, která rozšiřuje cévy, a tím také snižuje krevní tlak.

Napomáhá hubnutí

Chřest má řadu vlastností, které z něj dělají jídlo vhodné pro hubnutí. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vody a je bohatý na vlákninu.

Další zdravotní výhody chřestu

  • pročišťuje krev
  • je močopudný
  • podporuje činnost ledvin a vylučování škodlivých látek
  • pomáhá při kožních problémech, ekzémech nebo akné

Nutriční hodnoty

V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot ve 100 g čerstvého bílého a zeleného chřestu.

Nutriční hodnoty na 100 gChřest bílýChřest zelený
Energie15 kcal24 kcal
Bílkoviny1,5 g2 g
Tuk0 g0 g
Sacharidy2,3 g3 g
Cukry0,8 g0 g
Vláknina1,5 g3 g

Vitamíny a minerály

Podívejte se i na průměrné množství minerálů a vitamínů, které chřest obsahuje.

Vitamíny a minerály ve 100 g chřestumg
Draslík270
Fosfor70
Vápník20
Hořčík12
Sodík3
Chlor40
Bor0,12
Železo1,1
Měď0,14
Zinek0,32
Mangan0,3
Flour0,045
Jód0,002
Vitamin C31
Vitamin A0,4
Vitamin B10,2
Vitamin B20,19
Vitamin B31
Vitamin B50,6
Vitamin B60,06
Vitamin B80,002
Vitamin B90,09
Vitamin E0,8

Vedlejší účinky konzumace chřestu

Pro některé lidi má konzumace chřestu zvláštní vedlejší účinek: podivně páchnoucí moč. Ale ne každému se to stává. Většina lidí zaznamená zápach do dvou hodin po konzumaci zeleniny. Proč někteří lidé tento jev zažívají a jiní ne? Existují dva hlavní důvody: Na jedné straně je zápach výsledkem toho, jak trávicí systém a metabolismus těla reagují na zeleninu.

Chřest obsahuje kyselinu chřestovou, která při trávení uvolňuje sloučeniny síry a je zodpovědná za to, že moč získává zvláštní vůni. Ale ne každý tráví kyselinu způsobem, který uvolňuje síru, takže ne každému bude moč zapáchat.

Jak chřest koupit a správně skladovat?

Špičky mají nejlepší chuť, takže se ujistěte, že jsou pevné a nezvadlé. Chřest má příjemně vonět a stonky by měly být baculaté a pevné.Barva může být zelená, fialová nebo bílá, v závislosti na odrůdě. Čerstvý chřest také nejde ohnout, když to zkusíte, praskne. Ujistěte se, že barva není vybledlá. Dobrý obchodník s potravinami chřest zchladí nebo jej uloží ve svislé poloze ve studené, čerstvé vodě.

Chřest se vyrábí v několika velikostech, od průměru tenčího než brčko až po tlustší než váš palec. Pokud nakupujete na farmářském trhu, možná budete moci požádat prodejce, aby dal dohromady svazek stejně velkých stonků, ušetříte si tak práci.

Nezapomínejte chřest kupovat hlavně v sezóně za nejlepší ceny.

Co se týče skladování, velmi špatně se skladuje a proto je nejlepší ho zkonzumovat ten den, kdy ho koupíte.  

Pokud ho plánujete uložit do lednice na několik dní poté, co ho donesete domů, zacházejte s ním jako s kyticí květin: Ořízněte malé množství ze spodní části stonků ostrým nožem a vložte je do velké sklenice s trochu vody na dně. Vršek volně zakryjte plastovým sáčkem a uložte do chladničky. Vodu vyměňujte denně. To pomůže udržet stonky pevné a křupavé po několik dní, dokud je nebudete připraveni uvařit.

Oříznuté konce chřestu můžete také obalit vlhkou papírovou utěrkou a stonky uložit do igelitového sáčku.

Zelený chřest uskladněný v lednici ve sklenici a zakrytý igelitovým sáčkem.
www.thekitchn.com

Chřest v kuchyňské úpravě

Jak upravit chřest před samotnou konzumací?

Bílý chřest by se měl před vařením vždy oloupat, protože jeho vnější struktura může být trochu tuhá a vláknitá. Je opravdu dobré, aby na něm nezůstal ani kousek slupky, která by v jídle byla cítit. Zelený chřest by se však loupat neměl. Pokud je však velmi silný, může mu oloupání pomoci v tom, aby byl po uvaření o něco křehčí, ale to už je spíš na osobních preferencích.

Chřest omyjte (zejména špičky), poté ho chytněte oběma rukama ve spodní třetině a začněte ho lámat.  Zlomí se v bodě, kde dřevnatá část přechází do části šťavnaté. Dřevnatou část vyhoďte (případně si ji nechte na vývar), oloupejte škrabkou na brambory spodní část chřestu (bílý chřest oloupejte celý), dejte je všechny vedle sebe a seřízněte je na stejnou délku. Poté je svažte provázkem či gumičkou k sobě.

