5 receptů na asijské polévky na jednom místě. Připravte si je jako místní!

Máte rádi asijskou kuchyni?

Pak jste tu správně!

Připravili jsme si pro vás 5 luxusních receptů na čínské polévky, které jsou jednoduché a zaberou vám málo času.

Nezapomněli jsme na vás ani s oblíbenou pikantní kyselou polévkou.

Nechte si chutnat!

Čínská kuřecí nudlová polévka

Připravte si tuto chutnou asijskou nudlovou polévku do 20 minut! Je zdravá, orientální a plná lahodných vaječných nudlí.

Ingredience

Na domácí omáčku:

  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa

Na polévku:

  • 1 lžíce oleje
  • 2-3 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • 1 šálek čínského zelí, nastrouhaného
  • 1 lžíce zázvoru + česneku, jemně nasekaného
  • 1 kuřecí prsa střední velikosti
  • 1 litr vody smíchané s koncentrovaným vývarem
  • 2 lžíce čínského rýžového vína
  • asi ½ balení Lo Mein nudlí

K servírování:

  • chilli vločky
  • několik kapek sezamového oleje
  • stonky jarní cibulky, které vám zbyly z vaření  

Postup

  1. Nejprve smíchejte všechny ingredience na omáčku.
  2. Dejte stranou.
  3. Poté se ujistěte, že jsou všechny vaše čerstvé suroviny nakrájeny, než začnete vařit.
  4. Nakrájejte jarní cibulku (stonky oddělte, později se použijí jako ozdoba),  nastrouhejte čínské zelí, nakrájejte kuřecí prsa, nasekejte zázvor a česnek.
  5. Zahřejte pánev a přidejte olej na vaření.
  6. Poté přidejte jarní cibulku a čínské zelí.
  7. Míchejte po dobu 1 minuty na vysokém ohni.
  8. Přidejte zázvor a česnek a několik sekund restujte.
  9. Dále přidejte kuřecí kousky a dobře je orestujte ze všech stran.
  10. Přilijte vývar a přidejte svou dříve připravenou omáčku a čínské víno na vaření.
  11. Vše dobře promíchejte a nechte polévku vařit přikrytou asi 7 minut, nebo dokud si nebudete myslet, že je hotová.
  12. Chvíli před servírováním přihoďte do polévky nudle, jsou uvařené velmi rychle.
  13. Podávejte s chilli vločkami, několika kapkami sezamového oleje a nakrájenými stonky jarní cibulky.
Nudlová polévka s kuřecí masem a jarní cibulkou v misce se lžící.
www.masalaherb.com

Inspirujte se i našimi recepty na čínské nudle 4x jinak, s masem i vegetariánské.

Kuřecí polévka s kukuřicí po čínsku

Zahřejte se vydatnou mísou vývaru s kuřetem a kukuřicí inspirovaného Asií. Polévku připravíte za pouhých 20 minut a je tak skvělým jídlem na víkend, kdy nemáte tolik času. Zázvorem a jarním cibulkou přidáte pikantnost a extra chuť.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
  • 2 cm zázvor, oloupaný a jemně nasekaný
  • 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • 325 g plechovky sladké kukuřice, scezené
  • 1 kostka kuřecího vývaru, připravená na 1,2 litru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 2 pečené filety z kuřecích prsou, zbavené kůže, nasekané
  • 15 g čerstvého koriandru, jemně nasekaného
  • sezamový olej, k podávání (volitelně)

