Ty nejlepší cibulové recepty na jednom místě. Inspirujte se!

Cibule není jen základ do polévky.

Naopak!

Dá se z ní vykouzlit spoustu skvělých pochoutek.

Připravili jsme si pro vás 7 vynikajících receptů s cibulí v hlavní roli, které si zamilujete.

Tak pojďme na to!

Cibulová polévka

Cibulačka patří mezi ty nejchutnější polévky vůbec! Dozdobte ji sýrem, servírujte s pečivem a kulinářský zážitek bude nezapomenutelný.

INGREDIENCE

  • 4 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 litr vývaru
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Cibuli osmahneme na másle, občas promícháme.
  2. Přidáme cukr a dále dusíme, dokud cibule nezíská krásně tmavohnědou barvu.
  3. Zalijeme vroucím vývarem.
  4. Osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni.
  5. Podáváme s pečivem, na talíři dozdobíme strouhaným sýrem.
Polévka z cibule v hrnci s vařečkou.
www.cafedelites.com

Máme pro vás i další recepty na cibulačku tradičně i netradičně. Vydatná polévka 5x jinak!

Cibulové kroužky

Vyzkoušejte tyto luxusní smažené cibulové kroužky, které se skvěle hodí jako občerstvení na jakoukoli událost!

INGREDIENCE

  • 4 cibule
  • 1 lžíce škrobu
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 1/2 sklenice piva
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Oloupané cibule nakrájíme na širší kroužky a spaříme v horké vodě.
  2. Pivo vyšleháme s vejci, vmícháme mouku se škrobem a osolíme.
  3. Kroužky obalujeme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme z obou stran do zlatova.
Smažené kroužky z cibule servírované na talíři.
www.eclecticrecipes.com

Mrkněte na naše hodnocení nerezových pánví, ve kterých můžete cibulové kroužky pohodlně připravit!

Slaný cibulový koláč se sýrem a šunkou

Tento koláč z listového těsta si zamilují malí i velcí! Skvěle poslouží jako snídaně, svačinka, oběd i večeře.

INGREDIENCE

  • 400 g listového těsta
  • 500 g cibule, najemno nakrájené
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce tymiánu
  • 3 vejce
  • 1 tvaroh
  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 g uzeného masa / šunky
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Těsto rozválíme do kruhového tvaru a vyložíme jím koláčovou formu.
  2. Cibuli opečeme na oleji.
  3. Osolíme a okořeníme.
  4. Dále dusíme asi 15 minut.
  5. Vejce s tvarohem, polovinou sýra, uzeným a trochou pepře smícháme.
  6. Přidáme cibuli.
  7. Směsí naplníme korpus.
  8. Nakonec koláč posypeme zbývajícím sýrem a pečeme zhruba čtyřicet minut.
  9. Vzhledem k surovinám podáváme raději vychladlé, teplé může způsobovat nadýmání.
  10. Posypeme čerstvou pažitkou.
Koláč z cibule servírovaný na tácu.
www.baking4happiness.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na koláče z cibule pro jakoukoliv příležitost!


Cibulový čaj

Popíjení cibulového čaje je ten nejlepší způsob, jak se zbavit kašle. Vyzkoušejte to sami!

INGREDIENCE

  • 2 BIO cibule, nakrájené na čtvrtiny se slupkou
  • 4 šálky vody
  • 1 lžička medu nebo podle chuti

POSTUP

  1. Vložíme cibuli do hrnce a zalijeme vodou.
  2. Přivedeme k varu na středním plameni.
  3. Snížíme teplotu a vaříme asi 1 hodinu.
  4. Horkou tekutinu přecedíme přes sítko.
  5. Nalijeme do hrnku, osladíme dle chuti medem a pijeme co nejteplejší.
Čaj z cibule ve skleněném hrnečku na podtácku se sušenkami.
www.cookpad.com

Cibulová marmeláda

Tato marmeláda z červené cibule je bohatá, sladká, plná chuti a bez pektinu. Skvěle se hodí k sýrovému prkýnku, jako doplněk k hamburgeru či grilovanému sýru.

INGREDIENCE

  • 1 kg červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1/2 hrnku cukru
  • sůl, pepř
  • 250 ml vinného octa

POSTUP

  1. Cibuli a česnek nakrájíme a opečeme na oleji.
  2. Do hrnce přidáme cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a ještě pár minut restujeme.
  3. Vaříme na mírném plameni 30 minut.
  4. Přidáme vinný ocet.
  5. Směs promícháme a vaříme dokud se neodpaří 1/2 tekutiny.
  6. Hotová marmeláda má mahagonovou barvu a pikantní chuť.
Marmeláda z cibule ve skleněné mističce.
www.bonappetit.com

Křupavý chléb se sýrem a cibulí

Tento cibulový chléb s křupavou sýrovou kůrkou a měkkým pikantním vnitřkem je naprosto podmanivý a vy už nikdy nebudete chtít jiný. Přesvědčte se sami!