Blanšírování

Blanšírování pomáhá chřestu zachovat si jasnou barvu a chuť po vaření.

  1. Naplňte misku vodou a kostkami ledu a dejte stranou.
  2. Ponořte chřest do hrnce s vroucí vodou.
  3. Vařte 1 – 2 minuty nebo do změknutí (bílý chřest budete vařit déle než zelený, cca 5 – 8 minut).
  4. Vyjměte chřest kleštěmi nebo děrovanou lžící a vložte přímo do misky s ledovou vodou.
  5. Uchovávete v lednici až do potřeby, poté jednoduše sceďte a prohřejte na pánvi s trochou másla, až budete chtít podávat.

Grilování či opékání na pánvi

Dalším způsobem, jak připravit chřest, je ho ugrilovat či opéct na pánvi. Mírným připálením chřest získá ořechovou chuť a zároveň si zachová svou výraznou texturu a živost. Tento způsob přípravy se hodí zejména pro zelený chřest.

  1. Potřete špičky chřestu trochou olivového oleje.
  2. Dejte pánev na vysoký plamen či rozehřejte gril.
  3. Když je pánev zahřátá či gril rozpálený, přidejte chřest a dochuťte solí a černý pepřem.
  4. Pečte či grilujte 1 – 2 minuty, občas otočte, dokud chřest nezměkne.

Pečení

Pečení chřestu je jeden z nejjednodušších způsobů, jak si tuto chutnou zeleninu připravit. Opět se však metoda hodí hlavně pro zelený chřest.

  1. Troubu rozehřejte na 200 stupňů Celsia.
  2. Připravený chřest dejte na pekáč, pokapejte olejem a dochuťte solí a pepřem.
  3. Pečte 12 minut, dokud nezměkne.

Za syrova

Chřest lze jíst i syrový jako součást salátu. Velmi dobře se s ním pracuje.

  1. Začněte tím, že odstraníte tužší vnější vrstvu a zlikvidujete ji.
  2. Škrabkou na zeleninu odkrajujte dlouhé stuhy, dokud se nedostanete do středu, poté otočte a opakujte na druhé straně.

Vaření v páře

Vařit chřest v páře je snadné.

  1. V hrnci s napařovací vložkou přiveďte k varu cca 2,5 cm dobře osolené vody a chřest vložte do pařáku v jedné vrstvě. (Je-li to nutné, pracujte po dávkách, nesnažtd se ho vařit příliš mnoho najednou.)
  2. Hrnec přikryjte a vařte asi 3 minuty, v závislosti na velikosti chřestu.
  3. Vyjměte z hrnce děrovanou lžící nebo kleštěmi a setřete přebytečnou vodu ručníkem.

Podívejte se na naše vynikající recepty na chřest na jednom místě. Skvělá inspirace na oběd!

Nakládaný chřest

Pokud si chcete uchovat chřest na hořsí časy, není nic lepšího než si ho zakonzervovat. Tak vám vydrží mnoho měsíců a chutná naprosto báječně!

Ingredience:

  • 1,5 kg čerstvého chřestu s oříznutými konci
  • větvičky čerstvého kopru
  • 2 a 1/2 šálku bílého octa
  • 2 a 1/2 šálku vody
  • 1/4 šálku soli
  • 1 lžíce semínek kopru
  • 2 lžičky semínek koriandru
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 1 lžička nového koření
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 stroužky nasekaného česneku

Postup:

  1. Nakrájejte chřest tak, aby odpovídal délce jakýchkoli sklenic, které používáte, a ponechte cca půl centimetru od horní části sklenice.
  2. Chřest naskládejte do sklenic co nejtěsněji.
  3. Mezi chřest vložte čerstvý kopr.
  4. Chcete-li připravit lák, vložte všechny ingredience na nálev (ocet, voda, sůl, kopr, koriandr, hořčičná semínka, nové koření, třtinový cukr a česnek) do středního hrnce a přiveďte k varu.
  5. Vařte 3 minuty.
  6. Nalijte nálev do sterilizovaných sklenic, ujistěte se, že v každé sklenici máte nějaká semínka a česnek, a ponechte půl centimetru nad horní částí sklenic.
  7. Našroubujte víčka.
  8. Jakmile sklenice vychladnou, dejte je před konzumací alespoň na týden do chladničky.
  9. V lednici vydrží minimálně měsíc.
  10. Pokud je opravdu chcete zavařit pro dlouhodobé skladování, ihned po nalití horké tekutiny a uzavření sklenic dejte sklenice do vodní lázně po dobu 10 minut.
  11. Vyjměte a nechte je 24 hodin nerušeně stát, než je přemístíte.
  12. Vydrží až rok.
Zelený chřest naložený ve sklenicích.
www.daringgourmet.com

Chřest v ČR

V ČR roste ve volné přírodě pouze jediný druh – chřest lékařský, které najdeme jen v teptlejších oblastech, kde roste na suchý stráních a ve světlých křovinách.

