Osvěžující recepty na buchty z citronu 5x jinak. Zamilujete se!

Pokud vás honí mlsná, vyzkoušejte jeden z našich receptů na citronové buchty.

Připravili jsme si pro vás oblíbený cheesecake, bábovku, buchtu na plech a tentokrát i něco pro vegany a celiaky.

Citrusové moučníky jsou vynikající a málokdo jim odolá.

Užijte si je!

Citronová bábovka

Tato skvělá bábovka ochucená citronovou kůrou a šťávou, přelitá jemnou citronovou polevou, je dokonalým moučníkem pro všechny milovníky citronů.

Ingredience

Na bábovku:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek podmáslí
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 šálek změkčeného másla
  • 2 a 1/4 šálku krystalového cukru, plus více do formy
  • 3 velká vejce

Na sirup:

  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C a nastavte rošt do střední polohy.
  2. Ve střední míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte podmáslí, citronovou kůru a citronovou šťávu.
  4. Šlehejte 3 až 4 minuty na střední rychlosti máslo s cukrem do světlé a nadýchané hmoty.
  5. Poté po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
  6. Mixér nechte na nízké rychlosti a vmíchejte jednu čtvrtinu moučné směsi a poté třetinu směsi podmáslí.
  7. Vmíchejte další čtvrtinu mouky, pak další třetinu směsi podmáslí.
  8. Opakujte s další čtvrtinou mouky a zbylou směsí podmáslí.
  9. Nakonec zašlehejte zbylou moučnou směs.
  10. Vše promíchejte, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience dobře zapracovány.
  11. 25 cm formu na bábovku důkladně vymažte rostlinným tukem.
  12. Vymazanou formu rovnoměrně potřete krystalovým cukrem.
  13. Lžící nalijte husté těsto do připravené formy a uhlaďte gumovou stěrkou.
  14. Pečte 65 až 75 minut, nebo dokud není bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
  15. Bábovku postavte na chladicí rošt.
  16. Opatrně přejíždějte stolním nožem po okrajích formy, mezi formou a bábovkou, aby se bábovka uvolnila z formy (nezapomeňte na středovou trubku).
  17. Bábovku ochlaďte ve formě po dobu deseti minut, ne déle.
  18. Mezitím si připravte sirup.
  19. V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu.
  20. Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu.
  21. Obraťte teplou bábovku na rošt.
  22. Pro snadné čištění zasuňte velký kus pečícího papíru, alobalu nebo papírových utěrek pod rošt.
  23. Bábovku postupně potířejte horkým sirupem a nechte ho vsáknout (trochu sirupu bude odkapávat, ale snažte se nespěchat, aby se většina vstřebala).
  24. Nechte bábovku úplně vychladnout, asi jednu hodinu.
  25. Když je bábovka vychladlá, opatrně ji přendejte na servírovací talíř.
  26. Připravte si polevu.
  27. Ve střední míse smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
  28. Podle potřeby přidejte více moučkového cukru nebo citronové šťávy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
  29. Naneste polevu na bábovku a nechte stékat po stranách.
Bábovka z citronů zalitá polevou, servírovaná na talíři.
www.onceuponachef.com

Citronová buchta na plech

Tento citronový moučník je vláčný, nadýchaný a plný čerstvé citronové chuti, doplněn hedvábnou polevou z citronového krémového sýru, tvarohem a plátky čerstvého citronu. A přitom je tak snadný!

Ingredience

Na buchtu:

  • 2 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 šálek másla, pokojové teploty
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 4 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronového extraktu
  • 1/2 šálku podmáslí, pokojové teploty
  • 1/2 šálku zakysané smetany, pokojové teploty
  • 1 a 1/2 lžíce citronové kůry, jemně nastrouhané
  • 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy

Na polevu:

  • 226 g krémového sýra, velmi měkkého
  • 1/2 šálku másla, velmi měkkého
  • 3 šálky moučkového cukru, prosáté
  • 2 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička citronového extraktu

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Plech na pečení o rozměrech 23 x C3 cm vyložte pečícím papírem.
  3. Pečící papír nastříkejte nepřilnavým sprejem na pečení.
  4. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  5. Vyšlehejte máslo a cukr na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 3 minuty.
  6. Strany a dno misky seškrábněte gumovou špachtlí a poté šlehejte dalších 30 sekund.
  7. Přidejte vejce po jednom, dobře šlehejte po každém přidání a škrábejte po stranách a dně mísy tak často, abyste zajistili rovnoměrné začlenění všech přísad.
  8. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový extrakt.
  9. Při nízké rychlosti přidejte prosáté suché přísady a šlehejte, dokud se lehce nespojí, asi 20 sekund.
  10. Nemíchejte déle, jinak bude váš koláč suchý!
  11. Přestaňte míchat, když stále vidíte hrudky a pruhy suchých přísad.
  12. Vypněte mixér.
  13. Přidejte podmáslí, zakysanou smetanu, citronovou kůru a citronovou šťávu.
  14. Zapněte mixér na nejnižší rychlost a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  15. Vypněte mixér, nalijte těsto na připravený plech a pomocí stěrky vrch jemně uhlaďte.
  16. Pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut, dokud nebude vršek pevný, zlatohnědý a špejle vložená doprostřed buchty nevyjde čistá.
  17. Plech položte na chladicí rošt a před nanesením polevy nechte úplně vychladnout.
  18. Mezitím si připravte polevu.
  19. V míse stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem nebo ve velké míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs zcela hladká; asi 2 minuty.
  20. Snižte rychlost na minimum a postupně přidávejte prosátý moučkový cukr.
  21. Jakmile je přidán veškerý cukr, přidejte citronovou šťávu a citronový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  22. Zvyšte rychlost na středně vysokou rychlost a šlehejte 2 minuty.
  23. Vychladlou buchtu potřete polevou a podle potřeby ozdobte tvarohem a plátky čerstvého citronu.
Citronový řez ozdobený krémem a čerstvým citronem, servírovaný na talířku.
www.bakerbynature.com

