Připravte si tyto recepty na koláče z cibule pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Chystáte pochoutky na rodinnou sešlost? Vyzkoušejte recepty na cibulový koláč.

Tato klasika potěší dospělé i děti a všichni se budou olizovat až za ušima.

Může to být malá svačina, ale i lehká večeře, po které se jen zapráší!

U nás najdete výběr několika zajímavých pochoutek a je jen na vás, která bude ta pravá.

Jednoduchý cibulový koláč

Tajemstvím dobrého cibulového koláče je jeho naprostá jednoduchost. Čím méně surovin, tím přirozenější chuť. Nesmí jí však kazit žádné zbytečné koření ani zelenina. Pokud si moc nepotrpíte na sladké, určitě omrkněte i recepty na slané dorty.

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 5–6 polévkových lžic studené vody
  • Špetka soli

Na náplň:

  • 3 velká vejce
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 2 velké cibule nakrájené nadrobno
  • 500 g kvalitního strouhaného čedaru
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Začneme tím, že do nádoby kuchyňského robota prosejeme mouku, přidáme máslo, špetku soli a pomocí pulsního tlačítka mixujeme, dokud směs nevypadá jako strouhanka.
  • Přidáme studenou vodu a znovu rozmixujeme, tentokrát až do té doby, než se utvoří z těsta koule.
  • Dáme do menší misky, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30–60 minut do chladničky.
  • Zatímco těsto odpočívá, dáme do pánve vodu, přihodíme nakrájenou cibuli a necháme vařit 10 až 15 minut, aby cibule změkla.
  • Poté necháme vychladnout a slijeme přebytečnou vodu.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a připravíme si koláčovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem.
  • V misce smícháme vychladlou cibuli, nastrouhaný čedar a přidáme 2 rozšlehaná vejce. Důkladně promícháme a ochutíme solí s pepřem.
  • Vyjmeme těsto z lednice, odkrojíme z něj 1 třetinu a tu dáme zpět, aby se chladila.
  • Zbývající 2 třetiny těsta vyválíme na pomoučené ploše a poté s ním vyložíme připravenou koláčovou formu. Přimáčkneme po okrajích tak, aby těsto nikde nečouhalo.
  • Na těsto vyklopíme náplň a rovnoměrně uhladíme. Zbytek těsta rozválíme na co nejtenčí placku.
  • Rozšleháme zbývající vejce, trochu potřeme okraj koláčové formy po celém obvodu a zaklopíme tenkou plackou.
  • Opět zamáčkneme všude tak, aby bylo dobře utěsněno a náplň nikde nevykukovala ven.
  • Povrch potřeme zbytkem vajíčka a na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla odcházet pára.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 35–40 minut dozlatova.
  • Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme aspoň 10 minut odpočinout, než jej naporcujeme.
Vynikající koláč se sýrem a cibulí.
Zdroj: https://www.sainsburysmagazine.co.uk

Tip: Co takhle vyzkoušet pikantní cibulový koláč ze sušenek?
Na korpus rozdrobíme 2 a 1/2 hrnku slaných sušenek, přidáme 1/3 hrnku rozpuštěného másla, promícháme a natlačíme na dno koláčové formy.

Na pánvi zahřejeme 2 polévkové lžíce másla, přidáme 2 a 1/2 hrnku na tenké plátky nakrájené sladké cibule Vidalia a necháme restovat cca 10 minut do změknutí.
Mezitím v misce rozšleháme 3/4 hrnku mléka, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře a trochu pálivé omáčky podle chuti.

Předehřejeme si troubu na 180 °C, změklou cibuli rozprostřeme na sušenkový korpus, zalijeme vaječnou směsí, posypeme 1 hrnkem strouhaného čedaru a posypeme trochou nasekané petrželky.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 40 minut. Pak necháme 5 minut odpočinout na lince a můžeme podávat.


Francouzský cibulový koláč

Snadná příprava a lahodná chuť jsou u tohoto slaného pokrmu prvořadé. Může to být klidně i hlavní jídlo, nebo jen odpolední svačinka. Recept je inspirován Středozemním mořem.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 kostky studeného nesoleného másla
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce studené vody

Na náplň:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 velké cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 vrchovatá lžíce dijonské hořčice
  • Na ozdobu:
  • 5–6 snítek tymiánu
  • 6–8 oliv

Postup

  • Máslo nakrájíme na malé kousky, dáme do nádoby kuchyňského robota, přisypeme mouku se solí a zhruba desetkrát rozmixujeme stisknutím pulzního tlačítka.
  • Přidáme vodu a znovu 10x zapulzujeme, aby se vytvořila textura podobná kukuřičné mouce.
  • Směs přendáme na čistou pracovní plochu a začneme postupně zpracovávat rukama, dokud se vše nespojí v těsto, ze kterého utvoříme kouli, zakryjeme voskovým papírem a dáme na 30 minut vychladit do lednice.
  • Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a vyndáme těsto z lednice.
  • Těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme na velikost formy, vložíme dovnitř a prsty vytvarujeme kolem okrajů. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a dáme na 2 hodiny do chladničky.
  • Po dvou hodinách si předehřejeme troubu na 200 stupňů a přikryjeme těsto ve formě pečícím papírem, nasypeme do ní sušené fazole a dáme péct do střední části trouby na 10 minut.
  • Potom odstraníme fazole i s papírem a necháme ještě dalších 5 – 10 minut péct. Mezitím si připravíme náplň.
  • Na pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, sůl a vodu. Restujeme za občasného míchání na mírném ohni zhruba 30 minut.
  • Cibuli přendáme do mísy a odložíme zatím stranou, aby vychladla. Poté cibuli přecedíme, aby se zbavila přebytečné tekutiny a smícháme s rozšlehanými vejci.
  • Předpečené těsto vyjmeme z trouby, necháme chvilku vychladnout a pak ho potřeme dijonskou hořčicí. Rozprostřeme na něj rovnoměrně cibulovou směs a ozdobíme tymiánem s olivami.
  • Vložíme do trouby a pečeme cca 30–40 minut na 180 stupňů, až dokud nebude okraj koláče zlatavě hnědý.
  • Hotové vyjmeme z trouby, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a můžeme nakrájet na kousky a podávat.
Recept na lahodný provensálský francouzský koláč z cibule.
Zdroj: https://www.panningtheglobe.com

Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu

Pokud se vám má povést ten nejlepší cibulový koláč, musíte vsadit na kvalitu surovin. To je totiž základní kámen celého pokrmu. Cibule by měla být hezky pevná, šťavnatá, zdravá a hlavně čerstvá. V opačném případě se jí raději zbavte a pořiďte novou.

Mrkněte se na velmi zajímavé video, jak se vlastně cibule sklízí a jak to vypadá, než se dostane do továrny, kde je dále zpracována pro různé účely.

Onion Farming Technology: Harvesting and Processing in Factory

Jak zabránit tomu, aby nám při krájení cibule tekly slzy

Ubrečené oči jsou při krájení cibule samozřejmostí, ale dá se tomu předcházet, pokud necháme oloupanou cibuli na 15 minut ponořenou ve studené až ledové vodě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X