Nejlepší recepty na čínu

Čínská kuchyně a česká tzv. „čína“ k sobě mají asi tak blízko jako krokodýl k dinosaurovi. Nějaké podobnosti možná najdeme, ale jinak je to úplně jiný druh. Přesto však naši čínu milujeme. Je to delikatesa, kterou často připravíme ze surovin, co dům dal. Základem je minutkově připravené maso, které doplňujeme vhodnou zeleninou a dalšími přísadami.

Pokud chcete směs více přiblížit Asii, zapojte následující ingredience:

  • bambusové výhonky
  • sójová omáčka
  • tofu
  • chilli papričky nebo chilli pasta
  • čínské černé houby
  • arašídy neboli burské oříšky
  • kardamom

Čínská kuchyně je jednoduchá, ale na talíři pestrá a chuťově velmi výrazná. Nepoužívá mnoho tuku ani masa a převládá dobře upravená zelenina. Vyzkoušejte následující recepty, které kombinují část východní tradice s našimi surovinami. Výsledkem jsou skvělé pokrmy.

1. Recept na kuřecí čínu

Báječný oběd nebo večeře. Zavděčíte se nejen dětem.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 kuřecí prsa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti žampionů
  • 1 červená paprika
  • 1/2 pórku
  • 1 hrst arašídů
  • 1 cibule
  • sójová omáčka
  • worchester
  • sůl
  • pepř
  • koření na čínu
  • solamyl
  • máslo

POSTUP

  1. Kuřecí maso a veškerou zeleninu si nakrájíme na kostičky.
  2. Na pánvi si rozehřejeme máslo.
  3. Orestujeme cibuli a česnek.
  4. Přidáme maso a zprudka osmahneme.
  5. Posypeme kořením na čínu.
  6. Přidáme zbytek zeleniny a žampiony.
  7. Přisypeme oříšky.
  8. Mícháme a restujeme doměkka.
  9. 2 lžičky solamylu promícháme s vodou a přidáme do směsi.
  10. Mícháme do zhoustnutí.
  11. Dochutíme worchesterem a sójovou omáčkou.
  12. Dle chuti osolíme a opepříme.
  13. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Hotový recept na skvělou kuřecí čínu

2. Recept na vepřovou čínu

Jednoduše skvělé. Milovníci pálivého nezapomenou přidat chilli papričku.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 vepřové plátky
  • 1 červená paprika
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 hrst arašídů
  • sójová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • koření na čínu
  • solamyl
  • řepkový olej

POSTUP

  1. Maso a veškerou zeleninu si nakrájíme na kostičky.
  2. Maso dáme do misky a promícháme s olejem a kořením na čínu.
  3. Na pánvi rozpálíme olej.
  4. Maso zprudka orestujeme.
  5. Přidáme zeleninu a oříšky.
  6. Mícháme a restujeme doměkka.
  7. 2 lžičky solamylu promícháme s vodou a přidáme do směsi.
  8. Mícháme do zhoustnutí.
  9. Dochutíme sójovou omáčkou.
  10. Dle chuti osolíme a opepříme.
  11. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Hotový recept na nejlepší vepřovou čínu

Tip: přečtěte si o rozmanitosti pravé čínské kuchyně.

3. Recept na čínu z cukety

Rychlé, vegetariánské a lehké jídlo. Parádní pokrm i na poslední chvíli.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce kečupu
  • sójová omáčka
  • worchester
  • sůl
  • pepř
  • solamyl
  • řepkový olej

POSTUP

  1. Zeleninu si nakrájíme na kostičky.
  2. Restujeme na pánvi s olejem.
  3. Dochutíme sójovou omáčkou a worchesterem.
  4. Mícháme a restujeme doměkka.
  5. 2 lžičky solamylu promícháme s vodou a přidáme do směsi.
  6. Mícháme do zhoustnutí.
  7. Přidáme kečup.
  8. Dle chuti osolíme a opepříme.
  9. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Hotový recept na nejlepší čínu z cukety

 

Představili jsme vám tři osvědčené recepty, jak snadno a chutně připravit čínu.

Do směsi se hodí téměř jakákoli zelenina. Nebojte se ani rajčat, brokolice a vlastně čehokoli, co máte po ruce.

Nejvhodnější přílohou je rýže nebo asijské nudle. Podávat ale můžeme i s kuskusem a nespleteme se ani s bramborami.

V případě, že čína je spíše masová, pokrm doplníme zeleninovým salátem.

Vyzkoušejte recept na kokosové nudličky z woku.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Neni nad to si udělat domácí marmeládku, tak jak to máme všichni rádi:) a z domácích ingrediencí:) To je na tom nej nej:) jen ta práce a ta stojí za to:)

  • Leni uplně souhlasím s tebou.
    Všichni nám říkají a divý se proč se dělám z domácí marmoškou a my se s ní děláme rádi, protože je zdravější jak kupovaná a chutnější a máme mooc ovoce na zahradě, tak proč ne že?

  • Také dělám ráda domácí marmelády. V dětství naše maminka zavařovala,nakládala,vařila marmelády ,povidla,sirupy, sušila ovoce…A tak jsem asi po ní. Sousedka když viděla, kolik toho zavařuji, tak se ptala, jestli nebude náhodou válka!
    Není nad domácí kompoty ,sirupy, marmelády a pod. Malá vnučka vždy po mě chtěla „leba s mádou“,Nyní je už větší, tak mi zkontroluje špajz a vždy si nějaké odváží domů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *