Dříve byl dostupný pouze pro bohaté, v posledních letech ale jeho obliba a dostupnost stoupá.
Obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny a jeho konzumace má na lidské tělo velmi pozitivní vliv.
O čem je řeč? O chřestu!
Vyzkoušejte naše recepty na chřestovou polévku a zařaďte ho do svého jídelníčku.
Chřestová polévka se špenátem
Polévka, která zaujme svou výraznou zelenou barvou a báječnou chutí.
Ingredience
- 25 g másla
- 1 lžíce oleje
- 350 g čerstvého zeleného chřestu
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 700 ml zeleninového vývaru
Postup
- Z chřestu odstraňte zdřevnatělé konce.
- Špičky odřízněte zvlášť, stonky pokrájejte na menší kousky.
- V hrnci rozpusťte máslo, vložte špičky chřestu a zlehka několik minut opečte.
- Vyjměte a dejte stranou.
- Vložte najemno nakrájenou šalotku a kousky chřestových stonků a za stálého míchání opékejte 5 minut.
- Přidejte najemno nasekaný česnek a opečte ještě 2 minuty.
- Přidejte španát, zalijte vývarem a pod pokličkou vařte na mírném ohni 20 minut.
- Sundejte z plotny a rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
- Dejte zpět na sporák, osolte, opepřete a pár minut prohřejte.
- Polévku ozdobte špičkami chřestu a podávejte s opečeným toustem nebo bagetkou.

Máte rádi špenátové polévky? Inspirujte se dalšími recepty na špenátové krémy.
Krémová chřestová polévka z bílého chřestu
Jemný, sněhově bílý chřestový krém zahřeje i zasytí.
Ingredience
- 1 kg čerstvého bílého chřestu
- 3 cibule
- šťáva z ½ citronu
- 600 ml vody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 100 g másla
- 2 lžíce mouky
- 150 ml bílého vína
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- čerstvá pažitka na ozdobu
Postup
- Chřest oloupejte škrabkou na brambory a spodní, zdřevnatělé konce odlomte.
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
- Vložte stonky bílého chřestu a vařte 8 minut.
- Chřest z vody vyjměte (vodu uschovejte), nechte zchladnout a poté odřízněte vršky, které budete potřebovat na ozdobu.
- V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a několik minut opečte. Zaprašte moukou a dobře promíchejte.
- Zalijte bílým vínem a vodou z vaření chřestu, zamíchejte a přiveďte k varu.
- Vložte kousky chřestu a několik minut povařte.
- Odstavte z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
- Vraťte na sporák, přilijte smetanu, ochuťte solí a pepřem a vařte ještě 10 minut.
- Servírujte v misce nebo v hlubokém talíři s naaranžovanými vršky chřestu uprostřed.

Zdravá chřestová polévka
Chřestová polévka z čerstvého chřestu je výborným zdrojem vitamínů a živin, pokud místo tučné smetany přidáte řecký jogurt zajistíte si slušnou porci bílkovin a přitom budete mít na talíři báječně zdravé jídlo.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 pórek
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 0,5 kg zeleného chřestu bez zdřevnatělých konců
- sůl
- pepř
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- čerstvá bazalka
Postup
- Pórek a chřest nakrájejte na centimetrové kousky.
- Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte pŕek a česnek a orestujte.
- Zalijte vývarem, přidejte brambory a přiveďte k varu. Vařte 10 – 15 minut.
- Přidejte chřest a vařte ještě 5 minut.
- Odstavte z plotny a rozmixujte polévku do hladka tyčovým mixérem.
- Dochuťte solí, pepřem, čerstvou bazalkou a prohřejte.
- Servírujte ozdobené lžící řeckého jogurtu.

Objevte podobné tipy
Chřestovka s vejcem
Lahodná krémová polévka z chřestu. Ztracené vejce přidává proteiny, živiny a zcela nový rozměr chuti.
Ingredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 střední brambory
- 600 g zeleného chřestu bez zdřevnatělých konců stonků
- 50 g parmezánu
- 60 ml smetany na vaření
- 2 lžíce octa
- 4 vejce
Postup
- Ve středním hrnci opečte na másle najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přilijte vývar a vložte na kousky pokrájené oloupané btambory.
- Přiveďte k varu a vařte dokud brambory nezměknou, přibližně 15 minut.
- Ze stonků chřestu odřízněte špičky a dejte je bokem, zbylé stonky pokrájejte na kousky a vložte do polévky. Vařte 5 minut.
- Polévku odstavte z plotny a rozmixujte do hladka.
- Dejte zpět na sporák, přidejte nastrouhaný sýr, smetanu, osolte, opepřete a povařte.
- V malém hrnci s vroucí osolenou vodou uvaře špičky chřestu do měkka, přibližně 2 minuty.
- Špičky vyjměte a do vody přilijte ocet.
- Jedno vejce rozklepněte do misky, ve vodě s octem vytvořte vařečkou malý vír a do jeho středu vlijte vejce.
- Povařte přibližně minutu a půl – bílek by měl být tuhý a žloutek tekutý.
- Ztracené vejce vyjměte z vody a proces opakujte i s ostatními vejci.
- Polévku servírujte v misce nebo v hlubokém talíři se ztraceným vejcem a uvařenými špičkami chřestu navrchu.

Polévka z chřestu se slaninou
Sametově jemný polévkový krém s křupavou slaninou navrchu – recept, kterému neodoláte.
Ingredience
- 100 g anglické slaniny
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1-2 lžičky chilli vloček
- 500 g zeleného chřestu
- 1 l kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- 4 lžíce zakysané smetany
Postup
- Ve větším hrnci rozpalte trochu oleje a vlože na kostky nakrájenou slaninu. Opékejte do křupava, přibližně 6-8 minut.
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno, z chřestu odstraňte zdřevnatělé konce, odkrojte špičky (ty uchovejte na později) a stonky pokrájejte na centimnetrové kousky.
- Vyjměte slaninu z hrnce, dejte stranou a vložte špičky chřestu a 2 minuty orestujte.
- Špičky vyjměte a do hrnce vložte cibuli, česnek, chřest a chilli vločky, promíchávejte a opékejte 5 minut.
- Zalijte kuřecím vývarem, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
- Odstavte ze sporáku a rozmixujte do hladka.
- Vraťte zpět na sporák, ochuťte solí a pepřem a prohřejte.
- Polévku z chřestu podávejte ozdobenou lžící zakysané smetany, pár opečenými špičkami a posypanou restovanou slaninou.

Rádi vám poradíme, jak si vybrat kvalitní mikrovlnnou troubu. Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se!
Rychlá polévka s chřestem z konzervy
Není zrovna chřestová sezóna? Nevadí! Sáhněte v supermarketu po naloženém chřestu ve slaném nálevu. S tímto receptem vykouzlíte lahodnou polévku pro celou rodinu.
Ingredience
- 2 sklenice naloženého chřestu
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1l kuřecího vývaru
- ½ sušeného tymiánu
- sůl
- pepř
- 100 ml smetany na vaření
Postup
- V hrnci rozehřejte olej i máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a opékejte dokud nezesklovatí.
- Přidejte najemno nasekaný česnek a tymián, nechte rozvonět.
- Do mixéru dejte chřest i s nálevem a vývar a rozmixujte dohladka.
- Přelijte do hrnce, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Krátce povařte.
- Dochuťte solí a pepřem dle potřeby a můžete servírovat.

Bílý nebo zelený chřest?
Chřest je trvalka, jejíž stonky je možné na jaře sklízet. Podle způsobu pěstování jsou buď bílé, zelené, nebo fialové. U nás jsou běžně dostupné bílé nebo zelené.
Zelený chřest
Zelený chřest je chuťově výraznější, obsahuje větší množství vitaminu C a většinou není potřeba ho loupat. Stačí odlomit zdřevnatělé konce (pokud je třeba) a pro konzumacistačí uvařit v osolené vroucí vodě.
Bílý chřest
Bílý chřest je chuťově jemnější, ale má tužší vlákna, je potřeba oloupat ho po celé ploše a vaří se déle než chřest zelený.
Hledáte další inspiraci? Podívejte se na i tyto recepty s chřestem.
8 důvodů proč jíst chřest
- Je výborným zdrojem vitamínů A, B, C a E, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a jódu.
- Obsahuje kyselinu listovou a betakaroteny
- Upravuje hladinu cukru v krvi
- Zabraňuje zadržování vody v těle
- Odbourává stres a zvyšuje schopnost koncetrace
- Má pozitivní vliv na fungování ledvin a močových cest
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Má afrodiziakální účinky