Pokud vás honí mlsná, vyzkoušejte jeden z našich receptů na citronové buchty.
Připravili jsme si pro vás oblíbený cheesecake, bábovku, buchtu na plech a tentokrát i něco pro vegany a celiaky.
Citrusové moučníky jsou vynikající a málokdo jim odolá.
Užijte si je!
Citronová bábovka
Tato skvělá bábovka ochucená citronovou kůrou a šťávou, přelitá jemnou citronovou polevou, je dokonalým moučníkem pro všechny milovníky citronů.
Ingredience
Na bábovku:
- 3 šálky hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek podmáslí
- 2 lžíce strouhané citronové kůry
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 šálek změkčeného másla
- 2 a 1/4 šálku krystalového cukru, plus více do formy
- 3 velká vejce
Na sirup:
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C a nastavte rošt do střední polohy.
- Ve střední míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse smíchejte podmáslí, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Šlehejte 3 až 4 minuty na střední rychlosti máslo s cukrem do světlé a nadýchané hmoty.
- Poté po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Mixér nechte na nízké rychlosti a vmíchejte jednu čtvrtinu moučné směsi a poté třetinu směsi podmáslí.
- Vmíchejte další čtvrtinu mouky, pak další třetinu směsi podmáslí.
- Opakujte s další čtvrtinou mouky a zbylou směsí podmáslí.
- Nakonec zašlehejte zbylou moučnou směs.
- Vše promíchejte, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience dobře zapracovány.
- 25 cm formu na bábovku důkladně vymažte rostlinným tukem.
- Vymazanou formu rovnoměrně potřete krystalovým cukrem.
- Lžící nalijte husté těsto do připravené formy a uhlaďte gumovou stěrkou.
- Pečte 65 až 75 minut, nebo dokud není bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
- Bábovku postavte na chladicí rošt.
- Opatrně přejíždějte stolním nožem po okrajích formy, mezi formou a bábovkou, aby se bábovka uvolnila z formy (nezapomeňte na středovou trubku).
- Bábovku ochlaďte ve formě po dobu deseti minut, ne déle.
- Mezitím si připravte sirup.
- V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu.
- Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu.
- Obraťte teplou bábovku na rošt.
- Pro snadné čištění zasuňte velký kus pečícího papíru, alobalu nebo papírových utěrek pod rošt.
- Bábovku postupně potířejte horkým sirupem a nechte ho vsáknout (trochu sirupu bude odkapávat, ale snažte se nespěchat, aby se většina vstřebala).
- Nechte bábovku úplně vychladnout, asi jednu hodinu.
- Když je bábovka vychladlá, opatrně ji přendejte na servírovací talíř.
- Připravte si polevu.
- Ve střední míse smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
- Podle potřeby přidejte více moučkového cukru nebo citronové šťávy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
- Naneste polevu na bábovku a nechte stékat po stranách.

Citronová buchta na plech
Tento citronový moučník je vláčný, nadýchaný a plný čerstvé citronové chuti, doplněn hedvábnou polevou z citronového krémového sýru, tvarohem a plátky čerstvého citronu. A přitom je tak snadný!
Ingredience
Na buchtu:
- 2 a 3/4 šálku hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 1 šálek másla, pokojové teploty
- 2 šálky krystalového cukru
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronového extraktu
- 1/2 šálku podmáslí, pokojové teploty
- 1/2 šálku zakysané smetany, pokojové teploty
- 1 a 1/2 lžíce citronové kůry, jemně nastrouhané
- 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
Na polevu:
- 226 g krémového sýra, velmi měkkého
- 1/2 šálku másla, velmi měkkého
- 3 šálky moučkového cukru, prosáté
- 2 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička citronového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Plech na pečení o rozměrech 23 x C3 cm vyložte pečícím papírem.
- Pečící papír nastříkejte nepřilnavým sprejem na pečení.
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Vyšlehejte máslo a cukr na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 3 minuty.
- Strany a dno misky seškrábněte gumovou špachtlí a poté šlehejte dalších 30 sekund.
- Přidejte vejce po jednom, dobře šlehejte po každém přidání a škrábejte po stranách a dně mísy tak často, abyste zajistili rovnoměrné začlenění všech přísad.
- Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový extrakt.
- Při nízké rychlosti přidejte prosáté suché přísady a šlehejte, dokud se lehce nespojí, asi 20 sekund.
- Nemíchejte déle, jinak bude váš koláč suchý!
- Přestaňte míchat, když stále vidíte hrudky a pruhy suchých přísad.
- Vypněte mixér.
- Přidejte podmáslí, zakysanou smetanu, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Zapněte mixér na nejnižší rychlost a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Vypněte mixér, nalijte těsto na připravený plech a pomocí stěrky vrch jemně uhlaďte.
- Pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut, dokud nebude vršek pevný, zlatohnědý a špejle vložená doprostřed buchty nevyjde čistá.
- Plech položte na chladicí rošt a před nanesením polevy nechte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu.
- V míse stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem nebo ve velké míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs zcela hladká; asi 2 minuty.
- Snižte rychlost na minimum a postupně přidávejte prosátý moučkový cukr.
- Jakmile je přidán veškerý cukr, přidejte citronovou šťávu a citronový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Zvyšte rychlost na středně vysokou rychlost a šlehejte 2 minuty.
- Vychladlou buchtu potřete polevou a podle potřeby ozdobte tvarohem a plátky čerstvého citronu.

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na rychlé hrníčkové buchty na plech!
Veganská buchta z celých citronů
Citronová buchta bez vajec a bez lepku, na níž potřebujete jen 5 klíčových ingrediencí. Zní to úžasně? Pak si ji s námi pojďte připravit!
Ingredience
- 250 g velkých organických důkladně umytých citronů
- 2 a ½ šálků (250 g) mandlové mouky
- 1 šálek (200 g) třtinového cukru
- ¾ šálku (85 g) bramborového nebo kukuřičného škrobu
- ½ šálku (120 g) vody
- 3 lžičky prášku do pečiva
- ⅛ lžičky kurkumy, volitelně pro barvu
Postup
- Důkladně omyjte citrony.
- Přidejte asi 4 šálky vody do malého hrnce a vložte do vody celé citrony.
- Na středním ohni citrony duste 30 minut, dokud jejich slupku nepropíchneme bez odporu.
- Slijte vodu a nechte citrony vychladnout.
- Předehřejte troubu na 170 ° C.
- Vymažte 20 cm dortovou formu 20 cm.
- Citrony nahrubo nasekejte a odstraňte z nich všechna semínka.
- Umístěte je do kuchyňského robotu a rozmixujte je na pyré.
- Nebojte se, pokud jsou v pyré malé kousky kůry.
- Přidejte ostatní ingredience na buchtu do kuchyňského robotu.
- Mixujte, dokud není směs spojená a poměrně hustá.
- Nandejte těsto do dortové formy.
- Vrch uhlaďte lžící nebo špachtlí.
- Buchtu pečte 35-40 minut.
- Buchta je hotová, když doprostřed vložíte špejli a vyndáte ji čistou.
- Nechte buchtu v dortové formě úplně vychladnout.
- Před servírováním buchtu posypte moučkovým cukrem.
- Zbylou buchtu skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 1 dne, v lednici 3 dny nebo v mrazáku až 1 měsíc.

Objevte podobné tipy
Citronový chlebíček s polevou
Tento moučník je neuvěřitelně snadný na přípravu a přitom je tak plný sladké a jemné citronové chuti! Lahodná citronová poleva a drobenka tomu dodávají korunu.
Ingredience
Na chlebíček:
- 8 polévkových lžic másla změkčeného na pokojovou teplotu
- 1 šálek cukru
- 1 velké vejce
- 2 čajové lžičky citronové kůry
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- ¾ čajové lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky soli
- ½ šálku zakysané smetany
Na drobenku:
- 4 polévkové lžíce studeného másla, nakrájeného na malé kostičky
- ½ šálku hladké mouky
- ½ šálku cukru
- 2 čajové lžičky citronové kůry
Na polevu:
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2-3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Postříkejte 23 cm formu na chlebíček sprejem na pečení a odložte stranou.
- V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem nebo ve velké míse s ručním mixérem vymíchejte máslo a cukr.
- Začněte na nízké rychlosti, dokud nebude vše zapracováno, poté nastavte na střední rychlost a míchejte 2–3 minuty, dokud nebude směs lehká, světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, citronovou kůru, vanilku a citronovou šťávu a promíchejte.
- V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte polovinu moučné směsi ke směsi másla a ostatních ingrediencí a promíchejte.
- Přidejte polovinu zakysané smetany a promíchejte.
- Opakujte se zbývající moukou, poté se zakysanou smetanou.
- Seškrábejte strany a poté znovu míchejte asi 15 sekund, aby se vše spojilo.
- Nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete a uhlaďte.
- Nyní si připravte drobenku.
- Ingredience na drobenku vložte do středně velké mísy.
- Máslo s ostatními ingrediencemi pomocí prstů pořádně
- Nasypte drobenku na těsto.
- Pečte 60–70 minut, dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá.
- Nechte 5 minut vychladnout ve formě, formu poté obraťte a chlebíček nechte na mřížce úplně vychladnout.
- Nyní vložte všechny přísady na polevu do malé misky a prošlehejte.
- Pokapejte vzniklou polevou celý chlebíček a servírujte.

