Cibule jako lék

Cibule není jen základ do polévky. Naopak, každá cibule ja malá lékárnička.

Věděli jste, že šťáva z cibule má antibiotické účinky? Nejen kvůli nim je odedávna cibule s úspěchem používána v lidovém léčitelství.

Jak cibuli využít jako lék se dozvíte v těchto 6 snadných receptech!

Cibule jako lék při nachlazení

Při typických příznacích jako je kašel, rýma, bolesti v krku nebo rozvinuté onemocnění průdušek (bronchitida), je vhodné si z cibule připravit některé jednoduché přípravky jako například :

  • na obecné příznaky nachlazení několik lžíc čerstvé šťávy
  • na bolesti v krku výtěr krku smotkem vaty namočeným v cibulové šťávě
  • na kašeluvaříme kašel
  • na chrapot nápoj z čerstvě vymačkané cibulové šťávy, 1 dl mléka a medu
  • prevence: denně 1 lžíci cibulové šťávy smíchanou s medem.

Cibule jako lék při cukrovce

Je prokázáno, že diabetikům prospívají zeleniny, které obsahují polysacharid inulin. Ten se rozkládá na jednoduchý cukr fruktózu, který má velmi nízký glykemický index.

Jejich časté, nejlépe každodenní zařazení do jídelníčku, zlepšuje stav nemocných cukrovkou. Právě díky fruktóze snižuje mírně cukr v krvi i cibule a to jak syrová, tak vařená.

Nemocní cukrovkou by měli zařadit cibuli mezi základní potraviny, které konzumují denně.

Cibule jako lék a prevence cévních chorob

Nepříznivý vývoj ve stavu cév je často signalizován zvýšenou hladinou cholesterolu a triglyceridů v krvi, které mohou být příčinou kornatění tepen, kdy se na jejich stěnách ukládají tukové buňky a vápník.

Cibule může pomoci těmto stavům předcházet. Obsahuje thiosulfináty, což jsou látky, které redukují cholesterol. Jejich další účinky jsou antitrombotické, což znamená, že brání vytváření shluků krevních destiček, trombů.

Tyto účinky projevuje cibule v syrovém i vařeném stavu. Zvláště starší lidé by proto neměli podceňovat množství cibule ve svém jídelníčku, ale naopak se snažit ji používat co nejvíce.

Cibulová polévka

INGREDIENCE

  • 4 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 litr vývaru
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Cibuli osmahneme na másle, občas promícháme.
  2. Přidáme cukr a dále dusíme, dokud cibule nezíská krásně tmavohnědou barvu.
  3. Zalijeme vroucím vývarem.
  4. Osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni.
  5. Podáváme s pečivem, na talíři dozdobíme strouhaným sýrem.
Recept na cibulovou polévku
foto zdroj: google.com

Cibulové kroužky

INGREDIENCE

  • 4 cibule
  • 1 lžíce škrobu
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 1/2 sklenice piva
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Oloupané cibule nakrájíme na širší kroužky a spaříme v horké vodě.
  2. Pivo vyšleháme s vejci, vmícháme mouku se škrobem a osolíme.
  3. Kroužky obalujeme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme z obou stran do zlatova.

Recept na cibulové kroužky

foto zdroj: google.comCibuli lze také plnit jako papriky nebo s houbami a paprikou připravit vynikající čalamádu.

Cibulový koláč

INGREDIENCE

  • 400 g listového těsta
  • 500 g cibule, najemno nakrájené
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce tymiánu
  • 3 vejce
  • 1 tvaroh
  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 g uzeného masa / šunky
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Těsto rozválíme do kruhového tvaru a vyložte jím koláčovou formu.
  2. Cibuli opečeme na oleji. Osolíme a okořeníme. Dále dusíme asi 15 minut.
  3. Vejce s tvarohem, polovinou sýra, uzeným a trochou pepře smícháme. Přidáme cibuli. Směsí vplníme korpus.
  4. Nakonec koláč posypeme zbývajícím sýrem a pečeme zhruba čtyřicet minut,
  5. Vzhledem k surovinám podáváme raději vychladlé, teplé může způsobovat nadýmání. Posypeme čerstvou pažitkou.
Recept na cibulový koláč
foto zdroj: google.com

Cibulová omáčka

INGREDIENCE

  • 5 cibulí
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • majoránka dle chuti
  • oregáno
  • 1/2 l vývaru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Cibule nakrájíme na drobno.
  2. Osmahneme na másle, dostatečně promícháváme.
  3. Po zesklovatění osolíme a okořeníme, přidáme sojovou omáčku a  zalijeme vývarem. Dusíme 10 minut.
  4. V hrnku rozmícháme 2 lžíce mouky ve studené vodě a přilijeme do omáčky.
  5. Promícháme a dovaříme 3 minutky.

 

Recept na cibulovou omáčku
foto zdroj: google.com

Cibulový čaj

INGREDIENCE

  • 3 cibule
  • 1/2 l vody
  • 3 lžíce cukru

POSTUP

  1. Cibule pokrájíme, dáme do kastrolku, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme 10-15 minut. Pak scedíme, cibulový vývar osladíme medem nebo cukrem.
  3. Dochutit můžeme hřebíčkem, tymiánem, medem, citronem.
  4. Podáváme teplé 3x denně.

Recept na zdravý cibulový čaj

foto zdroj: pinterest.com

Cibulová marmeláda

INGREDIENCE

  • 1 kg červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1/2 hrnku cukru
  • sůl, pepř
  • 250 ml vinného octa

POSTUP

  1. Cibuli a česnek nakrájíme a opečeme na oleji.
  2. Do hrnce přidáme cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a ještě pár minut restujeme.
  3. Vaříme na mírném plameni 30 minut.
  4. Přidáme vinný ocet. Směs promícháme a vaříme dokud se neodpaří 1/2 tekutiny.
  5. Hotová marmeláda má mahagonovou barvu a pikantní chuť.

Recept na lahodnou cibulovou marmeládu

foto zdroj: google.com

Cibule obsahuje také karoten, riboflavin a thyamin, všechny nutriční hodnoty zjistíte z tabulky.

Tip na závěr:

Látky obsažené v cibuli jsou účinné i při léčbě v řadě drobných obtíží nebo v domácí kosmetice:

  • při bolestech kloubů pijeme šťávu vymačkanou z cibule s medem
  • při zácpě pijeme nápoj z 2,5 dl mléka, 10 dkg medu a šťávy z 1 cibule
  • při péči o vlasy zábal z čerstvě vymačkané cibulové šťávy pomůže udržet pěknou tmavou barvu

 

Oblíbili jste si některý cibulový recept? Sdílejte jej s přáteli!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *