Božská kombinace nadýchaného těsta obaleného ve skořicovém cukru, to jsou přesně tyto recepty na churros!
Lepší ochutnáte snad jen ve Španělsku. Usmažte si je nebo upečte v troubě a nechte svůj domov provonět skořicovým aroma.
Postup je snadný a vy si tuto dobrotu můžete vychutnat za méně než 20 minut! Zejména nejmenší strávníci jí ocení.
Španělské churros
Podle mého názoru je tato smažená dobrota jedním z nejlepších dezertů na světě – pokud jsou samozřejmě čerstvé a doma dělané. Abychom mohli říct, že se nám tato skořicová bomba opravdu povedla, tak musí být křupavé zvenku, měkké a jemné uvnitř a mít prostě chuť, které nikdo neodolá!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml vody
- 60 g nesoleného másla (nakrájeného na malé kostičky)
- Lžíce cukru krystal
- ¼ lžičky soli
- 140 g hladké mouky
- Vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- Rostlinný olej (na smažení)
Na posypání
- 100 g cukru krupice
- Lžička mleté skořice
Postup
- Na posypku rozšleháme cukr a skořici v mělké misce a dáme stranou
- Zahřejeme rostlinný olej ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi na středně vysokou teplot, tak aby bylo celé dno pokryté olejem plus 3 centimetry do výšky
- Zatímco se olej zahřívá, připravíme si těsto
- Do velkého hrnce přidáme vodu, máslo, cukr a sůl
- Směs přivedeme k varu na středně vysokou teplotu
- Přidáme mouku a snížíme teplotu na středně nízkou
- Za stálého míchání gumovou stěrkou vaříme, dokud se směs nespojí a není hladká
- Těsto přelijeme do velké mísy a necháme 5 minut vychladnout
- Do těsta přidáme vanilku a vejce, ihned rozmixujeme elektrickým mixérem
- Těsto mícháme, dokud se směs nespojí a není hladká
- Hladké těsto přendáme do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou
- Opatrně začneme skrze hvězdici tlačit těsto do zahřátého oleje
- Tvoříme asi 7 centimetrové hady a konce odstřihneme čistými nůžkami
- Churros necháme smažit dozlatova, asi 2 minuty z každé strany
- Poté je přeneseme na papírovou utěrku, aby se krátce osušily od přebytečného oleje, poté je předáme do skořicového cukru
- Churros v cukru poválíme, aby se celé obalily
- Postup opakujeme i se zbývajícím těstem
- Hotovou dobrotu podáváme samostatně nebo se sladkým dipem (viz poslední recept článku na churos)
Nesmažte více jak 5 churros najednou mohly by se místo smažení začít vařit.
Churros se skvěle hodí jako rychlá a sladká svačinka pro ty nejmenší strávníky, podívejte se na další inspiraci, čím pohostit dětskou návštěvu. Připravte jim například tyto skvělé zapečené toasty, které děti milují!

Domácí churros v troubě
Výroba doma pečené sladké, skořicí vonící pochutiny je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Není třeba zahřívat velkou pánev s rostlinným olejem a přivádět jej k varu, protože toto těsto se v malém hrnci na sporáku velmi snadno spojí a pak se upeče jako plát sušenek.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 230 ml vody
- 115 g másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce třtinového cukru (bílý, pokud nemáte hnědý)
- ¼ lžičky soli
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce (pokojové teploty)
Na posypání
- 115 g cukru krystal
- ¼ lžičky soli
- Lžička skořice
Na namáčení
- 180 g hořkosladké čokolády (alespoň 58 % kakaa, nasekané)
- 570 ml mléka
- ½ lžičky kukuřičného škrobu (smícháme se 2 lžičkami vody)
- ¼ lžičky vanilky
Postup
- Troubu předehřejeme troubu na 200 stupňů
- Na pečení churros si připravíme dva plechy
- Na plechy položíme pečící papír a dáme stranou
- Do středního hrnce přidáme vodu, třtinový cukr, sůl a máslo
- Umístíme ho na plotnu a zapneme teplotu na středně vysokou
- Zahříváme, dokud se máslo nerozpustí a směs se nezačne vařit
- Jakmile se vaří, zašleháme mouku
- Šleháme, dokud nezůstanou žádné hrudky z mouky a nevytvoří se koule těsta
- Nyní pomocí dřevěné vařečky promícháme těsto v hrnci a vaříme ho asi minutu při nízké teplotě
- Děláme to jen minutu, pak těsto sundáme z plotny a odstavíme
- V misce smícháme vejce a vanilku a prošleháme
- Pomocí lžíce přidáme do těsta trochu vaječné směsi
- Dobře promícháme, dokud se vejce nezapracují a těsto nebude mít vzhled bramborové kaše
- Pokračujeme v přidávání vajec, dokud se nepropojí s těstem
- Těsto poté přendáme do cukrářského zdobícího pytlíku, zakončeným s hvězdicovou špičkou
- Na plechy pokryté pečícím papírem protlačíme těsto do dlouhých hadů
- Dbáme na to, abychom je měli pěkně a tlustě
- Mezi churros necháme asi 5 centimetrů místa
- Plechy vložíme do trouby a pečeme asi 18–22 minut, dozlatova
- Poté vypneme troubu a churrot tam necháme dalších 10 minut, aby trochu oschly
- Tento krok jim pomáhá udržet si tvar a nezploštit se, jakmile vychladnou
- Smícháme cukr, skořici a sůl
- Vyndáme churros přímo z trouby a promícháme je do cukerné směsi směsi, dokud nebudou dobře obalené
- Na horkou čokoládu si ve velkém hrnci zahřejeme mléko, dokud se nezačne vařit
- Vmícháme čokoládu a začneme jí za častého šlehání zahřívat, zahřívejte čokoládu, dokud se čokoláda nerozpustí
- Kukuřičný škrob smíchaný s vodou (konzistence kašičky) zašleháme do čokolády
- Za stálého šlehání vaříme na střední teplotu, dokud čokoládová směs nezačne bublat
- Poté teplotu snížíme a za stálého šlehání vaříme další 2 minuty, dokud nezhoustne
- Čokoládu sundáme z plotny a vmícháme vanilku
- Čokoládový dip podáváme k teplým churros

