Také jste milovníkem polévek? A chutná Vám cibule? Dnes si ukážeme, jak můžete tuto zeleninu využít do polévky.
Základem je samozřejmě cibule a masový vývar. Ostatní ingredience již můžeme volit dle chuti a výsledek pak může mít mnoho variant.
Z jednoho základu tak můžeme uvařit několik typů, které se liší chuťově i vzhledem.
Pojďte se podívat a rozhodnout se, který recept na cibulovou polévku zvítězí u vás.
Francouzská cibulačka se sýrem
Francouzská cibulová polévka se nejprve uvaří a poté se dává s vrstvou sýra zapéct do trouby. Vznikne tak sýrová krusta, která je pro tuto polévku typická
Ingredience
- 4 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 2 velké červené cibule, na tenké plátky
- 2 velké žluté cibule, na tenké plátky
- 1,4 l kuřecího vývaru
- 0,4 l hovězího vývaru
- 1/2 hrnku červeného vína
- 1 lžíce worchesterové omáčky
- 2 snítky čerstvé petrželky
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 tenké plátky francouzského chleba
- 8 plátků sýra typu ementál
- 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
- 4 špetky červené papriky
Postup
- Nechte v hrnci rozpustit máslo, přimíchejte sůl a všechny cibule. Vařte 35 minut za častého míchání.
- Cibule by měly lehce zkaramelizovat a celkově bychom měly dosáhnout téměř sirupové konzistence.
- Poté do hrnce přilijeme oba vývary, červené víno a worchester. Petrželku, tymián a bobkový list svažte provázkem a vložte do polévky.
- Nechte mírně vařit asi 20 minut, občas promíchejte.
- Vyndejte z polévky bylinky, zmírněte plamen a přidejte vinný ocet, osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a nechte na malém plamenu zahřívat.
- Mezitím si rozehřejte troubu, ideálně pokud máte troubu s grilem.
- Plátky chleba (můžete použít i toastový) dejte na pečící papír a opečte z každé strany asi 3 minuty do křupava. Troubu nevypínejte.
- Nachystejte si čtyři misky, které jsou vhodné do trouby. Naplňte je do 2/3 polévkou.
- Na ni položte opečený plátek chleba, na něj dva plátky ementálu a navrch ještě strouhanou mozzarellu. Posypte špetkou papriky.
- Misky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte (grilujte) asi 5 minut, dokud se na polévce neudělá zlatohnědá krusta.
- Polévka může přetéct z misky a udělá na okrajích křupavou kaskádu. Francouzská cibulačka je hotová a servírujeme ji ihned po vyndání z trouby.

Jednoduchá krémová polévka z cibule
Pokud použijeme smetanu a polévku rozmixujeme vznikne nám krémová cibulová polévka, kterou podáváme se strouhaným sýrem a opečenými kousky chleba
Ingredience
- 2 hrnky cibule na tenké plátky
- 6 lžic másla
- 1/2 l kuřecího vývaru
- 1 kuřecí bujón
- 1/4 lžičky pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 hrnku mléka
- 100 g tavený sýr
- strouhaný čedar
- čerstvě sekaná petrželka
Postup
- Ve velké pánvi osmažte cibulku do změknutí na třech lžících másla. Přidejte vývar, bujón a pepř.
- Přiveďte k varu a odstavte z ohně.
- Ve velkém hrnci rozehřejte zbytek másla, přidejte mouku a svižně míchejte.
- Za stálého míchání přilévejte mléko. Vařte asi 2 minuty. Snižte teplotu a přidejte tavený sýr.
- Přilijte cibulku s vývarem. Důkladně promíchejte a chvíli vařte, dokud se sýr zcela nerozpustí.
- Krémová cibulačka je hotová, posypte ji strouhaným čedarem, čerstvou petrželkou a můžete servírovat.

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely digestoří. Podívejte se, jak v testu obstály.
Objevte podobné tipy
Babiččina cibulačka
Klasická babiččina cibulová polévka je hutnější variantou cibulové polévky, kdy k základu přidáváme kořenovou zeleninu a sušené houby. Je to ideální polévka na zimní zahřátí
Ingredience
- 200 g hovězí přední
- 2,3 l hovězí vývar
- 200 g brambor
- 200 g kořenové zeleniny
- 10 g sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 350 g cibule
- 3 vejce
- 1 krajíc chleba
- sůl, mletý kmín, polévkové koření, čerstvá petrželová nať
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na kostky a dejte vařit s hovězím vývarem.
- Jakmile je maso uvařené, přidáme na kostky nakrájené brambory a očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Také přidejte předtím krátce namočené sušené houby a prolisovaný česnek. Uvařte do měkka.
- Zatím si očistěte a nakrájejte cibuli na kolečka. Vložte spolu s mletým kmínem do polévky a vařte 10 minut.
- Poté do polévky zašlehejte vejce, přidejte polévkové koření, případně dosolte.
- Chleba nakrájený na kostky opečete na pánvi.
- Na závěr do polévky přidejte nasekanou petrželku.
- Hotová se servíruje s kostkami opečeného chleba.

