Moučníky z citrónu, limetek a grapefruitu

Kromě pomerančů a mandarinek patří mezi nejznámější druhy citrusů citron, limetka a grapefruit. V těle působí citrón zásadotvorně, což se dá ještě lépe využít pečením. Pokud tedy rádi pečete, můžete čas od času upéct citrónovou buchtu. Vaše zdraví i zdraví Vašich blízkých Vám poděkuje.

1. Citrónová bábovka

Máte chuť na osvěžující a letní bábovku ? Její jemná chuť a voňavé těsto ji určitě zařadí mezi vaše oblíbené dezerty.

INGREDIENCE :

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 180 g Hery máslová příchuť
  • 180 g cukru krupice nebo třtinového
  • kůra a šťáva ze tří citronů (můžete klidně přihodit i jednu limetu)
  • 4 vejce
  • 50 g acidofilního mléka

POSTUP :

  1. Do mouky vmícháme prášek do pečiva.
  2. Změklou Heru ušleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce.
  3. Přidáme šťávu a kůru z citronů, acidofilní mléko a mouku s práškem do pečiva.
  4. Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  5. Vylijeme do ní těsto.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 – 50 minut.
  7. Jestli je bábovka hotová, zjistíme klasickým vpichem špejle do středu. Musí vyjít suchá, maximálně obalená několika drobky. Pak je bábovka upečená.
  8. Vyklopíme, necháme vychladnout a pocukrujeme.

Citrónová bábovka

zdroj : dobruchut.azet.sk

2. Citrónový koláč

Vychutnejte si tento lahodný osvěžující dezert, který je ideální pro nadcházející párty, můžeme ho připravit s dostatečným předstihem a poté jen přímo naservírovat.

INGREDEINCE :

Korpus

  • 1 balíček sušenek, máslové nebo celozrnné – dle chuti
  • 150 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 1 plechovka oslazené kondenzované mléko
  • 3 žloutky
  • šťáva z 5 čerstvých vymačkaných citrónů
  • špetka soli

POSTUP :

  1. Sušenky rozdrobíme a spojíme s rozpuštěným máslem.
  2. Dáme na 30 minut do lednice zchladnout.
  3. Ztuhlou hmotou pak vyložíme dno a boky koláčové formy.
  4. Pečme po dobu 8 minut při 180 °C nebo do světle hnědé.
  5. Necháme vychladit.
  6. Do misky dáme kondenzované mléko, žloutky, citrónovou šťávu a sůl, vymícháme do hladka.
  7. Směs nalijeme do předpečeného korpusu.
  8. Pečeme v troubě dalších 10 minut.
  9. Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout, poté dáme do lednice vychladit asi na 2 hodiny.
  10. Při servírování můžeme zdobit šlehačkou.

Citrónový koláč

zdroj : tabsandtidbits.com

Citrón z těla vyplavuje močovinu, což je důležité při onemocnění dnou a při celkovém překyselení organizmu, které je příčinou mnoha onemocnění. Tělo překyseluje např. nadměrná konzumace masa (zvláště hovězího), cukru a cukrářských výrobků. Citrón má také dobré účinky při revmatických a ledvinových potížích, dokáže také zastavit krvácení a odvodnit organismus. Pektin obsažený v citrónech navíc účinně snižuje hladinu cholesterolu a má protisklerotický účinek.

3. Limetkový cheesecake

Vyzkoušejte novou variaci na téma cheesecake. Limetka patří určitě k méně tradičním, ale připravený cheesecake chutná naprosto báječně limetová šťáva ve spojení s tvarohem je neodolatelná.

INGREDIENCE :

Na těsto

  • 170 g sušenek
  • 100 g másla
  • mléko

Na náplň

  • šálek mléka
  • 500 g tvarohu
  • 150 g jogurtu
  • 2 vejce
  • 3 limetky
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli

POSTUP :

  1. Sušenky nadrtíme, rozpustíme máslo, spojíme a podle potřeby doplníme mléko, aby vznikla hmota.
  2. Rozprostřeme po dortové formě a vložíme do lednice.
  3. Nastrouháme kůru z limetek do mísy,  vymačkáme šťávu do kastrůlku a přidáme k ní vanilkový cukr.
  4. Rozehřejeme na mírném stupni na plotně.
  5. Mícháme.
  6. Po rozpuštění cukru kastrůlek odstavíme a necháme vychladnout.
  7. Mezitím oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme ke kůře z limetek, poté přidáme ještě tvaroh, třtinový cukr, jogurt, mléko, vychladlou limetkovou šťávu a mícháme.
  8. Následně vyšleháme bílky se špetkou soli do sněhu, a přidáme ke směsi.
  9. Směs nalijeme na těsto.
  10. Pečeme asi při 180 °C, zhruba 50 minut.

Limetkový cheesecake

zdroj : kraftrecipes.com

4. Limetkový koláč

Tento lehký a svěží limetkový koláč Vás jistě potěší v létě, kdy nemáme chuť na příliš tučné a máslové dorty a koláče.

INGREDIENCE :

  • 1 balíček máslových nebo celorznných sušenek – dle chuti
  • 1 máslo
  • 2 měkké tvarohy
  • 2 smetany na šlehání
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 3 limety

POSTUP :

  1. Rozehřejeme si máslo a rozmačkáme sušenky.
  2. Poté přilijeme máslo k sušenkovému prášku a vyplníme směsí dortovou formu.
  3. Pečeme na 180°C asi deset minut.
  4. Vyšleháme tvarohy, smetany, zakysanou smetanu ztužovače v nadýchanou směs.
  5. Přidáme šťávu a kůru z limetek, vymícháme.
  6. Krém namažeme na korpus.
  7. Dáme vychladit ideálně na 24 hodin do lednice.
  8. Posypeme kůrou z limetky, dozdobíme dle fantazie a dáme vychladit ideálně na 24 hodin do lednice.

Limetkový koláč

zdroj : biggerbolderbaking.com

5. Limetkové řezy

Limetkové řezy je dezert, který neodmyslitelně patří k létu. Klasické koláče na plech patří mezi velmi oblíbené domácí pečení.

INGREDIENCE :

Těsto

  • 4 limetky
  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • 120 g cukru krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 60 g oleje

Náplň

  • 2 tvarohy
  • 400 g zakysané smetany
  • 10 g želatiny v prášku
  • 70 g cukru

POSTUP :

  1. Oddělíme žloutky od bílků, ušleháme tuhý sníh.
  2. Do žloutků přidáme vařící vodu a šleháme s cukrem, až vznikne hustá, bílá hmota.
  3. Ručně vmícháme olej, mouku s práškem do pečiva a sníh.
  4. Pečeme v pekáči s vysokým okrajem 15 min. na 200°C.
  5. Na náplň smícháme našlehaný tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, případně jogurt.
  6. Ostrouháme kůru z umytých limetek a vymačkáme šťávu, přidáme do náplně.
  7. Želatinu necháme nabobtnat v 50 ml vody, trošku jí zahřejeme, ale nesmí se vařit.
  8. Vlijeme do tvarohové směsi, promícháme a rozetřeme na korpus v pekáči.
  9. Povrch uhladíme do hladka a dáme chladit do ztuhnutí.
  10. Řezy zdobíme kouskem limetky.

Limetkové řezy

zdroj : varime-doma.cz

6. Grepové řezy

INGREDIENCE :

Na těsto

  • 5 vajec
  • 280 g cukru krupice
  • 140 g Hery
  • 50 g pomletých vlašských ořechů
  • 160 g hrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 červený nebo bílý grapefruit
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na posypání plechu

na polevu

  • 250 g práškového cukru
  • 2 lžíce grepové šťávy

POSTUP :

  1. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.
  2. Přidáme změklou Heru a všechno do hladka vymícháme.
  3. Do směsi přimícháme pomleté ořechy a prosátou mouku s kypřícím práškem.
  4. Grapefruit oloupeme a pokrájíme na menší kousky, které vmícháme do těsta.
  5. Potom zlehka zpracujeme tuhý sníh s bílkem.
  6. Těsto vylijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech.
  7. Pečeme asi 15 až 18 minut na 180 °C.
  8. Práškový cukr, 2 lžíce grepové šťávy a 2 lžíce vařící vody dohladka vymícháme, tím připravíme polevu.
  9. Polevou potřeme upečené a vychladlé těsto.

Grepové řezy

zdroj : Pinterest

7. Grepový krém

Můžeme využít při přípravě grepového cheesecake, smíchat ho s mascarpone a slepit jím makronky, použít ho do na promazání dortů.

INGREDIENCE :

  • 6 žloutků
  • 100 g cukru moučka
  • 150 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • jemně nastrouhanou kůru z 1 grepu
  • 1/2 hrnku grepové šťávy

POSTUP :

  1. Vyšleháme žloutky s cukrem a šťávou v žáruvzdorné misce nad hrncem s vařící vodou až se dobře smísí.
  2. Postupně zašleháváme máslo, až se rozpustí a směs je hladká.
  3. Dále mícháme do doby, kdy je směs dost hustá, že rovnoměrně potáhne zadní stranu lžíce.
  4. Nevaříme.
  5. Odstavíme, přidáme kůru a dobře promícháme.
  6. Přelijeme do misky, přikryjeme fólií a dáme do lednice na minimálně 4 hodiny.

Grepový krém

zdroj : konceptdoga.cz

Citrón má při přípravě jídla celkem široké využití, používáme ho na dochucování omáček a polévek, k marinování masa, při přípravě studených nápojů a zdobení.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 13 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *