Nechte se unést těmito recepty na skořicové tyčinky churros. Jakou variantu ochutnáte?

Božská kombinace nadýchaného těsta obaleného ve skořicovém cukru, to jsou přesně tyto recepty na churros!

Lepší ochutnáte snad jen ve Španělsku. Usmažte si je nebo upečte v troubě a nechte svůj domov provonět skořicovým aroma.

Postup je snadný a vy si tuto dobrotu můžete vychutnat za méně než 20 minut! Zejména nejmenší strávníci jí ocení.

Španělské churros

Podle mého názoru je tato smažená dobrota jedním z nejlepších dezertů na světě – pokud jsou samozřejmě čerstvé a doma dělané. Abychom mohli říct, že se nám tato skořicová bomba opravdu povedla, tak musí být křupavé zvenku, měkké a jemné uvnitř a mít prostě chuť, které nikdo neodolá!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 250 ml vody
  2. 60 g nesoleného másla (nakrájeného na malé kostičky)
  3. Lžíce cukru krystal
  4. ¼ lžičky soli
  5. 140 g hladké mouky
  6. Vejce
  7. ½ lžičky vanilkového extraktu
  8. Rostlinný olej (na smažení)

Na posypání

  1. 100 g cukru krupice
  2. Lžička mleté skořice

Postup

  1. Na posypku rozšleháme cukr a skořici v mělké misce a dáme stranou
  2. Zahřejeme rostlinný olej ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi na středně vysokou teplot, tak aby bylo celé dno pokryté olejem plus 3 centimetry do výšky
  3. Zatímco se olej zahřívá, připravíme si těsto
  4. Do velkého hrnce přidáme vodu, máslo, cukr a sůl
  5. Směs přivedeme k varu na středně vysokou teplotu
  6. Přidáme mouku a snížíme teplotu na středně nízkou
  7. Za stálého míchání gumovou stěrkou vaříme, dokud se směs nespojí a není hladká
  8. Těsto přelijeme do velké mísy a necháme 5 minut vychladnout
  9. Do těsta přidáme vanilku a vejce, ihned rozmixujeme elektrickým mixérem
  10. Těsto mícháme, dokud se směs nespojí a není hladká
  11. Hladké těsto přendáme do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou
  12. Opatrně začneme skrze hvězdici tlačit těsto do zahřátého oleje
  13. Tvoříme asi 7 centimetrové hady a konce odstřihneme čistými nůžkami
  14. Churros necháme smažit dozlatova, asi 2 minuty z každé strany
  15. Poté je přeneseme na papírovou utěrku, aby se krátce osušily od přebytečného oleje, poté je předáme do skořicového cukru
  16. Churros v cukru poválíme, aby se celé obalily
  17. Postup opakujeme i se zbývajícím těstem
  18. Hotovou dobrotu podáváme samostatně nebo se sladkým dipem (viz poslední recept článku na churos)

Nesmažte více jak 5 churros najednou mohly by se místo smažení začít vařit.

Churros se skvěle hodí jako rychlá a sladká svačinka pro ty nejmenší strávníky, podívejte se na další inspiraci, čím pohostit dětskou návštěvu. Připravte jim například tyto skvělé zapečené toasty, které děti milují!

Dokonalé křupavé smažené skořicové tyčinky posypané cukrem.
Zdroj: lesdelicesdemarina.com

Domácí churros v troubě

Výroba doma pečené sladké, skořicí vonící pochutiny je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Není třeba zahřívat velkou pánev s rostlinným olejem a přivádět jej k varu, protože toto těsto se v malém hrnci na sporáku velmi snadno spojí a pak se upeče jako plát sušenek.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 230 ml vody
  2. 115 g másla
  3. ½ lžičky vanilkového extraktu
  4. 2 lžíce třtinového cukru (bílý, pokud nemáte hnědý)
  5. ¼ lžičky soli
  6. 150 g hladké mouky
  7. 3 vejce (pokojové teploty)

Na posypání

  1. 115 g cukru krystal
  2. ¼ lžičky soli
  3. Lžička skořice

Na namáčení

  1. 180 g hořkosladké čokolády (alespoň 58 % kakaa, nasekané)
  2. 570 ml mléka
  3. ½ lžičky kukuřičného škrobu (smícháme se 2 lžičkami vody)
  4. ¼ lžičky vanilky

Postup

  1. Troubu předehřejeme troubu na 200 stupňů
  2. Na pečení churros si připravíme dva plechy
  3. Na plechy položíme pečící papír a dáme stranou
  4. Do středního hrnce přidáme vodu, třtinový cukr, sůl a máslo
  5. Umístíme ho na plotnu a zapneme teplotu na středně vysokou
  6. Zahříváme, dokud se máslo nerozpustí a směs se nezačne vařit
  7. Jakmile se vaří, zašleháme mouku
  8. Šleháme, dokud nezůstanou žádné hrudky z mouky a nevytvoří se koule těsta
  9. Nyní pomocí dřevěné vařečky promícháme těsto v hrnci a vaříme ho asi minutu při nízké teplotě
  10. Děláme to jen minutu, pak těsto sundáme z plotny a odstavíme
  11. V misce smícháme vejce a vanilku a prošleháme
  12. Pomocí lžíce přidáme do těsta trochu vaječné směsi
  13. Dobře promícháme, dokud se vejce nezapracují a těsto nebude mít vzhled bramborové kaše
  14. Pokračujeme v přidávání vajec, dokud se nepropojí s těstem
  15. Těsto poté přendáme do cukrářského zdobícího pytlíku, zakončeným s hvězdicovou špičkou
  16. Na plechy pokryté pečícím papírem protlačíme těsto do dlouhých hadů
  17. Dbáme na to, abychom je měli pěkně a tlustě
  18. Mezi churros necháme asi 5 centimetrů místa
  19. Plechy vložíme do trouby a pečeme asi 18–22 minut, dozlatova
  20. Poté vypneme troubu a churrot tam necháme dalších 10 minut, aby trochu oschly
  21. Tento krok jim pomáhá udržet si tvar a nezploštit se, jakmile vychladnou
  22. Smícháme cukr, skořici a sůl
  23. Vyndáme churros přímo z trouby a promícháme je do cukerné směsi směsi, dokud nebudou dobře obalené
  24. Na horkou čokoládu si ve velkém hrnci zahřejeme mléko, dokud se nezačne vařit
  25. Vmícháme čokoládu a začneme jí za častého šlehání zahřívat, zahřívejte čokoládu, dokud se čokoláda nerozpustí
  26. Kukuřičný škrob smíchaný s vodou (konzistence kašičky) zašleháme do čokolády
  27. Za stálého šlehání vaříme na střední teplotu, dokud čokoládová směs nezačne bublat
  28. Poté teplotu snížíme a za stálého šlehání vaříme další 2 minuty, dokud nezhoustne
  29. Čokoládu sundáme z plotny a vmícháme vanilku
  30. Čokoládový dip podáváme k teplým churros
V roubě pečené sladké tyčinky bez oleje se skořicovým cukrem.
Zdroj: eatdrinkshrink.com

Sladké pečené veganské tyčinky se skořicí

Nemohli jsme zapomenout ani na naše veganské čtenáře. Nejen pro ně jsme připravili tento skvělý recept na veganské churros, které obsahují jen rostlinné složky. Chuť je stejně výtečná jako u originálního receptu!

Co budeme potřebovat

Na churros

  1. 250 ml vody
  2. 3 lžíce kokosového oleje
  3. Lžíce kokosového cukru
  4. ¼ lžičky soli
  5. 140 g kokosové mouky
  6. Lžička vanilkového extraktu

Na posypání

  1. 50 g kokosového cukru
  2. ½ lžičky mleté skořice
  3. 2 lžíce veganského másla

Na čokoládový dip

  1. 125 g Vego-Bio veganské hořké čokolády
  2. ½ lžíce kokosového oleje

Na kokosový dip

  1. Plechovka plnotučného kokosového mléka
  2. 10 gramů třtinového cukru
  3. 6 lžic veganského másla
  4. 2 lžíce kukuřičného škrobu
  5. 2 lžíce mandlového mléka (nebo vody)