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na rychlé hrníčkové buchty na plech!

Veganská buchta z celých citronů

Citronová buchta bez vajec a bez lepku, na níž potřebujete jen 5 klíčových ingrediencí. Zní to úžasně? Pak si ji s námi pojďte připravit!

Ingredience

  • 250 g velkých organických důkladně umytých citronů
  • 2 a ½ šálků (250 g) mandlové mouky
  • 1 šálek (200 g) třtinového cukru     
  • ¾ šálku (85 g) bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • ½ šálku (120 g) vody
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • ⅛ lžičky kurkumy, volitelně pro barvu

Postup                                       

  1. Důkladně omyjte citrony.
  2. Přidejte asi 4 šálky vody do malého hrnce a vložte do vody celé citrony.
  3. Na středním ohni citrony duste 30 minut, dokud jejich slupku nepropíchneme bez odporu.
  4. Slijte vodu a nechte citrony vychladnout.
  5. Předehřejte troubu na 170 ° C.
  6. Vymažte 20 cm dortovou formu 20 cm.
  7. Citrony nahrubo nasekejte a odstraňte z nich všechna semínka.
  8. Umístěte je do kuchyňského robotu a rozmixujte je na pyré.
  9. Nebojte se, pokud jsou v pyré malé kousky kůry.
  10. Přidejte ostatní ingredience na buchtu do kuchyňského robotu.
  11. Mixujte, dokud není směs spojená a poměrně hustá.
  12. Nandejte těsto do dortové formy.
  13. Vrch uhlaďte lžící nebo špachtlí.
  14. Buchtu pečte 35-40 minut.
  15. Buchta je hotová, když doprostřed vložíte špejli a vyndáte ji čistou.
  16. Nechte buchtu v dortové formě úplně vychladnout.
  17. Před servírováním buchtu posypte moučkovým cukrem.
  18. Zbylou buchtu skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 1 dne, v lednici 3 dny nebo v mrazáku až 1 měsíc.
Bezlepková buchta z celých citronů servírovaná na talíři.
www.rainbownourishments.com

Citronový chlebíček s polevou

Tento moučník je neuvěřitelně snadný na přípravu a přitom je tak plný sladké a jemné citronové chuti! Lahodná citronová poleva a drobenka tomu dodávají korunu.

Ingredience

Na chlebíček:

  • 8 polévkových lžic másla změkčeného na pokojovou teplotu
  • 1 šálek cukru
  • 1 velké vejce
  • 2 čajové lžičky citronové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • ¾ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky soli
  • ½ šálku zakysané smetany

Na drobenku:

  • 4 polévkové lžíce studeného másla, nakrájeného na malé kostičky
  • ½ šálku hladké mouky
  • ½ šálku cukru
  • 2 čajové lžičky citronové kůry

Na polevu:

  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2-3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C.
  2. Postříkejte 23 cm formu na chlebíček sprejem na pečení a odložte stranou.
  3. V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem nebo ve velké míse s ručním mixérem vymíchejte máslo a cukr.
  4. Začněte na nízké rychlosti, dokud nebude vše zapracováno, poté nastavte na střední rychlost a míchejte 2–3 minuty, dokud nebude směs lehká, světlá a nadýchaná.
  5. Přidejte vejce, citronovou kůru, vanilku a citronovou šťávu a promíchejte.
  6. V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  7. Přidejte polovinu moučné směsi ke směsi másla a ostatních ingrediencí a promíchejte.
  8. Přidejte polovinu zakysané smetany a promíchejte.
  9. Opakujte se zbývající moukou, poté se zakysanou smetanou.
  10. Seškrábejte strany a poté znovu míchejte asi 15 sekund, aby se vše spojilo.
  11. Nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete a uhlaďte.
  12. Nyní si připravte drobenku.
  13. Ingredience na drobenku vložte do středně velké mísy.
  14. Máslo s ostatními ingrediencemi pomocí prstů pořádně
  15. Nasypte drobenku na těsto.
  16. Pečte 60–70 minut, dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá.
  17. Nechte 5 minut vychladnout ve formě, formu poté obraťte a chlebíček nechte na mřížce úplně vychladnout.
  18. Nyní vložte všechny přísady na polevu do malé misky a prošlehejte.
  19. Pokapejte vzniklou polevou celý chlebíček a servírujte.
Chlebíček z citronů přelitý polevou a ozdobený čerstvými citrony servírovaný ve formě.
www.thesaltymarshmallow.com

Pečený citronový cheesecake

Tento vynikající koláč s dokonalým sušenkovým korpusem, skvělou náplní z krémového sýru a citronů a přelitý citronovým tvarohem si nejde nezamilovat!