INGREDIENCE

Na vykynutí:

  • 56,5 g kvásku
  • 170 g chlebové mouky
  • 110 g vody

Na těsto:

  • vykynutá směs z předchozího bodu
  • 227 gramů vlažné vody
  • 110 g vlažného mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 a 1/2 lžičky medu
  • 567 g chlebové mouky
  • 2 lžičky soli
  • 198 g nakrájené sladké cibule
  • 340 g strouhaného sýra dle vašeho výběru

POSTUP

  1. Smícháme ingredience na vykynutí  a necháme přikryté uležet, dokud se téměř nezdvojnásobí.
  2. Pro vytvoření těsta rozdrobíme vykynutou směs na kousky a smícháme s vodou, mlékem, sušeným droždím a medem.
  3. Přidáme mouku a sůl a hněteme hnětacím hákem na těsto 5 minut na mírném stupni.
  4. Necháme 5 minut odležet.
  5. Hněteme na středním stupni ještě pět minut.
  6. Přidáme cibuli a hněteme asi minutu na minimum.
  7. Těsto dáme do olejem vymazané mísy, přikryjeme a dáme do chladničky přes noc nebo až na 4 dny.
  8. V den pečení těsto vyndáme z lednice a necháme asi 2 hodiny uležet.
  9. Těsto rozdělíme na polovinu na lehce pomoučeném povrchu a jemně ho roztlačíme na dva obdélníky.
  10. Každou polovinu posypeme sýrem a těsto srolujeme.
  11. Uzavřeme šev a těsto vytvarujeme do tvaru nebo bagety.
  12. Bochníky položíme na plech vyložený pečicím papírem, postříkáme olejem a přikryjeme plastovým obalem.
  13. Necháme kynout asi 90 až 120 minut.
  14. Měly by být nafouklé.
  15. Pečící kámen (kámen na pizzu) umístíme na střední rošt trouby a předehřejeme troubu na 230 stupňů.
  16. Na spodní rošt položíme starý smaltovaný plech, do kterého nalijeme šálek horké vody, chleby dáme na kámen, zavřeme dvířka a snížíme teplotu trouby na 218 stupňů Celsia.
  17. Pečeme 30 až 40 minut, dokud nejsou bochníky zlatavě hnědé a vnitřní teplota nedosahuje 90 stupňů Celsia.
  18. Necháme asi hodinu chladnout na mřížce.
  19. Užijte si to!
Cibulový chléb s křupavou sýrovou kůrkou.
www.karenskitchenstories.com

Máte doma starý chleba a nevíte co s ním? Jistě vás napadne topinka, ale co třeba vynikající polévka? Máte rádi studené osvěžující polévky, nebo raději syté a hutné, které zahřejí? Vyzkoušejte naše recepty na chlebovou polévku, která vás překvapí svou chutí.

Cibulová omáčka

Inspirujte se naším skutečně fenomenálním receptem na domácí omáčku z karamelizované cibule, která zaručeně potěší každého vašeho hosta!

INGREDIENCE

  • 56 g másla
  • 2 velké žluté cibule, oloupané, nakrájené na poloviny a poté na tenké plátky (nebo na kostičky, chcete-li menší kousky)
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 šálku červeného vína
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 velká snítka čerstvé šalvěje
  • 2 šálky silného hovězího vývaru
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěná v 1 lžíci vody
  • 2 lžíce studeného másla

POSTUP

  1. V hrnci na středně vysoké teplotě rozpustíme máslo.
  2. Přidáme nakrájenou cibuli a cukr a vaříme asi 30 minut, dokud cibule nezkaramelizuje.
  3. Přidáme červené víno a bylinky, 2 minuty vaříme na vysokém plameni, snížíme plamen a vaříme dalších 10 minut.
  4. Dále přidáme vývar, hořčici, sůl, pepř a worcesterskou omáčku, přivedeme k varu, snížíme plamen na mírný a přikryté vaříme 20 minut.
  5. Vyjmeme snítky bylinek.
  6. Přidáme ocet, zašleháme kukuřičný škrob a za stálého šlehání vaříme další minutu nebo dvě do zhoustnutí.
  7. Poté přidáme studené máslo a šleháme, dokud se nerozpustí.
  8. Nakonec osolíme a opepříme dle chuti, případně můžeme přidat trochu hořčice.
  9. Užijte si to!
Omáčka z karamelizované cibule v servírovací nádobě.
www.daringgourmet.com

Látky obsažené v cibuli jsou účinné i při léčbě v řadě drobných obtíží nebo v domácí kosmetice:

  • při bolestech kloubů pijeme šťávu vymačkanou z cibule s medem
  • při zácpě pijeme nápoj z 2,5 dl mléka, 10 dkg medu a šťávy z 1 cibule
  • při péči o vlasy zábal z čerstvě vymačkané cibulové šťávy pomůže udržet pěknou tmavou barvu

Oblíbili jste si některý cibulový recept? Sdílejte jej s přáteli!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X