Postup

  1. Na mírném ohni zahřejte olej ve velké pánvi a přidejte česnek, zázvor a většinu jarní cibulky.
  2. Vařte 2-3 minuty, dokud nezměknou.
  3. Mezitím dejte tři čtvrtiny kukuřice do mísy a rozmixujte ji s tyčovým mixérem na hladkou pastu.
  4. Dejte stranou.
  5. Přidejte do hrnce vývar a sójovou omáčku.
  6. Přiveďte k varu a poté vařte.
  7. Vmíchejte pyré z kukuřice, poté přidejte zbývající jádra kukuřice a nasekané kuře.
  8. Vařte po dobu 4-5 minut, aby se vše zahřálo.
  9. Sejměte pánev z ohně a za stálého míchání přilijte vejce, abyste vytvořili malé nitky.
  10. Dochuťte černým pepřem a posypte koriandrem.
  11. Podávejte v miskách posypaných zbylou jarní cibulkou a pokapané sezamovým olejem a extra sójovou omáčkou, pokud chcete.
Polévka s kukuřicí, kuřecím masem a jarní cibulkou nabíraná lžící.
www.realfood.tesco.com

Pikantní kyselá polévka

Pokud si v čínských restauracích rádi dopřáváte oblíbenou sladkokyselou polévku, budete z tohoto receptu nadšeni. Je rychlý, snadný a tak chutný!

Ingredience

  • 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 230 g hub shiitake, pokrájených na tenké plátky bez stonků
  • 1 plechovka (cca 225 g) bambusových výhonků, scezených (volitelně)
  • 1/4 šálku rýžového octa nebo více podle chuti
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 2 čajové lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžička chilli česnekové omáčky
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • 230 g pevného tofu, nakrájeného na kostičky
  • 4 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 čajová lžička opečeného sezamového oleje
  • sůl a bílý pepř (nebo černý pepř) dle chuti

Postup

  1. Odložte si ¼ šálku vývaru pro pozdější použití.
  2. Přidejte zbývajících 7 a ¾ šálků vývaru, houby, bambusové výhonky, rýžový ocet, sójovou omáčku, zázvor a chilli česnekovou omáčku do velkého hrnce a promíchejte.
  3. Zahřejte na středně vysoké teplotě, dokud se polévka nezahřeje.
  4. Zatímco se polévka zahřívá, vyšlehejte společně v malé misce ¼ šálku vývaru (který jste si nechali stranou) s kukuřičným škrobem dohladka.
  5. Jakmile polévka dosáhne varu, vmíchejte směs kukuřičného škrobu a vývaru a míchejte asi 1 minutu, dokud polévka nezhoustne.
  6. Pokračujte v míchání polévky krouživými pohyby, poté přimíchejte vajíčka tenkým proudem (za stáleho míchání polévky) a vytvořte jakési vaječné proužky.
  7. Přimíchejte tofu, polovinu jarní cibulky a sezamový olej.
  8. Poté dochuťte polévku solí a špetkou bílého pepře (nebo černého pepře) podle chuti.
  9. Pokud byste chtěli „kyselejší“ polévku, klidně přidejte také další lžíci nebo dvě rýžového octa.
  10. Nebo pokud chcete kořeněnější polévku, přidejte více chilli česnekové omáčky.
  11. Ihned podávejte ozdobené extra jarní cibulkou.
Sladkokyselá polévka z Číny s vajíčkem a bambusem ve velké míse.
www.gimmesomeoven.com

Čínská polévka s kuřecím a houbami

Tato polévka je tolik věcí najednou- lahodná, zdravá, teplá, výživná a strašně jednoduchá! Stačí vám na ni pouhých 10 ingrediencí.

Ingredience

  • 20 malých sušených hub shiitake
  • 8 šálků vody (plus 1/2 šálku)
  • 2 lžíce sušených bobulí goji
  • 4 sušené čínské datle
  • 1 malé kuře
  • 1 lžíce oleje
  • 5 plátků zázvoru
  • 2 lžíce vína Shaoxing
  • sůl (podle chuti)
  • 1 jarní cibulka, jemně nasekaná

