Chvála medu – ty nejlepší recepty

Med je skvělým sladidlem do čaje. Ale víte, co s ním jinak v kuchyni?

Jak a čím je vlastně prospěšný a hlavně, jaké recepty z medu jsou ty nejoblíbenější?

O tom nejstarším sladidle na světě se dozvíte více v těchto 5 snadných receptech s medem!

Charakter medu

Dávno předtím, než se začal používat třtinový nebo řepný cukr k slazení jídel a nápojů, tak k tomuto účelu sloužil med. Přitom se nikdy med nepoužíval jenom ke slazení nebo při vaření jídel, ale měl své nezastupitelné místo v léčení nejrůznějších nemocí a zdravotních potíží.

lMed je lepkavá kapalina s vysokým obsahem fruktózy a glukózy a s velmi nízkým obsahem vody. Právě díky nízkému obsahu vody se med při správném uskladnění nekazí a přírodní med proto nepotřebuje konzervační látky. Při nákupu medu bychom měli dávat přednost tuzemským a ověřeným druhům medu. Přírodní med neobsahuje příliš mnoho cizorodých látek, ty se do medu dostávají až při zpracování.

Druhy medu

Během sezóny jsou včely schopny vyprodukovat různé druhy medu a to v závislosti na právě kvetoucích rostlinách a současně také na skladbě rostlin dané oblasti. Proto se jednotlivé druhy od sebe liší nejen barvou, konzistencí, ale také vůní a chutí. Prakticky však lze med rozdělit do tří základních druhů :

  • med květový: Jedná se o med získaný včelami z kvetoucích rostlin včetně rostlin léčivých. Tento med je světlejší barvy a mívá vyšší obsah glukózy a fruktózy a je proto lehčeji stravitelný. Většinou také obsahuje pylová zrnka, která jej obohacují o různé přírodní látky.
  • med lesní: Med lesní bývá tmavší, někdy až tmavě hnědý a na rozdíl od květového medu obsahuje větší množství minerálních látek.
  • med smíšený: Jedná se o přechodný druh medu, který může mít vlastnosti obou předcházejících druhů medů.

Med v kuchyni

Med základních druhů se dá v kuchyni používat téměř při všech základních kuchyňských činnostech, především však do:

  • slazených nápojů
  • pečených moučníků a pečiva
  • pečeného masa
  • na pečivo
  • do marinád

 

Med v domácí léčbě

Med působí především jako antioxidant a antiseptikum.

Používáme ho při:

  • onemocnění horních cest dýchacích: Podává se med smíchaný s citronovou šťávou v množství cca 4 lžíce medu na šťávu z 1 citronu, teplé mléko s medem nebo teplé bylinkové čaje s medem.
  • průduškový kašel: Osvědčil se med smíchaný s trochou jemně nastrouhaného křenu užívaný po půl lžičce třikrát denně na lačný žaludek.
  • onemocnění jater: Med obsahuje pouze jednoduché cukry, které se neštěpí v játrech, ale jsou přímo vstřebávány do krve. Tento trávicí mechanismus výrazně šetří játra a umožňuje jejich regeneraci.
  • srdeční choroby: Med zlepšuje krevní oběh, při pravidelném užívání se upraví i složení krve a to vše příznivě působí proti zúžení věnčitých tepen. Po již prodělaném infarktu používání medu zrychluje regeneraci srdečního svalu a zlepšuje zdravotní stav nemocných.
  • nespavost: Sklenice vody nebo teplého mléka s medem těsně před spaním tlumí aktivitu nervového systému, navozuje pocit uklidnění a odstraňuje tak poruchy spánku.

