Luxusní recepty z čiroku 7x jinak. Máme pro vás sladké i slané varianty!

Už jste někdy vyzkoušeli tuto zdravou bezlepkovou obilninu?

Dá se z ní připravit spoustu různých pokrmů, a to sladkých i slaných.

Připravili jsme si pro vás recepty z čiroku, díky kterým si ho rádi zařadíte do svého jídelníčku!

Ochutnejte lívanečky, placky nebo třeba zmrzlinu.

Dobrou chuť!

Rozmarýnové rizoto z čiroku

Tento luxusní recept na tak trochu netradiční rizoto si oblíbíte! Naučíme vás, jak čirok uvařit tak, abyste měl tu skvělou hustou, krémovou konzistenci, na kterou jste u klasického rizota zvyklí. Skvěle se hodí jako příloha například ke grilované rybě, pečenému kuřeti či dušenému masu.

Ingredience

  • 6 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového, pokud připravujete vegetariánský pokrm)
  • 5 šálků vody
  • 1 lžíce másla
  • ½ šálku nasekané ​​šalotky
  • 1 a ½ šálku zrn bílého čiroku, namočených přes noc
  • ½ šálku suchého bílého vína (jako je Sauvignon Blanc)
  • 1 šálek nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř na dochucení
  • strouhaný čerstvý muškátový oříšek, podle chuti

Postup

  1. Smíchejte vývar a vodu v hrnci, přiveďte zakryté k varu na středním plameni, poté snižte na plamen na středně nízký a pokračujte ve vaření.
  2. V hrnci na polévku rozehřejte máslo.
  3. Přidejte šalotku a restujte do změknutí, 3 minuty.
  4. Přidejte čirok a vařte za stálého míchání asi 3–4 minuty.
  5. Vmíchejte 1 šálek teplé směsi vývaru a vody do čiroku a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina téměř nevstřebá, 15 minut.
  6. Vmíchejte další 1 a ½ šálku teplé vývarové směsi, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
  7. Odkryjte hrnec a vařte za stálého míchání 1 minutu, poté vmíchejte další 1 a ½ šálku směsi vývaru; zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
  8. Opakujte proces přidávání vývaru, vaření a míchání, dokud nespotřebujete veškerou směs vývaru a vody a čirok nebude jemný a krémový, asi ještě 45 minut.
  9. Do rizota vmíchejte víno a za stálého míchání vařte asi 4 minuty do krémova.
  10. Vmíchejte parmezán a rozmarýn; dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a případně dalším rozmarýnem.
  11. Podávejte posypané parmazánem jako samostatné jídlo nebo jako skvělou přílohu k masu či rybě.
Bezlepkové rizoto s parmezánem servírované na talíři se lžící.
www.zestfulkitchen.com

Čiroková kaše s arašídovým máslem a karamelizovanými banány

Vymazlete si svou ranní kaši k naprosté dokonalosti! K tomu vám pomůže tento recept na kaši z čiroku, která má jemnou zeminou chuť a skvěle se doplňuje s granolou a lepkavým karamelizovaným banánem.

Ingredience

  • 1 šálek čirokové mouky
  • 1 šálek vody
  • 2 šálky mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

K servírování:

  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu (nebo medu či kokosového cukru)
  • 2 banány, podélně rozpůlené
  • 1 polévková lžíce arašídového másla
  • 1 granola tyčinka

Postup

  1. Do velkého hrnce na středním plameni přidejte čirok, vodu, mléko, vanilku, skořici a sůl, zamíchejte a částečně zakryté za občasného míchání vařte 10–15 minut doměkka.
  2. Průběžně přidávejte další vodu nebo mléko, v závislosti na požadované konzistenci.
  3. Mezitím si připravte karamelizované banány.
  4. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejtee med, promíchejte a na středním plameni opečete banány dozlatova.
  5. Kaši rozdělte do nahřátých misek, poklaďte banánem, kouskem arašídového másla a rozdrobenou granola tyčinkou.
Bezlepková kaše s granolou a banány, servírovaná v misce.
www.sbs.com.au

Máme pro vás i skvělé a zdravé recepty na kaše z ovesných vloček ve sladkých a slaných variantách. Inspirujte se!

Kari karbanátky z čiroku a zeleniny

Tyto vegetariánské karbanátky jsou jednoduché na přípravu a přitom jsou tak výborné! Spojení mrkve, rukoly, kari, česneku a čiroku vám zaručuje nezapomenutelný šmrnc pokrmu, který se stane vaší oblíbenou večeří.

