Recepty na cizrnu s paprikou v 5 úžasných variantách. Vyzkoušejte je všechny!

Dochází vám inspirace, co vařit?

Inspirujte se našimi snadnými recepty na cizrnu na paprice 5x jinak!

Hledáte tipy na polévku, hlavní chod nebo večeři?

Máme pro vás vše!

Cizrna na paprice s pórkem

Pokud máte chuť na něco zdravého, proč nevyzkoušet tento lahodný hlavní chod? Cizrna na paprice je vhodná nejen pro vegetariány, vegany ve variantě bez sýru, ale i pro každého s bezlepkovou dietou.

Ingredience:

  • 200 g rýžových penne těstovin
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 menší pórek
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky červeného pepře
  • ⅛ lžičky uzené papriky
  • ⅛ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek pasírovaných rajčat
  • 2 červené papriky
  • vymačkaná šťáva z citronu
  • 1 a ½ hrnku vařené cizrny (nebo z konzervy)
  • čerstvá bazalka nebo petrželka
  • k servírování parmezán nebo jiný sýr (nemusí být)

Postup:

  • Uvařte si těstoviny dle návodu.
  • Mezitím si na pánvi rozpalte olej, přidejte na kostičky nakrájený pórek a restujte asi 4-6 minut.
  • Přidejte prolisovaný česnek, restujte další minutu.
  • Přidejte mletý červený pepř, uzenou papriku, černý pepř, oregano a nechte ještě 30 sekund restovat.
  • Přidejte protlak, promíchejte, nechte jej chvilku vařit, aby nebyl kyselý.
  • Pak přidejte pasírovaná rajčata, na kostičky nakrájené papriky a nasekanou cizrnu.
  • Chvilku povařte, poté přimíchejte procezené těstoviny, zamíchejte, dochuťte solí a je hotovo.
  • Podávejte posypané bylinkami a sýrem (kdo chce).
Cizrnová směs na talířích nabíraná lžící.
www.notenoughcinnamon.com

Cizrnová polévka na paprice s kuřecím vývarem

Hledáte tip na vydatnou polévku? Tento recept je hodně jednoduchý. Jen se všechno dá do mixéru, a pak se to jen chvíli vaří. Nezní to dobře?

Ingredience:

  • 250 g cizrny (uvařené nebo v plechovce)
  • 300 g červené papriky
  • 1 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • ½ hrnku nakrájené červené cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce najemno nakrájeného citronu
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky

Postup:

  • Červenou papriku si nakrájejte na větší plátky, chvilku ji orestujte na trošce oleje.
  • Spolu s cizrnou, cibulí, česnekem, uzenou paprikou, solí, pepřem a 2 lžícemi oleje ji dejte do mixéru s rozmixujte na kaši.
  • Hotovou směs dejte na pánev, podlejte vývarem, zakryjte a vařte asi 10 minut na středním ohni. Občas promíchejte.
  • Servírujte pokapané olivovým olejem, posypané kousky citronu a kousky koriandru nebo petrželky.
Krémová polévka z cizrny v hlubokém talíři, ozdobená čerstvými bylinkami.
www.cookwithmanali.com

Chtěli byste více receptů na rychlé a zdravé polévky? Inspirujte se našimi polévkami pouze z koření


Cizrna po indicku

Cizrna na paprice v podobě kari zvaného Channa simla může zaujmout nejen fandy indické kuchyně. A hledáte-li novou inspiraci na hlavní chod, můžeme doporučit tento recept na cizrnu na paprice.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 střední červená cibule
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky prolisovaného česneku
  • 1 střední paprika (bílá)
  • 1 rozdrcený červený pepř
  • 2 střední rajčata
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky uvařené cizrny

Na ozdobu:

  • čerstvě nastrouhaná mrkev
  • nasekaný čerstvý koriandr

Postup:

  • Na pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte kmín a počkejte, než začnou semínka syčet.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte restovat 5 minut.
  • Přidejte zázvor a česnek, nechte vařit další 1-2 minuty.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, červený pepř a restujte další 2 minuty.
  • Přidejte nakrájená rajčata, osolte, dobře promíchejte.
  • Vařte dalších 5 minut.
  • Přidejte cizrnu, pokračujte ve vaření 5 až 7 minut.
  • Servírujte posypané nastrouhanou mrkví a posekaným koriandrem.
Cizrna po indicku v hlubokém talíři, ozdobená bylinkami s vedle položenou lžící.
www.holycowvegan.com

Chtěli byste si vybrat tu nejlepší plynovou pánev? Přečtěte si naši recenzi.

