Rádi byste doplnili svůj jídelníček o zajímavou potravinu?
Pak vyzkoušejte naše recepty s cizrnou.
Nebude chybět tradiční hummus, úžasně křupavý falafel ani kari.
Dobrou chuť!
Cizrna s pikantní rajčatovou omáčkou
Tento recept je jednoduchý, nabitý španělskými chutěmi a ke všemu hotový do 20 minut! Pokrm můžete podávat jako přílohu, předkrm či hlavní chod s křupavou bagetou.
Ingredience
- 1 sklenice konzervované cizrny (cca 500 g)
- 3 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky sladké uzené španělské papriky
- 1/2 lžičky pálivé uzené španělské papriky
- 1 šálek rajčatového pyré
- 1/4 šálku čerstvé nasekané petrželky
- špetka mořské soli
- špetka černého pepře
Postup
- Sceďte cizrnu přes síto a opláchněte ji pod tekoucí studenou vodou.
- Poté setřete veškerou přebytečnou tekutinu a cizrnu odložte, nakrájejte na tenké plátky 3 stroužky česneku, na kostky nakrájejte 1/2 cibule a nasekejte hrst čerstvé petrželky.
- Zahřejte pánev na středním plameni a přidejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje.
- Po 2 minutách přidejte nakrájený česnek a cibuli, promíchejte s olejem a restujte 3 minuty.
- Poté přidejte 1/2 lžičky sladké uzené papriky a 1/2 čajové lžičky pálivé uzené papriky, promíchejte, přidejte 1 šálek rajčatového protlaku, asi 2 lžíce nasekané petrželky a dochuťte mořskou solí a černým pepřem.
- Promíchejte a duste 3 minuty.
- Po 3 minutách přidejte do omáčky cizrnu, dochuťte ji znovu mořskou solí a pepřem a promíchejte.
- Duste další 3 minuty, poté přendejte do velké mělké misky a ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.
- Nechte si chutnat!

Hummus
Málokdo tuto pomazánku z cizrny a pasty tahini nezná. Vyzkoušejte náš recept na domácí hummus, který je rychlý a snadný, krémový a chutná tak skvěle a svěže!
Ingredience
- 1/3 šálku kvalitního tahini
- 2–4 lžíce studené vody nebo více, je-li třeba
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky mletého římského kmínu
- 3/4 čajové lžičky mořské soli
- 2 střední stroužky česneku, oloupané a lisované
- šťáva z 1 citronu (2–3 lžíce)
- 1 plechovka cizrny (cca 420 g), propláchnuté a scezené
- volitelné toppingy: olivový olej, nasekaná čerstvá petrželka, mletá paprika, opražené piniové oříšky
Postup
- Dejte do mixéru tahini, studenou vodu, olivový olej, římský kmín, sůl, česnek a citronovou šťávu.
- Rozmixujte na hladké pyré.
- Přidejte cizrnu.
- Rozmixujte opět do hladka.
- Pokud se vám bude zdát pyré příliš husté, přidejte další lžíci nebo dvě vody.
- Ochutnejte a dochuťte podle potřeby solí, římským kmínem nebo citronovou šťávou.
- Ihned podávejte ozdobené libovolným toppingem.

