Nejlepší recepty na polévky s chřestem v 6 variantách. Inspirujte se!

Dříve byl dostupný pouze pro bohaté, v posledních letech ale jeho obliba a dostupnost stoupá.

Obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny a jeho konzumace má na lidské tělo velmi pozitivní vliv.

O čem je řeč? O chřestu!

Vyzkoušejte naše recepty na chřestovou polévku a zařaďte ho do svého jídelníčku.

Chřestová polévka se špenátem

Polévka, která zaujme svou výraznou zelenou barvou a báječnou chutí.

Ingredience

  • 25 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 350 g čerstvého zeleného chřestu
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 700 ml zeleninového vývaru

Postup

  • Z chřestu odstraňte zdřevnatělé konce.
  • Špičky odřízněte zvlášť, stonky pokrájejte na menší kousky.
  • V hrnci rozpusťte máslo, vložte špičky chřestu a zlehka několik minut opečte.
  • Vyjměte a dejte stranou.
  • Vložte najemno nakrájenou šalotku a kousky chřestových stonků a za stálého míchání opékejte 5 minut.
  • Přidejte najemno nasekaný česnek a opečte ještě 2 minuty.
  • Přidejte španát, zalijte vývarem a pod pokličkou vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Sundejte z plotny a rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
  • Dejte zpět na sporák, osolte, opepřete a pár minut prohřejte.
  • Polévku ozdobte špičkami chřestu a podávejte s opečeným toustem nebo bagetkou.
Miska s hustou polévkou z chřestu s kousky zeleného chřestu na vrchu
Zdroj: lastingredient.com

Máte rádi špenátové polévky? Inspirujte se dalšími recepty na špenátové krémy.

Krémová chřestová polévka z bílého chřestu

Jemný, sněhově bílý chřestový krém zahřeje i zasytí.

Ingredience

  • 1 kg čerstvého bílého chřestu
  • 3 cibule
  • šťáva z ½ citronu
  • 600 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mouky
  • 150 ml bílého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka na ozdobu

Postup

  • Chřest oloupejte škrabkou na brambory a spodní, zdřevnatělé konce odlomte.
  • Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
  • Vložte stonky bílého chřestu a vařte 8 minut.
  • Chřest z vody vyjměte (vodu uschovejte), nechte zchladnout a poté odřízněte vršky, které budete potřebovat na ozdobu.
  • V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a několik minut opečte. Zaprašte moukou a dobře promíchejte.
  • Zalijte bílým vínem a vodou z vaření chřestu, zamíchejte a přiveďte k varu.
  • Vložte kousky chřestu a několik minut povařte.
  • Odstavte z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
  • Vraťte na sporák, přilijte smetanu, ochuťte solí a pepřem a vařte ještě 10 minut.
  • Servírujte v misce nebo v hlubokém talíři s naaranžovanými vršky chřestu uprostřed.
Dva talíře s bílou polévkou s několika kousky uvařených stonků chřestu uprostřed
Zdroj: kitchenstories.com

Zdravá chřestová polévka

Chřestová polévka z čerstvého chřestu je výborným zdrojem vitamínů a živin, pokud místo tučné smetany přidáte řecký jogurt zajistíte si slušnou porci bílkovin a přitom budete mít na talíři báječně zdravé jídlo.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 0,5 kg zeleného chřestu bez zdřevnatělých konců
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • čerstvá bazalka

Postup

  • Pórek a chřest nakrájejte na centimetrové kousky.
  • Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky.
  • Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte pŕek a česnek a orestujte.
  • Zalijte vývarem, přidejte brambory a přiveďte k varu. Vařte 10 – 15 minut.
  • Přidejte chřest a vařte ještě 5 minut.
  • Odstavte z plotny a rozmixujte polévku do hladka tyčovým mixérem.
  • Dochuťte solí, pepřem, čerstvou bazalkou a prohřejte.
  • Servírujte ozdobené lžící řeckého jogurtu.
Krém ze zeleného chřestu ozdobený řeckým jogurtem
Zdroj: healthyfitnessmeals.com

Chřestovka s vejcem

Lahodná krémová polévka z chřestu. Ztracené vejce přidává proteiny, živiny a zcela nový rozměr chuti.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 střední brambory
  • 600 g zeleného chřestu bez zdřevnatělých konců stonků
  • 50 g parmezánu
  • 60 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce octa
  • 4 vejce

Postup

  • Ve středním hrnci opečte na másle najemno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přilijte vývar a vložte na kousky pokrájené oloupané btambory.
  • Přiveďte k varu a vařte dokud brambory nezměknou, přibližně 15 minut.
  • Ze stonků chřestu odřízněte špičky a dejte je bokem, zbylé stonky pokrájejte na kousky a vložte do polévky. Vařte 5 minut.
  • Polévku odstavte z plotny a rozmixujte do hladka.
  • Dejte zpět na sporák, přidejte nastrouhaný sýr, smetanu, osolte, opepřete a povařte.
  • V malém hrnci s vroucí osolenou vodou uvaře špičky chřestu do měkka, přibližně 2 minuty.
  • Špičky vyjměte a do vody přilijte ocet.
  • Jedno vejce rozklepněte do misky, ve vodě s octem vytvořte vařečkou malý vír a do jeho středu vlijte vejce.
  • Povařte přibližně minutu a půl – bílek by měl být tuhý a žloutek tekutý.
  • Ztracené vejce vyjměte z vody a proces opakujte i s ostatními vejci.
  • Polévku servírujte v misce nebo v hlubokém talíři se ztraceným vejcem a uvařenými špičkami chřestu navrchu.
Zelená chřestovka se ztraceným vejcem v misce
Zdroj: myrecipes.com

Polévka z chřestu se slaninou

Sametově jemný polévkový krém s křupavou slaninou navrchu – recept, kterému neodoláte.

Ingredience

  • 100 g anglické slaniny
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky chilli vloček
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce zakysané smetany

Postup

  • Ve větším hrnci rozpalte trochu oleje a vlože na kostky nakrájenou slaninu. Opékejte do křupava, přibližně 6-8 minut.
  • Cibuli a česnek nakrájejte najemno, z chřestu odstraňte zdřevnatělé konce, odkrojte špičky (ty uchovejte na později) a stonky pokrájejte na centimnetrové kousky.
  • Vyjměte slaninu z hrnce, dejte stranou a vložte špičky chřestu a 2 minuty orestujte.
  • Špičky vyjměte a do hrnce vložte cibuli, česnek, chřest a chilli vločky, promíchávejte a opékejte 5 minut.
  • Zalijte kuřecím vývarem, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
  • Odstavte ze sporáku a rozmixujte do hladka.
  • Vraťte zpět na sporák, ochuťte solí a pepřem a prohřejte.
  • Polévku z chřestu podávejte ozdobenou lžící zakysané smetany, pár opečenými špičkami a posypanou restovanou slaninou.
Polévka z chřestu ozdobená kousky opečené slaniny
Zdroj: saladmenu.com

Rychlá polévka s chřestem z konzervy

Není zrovna chřestová sezóna? Nevadí! Sáhněte v supermarketu po naloženém chřestu ve slaném nálevu. S tímto receptem vykouzlíte lahodnou polévku pro celou rodinu.

Ingredience

  • 2 sklenice naloženého chřestu
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1l kuřecího vývaru
  • ½ sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml smetany na vaření

Postup

  • V hrnci rozehřejte olej i máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a opékejte dokud nezesklovatí.
  • Přidejte najemno nasekaný česnek a tymián, nechte rozvonět.
  • Do mixéru dejte chřest i s nálevem a vývar a rozmixujte dohladka.
  • Přelijte do hrnce, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Krátce povařte.
  • Dochuťte solí a pepřem dle potřeby a můžete servírovat.
Chřestový krém s kousky bílého chřestu a s lístky bazalky
Zdroj: heavenlynnhealthy.com

Bílý nebo zelený chřest?

Chřest je trvalka, jejíž stonky je možné na jaře sklízet. Podle způsobu pěstování jsou buď bílé, zelené, nebo fialové. U nás jsou běžně dostupné bílé nebo zelené.

Zelený chřest

Zelený chřest je chuťově výraznější, obsahuje větší množství vitaminu C a většinou není potřeba ho loupat. Stačí odlomit zdřevnatělé konce (pokud je třeba) a pro konzumacistačí uvařit v osolené vroucí vodě.

Bílý chřest

Bílý chřest je chuťově jemnější, ale má tužší vlákna, je potřeba oloupat ho po celé ploše a vaří se déle než chřest zelený.

Hledáte další inspiraci? Podívejte se na i tyto recepty s chřestem.

8 důvodů proč jíst chřest

  • Je výborným zdrojem vitamínů A, B, C a E, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a jódu.
  • Obsahuje kyselinu listovou a betakaroteny
  • Upravuje hladinu cukru v krvi
  • Zabraňuje zadržování vody v těle
  • Odbourává stres a zvyšuje schopnost koncetrace
  • Má pozitivní vliv na fungování ledvin a močových cest
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Má afrodiziakální účinky

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.