Zázračná cizrna obohatí váš jídelníček o zdravou vlákninu

Rádi byste doplnili svůj jídelníček o zajímavou potravinu?

Pak vyzkoušejte cizrnu.

Patří mezi luštěniny a podobá se hrachu. Ostatně i proto se jí někdy říká římský hrách.

Cizrna má vysoký obsah vlákniny, zdravých tuků a železa, vápníku, hořčíku, draslíku a manganu. Má zastoupení také téměř všech vitamínů. Proto by rozhodně neměla stát stranou našeho jídelníčku.

Cizrna a její složení

Cizrna není v plodinách novinkou. Pěstuje se již velmi dlouho, ale protože její výtěžnost je menší než u hrachu, tak pěstování hrachu převážilo. Pro své kvality se postupně vrátila, nejdříve hlavně do vegetariánských jídel, pak i do běžných jídelníčků. Cizrna má vysoký obsah rostlinných bílkovin, které mohou částečně nebo zcela nahradit maso. Dále cizrna slouží jako zdroj vápníku, železa a dalších minerálních látek a důležité vlákniny. Zrnka cizrny jsou žlutá až žlutohnědá s jemnou oříškovou chutí.

Cizrna a její použití v kuchyni

Cizrnu používáme především do polévek nebo jako přílohu k masovým nebo jiným jídlům. Můžeme ji samostatně podávat spolu se zeleninou, vejci nebo masem. Z rozmělněné můžeme připravovat různé karbanátky nebo placičky. Cizrna se dá využít i ve studené kuchyni, protože i po uvaření si uchovává křupovitost. Hodí se proto do salátů, kde může tvořit základní surovinu nebo doplněk. Rozmělněná se využívá i do pomazánek.

1. Cizrnová polévka

Nejjednodušší úprava cizrny je jako polévka. Můžete ji podávat jako lehké polední hlavní jídlo. Tato polévka vás totiž vydatně zasytí.

INGREDIENCE:

  • cizrna
  • sůl
  • jíška
  • zelenina
  • koření

POSTUP:

  1. Cizrnu předem namočíme přes noc.
  2. Cizrnu uvaříme v hrnci doměkka.
  3. Potom k ní přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu a opět mírně povaříme.
  4. Ochutíme solí, pepřem anebo kořením – tymián, koriandr, bazalka či rozmarýn.
  5. Polévku zahustíme jíškou a krátce ještě povaříme.
  6. Krémová polévka: pro její přípravu polévku rozmixujeme.
  7. Středomořská polévka: do polévky přidáme ještě čerstvá nebo konzervovaná rajčata a papriky.

Hotový recept na cizrnovou polévku

2. Cizrnová příloha

Jestliže chcete mít ne příliš tradiční přílohu, můžete použít cizrnu. Podáváme ji k vařenému nebo pečenému masu, k sázeným vejcím nebo opékané uzenině.

INGREDIENCE:

  • cizrna
  • sůl
  • koření – kmín, koriandr, tymián, bazalka, tymián, chilli, kurkuma
  • cibule
  • česnek

POSTUP:

  1. Cizrnu předem přes noc namočíme a uvaříme doměkka.
  2. Pak ji zcedíme a rozmixujeme na kaši nebo přepasírujeme přes sítko. Tímto se ale zbavíme důležité vlákniny, mixování je daleko zdravější způsob přípravy.
  3. Rozmixovanou cizrnu ochutíme kořením. Lze použít kmín, koriandr, tymián, bazalka, tymián nebo exotičtější chilli a kurkuma.
  4. Před podáváním osmažíme na tuku cibulku a tu přidáme k cizrně. Možno doplnit také česnekem.

Hotový recept na cizrnovou přílohu

3. Cizrna jako hlavní chod

Cizrna se hodí nejen pro přípravu polévku či přílohy, ale také jako hlavní chod. Získáte tak výživné jídlo, které vydatně zasytí.

INGREDIENCE:

  • cizrna
  • sůl
  • zelenina
  • cibule
  • uzenina nebo maso
  • smetana
  • kečup
  • koření – kmín, koriandr, tymián, bazalka, tymián, chilli, kurkuma
  • cibule

POSTUP:

  1. Cizrnu namočíme přes noc do vody.
  2. Cizrnu uvaříme v hrnci doměkka.
  3. Těsně před jejím uvařením přidáme do hrnce povařit také zeleninu – mrkev, celer, cukety, květák nebo brokolici.
  4. Můžeme přidat také na kousky nakrájenou uzeninu nebo vařené maso.
  5. Ochutíme kořením.
  6. Hotové jídlo můžeme zjemnit smetanou nebo ochutit kečupem.
  7. Pokud rozmělníme takto připravenou cizrnu na kaši a zahustíme je strouhankou, připravíme z ní lehce placky nebo karbenátky, které osmažíme na oleji.

Hotový recept na cizrnu jako hlavní chod

4. Cizrnový salát

Lehké jídlo získáme tím, když si připravíme cizrnový salát.

INGREDIENCE:

  • sterilovaná cizrna
  • zelenina
  • cibule
  • uzenina nebo rybí maso z konzervy
  • koření
  • citronová šťáva

POSTUP:

  1. Otevřeme konzervu se sterilovanou cizrnou a slijeme nálev.
  2. Okapanou cizrnu dáme do misky a přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu.
  3. Můžeme přidat také nakrájenou uzeninu nebo rybí maso z konzervy.
  4. Okořeníme a dochutíme citronovou šťávou.

Hotový recept na cizrnu jako salát

 

5. Pomazánka z cizrny

Netradiční, ale dobrá je pomazánka z cizrny. Tu připravujeme z cizrny sterilované, která je pikantnější.

INGREDIENCE:

  • sterilovaná cizrna
  • olej nebo jogurt
  • koření
  • česnek
  • citronová šťáva
  • sezamová pasta

POSTUP:

  1. Otevřeme konzervu sterilované cizrny a obsah vysypeme do misky.
  2. Vše pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké hmoty společně s trochou oleje nebo jogurtu.
  3. Můžeme přidat zeleninu a hlavně česnek a také rozmixujeme.
  4. Pro zpestření chuti lze přidat sezamovou pastu a citronovou šťávu, čímž nám vznikne tzv. hummus, populární arabské jídlo.
  5. Pomazánku z cizrny mažeme na tmavé pečivo.

Hotový recept na pomazánku z cizrny

6. Cizrnová kaše

Výborným zpestřením jídelníčku je také cizrnová kaše. S osmaženou cibulkou chutná náramně, a když k ní naservírujete vařené uzené maso, pak výsledek bude ještě lepší.

INGREDIENCE:

  • cizrna
  • uzené maso
  • cibule
  • sůl
  • olej
  • mouka

POSTUP:

  1. Cizrnu přes noc namočíme do vody.
  2. Na druhý den ji uvaříme doměkka, což trvá přibližně hodinu a půl.
  3. Ve vodě uvaříme také uzené maso.
  4. Měkkou cizrnu osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši.
  5. Do cizrnové kaše vmícháme osmaženou nadrobnou nakrájenou cibuli.
  6. Je-li kaše řídká, zahustíme ji jíškou z mouky a oleje.
  7. Kaši podáváme s vařeným uzeným masem.

Hotový recept na cizrnovou kaši

Zdroj: Tripadvisor.co.uk

Aby se nám cizrna dobře doměkka uvařila, je třeba je předem máčet ve vodě, a to minimálně 10 – 12 hodin. Nejlépe je tedy namočit ji přes noc a pak dát teprve vařit. Cizrnu solíme až nakonec. Protože ke změknutí potřebuje cizrna var trvající alespoň 1 a půl hodiny, je lepší ji vařit v tlakovém hrnci.

Připravte si také cizrnu po španělsku podle receptu, který připravují až v dalekých Pyrenejích.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 12 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *