Pomeranč, je v čerstvé formě velice prospěšný pro naše zdraví.
Ale z těchto sladkých receptů na pomerančové moučníky se budete olizovat až za ušima.
Vyberte si sami, na čem si pochutnáte!
Tvarohová bábovka s pomerančem
Máte chuť na osvěžující a letní bábovku? Její jemná chuť a voňavé těsto s aroma citrónu ji určitě zařadí mezi vaše oblíbené dezerty.
Co budeme potřebovat
- 250 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 100 g Hery máslová příchuť (měkká)
- 150 g tvarohu tučného
- 180 g cukru krupice nebo třtinového
- kůra a šťáva ze dvou pomerančů
- 4 vejce
- 50 g acidofilního mléka
Na polevu
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 až 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
Postup
- Do mouky vmícháme prášek do pečiva.
- Změklou Heru ušleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce.
- Přidáme šťávu a kůru z pomerančů, acidofilní mléko, tvaroh a mouku s práškem do pečiva.
- Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- Vylijeme do ní těsto.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 – 50 minut.
- Mezitím si připravíme polevu.
- Ve střední misce smícháme moučkový cukr a 2 lžíce pomerančové šťávy.
- Šleháme, aby se vše spojilo, podle potřeby přidáme další pomerančovou šťávu, aby se vytvořila hladká poleva.
- Jestli je bábovka hotová, zjistíme klasickým vpichem špejle do středu. Musí vyjít suchá, maximálně obalená několika drobky. Pak je bábovka upečená.
- Vyklopíme, necháme vychladnout a polijeme citronovou polevou.
Pro další sladkou citrusovou inspiraci mrkněte na tyto lahodné recepty s citronem.

Pomerančové řezy s polevou z pomeranče
Tyto řezy jsou tak bohaté, vlhké a překypující pomerančovou příchutí. Navrch dejte kopeček vanilkové zmrzliny a vše bude dkonalé!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 5 vajec
- 280 g cukru krupice
- 140 g Hery
- 50 g pomletých vlašských ořechů
- 160 g hrubé mouky
- ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 pomeranče
- tuk na vymazání plechu
- mouka na posypání plechu
Na polevu
- 250 g práškového cukru
- 2 lžíce pomerančové šťávy
Postup
- Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.
- Přidáme změklou Heru a všechno do hladka vymícháme.
- Do směsi přimícháme pomleté ořechy a prosátou mouku s kypřícím práškem.
- Pomeranče oloupeme a pokrájíme na menší kousky, které vmícháme do těsta.
- Potom zlehka zpracujeme tuhý sníh s bílkem.
- Těsto vylijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech.
- Pečeme asi 15 až 18 minut na 180 °C.
- Práškový cukr, 2 lžíce pomerančové šťávy a 2 lžíce vařící vody dohladka vymícháme, tím připravíme polevu.
- Polevou potřeme upečené a vychladlé těsto.

Pomerančový perník na plech
Jaký lepší způsob, jak se dostat do sváteční nálady, než s nějakým snadným receptem na moučník s pomeranči. Tento perník má všechny chutě Vánoc, a jeho příprava jen pár minut. Moučník je ideální k odpolednímu čaji, k šálku kávy nebo podávaný s kopečkem smetany a čerstvými pomeranči.
- 230 g hrnku quinoa mouky
- 230 g mandlové mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1½ lžičky sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 velká vejce
- 200 g jogurtu
- 120 g nastrouhané dýně
- 40 ml rostlinného oleje
- 115 ml rýžového sirupu
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 1 PL čerstvé pomerančové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Suché ingredience (kromě mandlové mouky a cukru) prosejte do velké mísy. Přidejte mandlovou mouku a cukr.
- Vmícháme vejce, jogurt, dýni, pomerančovou šťávu a kůru, sirup a olej. Dobře promíchejte.
- Připravte si plech, ten lehce postříkejte olejem a vyložte pečicím papírem. Nalijte směs do plechu.
- Pečte 45–50 minut, nebo dokud ze středu perníku nevyjede čistá špejle.