Chcete další tip, co udělat z cibule? Co třeba upéct si některý cibulový koláč? Je opravdu snadný.
Zdravá polévka s cibulí a vejci
Vynikající je také cibulačka s vejci, kam podobně jako do česnečky, vléváme rozšlehaná vajíčka. Je to rychle připravená polévka z ingrediencí, které máme většinou vždy po ruce.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 malé cibule na tenké plátky
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 3 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 rozšlehaná vejce
- 3 lžíce čerstvého sekaného špenátu
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- sůl
- strouhaný parmezán na posypání
Postup
- V hrnci rozehřejte oheň. Přidejte cibuli a důkladně promíchejte. Přikryjte poklicí a za častého míchání nechte cibulku zezlátnout.
- Přidejte vývar a zázvor. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
- Ztlumte teplotu, jednou rukou vlijte rozšlehaná vejce a druhou rukou je vmíchávejte do polévky. Stále míchejte, dokud se vejce neuvaří.
- Přidejte kůru z citronu a nasekaný špenát, míchejte dokud špenát nebude mít světle zelenou barvu. Přidejte citronovou šťávu a sůl, dle chuti.
- Polévka bude o to více vynikající, pokud ji před servírováním posypete strouhaným parmezánem.

Poctivá česká polévka z cibule
Pro ty, kteří si potrpí na klasických a tradičních pokrmech, zde máme i recept na staročeskou cibulovou polévku. Je jednoduchá a pochutná si na ní celá rodina.
Ingredience
- 4ks velké cibule
- 2ks menší/střední brambory
- 3 lžíce olivového oleje
- 4-5ks žampionů
- 2 lžíce smetany
- Sůl a pepř
- 4 lžíce hladké mouky
- Zelená nať nebo sýr na ozdobu
Postup
- Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky.
- Na pánvi rozpalte olej a orestuje cibuli. Poté ji zaprašte moukou a ještě chvíli opékejte.
- Cibuli zalijte studenou vodou, zamíchejte a vařte dalších 20 minut.
- Mezitím si nakrájejte brambory na kostky a oloupejte žampiony, které taktéž nakrájejte na plátky.
- Po uvaření cibule, vše rozmixujte a propasírujte.
- Nakrájené brambory se žampiony orestujte na pánvi s olejem.
- Opečené brambory se žampiony přidejte do polévky a poté vařte do měkka.
- Nakonec polévku zjemníte tak, že přilijete smetanu.
- Hotovou polévku servírujte v miskách ozdobenou zelenou natí a sýrem. Pokud chcete, opečte si navrch ještě krutonky.

Cibulačka se může připravovat i ze sušených nebo čerstvých hub. Nemáme-li sezónní houby, vždy nám dobře poslouží kupované bílé žampiony, hlíva ústřičná nebo žampióny portobello.
Základem cibulačky je masový vývar. S přimhouřením oka jej můžete nahradit i kostkovým bujónem.
Jak vidíte, polévky se dají kombinovat se spoustou ingrediencí. Snesou dokonce i ne vždy oblíbenou brokolici. Pro takové recepty navštivte náš další článek a pochutnejte si na krémové brokolicové polévce.
Důvody, proč je důležité jíst cibuli
Tato zázračná zelenina nám pomáhá při různých závažných chorobách a zdravotních problémech. Spousta studií prokázala, že dokáže chránit nervový a kardiovaskulární systém.
Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání ve vytváření sraženin a podporuje pružnost cév. Tím přispívá k udržení ideálního krevního tlaku.
Cibule je také dobrou prevencí proti rakovině. Napomáhá totiž ve fungování hormonů a dokáže bojovat proti některým typům nádorů.
Tato zelenina je tzv. základ všech jídel. Dá se jíst i samotná, jako příloha k masu nebo třeba v salátech a to jak syrová tak i vařená. Nejlepším přínosem cibule je, že si své vlastnosti uchová právě i po tepelných zpracováních.
Také obsahuje látky jako chrom, který ovlivňuje hladinu krevního cukru. Tím se stává důležitým prostředkem proti cukrovce či obezitě. Sice po ní nezhubnete, ale omezí vám vstřebání cukrů a tuků, což vám v hubnutí jistě napomůže.
Cibule je zkrátka zázračná součást našich jídelníčků. Obsahuje totiž velkou porci vitamínu C a ten celkově podporuje imunitní systém.
Cibule jako lék. Nahlédněte na naše nejlepší recepty z cibule. Najdete zde sladké ale i slané varianty.