Cibulačka, recepty jak je možná neznáte

Také jste milovníkem polévek? A chutná Vám cibulačka? Dnes si ukážeme jak pestré mohou recepty na cibulačku být.

Základem této vynikající polévky je nečekaně cibule a masový vývar. Ostatní ingredience již můžeme volit dle chuti a cibulová polévka pak může mít mnoho variant.

Francouzská cibulačka se nejprve uvaří a poté se dává s vrstvou sýra zapéct do trouby. Vznikne tak sýrová krusta, která je pro tuto polévku typická.

Pokud použijeme smetanu a polévku rozmixujeme vznikne nám krémová cibulačka, kterou podáváme se strouhaným sýrem a opečenými kousky chleba.

Krkonošská cibulačka je hutnější variantou cibulové polévky, kdy k základu přidáváme kořenovou zeleninu a sušené houby. Je to ideální polévka na zimní zahřátí.

Vynikající je také cibulačka s vejci, kam podobně jako do česnečky, vléváme rozšlehaná vajíčka. Je to rychle připravená polévka z ingrediencí, které máme většinou vždy po ruce.

Z jednoho základu tak můžeme uvařit několik typů cibulové polévky, které se liší chuťově i vzhledem. A která cibulačka zvítězí u Vás?

Francouzská cibulačka

INGREDIENCE

  • 4 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 2 velké červené cibule, na tenké plátky
  • 2 velké žluté cibule, na tenké plátky
  • 1,4 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l hovězího vývaru
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • 2 snítky čerstvé petrželky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 tenké plátky francouzského chleba
  • 8 plátků sýra typu ementál
  • 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
  • 4 špetky červené papriky

POSTUP

  1. Nechte v hrnci rozpustit máslo, přimíchejte sůl a všechny cibule. Vařte 35 minut za častého míchání. Cibule by měly lehce zkaramelizovat a celkově bychom měly dosáhnout téměř sirupové konzistence.
  2. Poté do hrnce přilijeme oba vývary, červené víno a worchester. Petrželku, tymián a bobkový list svažte provázkem a vložte do polévky. Nechte mírně vařit asi 20 minut, občas promíchejte.
  3. Vyndejte z polévky bylinky, zmírněte plamen a přidejte vinný ocet, osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a nechte na malém plameni zahřívat.
  4. Mezitím si rozehřejte troubu, ideálně pokud máte troubu s grilem. Plátky chleba (můžete použít i toastový) dejte na pečící papír a opečte z každé strany asi 3 minuty do křupava. Troubu nevypínejte.
  5. Nachystejte si čtyři misky, které jsou vhodné do trouby. Naplňte je do 2/3 polévkou. Na ni položte opečený plátek chleba, na něj dva plátky ementálu a navrch ještě strouhanou mozzarellu. Posypte špetkou papriky.
  6. Misky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte (grilujte) asi 5 minut, dokud se na polévce neudělá zlatohnědá krusta. Polévka může přetéct z misky a udělá na okrajích křupavou kaskádu. Francouzská cibulačka je hotová a servírujeme ji ihned po vyndání z trouby.

Hotová francouzská cibulačkaZdroj: allrecipes.com

Krémová cibulačka

INGREDIENCE

  • 2 hrnky cibule na tenké plátky
  • 6 lžic másla
  • 1/2 l kuřecího vývaru
  • 1 kuřecí bujón
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 hrnku mléka
  • 100g tavený sýr
  • strouhaný čedar
  • čerstvě sekaná petrželka

POSTUP

  1. Ve velké pánvi osmažte cibulku do změknutí na třech lžících másla. Přidejte vývar, bujón a pepř. Přiveďte k varu a odstavte z ohně.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte zbytek másla, přidejte mouku a svižně míchejte. Za stálého míchání přilévejte mléko. Vařte asi 2 minuty. Snižte teplotu a přidejte tavený sýr. Přilijte cibulku s vývarem. Důkladně promíchejte a chvíli vařte, dokud se sýr zcela nerozpustí.
  3. Krémová cibulačka je hotová, posypte ji strouhaným čedarem, čerstvou petrželkou a můžete servírovat.

Hotová krémová cibulačkaZdroj: www.tasteofhome.com

Krkonošská cibulačka

INGREDIENCE

  • 200g hovězí přední
  • 2,3l hovězí vývar
  • 200g brambor
  • 200g kořenové zeleniny
  • 10g sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 350g cibule
  • 3 vejce
  • 1 krajíc chleba
  • sůl, mletý kmín, polévkové koření, čerstvá petrželová nať

POSTUP

  1. Hovězí maso nakrájejte na kostky a dejte vařit s hovězím vývarem. Jakmile je maso uvařené, přidáme na kostky nakrájené brambory a očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Také přidejte předtím krátce namočené sušené houby a prolisovaný česnek. Uvařte do měkka.
  2. Zatím si očistěte a nakrájejte cibuli na kolečka. Vložte spolu s mletým kmínem do polévky a vařte 10 minut.
  3. Poté do polévky zašlehejte vejce, přidejte polévkové koření, případně dosolte.
  4. Chleba nakrájený na kostky opečete na pánvi.
  5. Na závěr do polévky přidejte nasekanou petrželku.
  6. Krkonošská polévka se servíruje s kostkami opečeného chleba.

Hot

Zdroj: http://receptypolevky.cz

Cibulačka s houbami

INGREDIENCE

  • 2 hrnky čerstvých žampiónů
  • 3 lžíce másla
  • 2 střední cibule nasekané na drobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 hrnků kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1/3 hrnku nevařené rýže
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce sekané petrželky

POSTUP

  1. Očistíme houby, nožky nakrájíme na jemno a kloboučky na tenké plátky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme houby a cibuli. Vaříme a často mícháme asi 5 minut. Zaprášíme moukou, promícháme a přilijeme vývar. Opepříme a osolíme, pokud je potřeba.
  3. Přivedeme k varu, ztlumíme oheň. Přidáme rýži a bobkový list. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Vyndáme bobkový list.
  4. Cibulačka s houbami je hotová a my ji servírujeme posypanou sekanou petrželkou.

Hotová cibulačka s houbamiZdroj: tasteofhome.com

Cibulačka s vejci

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 malé cibule na tenké plátky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 3 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 3 lžíce čerstvého sekaného špenátu
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • sůl
  • strouhaný parmezán na posypání

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejte oheň. Přidejte cibuli a důkladně promíchejte. Přikryjte poklicí a za častého míchání nechte cibulku zezlátnout.
  2. Přidejte vývar a zázvor. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
  3. Ztlumte teplotu, jednou rukou vlijte rozšlehaná vejce a druhou rukou je vmíchávejte do polévky. Stále míchejte, dokud se vejce neuvaří.
  4. Přidejte kůru z citronu a nasekaný špenát, míchejte dokud špenát nebude mít světle zelenou barvu. Přidejte citronovou šťávu a sůl, dle chuti.
  5. Cibulačka s vejci bude vynikající, pokud ji před servírováním posypete strouhaným parmezánem.

Hotová cibulačka s vejciZdroj: http://soupaddict.com

Cibulačka s houbami se může připravovat ze sušených nebo čerstvých hub. Nemáme-li sezónní houby, vždy nám dobře poslouží kupované bílé žampiony, hlíva ústřičná nebo žampióny portobello.

Základem cibulačky je masový vývar. S přimhouřením oka jej můžete nahradit i kostkovým bujónem.

Vyzkoušejte i variantu cibulové polévky se slaninou a česnekem – Cibulačka po maďarsku.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *