Cibule není jen základ do polévky. Naopak!
Každá cibule je vlastně taková malá lékárnička.
Věděli jste, že šťáva z cibule má antibiotické účinky? Nejen kvůli nim je odedávna cibule s úspěchem používána v lidovém léčitelství.
Inspirujte se 6 vynikajícími recepty z cibule!
Cibulová polévka
INGREDIENCE
- 4 cibule
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 litr vývaru
- 100 g tvrdého sýra
- sůl, pepř
POSTUP
- Cibuli osmahneme na másle, občas promícháme.
- Přidáme cukr a dále dusíme, dokud cibule nezíská krásně tmavohnědou barvu.
- Zalijeme vroucím vývarem.
- Osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni.
- Podáváme s pečivem, na talíři dozdobíme strouhaným sýrem.
Cibulové kroužky
INGREDIENCE
- 4 cibule
- 1 lžíce škrobu
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 vejce
- sůl, pepř
- 1/2 sklenice piva
- olej na smažení
POSTUP
- Oloupané cibule nakrájíme na širší kroužky a spaříme v horké vodě.
- Pivo vyšleháme s vejci, vmícháme mouku se škrobem a osolíme.
- Kroužky obalujeme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme z obou stran do zlatova.
Cibuli lze také plnit jako papriky nebo s houbami a paprikou připravit vynikající čalamádu.
Cibulové kroužky pohodlně připravíte kupříkladu v nerezových pánvích. Mrkněte na jejich zhodnocení!
Cibulový koláč
INGREDIENCE
- 400 g listového těsta
- 500 g cibule, najemno nakrájené
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce tymiánu
- 3 vejce
- 1 tvaroh
- 100 g tvrdého sýra
- 200 g uzeného masa / šunky
- sůl a pepř
POSTUP
- Těsto rozválíme do kruhového tvaru a vyložte jím koláčovou formu.
- Cibuli opečeme na oleji. Osolíme a okořeníme. Dále dusíme asi 15 minut.
- Vejce s tvarohem, polovinou sýra, uzeným a trochou pepře smícháme. Přidáme cibuli. Směsí vplníme korpus.
- Nakonec koláč posypeme zbývajícím sýrem a pečeme zhruba čtyřicet minut,
- Vzhledem k surovinám podáváme raději vychladlé, teplé může způsobovat nadýmání. Posypeme čerstvou pažitkou.
Objevte podobné tipy
Cibulová omáčka
INGREDIENCE
- 5 cibulí
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- majoránka dle chuti
- oregano
- 1/2 l vývaru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Cibule nakrájíme na drobno.
- Osmahneme na másle, dostatečně promícháváme.
- Po zesklovatění osolíme a okořeníme, přidáme sojovou omáčku a zalijeme vývarem. Dusíme 10 minut.
- V hrnku rozmícháme 2 lžíce mouky ve studené vodě a přilijeme do omáčky.
- Promícháme a dovaříme 3 minutky.
Cibulový čaj
INGREDIENCE
- 3 cibule
- 1/2 l vody
- 3 lžíce cukru
POSTUP
- Cibule pokrájíme, dáme do kastrolku, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Vaříme 10-15 minut. Pak scedíme, cibulový vývar osladíme medem nebo cukrem.
- Dochutit můžeme hřebíčkem, tymiánem, medem, citronem.
- Podáváme teplé třikrát denně.
Cibulová marmeláda
INGREDIENCE
- 1 kg červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 70 g olivového oleje vhodného na vaření
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 1/2 hrnku cukru
- sůl, pepř
- 250 ml vinného octa
POSTUP
- Cibuli a česnek nakrájíme a opečeme na oleji.
- Do hrnce přidáme cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a ještě pár minut restujeme.
- Vaříme na mírném plameni 30 minut.
- Přidáme vinný ocet. Směs promícháme a vaříme dokud se neodpaří 1/2 tekutiny.
- Hotová marmeláda má mahagonovou barvu a pikantní chuť.
Látky obsažené v cibuli jsou účinné i při léčbě v řadě drobných obtíží nebo v domácí kosmetice:
- při bolestech kloubů pijeme šťávu vymačkanou z cibule s medem
- při zácpě pijeme nápoj z 2,5 dl mléka, 10 dkg medu a šťávy z 1 cibule
- při péči o vlasy zábal z čerstvě vymačkané cibulové šťávy pomůže udržet pěknou tmavou barvu
Oblíbili jste si některý cibulový recept? Sdílejte jej s přáteli!