Už jste někdy vyzkoušeli tuto zdravou bezlepkovou obilninu?
Dá se z ní připravit spoustu různých pokrmů, a to sladkých i slaných.
Připravili jsme si pro vás recepty z čiroku, díky kterým si ho rádi zařadíte do svého jídelníčku!
Ochutnejte lívanečky, placky nebo třeba zmrzlinu.
Dobrou chuť!
Rozmarýnové rizoto z čiroku
Tento luxusní recept na tak trochu netradiční rizoto si oblíbíte! Naučíme vás, jak čirok uvařit tak, abyste měl tu skvělou hustou, krémovou konzistenci, na kterou jste u klasického rizota zvyklí. Skvěle se hodí jako příloha například ke grilované rybě, pečenému kuřeti či dušenému masu.
Ingredience
- 6 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového, pokud připravujete vegetariánský pokrm)
- 5 šálků vody
- 1 lžíce másla
- ½ šálku nasekané šalotky
- 1 a ½ šálku zrn bílého čiroku, namočených přes noc
- ½ šálku suchého bílého vína (jako je Sauvignon Blanc)
- 1 šálek nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- sůl a pepř na dochucení
- strouhaný čerstvý muškátový oříšek, podle chuti
Postup
- Smíchejte vývar a vodu v hrnci, přiveďte zakryté k varu na středním plameni, poté snižte na plamen na středně nízký a pokračujte ve vaření.
- V hrnci na polévku rozehřejte máslo.
- Přidejte šalotku a restujte do změknutí, 3 minuty.
- Přidejte čirok a vařte za stálého míchání asi 3–4 minuty.
- Vmíchejte 1 šálek teplé směsi vývaru a vody do čiroku a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina téměř nevstřebá, 15 minut.
- Vmíchejte další 1 a ½ šálku teplé vývarové směsi, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
- Odkryjte hrnec a vařte za stálého míchání 1 minutu, poté vmíchejte další 1 a ½ šálku směsi vývaru; zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
- Opakujte proces přidávání vývaru, vaření a míchání, dokud nespotřebujete veškerou směs vývaru a vody a čirok nebude jemný a krémový, asi ještě 45 minut.
- Do rizota vmíchejte víno a za stálého míchání vařte asi 4 minuty do krémova.
- Vmíchejte parmezán a rozmarýn; dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a případně dalším rozmarýnem.
- Podávejte posypané parmazánem jako samostatné jídlo nebo jako skvělou přílohu k masu či rybě.

Čiroková kaše s arašídovým máslem a karamelizovanými banány
Vymazlete si svou ranní kaši k naprosté dokonalosti! K tomu vám pomůže tento recept na kaši z čiroku, která má jemnou zeminou chuť a skvěle se doplňuje s granolou a lepkavým karamelizovaným banánem.
Ingredience
- 1 šálek čirokové mouky
- 1 šálek vody
- 2 šálky mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
K servírování:
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce javorového sirupu (nebo medu či kokosového cukru)
- 2 banány, podélně rozpůlené
- 1 polévková lžíce arašídového másla
- 1 granola tyčinka
Postup
- Do velkého hrnce na středním plameni přidejte čirok, vodu, mléko, vanilku, skořici a sůl, zamíchejte a částečně zakryté za občasného míchání vařte 10–15 minut doměkka.
- Průběžně přidávejte další vodu nebo mléko, v závislosti na požadované konzistenci.
- Mezitím si připravte karamelizované banány.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejtee med, promíchejte a na středním plameni opečete banány dozlatova.
- Kaši rozdělte do nahřátých misek, poklaďte banánem, kouskem arašídového másla a rozdrobenou granola tyčinkou.