Dušené kuřecí s cizrnou v pomalém hrnci
Skvělý recept pro zaneprázdněné lidi, kteří nechtěji strávit v kuchyni celé dny. Přitom se jedná o zdravý a lahodný pokrm, který zachutná celé rodině.
Ingredience
- 1 velká cibule, nasekaná najemno
- 3 velké drcené stroužky česneku
- 900 g paprik, bez semínek a nasekaných nahrubo
- 500 g kuřecích prsou bez kosti a bez kůže, nakrájených na kostičky
- avokádový olej na smažení
- 500 g rajčat, nakrájených na kostičky
- 1 šálek nevařené quinoy
- 2 x 400 g plechovka cizrny, propláchnutá
- 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- mletý černý pepř podle chuti
- 3 bobkové listy
- 1/2 šálku tahini pasty
- 1/2 šálku čerstvé petrželky nebo bazalky, jemně nasekané
Postup
- Rozpalte na mírném ohni avokádový olej v pánvi, přidejte cibuli a česnek a chvíli restujte.
- Zvyšte plamen, přidejte pepř a ještě chvíli za občasného míchání restujte.
- Přendejte směs do velkého pomalého hrnce spolu s kuřecím masem, rajčaty, quinoou, cizrnou, vývarem, solí, pepřem a bobkovými listy a promíchejte.
- Zakryjte a vařte 4 hodiny na vysokou tepotu nebo 8 hodin na nízkou.
- Vypněte hrnec, přidejte tahini a bylinky, promíchejte a nechte pár minut odstát.
- Podávejte.

Cizrnové placky s citronovou omáčkou s tahini
Veganské placičky z cizrny a čerstvých bylinek, podávané s pikantní citronovou omáčkou s tahini pastou, příjemně podráždí vaše chuťové buňky a na maso si ani nevzpomenete!
Ingredience
Na placičky:
- 2 plechovky cizrny po 540 ml
- 1 šálek cizrnové mouky nebo pšeničné hladké mouky
- 1/2 šálku nasekané petrželky
- 1/4 šálku nasekané pažitky
- 1/4 šálku olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1/4 šálku vody
- 1 lžička mletého oregana
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 šálku olivového oleje na smažení
Na omáčku:
- 1/2 lžíce sezamových semínek
- 1/3 šálku tahini
- šťáva z 1 a 1/2 citronu
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 3 lžíce vody
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Do mixéru vložte všechny přísady na placičky, kromě olivového oleje, který použijete na smažení.
- Rozmixujte ingredience dohladka.
- Na nepřilnavé pánvi zahřejte přibližně 1,5 cm vrstvu olivového oleje.
- Naberte 1 lžíci směsi cizrny a rukama vytvořte kouli, kterou pak dlaněmi zploštíte na disk.
- Všimněte si, že těsto je docela lepivé.
- Vytvarovanou placku opatrně přeneste do rozpáleného oleje a tímto způsobem naplňte pánev.
- Smažte přibližně 2 – 3 minuty a poté placky opatrně otočte a smažte další 2 – 3 minuty z druhé strany.
- Jakmile budou placky z obou stran krásně hnědé, přendejte je na talíř vystlaný papírovým ubrouskem.
- Připravte si omáčku.
- Za pravidelného míchání opečte sezamová semínka v nepřilhavé pánvi.
- Opečená semínka přendejte do misky a smíchejte je se zbytkem surovin na omáčku.
- Pomocí šlehače vše promíchejte a podávejte s placičkami.

Objevte podobné tipy
Jednoduché cizrnové kari
Chcete-li připravit rychlé, snadné a cenově dostupné jídlo, nikdy nemůžete prohrát s tímto skvělým cizrnovým kari. Výživný pokrm plný bílkovin servírujte s rýží nebo naanem.
Ingredience
Na placičky:
- 1 lžíce olivového nebo kokosového oleje
- 1 žlutá cibule, nasekaná
- 3 drcené stroužky česneku
- 2 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 800 g pečených rajčat
- 1 lžíce kari koření (nebo více podle chuti)
- 1 čajová lžička garam masaly
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- špetka kajenského pepře (nebo více, pokud chcete pokrm pikantní)
- 850 g cizrny z plechovky, propláchnuté a scezené
- 1 šálek kokosového mléka
- 2 šálky čerstvého špenátu
- rýže nebo chléb naan, k podávání
Postup
- Na velké pánvi zahřejte olivový nebo kokosový olej.
- Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a čerstvý zázvor a restujte jednu minutu.
- Přidejte rajčata, kari, garam masalu, kurkumu, sůl, pepř a kajenský pepř.
- Přidejte cizrnu a kokosové mléko a pořádně promíchejte
- Duste na nízkém plameni asi 10 minut a občas promíchejte.
- Přidejte špenátové listy a vařte, dokud nezvadnou, jen pár minut.
- Pokud chcete, dochuťte dle libosti.
- Podávejte teplé s rýží nebo chlebem naan.

