Recepty na cibulačku tradičně i netradičně. Vydatná polévka 5x jinak

Také jste milovníkem polévek? A chutná Vám cibule? Dnes si ukážeme, jak můžete tuto zeleninu využít do polévky.

Základem je samozřejmě cibule a masový vývar. Ostatní ingredience již můžeme volit dle chuti a výsledek pak může mít mnoho variant.

Z jednoho základu tak můžeme uvařit několik typů, které se liší chuťově i vzhledem.

Pojďte se podívat a rozhodnout se, který recept na cibulovou polévku zvítězí u vás.

Francouzská cibulačka se sýrem

Francouzská cibulová polévka se nejprve uvaří a poté se dává s vrstvou sýra zapéct do trouby. Vznikne tak sýrová krusta, která je pro tuto polévku typická

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 2 velké červené cibule, na tenké plátky
  • 2 velké žluté cibule, na tenké plátky
  • 1,4 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l hovězího vývaru
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • 2 snítky čerstvé petrželky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 tenké plátky francouzského chleba
  • 8 plátků sýra typu ementál
  • 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
  • 4 špetky červené papriky

Postup

  • Nechte v hrnci rozpustit máslo, přimíchejte sůl a všechny cibule. Vařte 35 minut za častého míchání.
  • Cibule by měly lehce zkaramelizovat a celkově bychom měly dosáhnout téměř sirupové konzistence.
  • Poté do hrnce přilijeme oba vývary, červené víno a worchester. Petrželku, tymián a bobkový list svažte provázkem a vložte do polévky.
  • Nechte mírně vařit asi 20 minut, občas promíchejte.
  • Vyndejte z polévky bylinky, zmírněte plamen a přidejte vinný ocet, osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a nechte na malém plamenu zahřívat.
  • Mezitím si rozehřejte troubu, ideálně pokud máte troubu s grilem.
  • Plátky chleba (můžete použít i toastový) dejte na pečící papír a opečte z každé strany asi 3 minuty do křupava. Troubu nevypínejte.
  • Nachystejte si čtyři misky, které jsou vhodné do trouby. Naplňte je do 2/3 polévkou.
  • Na ni položte opečený plátek chleba, na něj dva plátky ementálu a navrch ještě strouhanou mozzarellu. Posypte špetkou papriky.
  • Misky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte (grilujte) asi 5 minut, dokud se na polévce neudělá zlatohnědá krusta.
  • Polévka může přetéct z misky a udělá na okrajích křupavou kaskádu. Francouzská cibulačka je hotová a servírujeme ji ihned po vyndání z trouby.
Cibulačka po francouzsku pečená v troubě s chlebem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Jednoduchá krémová polévka z cibule

Pokud použijeme smetanu a polévku rozmixujeme vznikne nám krémová cibulová polévka, kterou podáváme se strouhaným sýrem a opečenými kousky chleba

Ingredience

  • 2 hrnky cibule na tenké plátky
  • 6 lžic másla
  • 1/2 l kuřecího vývaru
  • 1 kuřecí bujón
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 hrnku mléka
  • 100 g tavený sýr
  • strouhaný čedar
  • čerstvě sekaná petrželka

Postup

  • Ve velké pánvi osmažte cibulku do změknutí na třech lžících másla. Přidejte vývar, bujón a pepř.
  • Přiveďte k varu a odstavte z ohně.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte zbytek másla, přidejte mouku a svižně míchejte.
  • Za stálého míchání přilévejte mléko. Vařte asi 2 minuty. Snižte teplotu a přidejte tavený sýr.
  • Přilijte cibulku s vývarem. Důkladně promíchejte a chvíli vařte, dokud se sýr zcela nerozpustí.
  • Krémová cibulačka je hotová, posypte ji strouhaným čedarem, čerstvou petrželkou a můžete servírovat.
Smetanová polévka se sýrem a pažitkou.
Zdroj: wheresamanda.com

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely digestoří. Podívejte se, jak v testu obstály.

Babiččina cibulačka

Klasická babiččina cibulová polévka je hutnější variantou cibulové polévky, kdy k základu přidáváme kořenovou zeleninu a sušené houby. Je to ideální polévka na zimní zahřátí

Ingredience

  • 200 g hovězí přední
  • 2,3 l hovězí vývar
  • 200 g brambor
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 10 g sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 350 g cibule
  • 3 vejce
  • 1 krajíc chleba
  • sůl, mletý kmín, polévkové koření, čerstvá petrželová nať

Postup

  • Hovězí maso nakrájejte na kostky a dejte vařit s hovězím vývarem.
  • Jakmile je maso uvařené, přidáme na kostky nakrájené brambory a očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
  • Také přidejte předtím krátce namočené sušené houby a prolisovaný česnek. Uvařte do měkka.
  • Zatím si očistěte a nakrájejte cibuli na kolečka. Vložte spolu s mletým kmínem do polévky a vařte 10 minut.
  • Poté do polévky zašlehejte vejce, přidejte polévkové koření, případně dosolte.
  • Chleba nakrájený na kostky opečete na pánvi.
  • Na závěr do polévky přidejte nasekanou petrželku.
  • Hotová se servíruje s kostkami opečeného chleba.
Klasická zeleninová polévka s cibulí a hovězím masem.
Zdroj: skinnytaste.com

Chcete další tip, co udělat z cibule? Co třeba upéct si některý cibulový koláč? Je opravdu snadný.

