Výborné recepty na moučníky z pomerančů! Jsou vláčné a naprosto neodolatelné

Pomeranč, je v čerstvé formě velice prospěšný pro naše zdraví.

Ale z těchto sladkých receptů na pomerančové moučníky se budete olizovat až za ušima.

Vyberte si sami, na čem si pochutnáte!

Tvarohová bábovka s pomerančem

Máte chuť na osvěžující a letní bábovku? Její jemná chuť a voňavé těsto s aroma citrónu ji určitě zařadí mezi vaše oblíbené dezerty.

Co budeme potřebovat

  • 250 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g Hery máslová příchuť (měkká)
  • 150 g tvarohu tučného
  • 180 g cukru krupice nebo třtinového
  • kůra a šťáva ze dvou pomerančů
  • 4 vejce
  • 50 g acidofilního mléka

Na polevu

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 až 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy

Postup

  1. Do mouky vmícháme prášek do pečiva.
  2. Změklou Heru ušleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce.
  3. Přidáme šťávu a kůru z pomerančů, acidofilní mléko, tvaroh a mouku s práškem do pečiva.
  4. Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  5. Vylijeme do ní těsto.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 – 50 minut.
  7. Mezitím si připravíme polevu.
  8. Ve střední misce smícháme moučkový cukr a 2 lžíce pomerančové šťávy.
  9. Šleháme, aby se vše spojilo, podle potřeby přidáme další pomerančovou šťávu, aby se vytvořila hladká poleva.
  10. Jestli je bábovka hotová, zjistíme klasickým vpichem špejle do středu. Musí vyjít suchá, maximálně obalená několika drobky. Pak je bábovka upečená.
  11. Vyklopíme, necháme vychladnout a polijeme citronovou polevou.

Pro další sladkou citrusovou inspiraci mrkněte na tyto lahodné recepty s citronem.

Bábovka s bílou sladkou polevou.
Zdroj: etsy.com

Pomerančové řezy s polevou z pomeranče

Tyto řezy jsou tak bohaté, vlhké a překypující pomerančovou příchutí. Navrch dejte kopeček vanilkové zmrzliny a vše bude dkonalé!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 5 vajec
  • 280 g cukru krupice
  • 140 g Hery
  • 50 g pomletých vlašských ořechů
  • 160 g hrubé mouky
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 pomeranče
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na posypání plechu

Na polevu

  • 250 g práškového cukru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy

Postup

  • Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.
  • Přidáme změklou Heru a všechno do hladka vymícháme.
  • Do směsi přimícháme pomleté ořechy a prosátou mouku s kypřícím práškem.
  • Pomeranče oloupeme a pokrájíme na menší kousky, které vmícháme do těsta.
  • Potom zlehka zpracujeme tuhý sníh s bílkem.
  • Těsto vylijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech.
  • Pečeme asi 15 až 18 minut na 180 °C.
  • Práškový cukr, 2 lžíce pomerančové šťávy a 2 lžíce vařící vody dohladka vymícháme, tím připravíme polevu.
  • Polevou potřeme upečené a vychladlé těsto.
Moučník z pomerančů.
Zdroj: whisk-kid.com

Pomerančový perník na plech

Jaký lepší způsob, jak se dostat do sváteční nálady, než s nějakým snadným receptem na moučník s pomeranči. Tento perník má všechny chutě Vánoc, a jeho příprava jen pár minut. Moučník je ideální k odpolednímu čaji, k šálku kávy nebo podávaný s kopečkem smetany a čerstvými pomeranči.

  • 230 g hrnku quinoa mouky
  • 230 g mandlové mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1½ lžičky sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 velká vejce
  • 200 g jogurtu
  • 120 g nastrouhané dýně
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 115 ml rýžového sirupu
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 PL čerstvé pomerančové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Suché ingredience (kromě mandlové mouky a cukru) prosejte do velké mísy. Přidejte mandlovou mouku a cukr.
  • Vmícháme vejce, jogurt, dýni, pomerančovou šťávu a kůru, sirup a olej. Dobře promíchejte.
  • Připravte si plech, ten lehce postříkejte olejem a vyložte pečicím papírem. Nalijte směs do plechu.
  • Pečte 45–50 minut, nebo dokud ze středu perníku nevyjede čistá špejle.
Vláčný moučník plný sladké chuti pomeranče.
Zdroj: julesfood.blogspot.com

Pomerančová buchta

Tento recept na buchtu plnou pomerančů, vyrobená z čerstvé pomerančové šťávy, kůry a lahodné glazury, přináší citrusový punc každému soustu.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 315 g hladké mouky (proseté)
  • 5 g jedlé sody
  • 5 g soli
  • 4 velká vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 120 ml řepkového oleje
  • 115 g rozpuštěného másla
  • 300 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (3-4 velké pomeranče)
  • 15 g pomerančové kůry (nebo více podle chuti)

Na glazuru

  • 80 ml čerstvé pomerančové šťávy (1-2 pomeranče)
  • 5 g pomerančové kůry
  • 200 g cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte plech a dejte stranou.
  • Ve střední misce smíchejte mouku a jedlou sodu a sůl. Dejte stranou.
  • V mixéru vybaveném šlehacím nástavcem vyšlehejte vejce a cukr při vysoké rychlosti, dokud nebudou nadýchaná, asi 5 minut.
  • Do mixéru běžícím na nízkou rychlost pomalu přidávejte olej, dokud se nespojí, a to samé opakujte s máslem.
  • Přidejte pomerančovou šťávu a kůru a pomalu míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte suché ingredience a míchejte, dokud se nespojí.
  • Přelejte těsto do připraveného plechu.
  • Pečte 50–60 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu těsta nevyjde čistá.
  • Zatímco se buchta peče, smíchejte dohromady pomerančovou šťávu, kůru a cukr, abyste vytvořili polevu.
  • Před vyklopením na chladicí mřížku a přidáním polevy, nechte 30 minut bábovku vychladnout ve formě.
  • Ještě teplou bábovku vyklopíme z formy, propícháme dort po celé ploše a přelijeme polevou.
Nadýchaná a jemná buchta z pomerančů s polevou.
Zdroj: cookiesandcups.com

Pomerančový koláč

Vychutnejte si tento lahodný osvěžující recept na moučník s pomerančem, který je ideální pro nadcházející oslavu. Velkou výhodou je, že ho můžeme připravit s dostatečným předstihem a poté rovnou naservírovat.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  • 1 balíček sušenek (máslové nebo celozrnné)
  • 150 g rozpuštěného másla

Na náplň

  • 1 plechovka oslazené kondenzované mléko
  • 3 žloutky
  • šťáva ze 4 čerstvých vymačkaných pomerančů
  • špetka soli

Postup

  1. Sušenky rozdrobíme a spojíme s rozpuštěným máslem.
  2. Dáme na 30 minut do lednice zchladnout.
  3. Ztuhlou hmotou pak vyložíme dno a boky koláčové formy.
  4. Pečme po dobu 8 minut při 180 °C nebo do světle hnědé barvy.
  5. Korpus necháme vychladit.
  6. Do misky dáme kondenzované mléko, žloutky, pomerančovou šťávu a sůl, vymícháme do hladka.
  7. Směs nalijeme do předpečeného korpusu.
  8. Pečeme v troubě dalších 10 minut.
  9. Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout, poté dáme do lednice vychladit asi na 2 hodiny.
  10. Při servírování můžeme zdobit šlehačkou.

Jak si nejlépe vychutnat dokonalý moučník? No přece s dokonalou kávou a k tomu potřebujete dokonalý kávovar. Jaký si vybrat nejlepší automatický kávovar se dozvíte v naší recenzi!

Lahodný koláč plný pomerančové chuti ozdobený sušenými pomeranči.
Zdroj: compostandcava.com

Proč jíst citrusy?

Citrony, limetky, grapefruity a pomeranče mají vysoký obsah fyto-nutrientů, jako jsou karotenoidy, flavonoidy a polyfenoly.

Tyto živiny jsou druhy antioxidantů a dodávají plodům jejich jasné barvy a silné aroma. Mohou také pomoci chránit vaše tělo a předcházet mnoha zdravotním problémům.

Citrusové plody mají vysoký obsah vitamínu C, což je živina, o které je známo, že pomáhá posílit váš imunitní systém. Povzbuzuje váš imunitní systém k produkci bílých krvinek, které jsou nezbytné pro boj s infekcemi.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení vitamín C v citrusových plodech nemůže zabránit nachlazení. Výzkumy však naznačují, že může pomoci zkrátit délku a závažnost nachlazení.

Studie z roku 2014 zjistila, že lidé s nízkým množstvím citrátu v moči čelí větší pravděpodobnosti vzniku ledvinových kamenů. Citrusové plody mohou zvýšit hladiny citrátů, což může pomoci toto riziko snížit.

Jejich rozpustná vláknina a flavonoidy mohou pomoci zvýšit zdravý HDL cholesterol a snížit škodlivý LDL cholesterol.

Jsou také bohaté na draslík, který může pomoci snížit riziko mrtvice a srdečních onemocnění.

Flavonoidy nacházející se v citrusových plodech, můžou pomoci v boji proti chronickým zánětům, který jsou částečně zodpovědné za rozvoj onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Jestli se chcete dozvědět více o blahodárných účincích citrusů, potom si přečtěte speciální článek o grapefruitu!

Jak vybrat kvalitní citrusy?

Při nákupu citrusových plodů se poohlédněte po těch, které jsou na svou velikost těžké. Vybírejte ty s jemnozrnnou, pevnou slupkou. Vyhněte se příliš měkkému ovoci a těm, které mají známky rozvíjející se plísně.

Čerstvé citrusové plody lze skladovat při pokojové teplotě nebo v lednici. Obvykle vydrží asi týden při pokojové teplotě a několik týdnů v chladničce. Aby zůstaly čerstvé, nemyjte je, dokud je nebudete chtít sníst.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X