Ingredience

  • ¾ šálku zrn bílého čiroku
  • 2 a ¼ šálku vody
  • 1 lžíce olivového oleje + 1 lžička (+ více na vaření)
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ½ šálku nasekané ​​šalotky
  • 110 g rukoly, hrubě nasekané
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené
  • 1 a ½ lžičky lisovaného čerstvého česneku
  • 2 lžičky kari
  • černý pepř dle chuti
  • ¼ šálku bílého řeckého jogurtu
  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • řecký jogurt, lehce slazený medem, k servírování

Postup

  1. Vodu, čirok, 1 lžičku oleje a ½ lžičky soli přiveďte k varu ve středním hrnci na vysokém plameni.
  2. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 80–85 minut, dokud zrna nezměknou a nevstřebá se voda.
  3. Sundejte z ohně, načechrajte vidličkou a nechte úplně vychladnout.
  4. Plech vyložte pečicím papírem.
  5. Uvařený čirok přeneste do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud se zrna nerozsekají a nezačnou se slepovat, asi 20 jednosekundových pulzů; přeneste do velké mísy.
  6. Zahřejte 1 lžíci oleje na pánvi na středním stupni, dokud se nebude třpytit.
  7. Přidejte šalotku a restujte do změknutí, asi 2 minuty.
  8. Vmíchejte rukolu a mrkev a vařte, dokud rukola nezvadne, asi 2 minuty.
  9. Vmíchejte česnek, kari a 1 lžičku soli, restujte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund; dochuťte pepřem.
  10. Přidejte směs rukoly do mísy s čirokem a promíchejte.
  11. Přidejte do směsi ¼ šálku jogurtu, vejce a koriandr a pořádně promíchejte.
  12. Směs rozdělte na 8 porcí (každá ¼ šálku) a vytvořte pevné karbanátky o tloušťce asi 1,2 cm.
  13. Karbanátky přeneste na připravený plech a nechte vychladnout, asi 30 minut nebo klidně přes noc.
  14. Zahřejte troubu na 175 °C.
  15. Plech nastříkejte olejem ve spreji a vychlazené karbanátky přeneste na plech.
  16. Karbanátky postříkejte olejem ve spreji a pečte 15 minut.
  17. Obraťte karbanátky a pečte dalších 10–15 minut, dokud nebudou okraje křupavé a karbanátky propečené.
  18. Karbanátky si můžete také usmažit na pánvi, je na vás, zda si zvolíte pečení či smažení.
  19. Podávejte s kopečkem jemně slazeného řeckého jogurtu, s koriandrem a jarní cibulkou.
Vegetariánské kari karbanátky servírované na talíři s čerstvým koriandrem a vidličkou.
www.zestfulkitchen.com

Máme pro vás také lahodné recepty na placky z čočky. Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek!

Bezlepkový čirokový chléb

Neuvěřitelně měkký, jemný a nadýchaný! Takový je náš recept na chléb z čiroku. Je úplně bez lepku a mléčných výrobků, což na něm ale ani nepoznáte. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami.

Ingredience

  • 1 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše směs bezlepkové mouky již obsahuje)
  • 1/2 šálku čirokové mouky
  • 2 lžíce psyllia prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/3 šálku slunečnicového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a 1/2 šálku teplé vody (cca 40 – 46 stupňů Celsia)
  • 2 velká vejce, pokojové teploty, rozšlehaná

Postup

  1. Vymažte 20×10 cm hranatou formu na chléb.
  2. Ve velké míse prošlehejte bezlepkovou mouku, xanthanovou gumu (pokud používáte), čirokovou mouku, psyllium, prášek do pečiva, sůl, sušené droždí a cukr, dokud se vše nespojí.
  3. Přidejte slunečnicový olej, jablečný ocet, teplou vodu a vejce.
  4. Minutu nebo dvě dobře promíchávejte, dokud nezískáte těsto, které připomíná husté těsto na koláč (bude lepkavé a mokré, ale to je u bezlepkového chlebového těsta zcela normální).
  5. Přeneste chlebové těsto do předem vymazané formy a horní část uhlaďte zadní stranou mokré stěrky.
  6. Formu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte těsto kynout 30 až 40 minut na teplém místě bez průvanu, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
  7. Zatímco těsto kyne, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a nastavte rošt trouby do střední polohy.
  8. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, pečte ho v předehřáté troubě 40 až 50 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý a chléb zní po poklepání dutě.
  9. Před vyjmutím z formy nechte chléb 10 minut vychladnout a poté jej nechte zcela vychladnout na mřížce, než ho začnete krájet.
  10. Dobrou chuť!
Nakrájený chléb bez lepku na utěrce, která je položena na dřevěném prkýnku.
www.dishbydish.net

Čirokový salát s kapustovým pestem

Oříšková chuť čiroku se v tomto receptu skvěle snoubí s výrazným kapustovým pestem a spoustou letní zeleniny. Je to skvělá veganská a bezlepková příloha!