U nás se chřest pěstuje na jediném místě – v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Chřestové slavnosti se pak pořádají v Ivančicích, ale tam se prodává chřest dovezený ze Slovenska. Místní restaurace během těchto slavností nabízí chřestová menu a různé speciality a můžete si také různé čerstvé výhonky zakoupit domů. Čekají vás kuchařské show, koncerty, výstavy i program pro děti.

Chřest se v českých zemích pěstoval už před více než sto lety. Za první republiky jsme ho vyváželi do celé Evropy. Po válce bylo jeho pěstování úplně zrušeno a na Mělnicku se jeho pěstování obnovilo až po listopadu 1989.

Pěstování chřestu

Chřest patří do čeledi Asparagaceae. Čeleď Asparagaceae zahrnuje asi 153 rodů a přibližně 2 500 kvetoucích rostlin, včetně hyacintu a konvalinky. Nejlepší typ půdy pro jeho růst je hluboká, kyprá, lehká hlína s dostatkem organické hmoty.

Roste na místech s mírnými teplotami a během chladnějších měsíců zůstává v klidu. Chřest vyžaduje v zimě chladné teploty, aby se správně vyvíjel. Vyžaduje také správné hnojivo a trvalou péči po několik sezón. Několik druhů se také pěstuje jako okrasné rostliny.

Většina zeleniny je jednoletá, což znamená, že je třeba ji sázet každý rok, zatímco chřest je jednou z mála víceleté zeleniny, což znamená, že se vrací rok co rok.

Rostliny chřestu jsou buď samčí nebo samičí. Většina zahrádkářů sází samčí chřest, protože se snáze sklízí, roste ve větším množství a produkuje větší, lahodnější výhonky. Na jaře se na rostlině objeví malé žluté květy. A během podzimu na rostlině vyrostou červené bobule, které jsou pro člověka toxické, takže je určitě nejezte!

Sezóna chřestu u nás začína koncem dubna a trvá až do konce června.

Historie chřestu a zajímavosti

Chřest byl dlouho považován za pochoutku po celém světě. Tak dlouho, že na artefaktech pocházejících z roku 3000 před naším letopočtem jsou ilustrovány trsy chřestu. Je těžké určit, odkud chřest pochází, ale poprvé byla spatřen v Evropě, severní Africe a západní Asii. Slavní řečtí lékaři jako Hippokrates a Dioscorides jej používali k léčbě zdravotních problémů. Legenda praví, že Ceasar Augustus pověřil elitní vojenské jednotky, aby pro něj pěstovaly a dodávaly mu jeho oblíbenou zeleninu.

V roce 2018 byly největšími producenty chřestu Čína, Peru, Mexiko, Německo a Thajsko. Německo pořádá každoročně festival známý jako „Spargelzeit“ na oslavu chřestu, zejména bílé odrůdy. Němci tomu říkají „bílé zlato“. Stockton v Kalifornii také pořádá každoroční festival známý jako Stockton Festival. Začal se pořádat v roce 1985 a je jedním z největších na světě.

Použité zdroje

Asparagus Types: 15 Asparagus Varieties To Grow in Your Garden , Emma Braby, www.allaboutgardening.com, 18. 02. 2022, [citováno: 01. 04. 2022]
What Is Shatavari and How Is It Used?, Annette McDermott, www.healthline.com, 24. 07. 2020, [citováno: 03. 04. 2022]
7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus, Daisy Coyle, www.healthline.com, 04. 04. 2018, [citováno: 03. 04. 2022]
Pickled Asparagus, Kimberly Killebrew, www.daringgourmet.com, 14. 06. 2017, [citováno: 06. 04. 2022]
How to Buy and Store Asparagus, Vanessa Greaves, www.allrecipes.com, 02. 02. 2021, [citováno: 06. 04. 2022]
How to cook asparagus, Miriam Nice, www.bbcgoodfood.com, [citováno: 06. 04. 2022]
What is Purple Asparagus and How Do I Use It?, Novella Lui, RD, M.H.Sc. headshot Novella Lui, www.eatingwell.com, 17. 02. 2022, [citováno: 06. 04. 2022]
What is White Asparagus? Difference Between White and Green asparagus, www.twigscafe.com, 29. 06. 2021, [citováno: 06. 04. 2022]
Green asparagus by Conchita Foods, Inc., www.nutritionvalue.org, [citováno: 06. 04. 2022]
Nutritional value of Asparagus, www.cultures.ca, [citováno: 06. 04. 2022]
A Detailed Guide to Asparagus: Health Benefits and Risks, How to Select and Store It, How to Cook It, and More, Moira Lawler, www.everydayhealth.com, 19. 07. 2019, [citováno: 06. 04. 2022]

Podobné plodiny

X