Med je skvělým sladidlem do čaje.
Ale víte, jak jinak se dá v kuchyni použít?
Máme pro vás ty nejlepší recepty s medem v 5 různých variantách.
Ochutnejte luxusní kachní prsa, italské kuličky i oblíbené perníčky.
Tak pojďme na to!
Kuřecí křídla na medu s chilli a česnekem
Tato křidýlka marinovaná v medu, česneku, chilli a sójové omáčce se budou perfektně vyjímat nejen na vaší letní grilovačce.
INGREDIENCE
- 1/2 kg kuřecích křídélek
- 4 stroužky česneku
- 5 lžic medu
- chilli
- pepř
- sůl
- bazalka
- 2 lžíce sojové omáčky
POSTUP
- Všechny ingredience umíchejte v hladkou marinádu, česnek důkladně utřete se solí.
- Marinujte přes noc a druhý den pečte nebo grilujte.
- Křidýlka jsou lahodně pikantní, podávejte s rýží nebo bramborovou kaší.

Vyzkoušejte i našich dalších 6 nejlepších receptů na křehká kuřecí křidélka. Hlavní jídlo, ale i chuťovka na párty!
Italské kuličky Struffoli
Vyzkoušejte tento vynikající sváteční dezert! Jedná se o malé křupavé kuličky s medovou polevou, posypané duhovými kuličkami.
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 2 a ¼ šálku hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky hrubé soli
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- řepkový olej, na smažení
- 1 šálek medu
- ½ až ¾ šálku duhových kuliček, na posypání
POSTUP
- Do velké mísy přidejte vejce, mouku, ½ lžičky vanilkového extraktu, sůl a citrusovou kůru.
- Rukama promíchejte, dokud nevznikne lepivé těsto.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a těsto hněťte 2 až 3 minuty.
- Těsto rozdělte na tři stejně velké části.
- Jednotlivé kusy srolujte do dlouhých provazů o tloušťce asi 1,5 cm.
- Nakrájejte provazy na kousky o velikosti 0,5 až 1,5 cm a každý kus srolujte do tvaru malé koule.
- Nepravidelné velikosti jsou normální a fungují dobře.
- Nalijte olej do velké pánve s těžkým dnem tak, aby byla naplněna asi do velikosti třetiny kuliček.
- Zahřejte olej na 175 stupňů Celsia.
- Poté si připravte tác vyložený papírovými utěrkami, aby po smažení absorboval přebytečný olej.
- Když olej dosáhne požadované teploty, opatrně do něj vhazujte kuličky těsta po malých dávkách a smažte, dokud se nenafouknou a ze všech stran nezezlátnou.
- Pomocí kovového cedníku vyjměte usmažené kuličky a přendejte na plech vyložený papírovou utěrkou, aby odkapaly.
- Pokračujte, dokud nejsou všechny kuličky těsta smažené.
- Zatímco se těsto smaží, přidejte do malého hrnce med a ½ lžičky vanilky.
- Nastavte na střední teplotu.
- Občas promíchejte a odstavte z ohně, jakmile směs dosáhne konzistence podobné sirupu, to potrvá asi 5 minut.
- Ještě teplé osmažené kuličky přidejte do velké mísy.
- Nalijte na ně horkou medovou směs a do mísy přidejte také duhové kuličky.
- Míchejte, dokud kuličky nebudou v posypkách a medové směsi plně obalené.
- Ihned podávejte nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely.
Objevte podobné tipy
Medové řezy
Jednoduchý moučník, na který potřebujete ingredience, které většinou máte schované doma ve spíži: kokos, kukuřičné lupínky, ovesné vločky, cukr, máslo a samozřejmě med. A navíc děti tento dezert naprosto milují!
INGREDIENCE
- 45 g kukuřičných lupínků
- 120 g ovesných vloček
- 120 g sušeného kokosu
- 165 g moučkového cukru
- 125 g másla nebo margarínu
- 2 lžíce medu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 160 °C .
- Pečicí plech o rozměrech 30×20 cm bohatě vymažte máslem/margarínem.
- Dejte stranou.
- Ve velké misce jemně rozdrťte kukuřičné lupínky zadní stranou lžíce – buďte opatrní, abyste je nerozdrtili příliš, protože stále chcete, aby řezům dodaly trochu textury a křupavosti.
- Do kukuřičných lupínků přidejte ovesné vločky, kokos a moučkový cukr.
- Suché ingredience míchejte, dokud se nespojí.
- V malém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo/margarín a med.
- Nalijte směs másla/margarínu a medu do suchých přísad a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Směs přendejte do předem vymazané formy.
- Zadní stranou lžíce zatlačte směs do rohů a rovnoměrně ji vyrovnejte do formy.
- Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut, dokud buchta nezíská teplou zlatou barvu.
- Před vyklopením na prkénko a nakrájením na plátky nebo čtverce nechte zcela vychladnout.