Pečený citronový cheesecake
Tento vynikající koláč s dokonalým sušenkovým korpusem, skvělou náplní z krémového sýru a citronů a přelitý citronovým tvarohem si nejde nezamilovat!
Ingredience
Na korpus:
- 140 g máslových sušenek
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
Na náplň:
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry a 1/4 šálku šťávy z 1-2 citronů
- 680 g krémového sýra, pokojové teploty
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku vysokotučné smetany
Na citronový tvaroh:
- 1/3 šálku citronové šťávy (asi ze 2 citronů)
- 2 velká vejce plus 1 velký žloutek
- 1/2 šálku cukru
- 2 polévkové lžíce studeného másla, nakrájeného na kostky
- 1 polévková lžíce vysokotučné smetany
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C.
- Umístěte sušenky do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud z nich nebudou jemné drobky.
- Přidejte cukr a znovu promíchejte.
- Přilijte stálým proudem máslo a pokračujte v pulzování, dokud se směs nespojí.
- Přeneste do 23 cm dortové formy a rovnoměrně ji zatlačte na dno.
- Pečte, dokud není korpus zlatohnědý, asi 13-15 minut.
- Vyjměte z trouby.
- Jakmile korpus vychladne, zabalte formu do 2 45 cm kusů fólie.
- Vložte do pekáče a dejte stranou.
- Dejte 1/4 šálku cukru a citronové kůry do kuchyňského robotu a zpracovávejte, dokud cukr nezežloutne a nerozvoní se.
- Přidejte zbývající cukr a několikrát promíchejte.
- Ve stolním mixéru šlehejte krémový sýr asi 5 sekund.
- Přidejte citronový cukr, poté přepněte na střední stupeň a šlehejte, dokud nebude směs krémová a hladká, asi 3 minuty.
- Snižte rychlost a přidávejte vejce po 2.
- Přidejte citronovou šťávu, vanilku a sůl a promíchejte.
- Přidejte smetanu a šlehejte, aby se vše spojilo, dalších 5 sekund.
- Směs nalijte do formy.
- Vložte formu do trouby a opatrně přidejte do pekáče tolik vody, aby dosahovala do poloviny boků formy.
- Pečte asi 55 až 60 minut.
- Hotový koláč nechte 1 hodinu vychladnout v troubě.
- Vyjměte z pekáče, odstraňte fólii z formy a přeneste na mřížku.
- Po okrajích formy přejeďte malým odkrajovacím nožem a nechte 2 hodiny odležet při pokojové teplotě.
- Připravte si citronový tvaroh.
- Citronovou šťávu zahřejte v malém hrnci na středním ohni, dokud nebude horká, ale ne vroucí.
- V malé misce rozšlehejte vejce.
- Postupně zašlehejte cukr.
- Za stálého šlehání pomalu nalijte horkou citronovou šťávu do vaječné směsi a poté směs nalijte zpět do hrnce.
- Pokračujte ve vaření na středním ohni za stálého míchání, dokud směs nedosáhne 76 ° C.
- Vyjměte hrnec z ohně, přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí.
- Vmíchejte smetanu, vanilku a sůl.
- Tvaroh nalijte do malé mísy.
- Zakryjte povrch tvarohu igelitem a dejte chladit, dokud ho nebudete potřebovat.
- Když je cheesecake vychladlý, přelijte ho ještě ve formě citronovým tvarohem.
- Pevně zakryjte igelitem a dejte do chladničky alespoň na 5 hodin.

Vyzkoušejte naše skvělé recepty na pompézní a velice populární cheesecake v 6 lahodných variantách!
Jak získat z citronu co nejvíce šťávy?
- Chcete -li z citronu dostat veškerou šťávu, pak ho vsuňte pod dlaň, přitlačte mírným tlakem na tvrdý povrch, poté ho rozkrojte na polovinu a vymačkejte.
- Pokud máte ruční odšťavňovač nebo lis na citrusy, získáte ještě více šťávy, protože pomáhá rozdrtit každou z buněk zadržujících šťávu v dužině ovoce.
- Pokud tyto nástroje nemáte, popadněte vidličku, zasuňte ji do nakrojené strany citronu, pevně ji držte a citron kolem ní otočte.
- Pokud má citron pokojovou teplotu, získáte více šťávy.
- Pokud je váš citron tvrdý, propíchněte jeho slupku vidličkou a na několik sekund vložte do mikrovlnné trouby.
- Jeden střední citron přinese asi 3 lžíce šťávy.
A jak vám naše citronové buchty chutnaly? Napište nám do komentářů!