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů
  2. Do pánve přidáme vodu, kokosový olej, cukr a sůl
  3. Mícháme, dokud se kokosový olej nerozpustí a voda se nevyvaří
  4. Když se voda vaří, vypneme teplo a přidáme mouku
  5. Mícháme, dokud nezískáme těsto
  6. To necháme 10 minut vychladnout
  7. Smícháme si skořici a cukr
  8. Vychladlé těsto vložíme do cukrářského sáčku
  9. Vytvoříme 5-7 centimetrů dlouhé churros
  10. Vložíme je do trouby na pečícím papírem vyloženém plechu
  11. Pečeme je po dobu 25–35 minut a uprostřed pečení je otočíme, aby se rovnoměrně opekly
  12. Nakonec troubu vypneme a necháme je ještě 10 minut vyschnout
  13. Po upečení churros necháme vychladnout, potřeme je rozpuštěným veganským máslem a přidáme je do misky s cukrem a skořicí, aby se obalily
  14. Pro přípravu dipu přidáme čokoládu a kokosový olej do misky a zahříváme v 15 vteřinovým intervalech v mikrovlnné troubě, aby se čokoláda nepřipálila
  15. Pro přípravu kokosového dipu přidáme všechny ingredience na pánev a přivedeme je k varu
  16. Teplotu snížíme na nízkou a vaříme dalších 10 minut, dokud se mírně nezredukuje na polovinu a nezezlátne
  17. Vezmeme 3 polévkové lžíce horkého mandlového mléka nebo vody a smícháme je s kukuřičným škrobem
  18. Vše šleháme do hladka
  19. Škrob nalijeme do směsi na sporáku a šleháme, aby se ingredience spojily
  20. Nakonec pánev odstraníme z plotny
  21. Po odstranění z tepla omáčka ještě zhoustne
Veganská verze těchto sladkých skořicových tyčinek pečených v troubě.
Zdroj: thefeedfeed.com

Mexické churros chipsy

Pojďte s námi vyzkoušet tento snadný recept na tuto mexickou dobrotu. Tady se zcela obejdete bez složitého vytváření těsta, protože vám budou stačit klasické pšeničné tortilly, ze kterých vyrobíte úžasné sladké chipsy! Podáváme je s nadýchaným smetanovým dipem, přelité karamelovou polevou a to vše můžete mít přiopravené za méně jak 20 minut!

Co budeme potřebovat

  1. 12 pšeničných tortill
  2. 125 g másla
  3. 80 g cukru
  4. 2 lžičky skořice
  5. 350 ml husté smetany
  6. Lžička vanilky
  7. 100 ml karamelové polevy

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. V misce si smícháme cukr a skořici
  3. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a dáme stranou
  4. Tortilly položíme na čistou pracovní plochu a z každé strany je potřeme máslem a posypeme směsí skořicového cukru
  5. Opakujeme se všemi tortillami a postupně je skládáme na sebe
  6. Ostrým nožem nakrájíme hromádku tortill na čtvrtiny a poté znovu na čtvrtiny
  7. Jednotlivé trojúhelníčky skládáme na plechy vyložené pečícím papírem, tak aby se nepřekrývaly
  8. Vložíme do trouby a pečeme 12–14 minut do zlatohněda a křupava
  9. Vyndáme je z trouby a necháme vychladnout
  10. V si míse vyšleháme smetanu a vanilku, dokud se nevytvoří tuhé špičky
  11. Churros chipsy podáváme se smetanovým dipem a přelité karamelovou polevou
Mexická sladká dobrota z pšeničných tortill obalených ve skořicové směsi.
Zdroj: crazyforcrust.com

Sladké omáčky k namáčení

Pojďme si teď chvíli povídat o omáčkách, které se skvěle hodí k těmto receptům na churros. Každá omáčka přidá k této sladkosti něco nového a zábavného. Kořeněná čokoládová omáčka vás bude lehce štipkat na jazyku, omáčka dulce de leche podtrhne tuto dobrotu svou sladkostí a svěží mangová omáčka se krásně spojí se skořicovým cukrem a vy se budete těšit na každé další sousto!

Čoko-chilly omáčka

Co budeme potřebovat

  1. 230 g nasekané polosladké čokolády
  2. 250 ml husté smetany
  3. 2 lžíce nesoleného másla (pokojové teploty)
  4. Špetka mletého kajenského pepře
  5. ½ lžičky chilli
  6. Špetka soli

Postup

  1. Nasekanou čokoládu dáme do střední mísy a dáme stranou
  2. Smetanu nalijeme do malého hrnce a zapneme ho na středně vysokou teplotu a zahříváme, dokud nezačne bublat
  3. Nakrájenou čokoládu zalijeme hustou smetanou a necháme 1 minutu uležet, aby čokoláda změkla
  4. Smetanu a čokoládu promícháme, dokud nebude hladká a tekutá, poté přidáme máslo pokojové teploty, kajenský pepř, chilli a velkou špetku soli
  5. Šleháme, dokud není vše lesklé a hladké
  6. Omáčku ochutnáme, a pokud chceme pikantnější chuť, přidáme chilli nebo pepř
  7. Tuto omáčku podáváme nejlépe teplou
Nejlepší krémová omáčka na namáčení sladkých tyčinek ze skořice.
Zdroj: somuchfoodblog.com

Omáčka z kondenzovaného mléka (Dulce de leche)

Co budeme potřebovat

  1. 250 ml husté smetany
  2. 220 g třtinového cukru
  3. 150 ml slazeného kondenzovaného mléka

Postup

  1. Smícháme smetanu a třtinový cukr v hrnci a zapneme ho na střední teplotu
  2. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a směs se pomalu nezačne vařit
  3. Za občasného míchání pokračujeme ve vaření, dokud se smetanová směs nezredukuje na polovinu
  4. Bude to trvat asi 10 minut
  5. Jakmile se zredukuje, vmícháme slazené kondenzované mléko a šleháme, dokud se vše dobře nepromíchá
  6. Omáčku dulce de leche podáváme teplou
Sladká a jednoduchá omáčka k namáčení výborných churros.
Zdroj: lasaucykitchen.com

Mangová omáčka

Co budeme potřebovat

  1. 3 velká zralá manga (nebo 350 ml mangového pyré)
  2. 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  3. 2 lžíce krupicového cukru

Postup

  1. Pokud používáme čerstvé mango, oloupeme ho a odřízneme dužinu
  2. Mango vložíme do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru a zpracujeme, dokud z něj nevznikne pyré
  3. Dužinu přelijeme přes jemné síto
  4. Pokud používáme zmrazené mangové pyré, necháme ho rozmrazit
  5. Pyré smícháme s limetkovou šťávou a krystalovým cukrem ve středním hrnci a zapneme ho na střední teplotu
  6. Mícháme, aby se ingredience spojily
  7. Za častého míchání mangové pyré vaříme, dokud se nezredukuje na polovinu
  8. Bude to trvat asi 10–15 minut
  9. Musíme často míchat, aby se ovoce na dně nepřipálilo
  10. Mango omáčka se nejlépe podává při pokojové teplotě nebo chlazená, ne teplá
Sladká omáčka z manga a z cukru k podávání ke sladkému dezertu.
Zdroj: twocupsflour.com

Co je churros?

Churros poprvé objevili (upekli) španělští ovčáci.

Těžce pracující muži, kteří většinu dní trávili prací v kopcích, chtěli uspokojit své chutě po sladké odměně po náročném dni. Jenže vysoko v horách bylo těžké sehnat čerstvé pečivo.

Vynalézaví pastýři přišli s touto lahodnou sladkou svačinkou, kterou lze snadno vařit na pánvi na otevřeném ohni, protože jim podmínky, ve kterých se pohybovaly, nedovolovaly jinak.

Zajímavý je původ názvu. Churros získaly své jméno od ovce Navajo-Churro, pocházející z druhu ovce vyskytující se na Pyrenejském poloostrově, jejíž rohy se údajně podobají tvaru této dobroty.

Bylo jen otázkou času, kdy churros, díky kolonizaci, překročí hranici Španělska a stanou se populární v Jižní Americe a dalších hispánských zemích.

Vznikly tak duté churros o velikosti jumbo a plněné všemi druhy lahodných náplní včetně čokolády, ovoce a pudinku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X