Nejlepší cibulové recepty na jednom místě: inspirujte se!

Cibule není jen základ do polévky. Naopak!

Každá cibule je vlastně taková malá lékárnička.

Věděli jste, že šťáva z cibule má antibiotické účinky? Nejen kvůli nim je odedávna cibule s úspěchem používána v lidovém léčitelství.

Inspirujte se 6 vynikajícími recepty z cibule!

Cibulová polévka

INGREDIENCE

  • 4 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 litr vývaru
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Cibuli osmahneme na másle, občas promícháme.
  2. Přidáme cukr a dále dusíme, dokud cibule nezíská krásně tmavohnědou barvu.
  3. Zalijeme vroucím vývarem.
  4. Osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni.
  5. Podáváme s pečivem, na talíři dozdobíme strouhaným sýrem.

Recept na cibulovou polévku

Cibulové kroužky

INGREDIENCE

  • 4 cibule
  • 1 lžíce škrobu
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 1/2 sklenice piva
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Oloupané cibule nakrájíme na širší kroužky a spaříme v horké vodě.
  2. Pivo vyšleháme s vejci, vmícháme mouku se škrobem a osolíme.
  3. Kroužky obalujeme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme z obou stran do zlatova.

Recept na cibulové kroužky

Cibuli lze také plnit jako papriky nebo s houbami a paprikou připravit vynikající čalamádu.

Cibulový koláč

INGREDIENCE

  • 400 g listového těsta
  • 500 g cibule, najemno nakrájené
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce tymiánu
  • 3 vejce
  • 1 tvaroh
  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 g uzeného masa / šunky
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Těsto rozválíme do kruhového tvaru a vyložte jím koláčovou formu.
  2. Cibuli opečeme na oleji. Osolíme a okořeníme. Dále dusíme asi 15 minut.
  3. Vejce s tvarohem, polovinou sýra, uzeným a trochou pepře smícháme. Přidáme cibuli. Směsí vplníme korpus.
  4. Nakonec koláč posypeme zbývajícím sýrem a pečeme zhruba čtyřicet minut,
  5. Vzhledem k surovinám podáváme raději vychladlé, teplé může způsobovat nadýmání. Posypeme čerstvou pažitkou.

Recept na cibulový koláč

Cibulová omáčka

INGREDIENCE

  • 5 cibulí
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • majoránka dle chuti
  • oregano
  • 1/2 l vývaru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Cibule nakrájíme na drobno.
  2. Osmahneme na másle, dostatečně promícháváme.
  3. Po zesklovatění osolíme a okořeníme, přidáme sojovou omáčku a  zalijeme vývarem. Dusíme 10 minut.
  4. V hrnku rozmícháme 2 lžíce mouky ve studené vodě a přilijeme do omáčky.
  5. Promícháme a dovaříme 3 minutky.

Recept na cibulovou omáčku

Cibulový čaj

INGREDIENCE

  • 3 cibule
  • 1/2 l vody
  • 3 lžíce cukru

POSTUP

  1. Cibule pokrájíme, dáme do kastrolku, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme 10-15 minut. Pak scedíme, cibulový vývar osladíme medem nebo cukrem.
  3. Dochutit můžeme hřebíčkem, tymiánem, medem, citronem.
  4. Podáváme teplé třikrát denně.

Recept na zdravý cibulový čaj

Cibulová marmeláda

INGREDIENCE

  • 1 kg červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1/2 hrnku cukru
  • sůl, pepř
  • 250 ml vinného octa

POSTUP

  1. Cibuli a česnek nakrájíme a opečeme na oleji.
  2. Do hrnce přidáme cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a ještě pár minut restujeme.
  3. Vaříme na mírném plameni 30 minut.
  4. Přidáme vinný ocet. Směs promícháme a vaříme dokud se neodpaří 1/2 tekutiny.
  5. Hotová marmeláda má mahagonovou barvu a pikantní chuť.

Recept na lahodnou cibulovou marmeládu

Látky obsažené v cibuli jsou účinné i při léčbě v řadě drobných obtíží nebo v domácí kosmetice:

  • při bolestech kloubů pijeme šťávu vymačkanou z cibule s medem
  • při zácpě pijeme nápoj z 2,5 dl mléka, 10 dkg medu a šťávy z 1 cibule
  • při péči o vlasy zábal z čerstvě vymačkané cibulové šťávy pomůže udržet pěknou tmavou barvu

Oblíbili jste si některý cibulový recept? Sdílejte jej s přáteli!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.