Cizrna s paprikou ve 4 úžasných receptech (zdravé a rychlé)

Cizrna na paprice je snadná a za pár minut hotová.

Nevěříte? Pojďte se podívat, v jakých 4 variantách jsme si pro vás recepty nachystali. 

Hledáte tipy na polévku, hlavní chod nebo večeři?

Vše najdete zde.

Cizrna na paprice s pórkem

Pokud máte chuť na něco zdravého, proč nevyzkoušet tento lahodný hlavní chod? Cizrna na paprice je vhodná nejen pro vegetariány, vegany ve variantě bez sýru, ale i pro každého s bezlepkovou dietou.

Ingredience:

  • 200 g rýžových penne těstovin
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 menší pórek
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky červeného pepře
  • ⅛ lžičky uzené papriky
  • ⅛ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek pasírovaných rajčat
  • 2 červené papriky
  • vymačkaná šťáva z citronu
  • 1 a ½ hrnku vařené cizrny (nebo z konzervy)
  • čerstvá bazalka nebo petrželka
  • k servírování parmezán nebo jiný sýr (nemusí být)

Postup:

  • Uvařte si těstoviny dle návodu.
  • Mezitím si na pánvi rozpalte olej, přidejte na kostičky nakrájený pórek a restujte asi 4-6 minut.
  • Přidejte prolisovaný česnek, restujte další minutu.
  • Přidejte mletý červený pepř, uzenou papriku, černý pepř, oregano a nechte ještě 30 sekund restovat.
  • Přidejte protlak, promíchejte, nechte jej chvilku vařit, aby nebyl kyselý.
  • Pak přidejte pasírovaná rajčata, na kostičky nakrájené papriky a nasekanou cizrnu.
  • Chvilku povařte, poté přimíchejte procezené těstoviny, zamíchejte, dochuťte solí a je hotovo.
  • Podávejte posypané bylinkami a sýrem (kdo chce).
cizrna na paprice zdravá a chutná
Zdroj: notenoughcinnamon.com

Cizrnová polévka na paprice s kuřecím vývarem

Hledáte tip na vydatnou polévku? Tento recept je hodně jednoduchý. Jen se všechno dá do mixéru, a pak se to jen chvíli vaří. Nezní to dobře?

Ingredience:

  • 250 g cizrny (uvařené nebo v plechovce)
  • 300 g červené papriky
  • 1 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • ½ hrnku nakrájené červené cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce najemno nakrájeného citronu
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky

Postup:

  • Červenou papriku si nakrájejte na větší plátky, chvilku ji orestujte na trošce oleje.
  • Spolu s cizrnou, cibulí, česnekem, uzenou paprikou, solí, pepřem a 2 lžícemi oleje ji dejte do mixéru s rozmixujte na kaši.
  • Hotovou směs dejte na pánev, podlejte vývarem, zakryjte a vařte asi 10 minut na středním ohni. Občas promíchejte.
  • Servírujte pokapané olivovým olejem, posypané kousky citronu a kousky koriandru nebo petrželky.
krémová polévka z cizrny na paprice
Zdroj: cookwithmanali.com

Tip: Chtěli byste více receptů na rychlé a zdravé polévky? Inspirujte se našimi polévkami pouze z koření

Cizrna po indicku

Cizrna na paprice v podobě kari zvaného Channa simla může zaujmout nejen fandy indické kuchyně. A hledáte-li novou inspiraci na hlavní chod, můžeme doporučit tento recept na cizrnu na paprice. Uvařte si tento rychlý pokrm podle videoreceptu.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 střední červená cibule
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky prolisovaného česneku
  • 1 střední paprika (bílá)
  • 1 rozdrcený červený pepř
  • 2 střední rajčata
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky uvařené cizrny

Na ozdobu:

  • čerstvě nastrouhaná mrkev
  • nasekaný čerstvý koriandr

Postup:

  • Na pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte kmín a počkejte, než začnou semínka syčet.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte restovat 5 minut.
  • Přidejte zázvor a česnek, nechte vařit další 1-2 minuty.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, červený pepř a restujte další 2 minuty.
  • Přidejte nakrájená rajčata, osolte, dobře promíchejte.
  • Vařte dalších 5 minut.
  • Přidejte cizrnu, pokračujte ve vaření 5 až 7 minut.
  • Servírujte posypané nastrouhanou mrkví a posekaným koriandrem.
cizrna s paprikou po indicku
Zdroj: holycowvegan.com

Videorecept zde:

Chtěli byste si vybrat tu nejlepší plynovou pánev? Přečtěte si naši recenzi.

Milujete luštěniny? Už jste někdy zkoušeli recepty na zapečené fazole? Nakoukněte!

Plněné červené papriky cizrnou a feta sýrem

Potřebujete vymyslet rychlý oběd, večeři nebo překrm? Není problém. Toto vše vám nabízí recept na cizrnu v paprice. 

Ingredience:

  • 2 velké červené papriky
  • 1 plechovka (cca 250 g) cizrny
  • 1/2 žluté cibule nakrájená nadrobno
  • kousek pórku
  • 60 g nastrouhaného sýru feta
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 2 lžíce sladěnky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžičky olivového oleje
  • ¼ lžičky papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 200°C.
  • Papriky si omyjte, rozkrojte na poloviny, vydlubejte semínka.
  • Položte je na plech vnitřkem vzhůru.
  • Do misky si nasypte cizrnu, rozmačkejte ji vidličkou.
  • Přidejte k ní zbytek ingrediencí, zamíchejte a můžete plnit papriky.
  • Náplň hezky uplácejte a dejte péct na 25-30 minut.
cizna v paprice pečená s feta sýrem
Zdroj: self.com

Tip: Máte doma spoustu paprik a nevíte, co s nimi? Podívejte se, jaké recepty na zapečené speciality z paprik můžete vytvořit.

Tak co na to říkáte? I zdravá jídla mohou být rychlá a chutná, že? 

Dopřejte si kombinaci cizrny se zeleninou i místo masitých pokrmů. O proteiny ošizeni rozhodně nebudete.

Celkovou přípravu cizrny si můžete zkrátit i v tlakovém hrnci. Zejména pokud preferujete tu čerstvou. Zajímá vás, jak se v něm vaří? Více se dozvíte v recenzi o tlakových hrncích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.