Pokud vám jídlo chutnalo, vyzkoušejte i naše další recepty na cizrnové kari.
Cizrnový salát s rajčaty a okurkou
Zdravý letní salát s cizrnou, okurkami a rajčaty je skvělý jako lehký oběd či příloha ke grilovanému masu. Jeho příprava zabere pouhých pár minut a jelikož používáme konzervovanou cizrnu, nemusíte nic vařit.
Ingredience
- 2 a 1/4 šálku okurek nakrájených na kostičky, částečně oloupaných
- 1 šálek rajčat nakrájených na kostičky
- 1/4 šálku nakrájené červené cibule
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli a pepře, podle chuti
- 400 g konzervované cizrny, propláchnuté a scezené
Postup
- Smíchejte všechny ingredience dohromady a dobře promíchejte.
- Podávejte!

Inspirujte se dalšími skvělými recepty na cizrnové saláty plné vitamínů.
Dokonale křupavý falafel
Připravte si lahodný falafel, který bude směle konkurovat vašim oblíbeným restauracím. Recept je jednoduchý, rostlinný a výsledek je neuvěřitelný dobrý!
Ingredience
- 225 gramů cizrny (ne konzervované!)
- 1 svazek jarní cibulky, pokrájené
- 2 až 4 střední stroužky česneku
- 2 šálky nasekaných čerstvých lístků koriandru, petrželky nebo máty, ideálně použijte směs všech tří
- 1 čajová lžička mořské soli a další k podávání
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 1/8 až 1/4 čajové lžičky kajenského pepře, volitelně
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
- 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva, volitelně
- 2 až 3 šálky rostlinného oleje na smažení
Postup
- Propláchněte cizrnu, poté ji vložte do velké mísy a zalejte studenou vodou, aby byla úplně ponořena a ještě tam bylo navíc o 10 cm vody.
- Zakryjte a nechte takto namočené přes noc nebo dokud cizrna neztrojnásobí.
- Cizrnu sceďte, opláchněte a poté osušte.
- Dejte do mixéru cizrnu, cibuli, česnek, bylinky, sůl, kmín, koriandr, kardamom, kajenský pepř, černý pepř a prášek do pečiva.
- Směs rozmixujte tak, aby byla hodně namletá, ale ne pyré.
- Směs by měla držet tvar, když ji přitlačíte k sobě.
- Přendejte směs falafelu do misky a přikryjte.
- Nechte odležet alespoň 15 minut.
- Pomocí lžíce nebo malé odměrky na sušenky vydlabejte 1 a 1/2 polévkové lžíce směsi falafelu, poté ji jemně vytvarujte do koule a položte na čistý talíř.
- Opakujte, dokud nespotřebujete celou směs.
- Před smažením nechte falafel odpočinout v chladničce 30 až 60 minut (pomáhá to zabránit tomu, aby se kuličky při nárazu do oleje rozpadly).
- Směs nebude působit jako těsto, ale udrží svůj tvar.
- Přidejte cca 1 cm vysokou vrstvu oleje do hluboké pánve.
- Čím menší pánev, tím méně oleje budete potřebovat.
- Čím je pánev širší, tím více falafelu můžete najednou smažit).
- Zahřejte olej na na cca 180 stupňů Celsia.
- Smažte falafel v dávkách tak, že jej jemně vložíte do oleje a nebudete s ním na pánvi hýbyt, dokud nebude zespodu hnědý.
- Pomocí dvou vidliček opatrně otočte falafel, aby zhnědl i z druhé strany, zabere to celkem 3 a 1/2 až 4 minuty.
- Hotový falafel přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, posypte trochou soli a poté postup opakujte se zbývajícími falafelovými kuličkami.
- Ihned podávejte.

Pro názornější ukázku se podívejte na následující video:
Uvítali byste tipy, jak a s čím tuto tradiční arabskou pochoutku jíst? Podívejte se na naše recepty s falafelem!
Cizrnová pomazánka s avokádem
Tato pomazánka je velmi snadná a také strašně univerzální. Můžete si ji natřít na pečivo nebo třeba využít salátu jako bezlepkovou variantu. Tak jako tak si pochutnáte!
Ingredience
- 2 šálky nebo 1 plechovka cizrny
- 1 avokádo
- 2 nasekané jarní cibulky
- 1–2 drcené stroužky česneku
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 stonku řapíkatého celeru nakrájeného na jemno
- 1-2 lžíce lahůdkového drožčí
- 1–2 lžíce citronové šťávy podle chuti
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Ve středně velké misce cizrnu mírně rozetřete vidličkou.
- Přidejte zbývající ingredience a dobře promíchejte.
- Podávejte s pečivem či jinou alternativou.
- Dobrou chuť!

Středomořská cizrnová polévka
Tato vydatná polévka je plná chuti, připravíte ji za méně než 30 minut a hravě tak vykouzlíte rychlou, ale lahodnou večeři, která v chladnějších měsících krásně zahřeje.
Ingredience
- 2 plechovky cizrny, scezené (800 gramů)
- 1 konzervovaná rajčata nakrájená na kostičky (400 gramů)
- 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
- 1 šálek mraženého špenátu
- 1 velký stonek řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky (1 velký stonek celeru)
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 1 velký stroužek česneku, lisovaný
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 2-3 bobkové listy (volitelně)
- 1/2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky soli a další podle chuti
- 1/8 lžičky černého pepře a další podle chuti
- šťáva z 1 citronu (volitelně)
Postup
- Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Restujte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut.
- Přidejte česnek, papriku, oregano a bobkové listy.
- Za častého míchání vařte asi 1 minutu.
- Přidejte cizrnu a za častého míchání vařte další minutu.
- Přidejte nakrájená rajčata, mražený špenát, vývar a 1/2 lžičky soli.
- Zvyšte plamen a přiveďte směs k varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu a vařte 10 minut.
- Mezitím rozpusťte 1/2 lžíce mouky v 1/2 šálku studené vody, promíchejte do hladké konzistence a vmíchejte do polévky.
- Dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Hrnec odstavte z ohně a poté odstraňte bobkové listy.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem či citronovou šťávou.
- Rozdělte do misek, pokapejte extra panenským olivovým olejem a zasypte chilli vločkami.

Aby se nám cizrna dobře doměkka uvařila, je třeba ji předem máčet ve vodě, a to minimálně 10 – 12 hodin. Nejjlepší je tedy namočit ji přes noc a pak dát teprve vařit. Cizrnu solíme až nakonec.
Protože ke změknutí potřebuje cizrna var trvající alespoň 1 a půl hodiny, je lepší ji vařit v tlakovém hrnci.
Využití v kuchyni
Cizrnu používáme především do polévek nebo jako přílohu k masovým nebo jiným jídlům. Můžeme ji samostatně podávat spolu se zeleninou, vejci nebo masem. Z rozmělněné cizrny můžeme připravovat různé karbanátky nebo placičky.
Cizrna se dá využít i ve studené kuchyni, protože i po uvaření si uchovává křupavost. Hodí se proto do salátů, kde může tvořit základní surovinu nebo doplněk. Rozmělněná se využívá i do pomazánek.
Pokud jste si pomazánku z cizrny (tzv. hummus) zamilovali, vyzkoušejte i naše další tipy na luštěninové pomazánky.