Ingredience

Na korpus:

  • 140 g máslových sušenek
  • 3 lžíce cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 1 a 1/4 šálku cukru
  • 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry a 1/4 šálku šťávy z 1-2 citronů
  • 680 g krémového sýra, pokojové teploty
  • 4 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku vysokotučné smetany

Na citronový tvaroh:

  • 1/3 šálku citronové šťávy (asi ze 2 citronů)
  • 2 velká vejce plus 1 velký žloutek
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 polévkové lžíce studeného másla, nakrájeného na kostky
  • 1 polévková lžíce vysokotučné smetany
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. Umístěte sušenky do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud z nich nebudou jemné drobky.
  3. Přidejte cukr a znovu promíchejte.
  4. Přilijte stálým proudem máslo a pokračujte v pulzování, dokud se směs nespojí.
  5. Přeneste do 23 cm dortové formy a rovnoměrně ji zatlačte na dno.
  6. Pečte, dokud není korpus zlatohnědý, asi 13-15 minut.
  7. Vyjměte z trouby.
  8. Jakmile korpus vychladne, zabalte formu do 2 45 cm kusů fólie.
  9. Vložte do pekáče a dejte stranou.
  10. Dejte 1/4 šálku cukru a citronové kůry do kuchyňského robotu a zpracovávejte, dokud cukr nezežloutne a nerozvoní se.
  11. Přidejte zbývající cukr a několikrát promíchejte.
  12. Ve stolním mixéru šlehejte krémový sýr asi 5 sekund.
  13. Přidejte citronový cukr, poté přepněte na střední stupeň a šlehejte, dokud nebude směs krémová a hladká, asi 3 minuty.
  14. Snižte rychlost a přidávejte vejce po 2.
  15. Přidejte citronovou šťávu, vanilku a sůl a promíchejte.
  16. Přidejte smetanu a šlehejte, aby se vše spojilo, dalších 5 sekund.
  17. Směs nalijte do formy.
  18. Vložte formu do trouby a opatrně přidejte do pekáče tolik vody, aby dosahovala do poloviny boků formy.
  19. Pečte asi 55 až 60 minut.
  20. Hotový koláč nechte 1 hodinu vychladnout v troubě.
  21. Vyjměte z pekáče, odstraňte fólii z formy a přeneste na mřížku.
  22. Po okrajích formy přejeďte malým odkrajovacím nožem a nechte 2 hodiny odležet při pokojové teplotě.
  23. Připravte si citronový tvaroh.
  24. Citronovou šťávu zahřejte v malém hrnci na středním ohni, dokud nebude horká, ale ne vroucí.
  25. V malé misce rozšlehejte vejce.
  26. Postupně zašlehejte cukr.
  27. Za stálého šlehání pomalu nalijte horkou citronovou šťávu do vaječné směsi a poté směs nalijte zpět do hrnce.
  28. Pokračujte ve vaření na středním ohni za stálého míchání, dokud směs nedosáhne 76 ° C.
  29. Vyjměte hrnec z ohně, přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí.
  30. Vmíchejte smetanu, vanilku a sůl.
  31. Tvaroh nalijte do malé mísy.
  32. Zakryjte povrch tvarohu igelitem a dejte chladit, dokud ho nebudete potřebovat.
  33. Když je cheesecake vychladlý, přelijte ho ještě ve formě citronovým tvarohem.
  34. Pevně ​​zakryjte igelitem a dejte do chladničky alespoň na 5 hodin.
Pokrájený pečený cheesecake s citronovým tvarohem.
www.tasteandtellblog.com

Vyzkoušejte naše skvělé recepty na pompézní a velice populární cheesecake v 6 lahodných variantách!

Jak získat z citronu co nejvíce šťávy?

  • Chcete -li z citronu dostat veškerou šťávu, pak ho vsuňte pod dlaň, přitlačte mírným tlakem na tvrdý povrch, poté ho rozkrojte na polovinu a vymačkejte.
  • Pokud máte ruční odšťavňovač nebo lis na citrusy, získáte ještě více šťávy, protože pomáhá rozdrtit každou z buněk zadržujících šťávu v dužině ovoce.
  • Pokud tyto nástroje nemáte, popadněte vidličku, zasuňte ji do nakrojené strany citronu, pevně ji držte a citron kolem ní otočte.
  • Pokud má citron pokojovou teplotu, získáte více šťávy.
  • Pokud je váš citron tvrdý, propíchněte jeho slupku vidličkou a na několik sekund vložte do mikrovlnné trouby.
  • Jeden střední citron přinese asi 3 lžíce šťávy.

A jak vám naše citronové buchty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X