Med je skvělým sladidlem do čaje. Ale víte, co s ním jinak v kuchyni?
Jak a čím je vlastně prospěšný a hlavně, jaké recepty z medu jsou ty nejoblíbenější?
O tom nejstarším sladidle na světě se dozvíte více v těchto 5 snadných receptech s medem!
Medové kuličky
INGREDIENCE
- 250g hladké mouky
- 3 lžíce medu
- 1 vejce
- lžička jedlé sody
- 40 g rozpuštěného másla
- 80 g moučkového cukru
Krém
- 1/2 plechovky kondenzovaného mléka
- 120 g másla
POSTUP
- Všechny ingredience na těsto uhněteme a vytvarujeme z něj placičky.
- Placičky pečeme při 180 ºC asi 10 minut a necháme zchladnout.
- Mezitím umixujeme krém.
- Zchladlé těsto rozdrtíme na malé drobečky.
- Trochu drobečků si odložíme stranou, zbytek smícháme s krémem do malých hrudek, které vložíme na hodinu do lednice.
- Potom dotvarujeme kuličky a opět vložíme na hodinu do lednice.
- Nakonec obalujeme v odložených drobečkách těsta.
- Uchováváme v lednici a podáváme jako zákusek.
Cibule s medem
INGREDIENCE
- 3 cibule
- asi 3/4 hrnku medu lehce nahřátého
POSTUP
- Cibuli rozdrobíme na měsíčky a vložíme do misky.
- Zalijeme je všechny medem (ale nemusí plavat), který by měl mít teplotu kolem 35 ºC.
- Přikryjeme a necháme den stát, aby se z cibule do medu uvolnily účinné látky.
- Při těžkém odklašlávání pijeme 3x denně zcezenou šťávu.
Objevte podobné tipy
Medové trubičky
INGREDIENCE
- 250 g hladká mouka
- 100 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 2 žloutky
- 3 lžice mléka
- 1/4 lžičky jedlé sody
- šlehačka na náplň
- čokoládová poleva na ozdobu
POSTUP
- Sodu smícháme s moukou a ze všech přísad vypracujeme těsto.
- Necháme přes noc v lednici.
- Vyválíme přes mírně pomoučený mikroten tenčí těsto a vykrajujeme kolečka o poloměru 2 cm (průměr 4 cm).
- Pečeme na pečícím papíru.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do lehké změny barvy.
- Ještě horké natáčíme na kovové rourky a konce stlačíme k sobě.
- Necháme den nebo dva stranou (až změknou) a až potom plníme.
Kuřecí křídla na medu
INGREDIENCE
- 1/2 kg kuřecích křídélek
- 4 stroužky česneku
- 5 lžic medu
- chilli
- pepř
- sůl
- bazalka
- 2 lžíce sojové omáčky
POSTUP
- Všechny ingredience umícháme v hladkou marinádu, česnek důkladně utřeme se solí.
- Marinujeme přes noc a druhý den pečeme nebo grilujeme.
- Křidýlka jsou lahodně pikantní, podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Žebra na medu
INGREDIENCE
- 1 kg žebírek
- 2 lžíce oleje
- 6 lžic medu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce worchestru
- sůl, pepř
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 cibule
POSTUP
- Česnek prolisujeme a smícháme se zbytkem ingrediencí vyjma cibule.
- Marinádou potřeme žebírka a necháme v lednici v uzavřené nádobě do druhého dne.
- Vymažeme pekáč, vložíme do něj na kolečka nakrájenou cibuli, na ni rozprostřeme žebírka a lehce podlijeme vodou neb vývarem. Pekáč zakryjeme víkem.
- Předehřejeme troubu a při 200 ºC pečeme asi hodinu a půl.
- Podáváme s bramborovou přílohou.
K žebírkům se výborně hodí šťouchané brambory se špenátem.
Med se nehodí do každého pečení. Například piškotové moučníky jsou s medem málo kypré. Naopak potřeme-li s ním maso před pečením, vytváří se křupavá krusta pěkné zlatavé barvy.
Pro tyto účely můžeme med ještě míchat s pikantnějšími surovinami, jako je hořčice či různé druhy koření.
Zkuste si také oblíbený moučník s medem – medovník.