Máme pro vás i skvělé a zdravé recepty na kaše z ovesných vloček ve sladkých a slaných variantách. Inspirujte se!
Kari karbanátky z čiroku a zeleniny
Tyto vegetariánské karbanátky jsou jednoduché na přípravu a přitom jsou tak výborné! Spojení mrkve, rukoly, kari, česneku a čiroku vám zaručuje nezapomenutelný šmrnc pokrmu, který se stane vaší oblíbenou večeří.
Ingredience
- ¾ šálku zrn bílého čiroku
- 2 a ¼ šálku vody
- 1 lžíce olivového oleje + 1 lžička (+ více na vaření)
- 1 a ½ lžičky soli
- ½ šálku nasekané šalotky
- 110 g rukoly, hrubě nasekané
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené
- 1 a ½ lžičky lisovaného čerstvého česneku
- 2 lžičky kari
- černý pepř dle chuti
- ¼ šálku bílého řeckého jogurtu
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- řecký jogurt, lehce slazený medem, k servírování
Postup
- Vodu, čirok, 1 lžičku oleje a ½ lžičky soli přiveďte k varu ve středním hrnci na vysokém plameni.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 80–85 minut, dokud zrna nezměknou a nevstřebá se voda.
- Sundejte z ohně, načechrajte vidličkou a nechte úplně vychladnout.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Uvařený čirok přeneste do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud se zrna nerozsekají a nezačnou se slepovat, asi 20 jednosekundových pulzů; přeneste do velké mísy.
- Zahřejte 1 lžíci oleje na pánvi na středním stupni, dokud se nebude třpytit.
- Přidejte šalotku a restujte do změknutí, asi 2 minuty.
- Vmíchejte rukolu a mrkev a vařte, dokud rukola nezvadne, asi 2 minuty.
- Vmíchejte česnek, kari a 1 lžičku soli, restujte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund; dochuťte pepřem.
- Přidejte směs rukoly do mísy s čirokem a promíchejte.
- Přidejte do směsi ¼ šálku jogurtu, vejce a koriandr a pořádně promíchejte.
- Směs rozdělte na 8 porcí (každá ¼ šálku) a vytvořte pevné karbanátky o tloušťce asi 1,2 cm.
- Karbanátky přeneste na připravený plech a nechte vychladnout, asi 30 minut nebo klidně přes noc.
- Zahřejte troubu na 175 °C.
- Plech nastříkejte olejem ve spreji a vychlazené karbanátky přeneste na plech.
- Karbanátky postříkejte olejem ve spreji a pečte 15 minut.
- Obraťte karbanátky a pečte dalších 10–15 minut, dokud nebudou okraje křupavé a karbanátky propečené.
- Karbanátky si můžete také usmažit na pánvi, je na vás, zda si zvolíte pečení či smažení.
- Podávejte s kopečkem jemně slazeného řeckého jogurtu, s koriandrem a jarní cibulkou.

Máme pro vás také lahodné recepty na placky z čočky. Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek!
Bezlepkový čirokový chléb
Neuvěřitelně měkký, jemný a nadýchaný! Takový je náš recept na chléb z čiroku. Je úplně bez lepku a mléčných výrobků, což na něm ale ani nepoznáte. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami.
Ingredience
- 1 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky
- 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše směs bezlepkové mouky již obsahuje)
- 1/2 šálku čirokové mouky
- 2 lžíce psyllia prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 1/3 šálku slunečnicového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a 1/2 šálku teplé vody (cca 40 – 46 stupňů Celsia)
- 2 velká vejce, pokojové teploty, rozšlehaná
Postup
- Vymažte 20×10 cm hranatou formu na chléb.
- Ve velké míse prošlehejte bezlepkovou mouku, xanthanovou gumu (pokud používáte), čirokovou mouku, psyllium, prášek do pečiva, sůl, sušené droždí a cukr, dokud se vše nespojí.
- Přidejte slunečnicový olej, jablečný ocet, teplou vodu a vejce.
- Minutu nebo dvě dobře promíchávejte, dokud nezískáte těsto, které připomíná husté těsto na koláč (bude lepkavé a mokré, ale to je u bezlepkového chlebového těsta zcela normální).
- Přeneste chlebové těsto do předem vymazané formy a horní část uhlaďte zadní stranou mokré stěrky.
- Formu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte těsto kynout 30 až 40 minut na teplém místě bez průvanu, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a nastavte rošt trouby do střední polohy.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, pečte ho v předehřáté troubě 40 až 50 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý a chléb zní po poklepání dutě.
- Před vyjmutím z formy nechte chléb 10 minut vychladnout a poté jej nechte zcela vychladnout na mřížce, než ho začnete krájet.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Čirokový salát s kapustovým pestem
Oříšková chuť čiroku se v tomto receptu skvěle snoubí s výrazným kapustovým pestem a spoustou letní zeleniny. Je to skvělá veganská a bezlepková příloha!
Ingredience
Na čirok:
- 1 šálek čiroku, propláchnutý
- 3 šálky vody
- špetka soli
Na kapustové pesto:
- 1 a 1/3 šálku kapusty
- 3/4 šálku čerstvé bazalky
- 60 ml olivového oleje
- 40 g piniových oříšků
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 až 1 lžíce žluté miso pasty (upravte podle chuti)
- 1 velký stroužek česneku, oloupaný
Na salát:
- 170 g cherry rajčat, rozpůlených
- velká hrst microgreens
- 1 jarní cibulka, nakrájená na tenké plátky
- 3 lžíce nasekané petrželky (volitelně)
- opražené piniové oříšky (volitelně)
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Do velkého hrnce přidejte čirok, vodu a špetku soli a přiveďte k varu. J
- Jakmile se voda vaří, nechte zrna vařit 50 minut, napůl přikryté.
- Čirok je hotový, když jsou zrna měkká, ale trochu žvýkavá.
- Sceďte přebytečnou vodu.
- Když je čirok téměř hotový, připravte si pesto.
- Všechny ingredience na pesto vhoďte do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- V případě potřeby přidejte sůl.
- Smíchejte čirok s 1/4 šálku pesta.
- Zbývající pesto si uložte na jiné použití.
- Smíchejte cherry rajčata, microgreens, jarní cibulku, nasekanou petrželku a opražené piniové oříšky.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte nejlépe ihned.
- Zbytky nechte v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 až 4 dnů.