Sladké pečené veganské tyčinky se skořicí
Nemohli jsme zapomenout ani na naše veganské čtenáře. Nejen pro ně jsme připravili tento skvělý recept na veganské churros, které obsahují jen rostlinné složky. Chuť je stejně výtečná jako u originálního receptu!
Co budeme potřebovat
Na churros
- 250 ml vody
- 3 lžíce kokosového oleje
- Lžíce kokosového cukru
- ¼ lžičky soli
- 140 g kokosové mouky
- Lžička vanilkového extraktu
Na posypání
- 50 g kokosového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 lžíce veganského másla
Na čokoládový dip
- 125 g Vego-Bio veganské hořké čokolády
- ½ lžíce kokosového oleje
Na kokosový dip
- Plechovka plnotučného kokosového mléka
- 10 gramů třtinového cukru
- 6 lžic veganského másla
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce mandlového mléka (nebo vody)
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Do pánve přidáme vodu, kokosový olej, cukr a sůl
- Mícháme, dokud se kokosový olej nerozpustí a voda se nevyvaří
- Když se voda vaří, vypneme teplo a přidáme mouku
- Mícháme, dokud nezískáme těsto
- To necháme 10 minut vychladnout
- Smícháme si skořici a cukr
- Vychladlé těsto vložíme do cukrářského sáčku
- Vytvoříme 5-7 centimetrů dlouhé churros
- Vložíme je do trouby na pečícím papírem vyloženém plechu
- Pečeme je po dobu 25–35 minut a uprostřed pečení je otočíme, aby se rovnoměrně opekly
- Nakonec troubu vypneme a necháme je ještě 10 minut vyschnout
- Po upečení churros necháme vychladnout, potřeme je rozpuštěným veganským máslem a přidáme je do misky s cukrem a skořicí, aby se obalily
- Pro přípravu dipu přidáme čokoládu a kokosový olej do misky a zahříváme v 15 vteřinovým intervalech v mikrovlnné troubě, aby se čokoláda nepřipálila
- Pro přípravu kokosového dipu přidáme všechny ingredience na pánev a přivedeme je k varu
- Teplotu snížíme na nízkou a vaříme dalších 10 minut, dokud se mírně nezredukuje na polovinu a nezezlátne
- Vezmeme 3 polévkové lžíce horkého mandlového mléka nebo vody a smícháme je s kukuřičným škrobem
- Vše šleháme do hladka
- Škrob nalijeme do směsi na sporáku a šleháme, aby se ingredience spojily
- Nakonec pánev odstraníme z plotny
- Po odstranění z tepla omáčka ještě zhoustne

Mexické churros chipsy
Pojďte s námi vyzkoušet tento snadný recept na tuto mexickou dobrotu. Tady se zcela obejdete bez složitého vytváření těsta, protože vám budou stačit klasické pšeničné tortilly, ze kterých vyrobíte úžasné sladké chipsy! Podáváme je s nadýchaným smetanovým dipem, přelité karamelovou polevou a to vše můžete mít přiopravené za méně jak 20 minut!
Co budeme potřebovat
- 12 pšeničných tortill
- 125 g másla
- 80 g cukru
- 2 lžičky skořice
- 350 ml husté smetany
- Lžička vanilky
- 100 ml karamelové polevy
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- V misce si smícháme cukr a skořici
- Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a dáme stranou
- Tortilly položíme na čistou pracovní plochu a z každé strany je potřeme máslem a posypeme směsí skořicového cukru
- Opakujeme se všemi tortillami a postupně je skládáme na sebe
- Ostrým nožem nakrájíme hromádku tortill na čtvrtiny a poté znovu na čtvrtiny
- Jednotlivé trojúhelníčky skládáme na plechy vyložené pečícím papírem, tak aby se nepřekrývaly
- Vložíme do trouby a pečeme 12–14 minut do zlatohněda a křupava
- Vyndáme je z trouby a necháme vychladnout
- V si míse vyšleháme smetanu a vanilku, dokud se nevytvoří tuhé špičky
- Churros chipsy podáváme se smetanovým dipem a přelité karamelovou polevou

Objevte podobné tipy
Sladké omáčky k namáčení
Pojďme si teď chvíli povídat o omáčkách, které se skvěle hodí k těmto receptům na churros. Každá omáčka přidá k této sladkosti něco nového a zábavného. Kořeněná čokoládová omáčka vás bude lehce štipkat na jazyku, omáčka dulce de leche podtrhne tuto dobrotu svou sladkostí a svěží mangová omáčka se krásně spojí se skořicovým cukrem a vy se budete těšit na každé další sousto!
Čoko-chilly omáčka
Co budeme potřebovat
- 230 g nasekané polosladké čokolády
- 250 ml husté smetany
- 2 lžíce nesoleného másla (pokojové teploty)
- Špetka mletého kajenského pepře
- ½ lžičky chilli
- Špetka soli
Postup
- Nasekanou čokoládu dáme do střední mísy a dáme stranou
- Smetanu nalijeme do malého hrnce a zapneme ho na středně vysokou teplotu a zahříváme, dokud nezačne bublat
- Nakrájenou čokoládu zalijeme hustou smetanou a necháme 1 minutu uležet, aby čokoláda změkla
- Smetanu a čokoládu promícháme, dokud nebude hladká a tekutá, poté přidáme máslo pokojové teploty, kajenský pepř, chilli a velkou špetku soli
- Šleháme, dokud není vše lesklé a hladké
- Omáčku ochutnáme, a pokud chceme pikantnější chuť, přidáme chilli nebo pepř
- Tuto omáčku podáváme nejlépe teplou

Omáčka z kondenzovaného mléka (Dulce de leche)
Co budeme potřebovat
- 250 ml husté smetany
- 220 g třtinového cukru
- 150 ml slazeného kondenzovaného mléka
Postup
- Smícháme smetanu a třtinový cukr v hrnci a zapneme ho na střední teplotu
- Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a směs se pomalu nezačne vařit
- Za občasného míchání pokračujeme ve vaření, dokud se smetanová směs nezredukuje na polovinu
- Bude to trvat asi 10 minut
- Jakmile se zredukuje, vmícháme slazené kondenzované mléko a šleháme, dokud se vše dobře nepromíchá
- Omáčku dulce de leche podáváme teplou

Mangová omáčka
Co budeme potřebovat
- 3 velká zralá manga (nebo 350 ml mangového pyré)
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup
- Pokud používáme čerstvé mango, oloupeme ho a odřízneme dužinu
- Mango vložíme do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru a zpracujeme, dokud z něj nevznikne pyré
- Dužinu přelijeme přes jemné síto
- Pokud používáme zmrazené mangové pyré, necháme ho rozmrazit
- Pyré smícháme s limetkovou šťávou a krystalovým cukrem ve středním hrnci a zapneme ho na střední teplotu
- Mícháme, aby se ingredience spojily
- Za častého míchání mangové pyré vaříme, dokud se nezredukuje na polovinu
- Bude to trvat asi 10–15 minut
- Musíme často míchat, aby se ovoce na dně nepřipálilo
- Mango omáčka se nejlépe podává při pokojové teplotě nebo chlazená, ne teplá

Co je churros?
Churros poprvé objevili (upekli) španělští ovčáci.
Těžce pracující muži, kteří většinu dní trávili prací v kopcích, chtěli uspokojit své chutě po sladké odměně po náročném dni. Jenže vysoko v horách bylo těžké sehnat čerstvé pečivo.
Vynalézaví pastýři přišli s touto lahodnou sladkou svačinkou, kterou lze snadno vařit na pánvi na otevřeném ohni, protože jim podmínky, ve kterých se pohybovaly, nedovolovaly jinak.
Zajímavý je původ názvu. Churros získaly své jméno od ovce Navajo-Churro, pocházející z druhu ovce vyskytující se na Pyrenejském poloostrově, jejíž rohy se údajně podobají tvaru této dobroty.
Bylo jen otázkou času, kdy churros, díky kolonizaci, překročí hranici Španělska a stanou se populární v Jižní Americe a dalších hispánských zemích.
Vznikly tak duté churros o velikosti jumbo a plněné všemi druhy lahodných náplní včetně čokolády, ovoce a pudinku.