Objevte podobné tipy
Pomerančová buchta
Tento recept na buchtu plnou pomerančů, vyrobená z čerstvé pomerančové šťávy, kůry a lahodné glazury, přináší citrusový punc každému soustu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 315 g hladké mouky (proseté)
- 5 g jedlé sody
- 5 g soli
- 4 velká vejce
- 300 g krupicového cukru
- 120 ml řepkového oleje
- 115 g rozpuštěného másla
- 300 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (3-4 velké pomeranče)
- 15 g pomerančové kůry (nebo více podle chuti)
Na glazuru
- 80 ml čerstvé pomerančové šťávy (1-2 pomeranče)
- 5 g pomerančové kůry
- 200 g cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte plech a dejte stranou.
- Ve střední misce smíchejte mouku a jedlou sodu a sůl. Dejte stranou.
- V mixéru vybaveném šlehacím nástavcem vyšlehejte vejce a cukr při vysoké rychlosti, dokud nebudou nadýchaná, asi 5 minut.
- Do mixéru běžícím na nízkou rychlost pomalu přidávejte olej, dokud se nespojí, a to samé opakujte s máslem.
- Přidejte pomerančovou šťávu a kůru a pomalu míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte suché ingredience a míchejte, dokud se nespojí.
- Přelejte těsto do připraveného plechu.
- Pečte 50–60 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu těsta nevyjde čistá.
- Zatímco se buchta peče, smíchejte dohromady pomerančovou šťávu, kůru a cukr, abyste vytvořili polevu.
- Před vyklopením na chladicí mřížku a přidáním polevy, nechte 30 minut bábovku vychladnout ve formě.
- Ještě teplou bábovku vyklopíme z formy, propícháme dort po celé ploše a přelijeme polevou.

Pomerančový koláč
Vychutnejte si tento lahodný osvěžující recept na moučník s pomerančem, který je ideální pro nadcházející oslavu. Velkou výhodou je, že ho můžeme připravit s dostatečným předstihem a poté rovnou naservírovat.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 1 balíček sušenek (máslové nebo celozrnné)
- 150 g rozpuštěného másla
Na náplň
- 1 plechovka oslazené kondenzované mléko
- 3 žloutky
- šťáva ze 4 čerstvých vymačkaných pomerančů
- špetka soli
Postup
- Sušenky rozdrobíme a spojíme s rozpuštěným máslem.
- Dáme na 30 minut do lednice zchladnout.
- Ztuhlou hmotou pak vyložíme dno a boky koláčové formy.
- Pečme po dobu 8 minut při 180 °C nebo do světle hnědé barvy.
- Korpus necháme vychladit.
- Do misky dáme kondenzované mléko, žloutky, pomerančovou šťávu a sůl, vymícháme do hladka.
- Směs nalijeme do předpečeného korpusu.
- Pečeme v troubě dalších 10 minut.
- Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout, poté dáme do lednice vychladit asi na 2 hodiny.
- Při servírování můžeme zdobit šlehačkou.
Jak si nejlépe vychutnat dokonalý moučník? No přece s dokonalou kávou a k tomu potřebujete dokonalý kávovar. Jaký si vybrat nejlepší automatický kávovar se dozvíte v naší recenzi!

Proč jíst citrusy?
Citrony, limetky, grapefruity a pomeranče mají vysoký obsah fyto-nutrientů, jako jsou karotenoidy, flavonoidy a polyfenoly.
Tyto živiny jsou druhy antioxidantů a dodávají plodům jejich jasné barvy a silné aroma. Mohou také pomoci chránit vaše tělo a předcházet mnoha zdravotním problémům.
Citrusové plody mají vysoký obsah vitamínu C, což je živina, o které je známo, že pomáhá posílit váš imunitní systém. Povzbuzuje váš imunitní systém k produkci bílých krvinek, které jsou nezbytné pro boj s infekcemi.
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení vitamín C v citrusových plodech nemůže zabránit nachlazení. Výzkumy však naznačují, že může pomoci zkrátit délku a závažnost nachlazení.
Studie z roku 2014 zjistila, že lidé s nízkým množstvím citrátu v moči čelí větší pravděpodobnosti vzniku ledvinových kamenů. Citrusové plody mohou zvýšit hladiny citrátů, což může pomoci toto riziko snížit.
Jejich rozpustná vláknina a flavonoidy mohou pomoci zvýšit zdravý HDL cholesterol a snížit škodlivý LDL cholesterol.
Jsou také bohaté na draslík, který může pomoci snížit riziko mrtvice a srdečních onemocnění.
Flavonoidy nacházející se v citrusových plodech, můžou pomoci v boji proti chronickým zánětům, který jsou částečně zodpovědné za rozvoj onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Jestli se chcete dozvědět více o blahodárných účincích citrusů, potom si přečtěte speciální článek o grapefruitu!
Jak vybrat kvalitní citrusy?
Při nákupu citrusových plodů se poohlédněte po těch, které jsou na svou velikost těžké. Vybírejte ty s jemnozrnnou, pevnou slupkou. Vyhněte se příliš měkkému ovoci a těm, které mají známky rozvíjející se plísně.
Čerstvé citrusové plody lze skladovat při pokojové teplotě nebo v lednici. Obvykle vydrží asi týden při pokojové teplotě a několik týdnů v chladničce. Aby zůstaly čerstvé, nemyjte je, dokud je nebudete chtít sníst.