Vynikající recepty na sladký trhanec Kaiserschmarren, který je super jako svačina nebo lehká večeře

Pokud ještě neznáte recepty na císařský trhanec, měli byste se s nimi co nejdříve seznámit.

Ten kdo miluje palačinky, si tento pokrm zamiluje, neboť je to v podstatě natrhaná placka, kterou opečete.

Má vynikající chuť, rychlou přípravu a dá se udělat v různých příchutích.

Uvidíte, že vaši blízcí i přátelé olíznou všech deset a ještě si přijdou pro přídavek.

Klasický císařský trhanec

Tento dezert je velkou pochoutkou rakouské gastronomie. Pokud se vydáte do nějaké horské chaty, můžete si jako dezert dát právě Kaiserschmarren. Myslíte, že palačinka natrhaná na kusy a servírovaná s tzv. ovocným rozmarem. Neváhejte a vyzkoušejte naše recepty na palačinky.

Ingredience:

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka (mělo by mít pokojovou teplotu)
  • Špetka soli
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 40 g moučkového cukru
  • 80 g rozinek
  • 4 polévkové lžíce čerstvého nesoleného másla

Na posyp:

  • 1 polévková lžíce moučkového cukru

Postup

  • Připravíme si dvě misky, do jedné oddělíme bílky a do druhé žloutky.
  • Ke žloutkům přidáme prosetou mouku, mléko, sůl, kypřící prášek do pečiva, cukr a vymícháme hladké těsto.
  • Necháme 10 minut odpočívat a mezitím si nachystáme sníh z bílků.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta.
  • Nakonec přimícháme rozinky, jen dáme pozor, aby se sníh nerozbil.
  • V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, vlijeme do ní všechno těsto a na střední plamen opečeme palačinku, aby byla křupavá.
  • Poté palačinku otočíme, přidáme zbývající 2 lžíce másla a opečeme i z druhé strany.
  • Ještě teplou palačinku přendáme na talíř a natrháme na kousky.
  • Posypeme moučkovým cukrem.
Luxusní sladký trhanec v super rychlé variantě.
Zdroj: https://www.einfachbacken.de

Kaiserschmarrn – císařský trhanec s jablečným pyré

Tento vídeňský dezert vás zaujme už během přípravy svým nepřekonatelným aroma. Ostatně palačinkové těsto, rozinky a jablka, jsou skvělá kombinace. Své blízké potěšíte a zároveň pohladíte chuťové pohárky každého, kdo váš výtvor ochutná.

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 30 g krystalového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 celá vejce
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 40 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru na posypání

Na jablečnou omáčku:

  • 1 kg jablek
  • 80 ml vody
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 tyčinku skořice
  • Šťávu z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Postup

  • Oddělíme žloutek od bílků do dvou různých misek. Do mísy k žloutkům prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, mléko a vypracujeme hladké těsto.
  • V druhé míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a velmi opatrně vmícháme do těsta vařečkou.
  • Připravíme si pánev, kterou je možné dát i do trouby a při střední teplotě na ní rozpustíme a zpěníme máslo, aby bylo opravdu velmi horké.
  • Pomalu začneme vlévat těsto a pomocí stěrky rozetřeme po celé pánvi ve stejnoměrné vrstvě.
  • Opečme z obou stran jen lehce a mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Pánev vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 – 12 minut, dokud nemá povrch zlatohnědou barvu.
  • Vyjmeme z trouby a natrháme pomocí vidličky na kousky, které ovšem nemusí být stejně velké.
  • Přidáme rozinky s mandlemi, promícháme a pánev vrátíme zpět do již vypnuté trouby.
  • Mezitím se pustíme do přípravy jablečné omáčky.
  • Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme veškerých jádřinců.
  • V hrnci přivedeme k varu vodu s vanilkovým cukrem, krystalovým cukrem a skořicovou tyčinkou.
  • Jablka rozkrájíme na menší kousky, pokapeme citronem a vhodíme do hrnce s vodou, kde vaříme na mírném ohni zhruba 15–20 minut.
  • Odstavíme, vyjmeme skořici a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru.
  • Trhanec rozdělíme na talíř a přidáme omáčku. Ta se může konzumovat teplá i studená.
Vynikající vídeňské palačinky s jablečnou omáčkou.
Zdroj: https://www.gutekueche.at

Rakouský trhanec na pánvi

Pokud fandíte sladkým pokrmům, pak si tento recept oblíbíte. Může to být skvělá večeře, ale i svačina pro vaše potomstvo, když si pozvou kamarády k vám domů. Jídlo je to rychlé, chutné a hlavně absolutně jednoduché.

Ingredience:

  • 4 vejce velikosti M
  • 125 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • Na špičku nože soli
  • 1 sáček bourbonského vanilkového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 75 ml perlivé minerální vody
  • 40 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 hrst rozinek
  • 2 – 3 lžíce pomerančového džusu (může být i jablečný)
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  • Rozinky dáme do malé misky a zalijeme pomerančovým džusem. Necháme 15 – 30 minut louhovat.
  • Poté oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do bílku dáme špetku cukru a vyšleháme tuhý sníh, který zatím odložíme stranou.
  • Mixérem ušleháme žloutky s krupicovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem do hladké krémové konzistence.
  • Nyní vmícháme rozinky, které ještě předtím přecedíme, aby v nich nezůstala tekutina.
  • Nakonec s maximální opatrností vmícháme sníh z bílků.
  • Na střední stupeň dáme nahřát pánev a rozpustíme v ní máslo.
  • Všechno těsto vlijeme do zahřáté pánve a pečeme zhruba 5 minut dozlatova.
  • Pravidelně pomocí obracečky kontrolujeme z boku, jak je těsto propečené, aby nebyla strana, která se opéká moc hnědá.
  • Obracečkou poté placku rozdělíme na čtvrtky, každou samostatně otočíme a opečeme i z druhé strany dozlatova.
  • Poté natrháme na kousky a ještě necháme chvilku smažit na pánvi. Průběžně obracečkou obracíme a pak odstavíme.
  • Ihned servírujeme a na talíři poprášíme moučkovým cukrem. Kdo má rád, může klidně přelít javorovým sirupem nebo čokoládovým toppingem.
 Klasický dezert z alpské kuchyně.
Zdroj: https://emmikochteinfach.de

Slovenský trhanec

Tento skvělý dezert není nijak náročný na přípravu, ale přesto vám dokáže vykouzlit úsměv na rtech hned po prvním soustu.

