Co je/jsou Ciabatta (italský chléb)

Jedná se o italský bílý chléb, který se vyrábí z hladké pšeničné mouky, droždí a jeho typickou surovinou je také olivový olej. Ten dodává ciabattě její charakteristickou chuť. Protože spousta pekařů je vynalézavých a chtějí mít svou vlastní ciabattu, existuje celá řada různých jejích obměn a variací. Zajímavě například chutná ciabatta s přidanými olivami nebo rajčaty.

Jak ciabattu používáme

V italské kuchyni patří ciabatta k základním přílohám, které se používají k mnoha jídlům. Vynikající je ještě teplá, jestliže si jednotlivá sousta pokapete balsamikem. Chybu neuděláte, když si ji potřete pouze máslem. Nebo vyzkoušejte ciabattu zapéci s mozarellou a sušenými rajčaty, když ji před tím pokapete olivovým olejem.

Kde se vzal její název?

Pro nás zní ciabatta cizokrajně. Ve skutečnosti toto italské slovo je výrazem pro bačkoru nebo pantofli. Historie ciabatty je poměrně mladá, pochází z roku 1982, kdy ji poprvé vyrobil italský pekař Arnaldo Cavallari z malého města v Benátsku. Reagoval tak na vzrůstající popularitu francouzských baget, kterým chtěl svým produktem konkurovat. A že se mu to podařilo úspěšně, svědčí obliba ciabatt nejen v italské kuchyni, protože jí pomalu a jistě přicházejí na chuť i čeští konzumenti.