Cizrna na paprice je snadná a za pár minut hotová.
Nevěříte? Pojďte se podívat, v jakých 4 variantách jsme si pro vás recepty nachystali.
Hledáte tipy na polévku, hlavní chod nebo večeři?
Vše najdete zde.
Cizrna na paprice s pórkem
Pokud máte chuť na něco zdravého, proč nevyzkoušet tento lahodný hlavní chod? Cizrna na paprice je vhodná nejen pro vegetariány, vegany ve variantě bez sýru, ale i pro každého s bezlepkovou dietou.
Ingredience:
- 200 g rýžových penne těstovin
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 menší pórek
- 3 stroužky česneku
- ¼ lžičky červeného pepře
- ⅛ lžičky uzené papriky
- ⅛ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky sušeného oregana
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 hrnek pasírovaných rajčat
- 2 červené papriky
- vymačkaná šťáva z citronu
- 1 a ½ hrnku vařené cizrny (nebo z konzervy)
- čerstvá bazalka nebo petrželka
- k servírování parmezán nebo jiný sýr (nemusí být)
Postup:
- Uvařte si těstoviny dle návodu.
- Mezitím si na pánvi rozpalte olej, přidejte na kostičky nakrájený pórek a restujte asi 4-6 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek, restujte další minutu.
- Přidejte mletý červený pepř, uzenou papriku, černý pepř, oregano a nechte ještě 30 sekund restovat.
- Přidejte protlak, promíchejte, nechte jej chvilku vařit, aby nebyl kyselý.
- Pak přidejte pasírovaná rajčata, na kostičky nakrájené papriky a nasekanou cizrnu.
- Chvilku povařte, poté přimíchejte procezené těstoviny, zamíchejte, dochuťte solí a je hotovo.
- Podávejte posypané bylinkami a sýrem (kdo chce).

Cizrnová polévka na paprice s kuřecím vývarem
Hledáte tip na vydatnou polévku? Tento recept je hodně jednoduchý. Jen se všechno dá do mixéru, a pak se to jen chvíli vaří. Nezní to dobře?
Ingredience:
- 250 g cizrny (uvařené nebo v plechovce)
- 300 g červené papriky
- 1 a ½ hrnku kuřecího vývaru
- ½ hrnku nakrájené červené cibule
- 1 velký stroužek česneku
- ½ lžičky uzené papriky
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce najemno nakrájeného citronu
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky
Postup:
- Červenou papriku si nakrájejte na větší plátky, chvilku ji orestujte na trošce oleje.
- Spolu s cizrnou, cibulí, česnekem, uzenou paprikou, solí, pepřem a 2 lžícemi oleje ji dejte do mixéru s rozmixujte na kaši.
- Hotovou směs dejte na pánev, podlejte vývarem, zakryjte a vařte asi 10 minut na středním ohni. Občas promíchejte.
- Servírujte pokapané olivovým olejem, posypané kousky citronu a kousky koriandru nebo petrželky.

Tip: Chtěli byste více receptů na rychlé a zdravé polévky? Inspirujte se našimi polévkami pouze z koření.
Objevte podobné tipy
Cizrna po indicku
Cizrna na paprice v podobě kari zvaného Channa simla může zaujmout nejen fandy indické kuchyně. A hledáte-li novou inspiraci na hlavní chod, můžeme doporučit tento recept na cizrnu na paprice. Uvařte si tento rychlý pokrm podle videoreceptu.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 střední červená cibule
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky prolisovaného česneku
- 1 střední paprika (bílá)
- 1 rozdrcený červený pepř
- 2 střední rajčata
- 1 lžička soli
- 2 hrnky uvařené cizrny
Na ozdobu:
- čerstvě nastrouhaná mrkev
- nasekaný čerstvý koriandr
Postup:
- Na pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte kmín a počkejte, než začnou semínka syčet.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte restovat 5 minut.
- Přidejte zázvor a česnek, nechte vařit další 1-2 minuty.
- Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, červený pepř a restujte další 2 minuty.
- Přidejte nakrájená rajčata, osolte, dobře promíchejte.
- Vařte dalších 5 minut.
- Přidejte cizrnu, pokračujte ve vaření 5 až 7 minut.
- Servírujte posypané nastrouhanou mrkví a posekaným koriandrem.

Videorecept zde:
Chtěli byste si vybrat tu nejlepší plynovou pánev? Přečtěte si naši recenzi.
Milujete luštěniny? Už jste někdy zkoušeli recepty na zapečené fazole? Nakoukněte!
Plněné červené papriky cizrnou a feta sýrem
Potřebujete vymyslet rychlý oběd, večeři nebo překrm? Není problém. Toto vše vám nabízí recept na cizrnu v paprice.
Ingredience:
- 2 velké červené papriky
- 1 plechovka (cca 250 g) cizrny
- 1/2 žluté cibule nakrájená nadrobno
- kousek pórku
- 60 g nastrouhaného sýru feta
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 2 lžíce sladěnky
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 2 lžíce nasekané čerstvé máty
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 4 lžičky olivového oleje
- ¼ lžičky papriky
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Troubu si předehřejte na 200°C.
- Papriky si omyjte, rozkrojte na poloviny, vydlubejte semínka.
- Položte je na plech vnitřkem vzhůru.
- Do misky si nasypte cizrnu, rozmačkejte ji vidličkou.
- Přidejte k ní zbytek ingrediencí, zamíchejte a můžete plnit papriky.
- Náplň hezky uplácejte a dejte péct na 25-30 minut.

Tip: Máte doma spoustu paprik a nevíte, co s nimi? Podívejte se, jaké recepty na zapečené speciality z paprik můžete vytvořit.
Tak co na to říkáte? I zdravá jídla mohou být rychlá a chutná, že?
Dopřejte si kombinaci cizrny se zeleninou i místo masitých pokrmů. O proteiny ošizeni rozhodně nebudete.
Celkovou přípravu cizrny si můžete zkrátit i v tlakovém hrnci. Zejména pokud preferujete tu čerstvou. Zajímá vás, jak se v něm vaří? Více se dozvíte v recenzi o tlakových hrncích.