Kachní prsa na medu
Tento luxusní recept na medová kachní prsa se velmi snadno připravuje a jedná se například o krásný předkrm, který nadchne všechny vaše hosty. Pokrm můžete podávat také s dušenou zeleninou a gratinem a vznikne vám skvělý hlavní chod pro jakoukoli příležitost.
INGREDIENCE
- 4 kachní prsa
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 hrsti rozinek
- 2 nasekané šalotky
- 4 lžíce medu
- skořice
- 200 ml ovocného džusu (meruňkový, ananasový…)
- tymián, sůl, kmín
POSTUP
- Kachní prsa na povrchu nařezejte.
- Poté je dejte do hrnce s trochou vody.
- Je nezbytné, aby se kachní kůže dotýkala hrnce.
- Po 10 minutách vaření prsa otočte na druhou stranu a povařte 10 minut.
- Osolte a opepřete.
- Kachní prsa vyjměte z hrnce.
- V hrnci poduste 3 minuty šalotku.
- Poté k šalotce přidejte balzamikový ocet, koření a med.
- Po dalších 2 minutách do omáčky přidejte rozinky a ovocný džus.
- Směs je nutné pravidelně míchat.
- Omáčku 10 minut vařte a poté do hrnce přidejte kachní prsa.
- 5 minut bude stačit, aby byla prsa plně uvařená a připravená k podávání.
- Užijte si to!

Medové perníčky
Lahodné perníčky ochucené sladkým medem a kořením jsou u nás oblíbené nejen na Vánoce. Připravte si je podle našeho jednoduchého návodu!
INGREDIENCE
- 70 g másla pokojové teploty
- 160 g moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 2 celá vejce pokojové teploty plus jedno další vejce na potření
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého badyánu
- 1/4 lžičky zázvoru
- 1/4 lžičky hřebíčku
- špetka soli
- 2 lžičky citronové kůry (volitelně)
POSTUP
- Do střední mísy prosejte mouku, jedlou sodu, mletou skořici , mletý badyán, zázvor, hřebíček a špetku soli.
- Ušlehejte máslo spolu s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty.
- Poté zašlehejte vejce, jedno po druhém.
- Pak postupně přilévejte med, vanilkový extrakt a citronovou kůru (volitelně).
- Misku oškrábejte stěrkou a šlehejte asi minutu.
- Snižte stupeň šlehání na nízkou rychlost a postupně přidávejte mouku prosátou s kořením a jedlou sodou.
- Šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a minutu hněťte.
- Pokud se těsto zdá příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
- Zabalte do plastové fólie a dejte do lednice na 4 hodiny nebo přes noc.
- Předehřejte troubu na 176 – 182 stupňů Celsia.
- Vyložte si plechy pečicím papírem nebo děrovanou podložkou.
- Těsto vyválejte mezi 2 kusy pečícího papíru na tloušťku asi 3 – 4 mm.
- V případě potřeby velmi lehce pomoučněte spodní pečící papír.
- Vykrajujte perníčky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte 6–8 minut, dokud nejsou perníčky nafouklé a zlaté.
- Větší perníčky se mohou péct trochu déle.
- Menší tvary a větší tvary zkuste péct zvlášť, menší tvary se upečou dříve než větší.
- Vyjměte z trouby, nechte pár minut vychladnout na plechu a poté přendejte na chladicí mřížku.
- Pokud chcete mít perníčky hezky lesklé, ušlehejte 1 vejce a poté ho sceďte.
- Perníčky pomažte vejcem hned po vytažení z trouby, dokud jsou ještě horké.
- Ujistěte se, že nepřidáváte příliš mnoho rozšlehané vejce, protože může stékat po stranách a pod perníčky.
- Užijte si to!

Pokud jste fanoušci tohoto oblíbeného cukroví, nezapomeňte se podívat i na naše další recepty na měkké perníčky s medem v pěti variantách!
Med se nehodí do každého pečení. Například piškotové moučníky jsou s medem málo kypré. Naopak potřeme-li s ním maso před pečením, vytváří se křupavá krusta pěkné zlatavé barvy.
Pro tyto účely můžeme med ještě míchat s pikantnějšími surovinami, jako je hořčice či různé druhy koření.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!