Cibule není jen základ do polévky.
Naopak!
Dá se z ní vykouzlit spoustu skvělých pochoutek.
Připravili jsme si pro vás 7 vynikajících receptů s cibulí v hlavní roli, které si zamilujete.
Tak pojďme na to!
Cibulová polévka
Cibulačka patří mezi ty nejchutnější polévky vůbec! Dozdobte ji sýrem, servírujte s pečivem a kulinářský zážitek bude nezapomenutelný.
INGREDIENCE
- 4 cibule
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 litr vývaru
- 100 g tvrdého sýra
- sůl, pepř
POSTUP
- Cibuli osmahneme na másle, občas promícháme.
- Přidáme cukr a dále dusíme, dokud cibule nezíská krásně tmavohnědou barvu.
- Zalijeme vroucím vývarem.
- Osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni.
- Podáváme s pečivem, na talíři dozdobíme strouhaným sýrem.

Máme pro vás i další recepty na cibulačku tradičně i netradičně. Vydatná polévka 5x jinak!
Cibulové kroužky
Vyzkoušejte tyto luxusní smažené cibulové kroužky, které se skvěle hodí jako občerstvení na jakoukoli událost!
INGREDIENCE
- 4 cibule
- 1 lžíce škrobu
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 vejce
- sůl, pepř
- 1/2 sklenice piva
- olej na smažení
POSTUP
- Oloupané cibule nakrájíme na širší kroužky a spaříme v horké vodě.
- Pivo vyšleháme s vejci, vmícháme mouku se škrobem a osolíme.
- Kroužky obalujeme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme z obou stran do zlatova.

Mrkněte na naše hodnocení nerezových pánví, ve kterých můžete cibulové kroužky pohodlně připravit!
Slaný cibulový koláč se sýrem a šunkou
Tento koláč z listového těsta si zamilují malí i velcí! Skvěle poslouží jako snídaně, svačinka, oběd i večeře.
INGREDIENCE
- 400 g listového těsta
- 500 g cibule, najemno nakrájené
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce tymiánu
- 3 vejce
- 1 tvaroh
- 100 g tvrdého sýra
- 200 g uzeného masa / šunky
- sůl a pepř
POSTUP
- Těsto rozválíme do kruhového tvaru a vyložíme jím koláčovou formu.
- Cibuli opečeme na oleji.
- Osolíme a okořeníme.
- Dále dusíme asi 15 minut.
- Vejce s tvarohem, polovinou sýra, uzeným a trochou pepře smícháme.
- Přidáme cibuli.
- Směsí naplníme korpus.
- Nakonec koláč posypeme zbývajícím sýrem a pečeme zhruba čtyřicet minut.
- Vzhledem k surovinám podáváme raději vychladlé, teplé může způsobovat nadýmání.
- Posypeme čerstvou pažitkou.

Vyzkoušejte i naše další recepty na koláče z cibule pro jakoukoliv příležitost!
Objevte podobné tipy
Cibulový čaj
Popíjení cibulového čaje je ten nejlepší způsob, jak se zbavit kašle. Vyzkoušejte to sami!
INGREDIENCE
- 2 BIO cibule, nakrájené na čtvrtiny se slupkou
- 4 šálky vody
- 1 lžička medu nebo podle chuti
POSTUP
- Vložíme cibuli do hrnce a zalijeme vodou.
- Přivedeme k varu na středním plameni.
- Snížíme teplotu a vaříme asi 1 hodinu.
- Horkou tekutinu přecedíme přes sítko.
- Nalijeme do hrnku, osladíme dle chuti medem a pijeme co nejteplejší.

Cibulová marmeláda
Tato marmeláda z červené cibule je bohatá, sladká, plná chuti a bez pektinu. Skvěle se hodí k sýrovému prkýnku, jako doplněk k hamburgeru či grilovanému sýru.
INGREDIENCE
- 1 kg červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 70 g olivového oleje vhodného na vaření
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 1/2 hrnku cukru
- sůl, pepř
- 250 ml vinného octa
POSTUP
- Cibuli a česnek nakrájíme a opečeme na oleji.
- Do hrnce přidáme cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a ještě pár minut restujeme.
- Vaříme na mírném plameni 30 minut.
- Přidáme vinný ocet.
- Směs promícháme a vaříme dokud se neodpaří 1/2 tekutiny.
- Hotová marmeláda má mahagonovou barvu a pikantní chuť.