Plněné červené papriky cizrnou a feta sýrem

Potřebujete vymyslet rychlý oběd, večeři nebo překrm? Není problém. Toto vše vám nabízí recept na cizrnu v paprice. 

Ingredience:

  • 2 velké červené papriky
  • 1 plechovka (cca 250 g) cizrny
  • 1/2 žluté cibule nakrájená nadrobno
  • kousek pórku
  • 60 g nastrouhaného sýru feta
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 2 lžíce sladěnky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžičky olivového oleje
  • ¼ lžičky papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 200°C.
  • Papriky si omyjte, rozkrojte na poloviny, vydlubejte semínka.
  • Položte je na plech vnitřkem vzhůru.
  • Do misky si nasypte cizrnu, rozmačkejte ji vidličkou.
  • Přidejte k ní zbytek ingrediencí, zamíchejte a můžete plnit papriky.
  • Náplň hezky uplácejte a dejte péct na 25-30 minut.
Cizrna v červené paprice pečená s feta sýrem na talíři s nožem.
www.self.com

Máte doma spoustu paprik a nevíte, co s nimi? Podívejte se, jaké recepty na zapečené speciality z paprik můžete vytvořit.

Kuřecí paprikáš s cizrnou

Tento recept na paprikáš je o něco méně kalorický než tradiční verze, ale také je mnohem rychlejší. Servírujte s pečenými bramborami, rýží či domácím chlebem.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí, nakrájená na nudličky
  • 1 červená paprika
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 cibule, nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce uzené nebo sladké papriky
  • 3 lžíce hladké bmouky
  • 375 ml kuřecího vývaru
  • 400 ml konzervovaných nakrájených rajčat
  • 400 ml konzervované cizrny, scezené
  • 125 ml zakysané smetany nebo creme fraiche
  • nasekaná plocholistá petrželka

Postup:

  • Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a dochuťte solí a pepřem.
  • Na velké pánvi opékejte kuřecí nudličky na olivovém oleji, dokud nejsou hezky orestované, ale ne zcela uvařené, přibližně 5–7 minut.
  • Přendejte na talíř.
  • Přidejte nakrájenou papriku a za stálého míchání opékejte na středně vysokém ohni, dokud mírně nezuhelnatí, ale stále bude křupavá.
  • Vyndejte na talíř a dejte stranou.
  • Snižte teplotu na minimum a přidejte nakrájenou cibuli.
  • Restujte 5-7 minut do změknutí, přidejte česnek a pokračujte v restování další 1 minutu.
  • Přidejte papriku a mouku, míchejte, dokud nezískáte červenou pastu.
  • Všlehejte kuřecí vývar, dokud se v něm pasta zcela nespojí.
  • Možná budete muset nejprve přidat ½ šálku vývaru a rozšlehat, poté zbytek vývaru, aby nevznikly hrudky.
  • Přidejte nakrájená rajčata.
  • Vraťte kuře do pánve a přidejte cizrnu.
  • Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen, přikryjte pokličkou a vařte 20 minut.
  • Po 20 minutách odkryjte kuřecí paprikáš, vmíchejte zakysanou smetanu, přidejte červenou papriku a ihned stáhněte oheň, aby se zakysaná smetana neoddělila.
  • Ochutnejte a případně dosolte.
  • Podávejte posypané nasekanou petrželkou.
Kuřecí směs omáčka s cizrnou v pánvi.
www.vikalinka.com

Celkovou přípravu cizrny si můžete zkrátit i v tlakovém hrnci. Zejména pokud preferujete tu čerstvou. Zajímá vás, jak se v něm vaří? Více se dozvíte v recenzi o tlakových hrncích.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X