Ingredience:

  • 500 ml polotučného mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce rumu + 50 ml
  • Minerálka podle potřeby
  • 350 g hrubé mouky
  • 30 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 velký švestkový kompot

Postup

  • Připravíme si hrnec, do kterého vlijeme švestkový kompot i s tekutinou a přivedeme na mírném ohni k varu.
  • Necháme vařit zhruba 15 minut, přičemž 5 minut před koncem přilijeme 50 ml rumu. Když se odpaří dostatek šťávy, odstavíme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou šťávu.
  • Rozinky zakápneme 3 lžícemi rumu a necháme 15 minut louhovat.
  • Rozpustíme máslo a necháme úplně vychladnout.
  • Žloutky oddělíme od bílků a dáme do dvou různých misek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • Ke žloutkům přidáme hnědý cukr a našleháme do pěny. Postupně začneme přidávat mléko a mouku.
  • Mixér necháme běžet na střední rychlost a vypracujeme hustší těsto.
  • Přihodíme rozinky bez rumu, promícháme, a nakonec zapracujeme po částech sníh z bílků. Mícháme opatrně, aby se nám sníh nerozbil.
  • Do těsta ještě přimícháme máslo, naposledy opatrně zamícháme a rozehřejeme si olej v pánvi.
  • Vlijeme do pánve a pečeme z obou stran do zlatavě hnědé barvy.
  • Pomocí dvojice vidliček roztrháme placku na menší kousky, posypeme moučkovým cukrem a necháme ještě v pánvi, aby získal trhanec příjemnou karamelovou příchuť.
  • Na talíř dáme trhanec, posypeme ještě trochou cukru a poté přelijeme švestkovou omáčkou.

Tip: Jestli budete chystat trhanec v době, kdy je sezóna švestek, stačí je vypeckovat, zalít vodou, přidat krystalový cukr a svařit.

Kaiserschmann jako tradiční rakouský oběd se švestkovým kompotem.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk

Hrníčková sladká omeleta

Císařský trhanec může mít mnoho podob, ale jak se něco nemusí vážit, je to opravdu velká rychlovka. Lžíce a hrnečky jsou v dnešní době velkou pomůckou na odměřování, aniž by člověk musel neustále hledat kuchyňskou váhu.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • Špetka soli
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 50 g rozinek
  • 4 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 lžíce mandlových lupínků

Postup

  • Pečlivě oddělíme bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, ke kterému přidáme rozmíchané žloutky.
  • Jemně promícháme a pomalu přilévejte mlék a přisypáváme mouku.
  • Přihodíme rozinky a znovu promícháme.
  • Ve velké pánvi na mírném ohni rozehřejeme máslo.
  • Těsto nalijeme na pánev a smažíme na středním ohni.
  • Když je spodek omelety upečený, pomocí stěrky ji rozdělíme na malé kousky a chvíli opékejte.
  • Hotovou císařskou omeletu dáme na talíř a na pánvi opražíme mandlové lupínky.
  • Posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a opraženými mandlovými lupínky.
  • Podáváme se švestkovými povidly.

Tip: Můžeme také podávat s čerstvým ovocem, například malinami, ostružinami a borůvkami. Záleží vždy na tom, kdy se trhanec připravuje.

Vynikající sladký císařský trhanec s rozinkami.
Zdroj: https://www.mojegotowanie.pl

Co je císařský trhanec?

Tento tradiční pokrm, který je běžnou součástí kavárenského menu zejména ve Vídni, má svůj původ v Rakousku. To ovšem neznamená, že si nenašel své fanoušky i za hranicemi Rakouska. Naopak je tato sladká pochoutka oblíbenou součástí menu v mnoha domácnostech i restauracích.

Je to v podstatě univerzální jídlo, které je možné servírovat jak ke snídani, tak k obědu jako hlavní chod, ale i jako dezert či sladkou večeři. Svým způsobem je t taková lepší a hutnější palačinka, pro kterou je charakteristické, že se natrhá na kousky, tak říkajíc se nacuckuje na menší kousíčky a tepelně se opracuje.

Někdo jí udělá na pánvi od začátku do konce, další jí dá ještě po opečení na plotně zapéct do trouby. Kaiserschmarrn, jak se tento pokrm správně nazývá, je možné podávat jen tak s cukrem, s marmeládou, ale také zalitý horkým kompotem.

O původu trhance kolují mnohé historky, ale jak opravdu vznikl, se už dnes asi nedozvíme. Mnozí totiž tvrdí, že tuto lahůdku připravila jednoho dne císařovna Elizabeth (Sissi), ale když chtěla palačinku otočit, tak se prostě rozpadla na kousky.

Další zase říkají, že když jednou během nějaké cesty zavítal císař s císařovnou do hor, k obědu jim nějaký farmář přichystal právě trhanec, ale placka se roztrhala, tak schoval palačinku pod vrstvu švestkové marmelády, aby to nebylo vidět. Faktem je, že původ není důležitý. Hlavní je, že nám to chutná a zvládne si to připravit i absolutní gastronomický amatér.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X