Křupavý chléb se sýrem a cibulí
Tento cibulový chléb s křupavou sýrovou kůrkou a měkkým pikantním vnitřkem je naprosto podmanivý a vy už nikdy nebudete chtít jiný. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
Na vykynutí:
- 56,5 g kvásku
- 170 g chlebové mouky
- 110 g vody
Na těsto:
- vykynutá směs z předchozího bodu
- 227 gramů vlažné vody
- 110 g vlažného mléka
- 7 g sušeného droždí
- 1 a 1/2 lžičky medu
- 567 g chlebové mouky
- 2 lžičky soli
- 198 g nakrájené sladké cibule
- 340 g strouhaného sýra dle vašeho výběru
POSTUP
- Smícháme ingredience na vykynutí a necháme přikryté uležet, dokud se téměř nezdvojnásobí.
- Pro vytvoření těsta rozdrobíme vykynutou směs na kousky a smícháme s vodou, mlékem, sušeným droždím a medem.
- Přidáme mouku a sůl a hněteme hnětacím hákem na těsto 5 minut na mírném stupni.
- Necháme 5 minut odležet.
- Hněteme na středním stupni ještě pět minut.
- Přidáme cibuli a hněteme asi minutu na minimum.
- Těsto dáme do olejem vymazané mísy, přikryjeme a dáme do chladničky přes noc nebo až na 4 dny.
- V den pečení těsto vyndáme z lednice a necháme asi 2 hodiny uležet.
- Těsto rozdělíme na polovinu na lehce pomoučeném povrchu a jemně ho roztlačíme na dva obdélníky.
- Každou polovinu posypeme sýrem a těsto srolujeme.
- Uzavřeme šev a těsto vytvarujeme do tvaru nebo bagety.
- Bochníky položíme na plech vyložený pečicím papírem, postříkáme olejem a přikryjeme plastovým obalem.
- Necháme kynout asi 90 až 120 minut.
- Měly by být nafouklé.
- Pečící kámen (kámen na pizzu) umístíme na střední rošt trouby a předehřejeme troubu na 230 stupňů.
- Na spodní rošt položíme starý smaltovaný plech, do kterého nalijeme šálek horké vody, chleby dáme na kámen, zavřeme dvířka a snížíme teplotu trouby na 218 stupňů Celsia.
- Pečeme 30 až 40 minut, dokud nejsou bochníky zlatavě hnědé a vnitřní teplota nedosahuje 90 stupňů Celsia.
- Necháme asi hodinu chladnout na mřížce.
- Užijte si to!

Máte doma starý chleba a nevíte co s ním? Jistě vás napadne topinka, ale co třeba vynikající polévka? Máte rádi studené osvěžující polévky, nebo raději syté a hutné, které zahřejí? Vyzkoušejte naše recepty na chlebovou polévku, která vás překvapí svou chutí.
Cibulová omáčka
Inspirujte se naším skutečně fenomenálním receptem na domácí omáčku z karamelizované cibule, která zaručeně potěší každého vašeho hosta!
INGREDIENCE
- 56 g másla
- 2 velké žluté cibule, oloupané, nakrájené na poloviny a poté na tenké plátky (nebo na kostičky, chcete-li menší kousky)
- 2 lžičky cukru
- 1/2 šálku červeného vína
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 velká snítka čerstvé šalvěje
- 2 šálky silného hovězího vývaru
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky hořčice
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěná v 1 lžíci vody
- 2 lžíce studeného másla
POSTUP
- V hrnci na středně vysoké teplotě rozpustíme máslo.
- Přidáme nakrájenou cibuli a cukr a vaříme asi 30 minut, dokud cibule nezkaramelizuje.
- Přidáme červené víno a bylinky, 2 minuty vaříme na vysokém plameni, snížíme plamen a vaříme dalších 10 minut.
- Dále přidáme vývar, hořčici, sůl, pepř a worcesterskou omáčku, přivedeme k varu, snížíme plamen na mírný a přikryté vaříme 20 minut.
- Vyjmeme snítky bylinek.
- Přidáme ocet, zašleháme kukuřičný škrob a za stálého šlehání vaříme další minutu nebo dvě do zhoustnutí.
- Poté přidáme studené máslo a šleháme, dokud se nerozpustí.
- Nakonec osolíme a opepříme dle chuti, případně můžeme přidat trochu hořčice.
- Užijte si to!

Látky obsažené v cibuli jsou účinné i při léčbě v řadě drobných obtíží nebo v domácí kosmetice:
- při bolestech kloubů pijeme šťávu vymačkanou z cibule s medem
- při zácpě pijeme nápoj z 2,5 dl mléka, 10 dkg medu a šťávy z 1 cibule
- při péči o vlasy zábal z čerstvě vymačkané cibulové šťávy pomůže udržet pěknou tmavou barvu
Oblíbili jste si některý cibulový recept? Sdílejte jej s přáteli!