Postup

  1. Nejprve několikrát umyjte sušené houby shiitake a důkladně opláchněte.
  2. Pak je namočte do 8 šálků vody na 6 hodin nebo přes noc.
  3. Před vařením odstraňte stonky (po namočení) a přidejte houby zpět do hrnce s vodou.
  4. Přidejte do polévky sušené bobule goji a sušené čínské datle (není nutné je předem namočit).
  5. Přiveďte k varu a poté okamžitě snižte teplotu na nízkou teplotu.
  6. Připravte kuře, zatímco se polévka vaří.
  7. Umyjte ho a osušte papírovým ručníkem.
  8. Odřízněte kuřecí prsa, které si odložte na jiné jídlo a zbytek kuřete nakrájejte na velké kousky.
  9. Dejte stranou.
  10. Jakmile se polévka vaří 30 minut, zahřejte wok na středně vysokém ohni, dokud nezačne mírně kouřit.
  11. Snižte teplotu na střední teplotu a přidejte olej a plátky zázvoru.
  12. Vařte minutu nebo dvě.
  13. Rozetřete olej kolem woku, aby se všude rozprostřel.
  14. Poté rozložte kuře v jedné vrstvě na wok a lehce ho opečte.
  15. Jakmile je většina každého kusu hotová, vypněte oheň.
  16. Přidejte kuře do polévky.
  17. Wok odmaštěte ½ šálkem vody a přidejte jej také do polévky.
  18. Nakonec přidejte víno Shaoxing a přikryjte.
  19. Duste dalších 30 minut na středním ohni.
  20. Podle chuti dosolte a těsně před podáváním posypte nasekanou jarní cibulkou.
Polévka s kuřecím masem a houbami ve velké míse s naběračkou na proutěném tácu.
www.thewoksoflife.com

Pokud vám kuchyně tohoto asijského velikána zachutnala, podívejte se na recepty na Kung Pao, jedno z nejznámějších jídel z Číny.

Asijská polévka Pho

Užijte si kouzlo jedné z nejoblíbenějších nudlových polévek na světě! Ač se nejedná úplně tak o čínskou polévku, ale o vietnamskou, rozhodně v tomto článku nesmí chybět, protože je tak lehká, plná chuti a naprosto návyková, že vás o ni nemůžeme ochudit.

Ingredience

  • 2 velké cibule, rozpůlené
  • 150 g nakrájeného zázvoru
  • 10 badyánů
  • 4 skořice
  • 4 kardamonové lusky
  • 3 hřebíčky
  • 1,5 lžíce koriandrových semínek
  • 1,5 kg hovězího hrudí
  • 1 kg masných hovězích kostí
  • 1 kg morkové kosti
  • 3,5 litru vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 50 g sušených rýžových nudlí – na 1 porci
  • 30 g hovězí svíčkové, nakrájené na velmi tenké plátky – na 1 porci
  • 3 – 5 plátků hovězího hruí (z vývaru) – na 1 porci

 K servírování:

  • hrstka fazolových klíčků
  • thajská bazalka, 3 – 5 větviček
  • koriandr, 3 – 5 větviček (nebo více bazalky)
  • limetkové klínky
  • jemně nakrájené červené chilli
  • omáčka hoisin
  • omáčka Sriracha

Postup

  1. Zahřejte těžkou pánvi na vysokou teplotu (bez oleje), dokud nezačne kouřit.
  2. Vložte cibuli a zázvor do pánve řezanou stranou dolů.
  3. Restujte několik minut, dokud není cibule i zázvor lehce spálený, pak otočte.
  4. Vyjměte a odložte stranou.
  5. Opečte lehce koření na suché pánvi na středně vysoké teplotě po dobu 3 minut.
  6. Opláchněte kosti a hrudí a poté je podlejte vodou ve velkém hrnci.
  7. Vařte 5 minut a poté sceďte.
  8. Opláchněte každou kost a hrudí pod vodou z vodovodu.
  9. Hrnec otřete do čista a přiveďte 3,5 litru vody k varu.
  10. Přidejte kosti a hrudí, cibuli, zázvor, veškeré koření cukr a sůl – voda by měla sotva pokrývat všechno.
  11. Přiklopte pokličkou a vařte 3 hodiny.
  12. Vyjměte hrudí, ochlaďte a poté uložte do chladničky.
  13. Vařte zbylou polévku bez pokličky po dobu 40 minut.
  14. Nalijte vývar do jiného hrnce, vyhoďte kosti a koření.
  15. Vývaru by mělo být asi 2,5 litru, pokud je ho více, zredukujte.
  16. Přidejte rybí omáčku, případně upravte sůl a cukr.
  17. Vývar by měl být, voňavý, kořeněný, slaný a lehce sladký.
  18. Připravte rýžové nudle dle návodu na obale těsně před podáváním.
  19. Vložte nudle do misky.
  20. Zasypte je syrovým hovězím masem a hrudím.
  21. Zalijte horkým vývarem – uvaří hovězí na medium rare.
  22. Podávejte se surovinami k servírování vedle!
Asijská polévka s rýžovými nudlemi a hovězím masem posypaná bylinkami a chilli v hlubokém talíři s hůlkami.
www.recipetineats.com

