Také jste milovníkem polévek? A chutná Vám cibulačka? Dnes si ukážeme jak pestré mohou recepty na cibulačku být.
Základem této vynikající polévky je samozřejmě cibule a masový vývar. Ostatní ingredience již můžeme volit dle chuti a cibulová polévka pak může mít mnoho variant.
Z jednoho základu tak můžeme uvařit několik typů cibulové polévky, které se liší chuťově i vzhledem. Pojďte se podívat a rozhodnout se, která cibulačka zvítězí u vás.
Francouzská cibulačka
Francouzská cibulačka se nejprve uvaří a poté se dává s vrstvou sýra zapéct do trouby. Vznikne tak sýrová krusta, která je pro tuto polévku typická
INGREDIENCE
- 4 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 2 velké červené cibule, na tenké plátky
- 2 velké žluté cibule, na tenké plátky
- 1,4 l kuřecího vývaru
- 0,4 l hovězího vývaru
- 1/2 hrnku červeného vína
- 1 lžíce worchesterové omáčky
- 2 snítky čerstvé petrželky
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 tenké plátky francouzského chleba
- 8 plátků sýra typu ementál
- 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
- 4 špetky červené papriky
POSTUP
- Nechte v hrnci rozpustit máslo, přimíchejte sůl a všechny cibule. Vařte 35 minut za častého míchání. Cibule by měly lehce zkaramelizovat a celkově bychom měly dosáhnout téměř sirupové konzistence.
- Poté do hrnce přilijeme oba vývary, červené víno a worchester. Petrželku, tymián a bobkový list svažte provázkem a vložte do polévky. Nechte mírně vařit asi 20 minut, občas promíchejte.
- Vyndejte z polévky bylinky, zmírněte plamen a přidejte vinný ocet, osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a nechte na malém plameni zahřívat.
- Mezitím si rozehřejte troubu, ideálně pokud máte troubu s grilem. Plátky chleba (můžete použít i toastový) dejte na pečící papír a opečte z každé strany asi 3 minuty do křupava. Troubu nevypínejte.
- Nachystejte si čtyři misky, které jsou vhodné do trouby. Naplňte je do 2/3 polévkou. Na ni položte opečený plátek chleba, na něj dva plátky ementálu a navrch ještě strouhanou mozzarellu. Posypte špetkou papriky.
- Misky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte (grilujte) asi 5 minut, dokud se na polévce neudělá zlatohnědá krusta. Polévka může přetéct z misky a udělá na okrajích křupavou kaskádu. Francouzská cibulačka je hotová a servírujeme ji ihned po vyndání z trouby.
zdroj: allrecipes.com
Objevte podobné tipy
Krémová cibulačka
Pokud použijeme smetanu a polévku rozmixujeme vznikne nám krémová cibulačka, kterou podáváme se strouhaným sýrem a opečenými kousky chleba
INGREDIENCE
- 2 hrnky cibule na tenké plátky
- 6 lžic másla
- 1/2 l kuřecího vývaru
- 1 kuřecí bujón
- 1/4 lžičky pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 hrnku mléka
- 100 g tavený sýr
- strouhaný čedar
- čerstvě sekaná petrželka
POSTUP
- Ve velké pánvi osmažte cibulku do změknutí na třech lžících másla. Přidejte vývar, bujón a pepř. Přiveďte k varu a odstavte z ohně.
- Ve velkém hrnci rozehřejte zbytek másla, přidejte mouku a svižně míchejte. Za stálého míchání přilévejte mléko. Vařte asi 2 minuty. Snižte teplotu a přidejte tavený sýr. Přilijte cibulku s vývarem. Důkladně promíchejte a chvíli vařte, dokud se sýr zcela nerozpustí.
