Nejlepších 5 receptů na medové pokrmy: sladké i slané

Med je skvělým sladidlem do čaje. Ale víte, co s ním jinak v kuchyni?

Jak a čím je vlastně prospěšný a hlavně, jaké recepty z medu jsou ty nejoblíbenější?

O tom nejstarším sladidle na světě se dozvíte více v těchto 5 snadných receptech s medem!

Medové kuličky

INGREDIENCE

  • 250g hladké mouky
  • 3 lžíce medu
  • 1 vejce
  • lžička jedlé sody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 80 g moučkového cukru

Krém

  • 1/2 plechovky kondenzovaného mléka
  • 120 g másla

POSTUP

  1. Všechny ingredience na těsto uhněteme a vytvarujeme z něj placičky.
  2. Placičky pečeme při 180 ºC asi 10 minut a necháme zchladnout.
  3. Mezitím umixujeme krém.
  4. Zchladlé těsto rozdrtíme na malé drobečky.
  5. Trochu drobečků si odložíme stranou, zbytek smícháme s krémem do malých hrudek, které vložíme na hodinu do lednice.
  6. Potom dotvarujeme kuličky a opět vložíme na hodinu do lednice.
  7. Nakonec obalujeme v odložených drobečkách těsta.
  8. Uchováváme v lednici a podáváme jako zákusek.

Recept na medové kuličky

Cibule s medem

INGREDIENCE

  • 3 cibule
  • asi 3/4 hrnku medu lehce nahřátého

POSTUP

  1. Cibuli rozdrobíme na měsíčky a vložíme do misky.
  2. Zalijeme je všechny medem (ale nemusí plavat), který by měl mít teplotu kolem 35 ºC.
  3. Přikryjeme a necháme den stát, aby se z cibule do medu uvolnily účinné látky.
  4. Při těžkém odklašlávání pijeme 3x denně zcezenou šťávu.

Recept na cibuli s medem

Medové trubičky

INGREDIENCE

  • 250 g hladká mouka
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 2 žloutky
  • 3 lžice mléka
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • šlehačka na náplň
  • čokoládová poleva na ozdobu

POSTUP

  1. Sodu smícháme s moukou a ze všech přísad vypracujeme těsto.
  2. Necháme přes noc v lednici.
  3. Vyválíme přes mírně pomoučený mikroten tenčí těsto a vykrajujeme kolečka o poloměru 2 cm (průměr 4 cm).
  4. Pečeme na pečícím papíru.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do lehké změny barvy.
  6. Ještě horké natáčíme na kovové rourky a konce stlačíme k sobě.
  7. Necháme den nebo dva stranou (až změknou) a až potom plníme.

Recept na medové trubičky

Kuřecí křídla na medu

INGREDIENCE

  • 1/2 kg kuřecích křídélek
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic medu
  • chilli
  • pepř
  • sůl
  • bazalka
  • 2 lžíce sojové omáčky

POSTUP

  1. Všechny ingredience umícháme v hladkou marinádu, česnek důkladně utřeme se solí.
  2. Marinujeme přes noc a druhý den pečeme nebo grilujeme.
  3. Křidýlka jsou lahodně pikantní, podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.

Recept na kuřecí křídla na medu

Žebra na medu

INGREDIENCE

  • 1 kg žebírek
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce worchestru
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 cibule

POSTUP

  1. Česnek prolisujeme a smícháme se zbytkem ingrediencí vyjma cibule.
  2. Marinádou potřeme žebírka a necháme v lednici v uzavřené nádobě do druhého dne.
  3. Vymažeme pekáč, vložíme do něj na kolečka nakrájenou cibuli, na ni rozprostřeme žebírka a lehce podlijeme vodou neb vývarem. Pekáč zakryjeme víkem.
  4. Předehřejeme troubu a při 200 ºC pečeme asi hodinu a půl.
  5. Podáváme s bramborovou přílohou.

Recept na žebra na medu

K žebírkům se výborně hodí šťouchané brambory se špenátem.

Med se nehodí do každého pečení. Například piškotové moučníky jsou s medem málo kypré. Naopak potřeme-li s ním maso před pečením, vytváří se křupavá krusta pěkné zlatavé barvy.

Pro tyto účely můžeme med ještě míchat s pikantnějšími surovinami, jako je hořčice či různé druhy koření.

Zkuste si také oblíbený moučník s medem – medovník.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.