Zdravá polévka s cibulí a vejci

Vynikající je také cibulačka s vejci, kam podobně jako do česnečky, vléváme rozšlehaná vajíčka. Je to rychle připravená polévka z ingrediencí, které máme většinou vždy po ruce.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 malé cibule na tenké plátky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 3 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 3 lžíce čerstvého sekaného špenátu
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • sůl
  • strouhaný parmezán na posypání

Postup

  • V hrnci rozehřejte oheň. Přidejte cibuli a důkladně promíchejte. Přikryjte poklicí a za častého míchání nechte cibulku zezlátnout.
  • Přidejte vývar a zázvor. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
  • Ztlumte teplotu, jednou rukou vlijte rozšlehaná vejce a druhou rukou je vmíchávejte do polévky. Stále míchejte, dokud se vejce neuvaří.
  • Přidejte kůru z citronu a nasekaný špenát, míchejte dokud špenát nebude mít světle zelenou barvu. Přidejte citronovou šťávu a sůl, dle chuti.
  • Polévka bude o to více vynikající, pokud ji před servírováním posypete strouhaným parmezánem.
Talíř plný polévky z cibule a rozvařeným vejcem.
Zdroj: soupaddict.com

Poctivá česká polévka z cibule

Pro ty, kteří si potrpí na klasických a tradičních pokrmech, zde máme i recept na staročeskou cibulovou polévku. Je jednoduchá a pochutná si na ní celá rodina.

Ingredience

  • 4ks velké cibule
  • 2ks menší/střední brambory
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4-5ks žampionů
  • 2 lžíce smetany
  • Sůl a pepř
  • 4 lžíce hladké mouky
  • Zelená nať nebo sýr na ozdobu

Postup

  • Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky.
  • Na pánvi rozpalte olej a orestuje cibuli. Poté ji zaprašte moukou a ještě chvíli opékejte.
  • Cibuli zalijte studenou vodou, zamíchejte a vařte dalších 20 minut.
  • Mezitím si nakrájejte brambory na kostky a oloupejte žampiony, které taktéž nakrájejte na plátky.
  • Po uvaření cibule, vše rozmixujte a propasírujte.
  • Nakrájené brambory se žampiony orestujte na pánvi s olejem.
  • Opečené brambory se žampiony přidejte do polévky a poté vařte do měkka.
  • Nakonec polévku zjemníte tak, že přilijete smetanu.
  • Hotovou polévku servírujte v miskách ozdobenou zelenou natí a sýrem. Pokud chcete, opečte si navrch ještě krutonky.
Polévka z cibule s bramborami, sýrem a krutonky.
Zdroj: rabbitandwolves.com

Cibulačka se může připravovat i ze sušených nebo čerstvých hub. Nemáme-li sezónní houby, vždy nám dobře poslouží kupované bílé žampiony, hlíva ústřičná nebo žampióny portobello.

Základem cibulačky je masový vývar. S přimhouřením oka jej můžete nahradit i kostkovým bujónem.

Jak vidíte, polévky se dají kombinovat se spoustou ingrediencí. Snesou dokonce i ne vždy oblíbenou brokolici. Pro takové recepty navštivte náš další článek a pochutnejte si na krémové brokolicové polévce.

Důvody, proč je důležité jíst cibuli

Tato zázračná zelenina nám pomáhá při různých závažných chorobách a zdravotních problémech. Spousta studií prokázala, že dokáže chránit nervový a kardiovaskulární systém.

Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání ve vytváření sraženin a podporuje pružnost cév. Tím přispívá k udržení ideálního krevního tlaku.

Cibule je také dobrou prevencí proti rakovině. Napomáhá totiž ve fungování hormonů a dokáže bojovat proti některým typům nádorů.

Tato zelenina je tzv. základ všech jídel. Dá se jíst i samotná, jako příloha k masu nebo třeba v salátech a to jak syrová tak i vařená. Nejlepším přínosem cibule je, že si své vlastnosti uchová právě i po tepelných zpracováních.

Také obsahuje látky jako chrom, který ovlivňuje hladinu krevního cukru. Tím se stává důležitým prostředkem proti cukrovce či obezitě. Sice po ní nezhubnete, ale omezí vám vstřebání cukrů a tuků, což vám v hubnutí jistě napomůže.

Cibule je zkrátka zázračná součást našich jídelníčků. Obsahuje totiž velkou porci vitamínu C a ten celkově podporuje imunitní systém.

Cibule jako lék. Nahlédněte na naše nejlepší recepty z cibule. Najdete zde sladké ale i slané varianty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.