Zmrzlina z čiroku
Kdo by nemiloval zmrzlinu! A co vyzkoušet čirokovou? Je skvělá, zdravá a nejen vaše děti si ji zamilují!
Ingredience
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 4 šálky 12% smetany na vaření
- ½ šálku třtinového cukru
- 1 šálek čiroku
- 12 žloutků
- ¼ lžičky mořské soli
Postup
- Smetanu ke šlehání, smetanu na vaření, cukr a čirok zahřejte v hrnci.
- Postupně směsí temperujte žloutky (postupné zahřívání žloutků pomocí přilévání horké směsi smetany a čiroku) a poté přidejte mořskou sůl.
- Směs zahustěte ve vodní lázni.
- Nechte vychladnout v lednici.
- Zmrazte ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše další nejlepší recepty na vlastní zmrzlinu: skvělé letní osvěžení!
Čirokové lívance
Tyto lívanečky z čiroku jsou krásně lehké a nadýchané a skvěle poslouží jako zdravá bezlepková a bezmléčná snídaně, takže si je mohou vychutnat i lidé s různými dietními omezeními.
Ingredience
- 67 g čirokové mouky
- 8 g prášku do pečiva
- 2 g xanthanové gumy
- ¼ čajové lžičky jemné mořské soli
- 1 velké vejce
- 30 ml avokádového oleje (plus trochu více na pánev)
- 296 ml mandlového mléka
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, xanthanovou gumu a sůl.
- Přidejte vejce do směsi mouky.
- Pořádně ho všlehejte do středu suché směsi.
- Všlehejte olej a mléko.
- Rozpalte nepřilnavou pánev na středním plameni.
- Velmi lehce ji potřete avokádovým olejem.
- Dejte trochu těsta do horké pánve a rozprostřete ho, aby se vyrovnalo.
- Každý lívanec smažte, dokud se na jeho povrchu nezačnou tvořit bublinky.
- Otočte a dopečte i z druhé strany.
- Lívanečky podávejte teplé, s toppingem dle vaší volby.

Vyzkoušejte i naše recepty na bezlepkové palačinky: ovocné, tvarohové, jogurtové. Které si dáte?
Proč zařadit čirok do svého jídelníčku
- Čirok obsahuje bílkoviny, vitamín B6, vápník, železo, hořčík, niacin, fosfor a draslík.
- Je bohatý na vlákninu.
- Má nízký obsah sodíku.
- Je bezlepkový, takže vhodný i pro celiaky.
- Uvařený čirok můžete v ledničce skladovat až týden.
A jak vám naše recepty tentokrát chutnaly? Napište nám do komentářů!