Ingredience

Na čirok:

  • 1 šálek čiroku, propláchnutý
  • 3 šálky vody
  • špetka soli

Na kapustové pesto:

  • 1 a 1/3 šálku kapusty
  • 3/4 šálku čerstvé bazalky
  • 60 ml olivového oleje
  • 40 g piniových oříšků
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 až 1 lžíce žluté miso pasty (upravte podle chuti)
  • 1 velký stroužek česneku, oloupaný

Na salát:

  • 170 g cherry rajčat, rozpůlených
  • velká hrst microgreens
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na tenké plátky
  • 3 lžíce nasekané petrželky (volitelně)
  • opražené piniové oříšky (volitelně)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Do velkého hrnce přidejte čirok, vodu a špetku soli a přiveďte k varu. J
  2. Jakmile se voda vaří, nechte zrna vařit 50 minut, napůl přikryté.
  3. Čirok je hotový, když jsou zrna měkká, ale trochu žvýkavá.
  4. Sceďte přebytečnou vodu.
  5. Když je čirok téměř hotový, připravte si pesto.
  6. Všechny ingredience na pesto vhoďte do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
  7. V případě potřeby přidejte sůl.
  8. Smíchejte čirok s 1/4 šálku pesta.
  9. Zbývající pesto si uložte na jiné použití.
  10. Smíchejte cherry rajčata, microgreens, jarní cibulku, nasekanou petrželku a opražené piniové oříšky.
  11. Dochuťte solí a pepřem.
  12. Podávejte nejlépe ihned.
  13. Zbytky nechte v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 až 4 dnů.
Bezlepkový salát s pestem z kapusty a čerstvou zeleninou servírovan v míse.
www.healthynibblesandbits.com

Zmrzlina z čiroku

Kdo by nemiloval zmrzlinu! A co vyzkoušet čirokovou? Je skvělá, zdravá a nejen vaše děti si ji zamilují!

Ingredience

  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 4 šálky 12% smetany na vaření
  • ½ šálku třtinového cukru
  • 1 šálek čiroku
  • 12 žloutků
  • ¼ lžičky mořské soli

Postup

  1. Smetanu ke šlehání, smetanu na vaření, cukr a čirok zahřejte v hrnci.
  2. Postupně směsí temperujte žloutky (postupné zahřívání žloutků pomocí přilévání horké směsi smetany a čiroku) a poté přidejte mořskou sůl.
  3. Směs zahustěte ve vodní lázni.
  4. Nechte vychladnout v lednici.
  5. Zmrazte ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce.
  6. Užijte si to!
Zmrzlina z bezlepkové obilniny servírovaná na talíři v mističce.
www.thelocalpalate.com

Vyzkoušejte i naše další nejlepší recepty na vlastní zmrzlinu: skvělé letní osvěžení!

Čirokové lívance

Tyto lívanečky z čiroku jsou krásně lehké a nadýchané a skvěle poslouží jako zdravá bezlepková a bezmléčná snídaně, takže si je mohou vychutnat i lidé s různými dietními omezeními.

Ingredience

  • 67 g čirokové mouky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 2 g xanthanové gumy
  • ¼ čajové lžičky jemné mořské soli
  • 1 velké vejce
  • 30 ml avokádového oleje (plus trochu více na pánev)
  • 296 ml mandlového mléka

Postup

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, xanthanovou gumu a sůl.
  2. Přidejte vejce do směsi mouky.
  3. Pořádně ho všlehejte do středu suché směsi.
  4. Všlehejte olej a mléko.
  5. Rozpalte nepřilnavou pánev na středním plameni.
  6. Velmi lehce ji potřete avokádovým olejem.
  7. Dejte trochu těsta do horké pánve a rozprostřete ho, aby se vyrovnalo.
  8. Každý lívanec smažte, dokud se na jeho povrchu nezačnou tvořit bublinky.
  9. Otočte a dopečte i z druhé strany.
  10. Lívanečky podávejte teplé, s toppingem dle vaší volby.
Bezlepkové lívance servírované na dvou talířcích s vidličkami a ozdobené čerstvými borůvkami.
www.cathysglutenfree.com

Vyzkoušejte i naše recepty na bezlepkové palačinky: ovocné, tvarohové, jogurtové. Které si dáte?

Proč zařadit čirok do svého jídelníčku

  • Čirok obsahuje bílkoviny, vitamín B6, vápník, železo, hořčík, niacin, fosfor a draslík.
  • Je bohatý na vlákninu.
  • nízký obsah sodíku.
  • Je bezlepkový, takže vhodný i pro celiaky.
  • Uvařený čirok můžete v ledničce skladovat až týden.

A jak vám naše recepty tentokrát chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X