- Krémová cibulačka je hotová, posypte ji strouhaným čedarem, čerstvou petrželkou a můžete servírovat.
zdroj: www.tasteofhome.com
Krkonošská cibulačka
Krkonošská cibulačka je hutnější variantou cibulové polévky, kdy k základu přidáváme kořenovou zeleninu a sušené houby. Je to ideální polévka na zimní zahřátí
INGREDIENCE
- 200 g hovězí přední
- 2,3 l hovězí vývar
- 200 g brambor
- 200 g kořenové zeleniny
- 10 g sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 350 g cibule
- 3 vejce
- 1 krajíc chleba
- sůl, mletý kmín, polévkové koření, čerstvá petrželová nať
POSTUP
- Hovězí maso nakrájejte na kostky a dejte vařit s hovězím vývarem. Jakmile je maso uvařené, přidáme na kostky nakrájené brambory a očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Také přidejte předtím krátce namočené sušené houby a prolisovaný česnek. Uvařte do měkka.
- Zatím si očistěte a nakrájejte cibuli na kolečka. Vložte spolu s mletým kmínem do polévky a vařte 10 minut.
- Poté do polévky zašlehejte vejce, přidejte polévkové koření, případně dosolte.
- Chleba nakrájený na kostky opečete na pánvi.
- Na závěr do polévky přidejte nasekanou petrželku.
- Krkonošská polévka se servíruje s kostkami opečeného chleba.
zdroj: receptypolevky.cz
Cibulačka s houbami
Pro milovníky hub je přichystána cibulačka s tenkými plátky hub, společně vařenými s dalšími ingrediencemi.
INGREDIENCE
- 2 hrnky čerstvých žampiónů
- 3 lžíce másla
- 2 střední cibule nasekané na drobno
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 hrnků kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
- 1/3 hrnku nevařené rýže
- 1 bobkový list
- 2 lžíce sekané petrželky
POSTUP
- Očistíme houby, nožky nakrájíme na jemno a kloboučky na tenké plátky.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme houby a cibuli. Vaříme a často mícháme asi 5 minut. Zaprášíme moukou, promícháme a přilijeme vývar. Opepříme a osolíme, pokud je potřeba.
- Přivedeme k varu, ztlumíme oheň. Přidáme rýži a bobkový list. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Vyndáme bobkový list.
- Cibulačka s houbami je hotová a my ji servírujeme posypanou sekanou petrželkou.
zdroj: tasteofhome.com
Cibulačka s vejci
Vynikající je také cibulačka s vejci, kam podobně jako do česnečky, vléváme rozšlehaná vajíčka. Je to rychle připravená polévka z ingrediencí, které máme většinou vždy po ruce
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 malé cibule na tenké plátky
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 3 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 rozšlehaná vejce
- 3 lžíce čerstvého sekaného špenátu
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- sůl
- strouhaný parmezán na posypání
POSTUP
- V hrnci rozehřejte oheň. Přidejte cibuli a důkladně promíchejte. Přikryjte poklicí a za častého míchání nechte cibulku zezlátnout.
- Přidejte vývar a zázvor. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
- Ztlumte teplotu, jednou rukou vlijte rozšlehaná vejce a druhou rukou je vmíchávejte do polévky. Stále míchejte, dokud se vejce neuvaří.
- Přidejte kůru z citronu a nasekaný špenát, míchejte dokud špenát nebude mít světle zelenou barvu. Přidejte citronovou šťávu a sůl, dle chuti.
- Cibulačka s vejci bude vynikající, pokud ji před servírováním posypete strouhaným parmezánem.
zdroj: http://soupaddict.com
Cibulačka s houbami se může připravovat ze sušených nebo čerstvých hub. Nemáme-li sezónní houby, vždy nám dobře poslouží kupované bílé žampiony, hlíva ústřičná nebo žampióny portobello.
Základem cibulačky je masový vývar. S přimhouřením oka jej můžete nahradit i kostkovým bujónem.
Jak vidíte, polévky se dají kombinovat se spoustou ingrediencí. Snesou dokonce i ne vždy oblíbenou brokolici. Pro takové recepty navštivte náš další článek a pochutnejte si na krémové brokolicové polévce.