Pokud chcete okusit kouzlo vietnamské kuchyně, nezapomeňte se podívat i na naše recepty na jarní rolky 6x jinak.

Rýžová polévka z Číny

Tato polévka s rýží je opravdu dobré a rychlé jídlo, které nevyžaduje téměř žádné úsilí. Základem je je jednoduchý čínský polévkový vývar, který pak můžete použít i na další skvělé pokrmy. Dobrou chuť!

Ingredience

Na vývar:

  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 šálek vody
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • zázvor 1,5 cm, nakrájený na 3 plátky
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce čínského vína na vaření
  • 1/4 – 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1/4 lžičky bílého pepře

Na polévku:

  • ¾ šálku nevařené bílé rýže   ▢
  • 3 stonky salátu Choi Sum, nakrájené na 2 cm kousky, stonky oddělte od listů
  • 250g bílých rybích filet, nakrájených na 2,5 cm kostky
  • 1 jarní cibulka, jemně nakrájená na plátky

Na ozdobu:

  • křupavá smažená cibulka
  • křupavé smažené nudle  (volitelně)
  • chilli olej nebo pasta

Postup

  1. Do malého hrnce na vysokém plameni nalijte kuřecí vývar, sójovou omáčku, čínské víno na vaření a přidejte česnek a zázvor.
  2. Přiklopte pokličkou, nechte vařit, poté snižte plamen na střední teplotu a vařte 5 minut.
  3. Přidejte rýži a vařte odkryté 10 minut – povrch vývaru by měl velmi jemně bublat.
  4. Přidejte ryby a salátové stonky a vařte 2 minuty.
  5. Vyndejte česnek a zázvor z polévky.
  6. Přimíchejte listy salátu (téměř okamžitě vadnou), sezamový olej a pepř.
  7. Ihned podávejte ozdobené křupavou smaženou cibulkou, křupavými smaženými nudlemi a chilli olejem nebo pastou.
Polévka s rýží, masem a jarní cibulkou v hrnci s vařečkou.
www.recipetineats.com

Druhy čínských polévek

Vzhledem k vynalézavosti čínských kuchařů by nemělo být překvapením, že existuje úžasná paleta čínských polévek rozdělená do dvou hlavních kategorií – řídké a husté polévky.

Řídké polévky

Tyto polévky se připravují z čirého vývaru a rychle se vaří, přičemž maso nebo zelenina se přidávají až v závěrečných fázích vaření, v závislosti na jejich individuálních dobách vaření. Je důležité vývar ani zeleninu nepřevařit. Vařte je jen tak dlouho, aby byla zachována jejich výrazná chuť.

Husté polévky

Přísady do hustých polévek se přidávají najednou. Polévka se vaří pomaleji, což dává surovinám čas, aby se smíchaly. Kukuřičný nebo tapiokový škrob se často přidává na konci procesu vaření jako zahušťovadlo.

A jaká čínská polévka je vaše nejoblíbenější? Napište nám do komentářů, budeme se těšit na vaše odpovědi!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X