Medové kuličky

INGREDIENCE

  • 250g hladké mouky
  • 3 lžíce medu
  • 1 vejce
  • lžička jedlé sody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 80 g moučkového cukru

Krém:

  • 1/2 plechovky kondenzovaného mléka
  • 120 g másla

POSTUP

  1. Všechny ingredience na těsto uhněteme a vytvarujeme z něj placičky.
  2. Placičky pečeme při 180º C asi 10 minut a necháme zchladnout.
  3. Mezitím umixujeme krém.
  4. Zchladlé těsto rozdrtíme na malé drobečky.
  5. Trochu drobečků si odložíme stranou, zbytek smícháme s krémem do malých hrudek, které vložíme na hodinu do lednice.
  6. Potom dotvarujeme kuličky a opět vložíme na hodinu do lednice.
  7. Nakonec obalujeme v odložených drobečkách těsta.
  8. Uchováváme v lednici a podáváme jako zákusek.

Recept na medové kuličky

foto zdroj: google.com

Cibule s medem

INGREDIENCE

  • 3 cibule
  • asi 3/4 hrnku medu lehce nahřátého

POSTUP

  1. Cibuli rozdrobíme na měsíčky a vložíme do misky.
  2. Zalijeme je všechny medem (ale nemusí plavat), který by měl mít teplotu kolem 35º C.
  3. Přikryjeme a necháme den stát, aby se z cibule do medu uvolnily účinné látky.
  4. Při těžkém odklašlávání pijeme 3x denně zcezenou šťávu.
Recept na cibuli s medem
foto zdroj: google.com

Na kašel zkuste také další recepty s cibulí.

Medové trubičky

INGREDIENCE

  • 250 g hladká mouka
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 2 žloutky
  • 3 lžice mléka
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • šlehačka na náplň
  • čokoládová poleva na ozdobu

POSTUP

  1. Sodu smícháme s moukou a ze všech přísad vypracujeme těsto.
  2. Necháme přes noc v lednici.
  3. Vyválíme přes mírně pomoučený mikroten tenčí těsto a vykrajujeme kolečka o poloměru 2 cm (průměr 4 cm).
  4. Pečeme na pečícím papíru.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do lehké změny barvy.
  6. Ještě horké natáčíme na kovové rourky a konce stlačíme k sobě.
  7. Necháme den nebo dva stranou (až změknou) a až potom plníme.

Recept na medové trubičky

foto zdroj: pinterest.com

Kuřecí křídla na medu

INGREDIENCE

  • 1/2 kg kuřecích křídélek
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic medu
  • chilli
  • pepř
  • sůl
  • bazalka
  • 2 lžíce sojové omáčky

POSTUP

  1. Všechny ingredience umícháme v hladkou marinádu, česnek důkladně utřeme se solí.
  2. Marinujeme přes noc a druhý den pečeme nebo grilujeme.
  3. Křidýlka jsou lahodně pikantní, podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Recept na kuřecí křídla na medu
foto zdroj: google.com

Žebra na medu

INGREDIENCE

  • 1 kg žebírek
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce worchestru
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 cibule

POSTUP

  1. Česnek prolisujeme a smícháme se zbytkem ingrediencí vyjma cibule.
  2. Marinádou potřeme žebírka a necháme v lednici v uzavřené nádobě do druhého dne.
  3. Vymažeme pekáč, vložíme do něj na kolečka nakrájenou cibuli, na ni rozprostřeme žebírka a lehce podlijeme vodou neb vývarem. Pekáč zakryjeme víkem.
  4. Předehřejeme troubu a při 200º C pečeme asi hodinu a půl.
  5. Podáváme s bramborovou přílohou.
Recept na žebra na medu
foto zdroj: google.com

K žebírkům se výborně hodí šťouchané brambory se špenátem.

 

Med působí antisepticky zejména proto, že v těle reaguje podobně jako peroxid vodíku. Neměl by tedy v naší stravě i preventivně chybět!

Tip na závěr:

Med se nehodí do každého pečení. Například piškotové moučníky jsou s medem málo kypré. Naopak potřeme-li s ním maso před pečením, vytváří se křupavá krusta pěkné zlatavé barvy. Pro tyto účely můžeme med ještě míchat s pikantnějšími surovinami, jako je hořčice či různé druhy koření.

 

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 9 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *