Lahodné cizrnové recepty v 9 variantách. Inspirujte se!

Rádi byste doplnili svůj jídelníček o zajímavou potravinu?

Pak vyzkoušejte naše recepty s cizrnou.

Nebude chybět tradiční hummus, úžasně křupavý falafel ani kari.

Dobrou chuť!

Cizrna s pikantní rajčatovou omáčkou

Tento recept je jednoduchý, nabitý španělskými chutěmi a ke všemu hotový do 20 minut! Pokrm můžete podávat jako přílohu, předkrm či hlavní chod s křupavou bagetou.

Ingredience

  • 1 sklenice konzervované cizrny (cca 500 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky sladké uzené španělské papriky
  • 1/2 lžičky pálivé uzené španělské papriky
  • 1 šálek rajčatového pyré
  • 1/4 šálku čerstvé nasekané petrželky
  • špetka mořské soli
  • špetka černého pepře

Postup

  1. Sceďte cizrnu přes síto a opláchněte ji pod tekoucí studenou vodou.
  2. Poté setřete veškerou přebytečnou tekutinu a cizrnu odložte, nakrájejte na tenké plátky 3 stroužky česneku, na kostky nakrájejte 1/2 cibule a nasekejte hrst čerstvé petrželky.
  3. Zahřejte pánev na středním plameni a přidejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje.
  4. Po 2 minutách přidejte nakrájený česnek a cibuli, promíchejte s olejem a restujte 3 minuty.
  5. Poté přidejte 1/2 lžičky sladké uzené papriky a 1/2 čajové lžičky pálivé uzené papriky, promíchejte, přidejte 1 šálek rajčatového protlaku, asi 2 lžíce nasekané petrželky a dochuťte mořskou solí a černým pepřem.
  6. Promíchejte a duste 3 minuty.
  7. Po 3 minutách přidejte do omáčky cizrnu, dochuťte ji znovu mořskou solí a pepřem a promíchejte.
  8. Duste další 3 minuty, poté přendejte do velké mělké misky a ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.
  9. Nechte si chutnat!
Omáčka z rajčat a papriky s cizrnou posypaná bylinkami na talíři.
www.spainonafork.com

Hummus

Málokdo tuto pomazánku z cizrny a pasty tahini nezná. Vyzkoušejte náš recept na domácí hummus, který je rychlý a snadný, krémový a chutná tak skvěle a svěže!

Ingredience

  • 1/3 šálku kvalitního tahini
  • 2–4 lžíce studené vody nebo více, je-li třeba
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky mletého římského kmínu
  • 3/4 čajové lžičky mořské soli
  • 2 střední stroužky česneku, oloupané a lisované
  • šťáva z 1 citronu (2–3 lžíce)
  • 1 plechovka cizrny (cca 420 g), propláchnuté a scezené
  • volitelné toppingy: olivový olej, nasekaná čerstvá petrželka, mletá paprika, opražené piniové oříšky

Postup

  1. Dejte do mixéru tahini, studenou vodu, olivový olej, římský kmín, sůl, česnek a citronovou šťávu.
  2. Rozmixujte na hladké pyré.
  3. Přidejte cizrnu.
  4. Rozmixujte opět do hladka.
  5. Pokud se vám bude zdát pyré příliš husté, přidejte další lžíci nebo dvě vody.
  6. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby solí, římským kmínem nebo citronovou šťávou.
  7. Ihned podávejte ozdobené libovolným toppingem.
Luštěninová pomazánka s citronem a tahini pastou v mističce obložená čerstvou zeleninou.
www.gimmesomeoven.com

Dušené kuřecí s cizrnou v pomalém hrnci

Skvělý recept pro zaneprázdněné lidi, kteří nechtěji strávit v kuchyni celé dny. Přitom se jedná o zdravý a lahodný pokrm, který zachutná celé rodině.

Ingredience

  • 1 velká cibule, nasekaná najemno
  • 3 velké drcené stroužky česneku
  • 900 g paprik, bez semínek a nasekaných nahrubo   
  • 500 g kuřecích prsou bez kosti a bez kůže, nakrájených na kostičky
  • avokádový olej na smažení
  • 500 g rajčat, nakrájených na kostičky
  • 1 šálek nevařené quinoy
  • 2 x 400 g plechovka cizrny, propláchnutá
  • 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 šálku tahini pasty
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky nebo bazalky, jemně nasekané

Postup

  1. Rozpalte na mírném ohni avokádový olej v pánvi, přidejte cibuli a česnek a chvíli restujte.
  2. Zvyšte plamen, přidejte pepř a ještě chvíli za občasného míchání restujte.
  3. Přendejte směs do velkého pomalého hrnce spolu s kuřecím masem, rajčaty, quinoou, cizrnou, vývarem, solí, pepřem a bobkovými listy a promíchejte.
  4. Zakryjte a vařte 4 hodiny na vysokou tepotu nebo 8 hodin na nízkou.
  5. Vypněte hrnec, přidejte tahini a bylinky, promíchejte a nechte pár minut odstát.
  6. Podávejte.
Dušené maso se zeleninou a luštěninou v hrnci.
www.ifoodreal.com

Cizrnové placky s citronovou omáčkou s tahini

Veganské placičky z cizrny a čerstvých bylinek, podávané s pikantní citronovou omáčkou s tahini pastou, příjemně podráždí vaše chuťové buňky a na maso si ani nevzpomenete!

Ingredience

Na placičky:

  • 2 plechovky cizrny po 540 ml
  • 1 šálek cizrnové mouky nebo pšeničné hladké mouky
  • 1/2 šálku nasekané petrželky
  • 1/4 šálku nasekané pažitky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 1/4 šálku vody
  • 1 lžička mletého oregana
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 šálku olivového oleje na smažení

Na omáčku:

  • 1/2 lžíce sezamových semínek
  • 1/3 šálku tahini
  • šťáva z 1 a 1/2 citronu
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 3 lžíce vody
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Do mixéru vložte všechny přísady na placičky, kromě olivového oleje, který použijete na smažení.
  2. Rozmixujte ingredience dohladka.
  3. Na nepřilnavé pánvi zahřejte přibližně 1,5 cm vrstvu olivového oleje.   
  4. Naberte 1 lžíci směsi cizrny a rukama vytvořte kouli, kterou pak dlaněmi zploštíte na disk.
  5. Všimněte si, že těsto je docela lepivé.
  6. Vytvarovanou placku opatrně přeneste do rozpáleného oleje a tímto způsobem naplňte pánev.
  7. Smažte přibližně 2 – 3 minuty a poté placky opatrně otočte a smažte další 2 – 3 minuty z druhé strany.
  8. Jakmile budou placky z obou stran krásně hnědé, přendejte je na talíř vystlaný papírovým ubrouskem.
  9. Připravte si omáčku.
  10. Za pravidelného míchání opečte sezamová semínka v nepřilhavé pánvi.
  11. Opečená semínka přendejte do misky a smíchejte je se zbytkem surovin na omáčku.
  12. Pomocí šlehače vše promíchejte a podávejte s placičkami.
Luštěninové placičky na talíři servírované s dipem.
www.miakouppa.com

Jednoduché cizrnové kari

Chcete-li připravit rychlé, snadné a cenově dostupné jídlo, nikdy nemůžete prohrát s tímto skvělým cizrnovým kari. Výživný pokrm plný bílkovin servírujte s rýží nebo naanem.

Ingredience

Na placičky:

  • 1 lžíce olivového nebo kokosového oleje   
  • 1 žlutá cibule, nasekaná
  • 3 drcené stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 800 g pečených rajčat
  • 1 lžíce kari koření (nebo více podle chuti)
  • 1 čajová lžička garam masaly
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • špetka kajenského pepře (nebo více, pokud chcete pokrm pikantní)
  • 850 g cizrny z plechovky, propláchnuté a scezené
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • rýže nebo chléb naan, k podávání

Postup

  1. Na velké pánvi zahřejte olivový nebo kokosový olej.
  2. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí, asi 5 minut.
  3. Přidejte česnek a čerstvý zázvor a restujte jednu minutu.
  4. Přidejte rajčata, kari, garam masalu, kurkumu, sůl, pepř a kajenský pepř.
  5. Přidejte cizrnu a kokosové mléko a pořádně promíchejte
  6. Duste na nízkém plameni asi 10 minut a občas promíchejte.
  7. Přidejte špenátové listy a vařte, dokud nezvadnou, jen pár minut.
  8. Pokud chcete, dochuťte dle libosti.
  9. Podávejte teplé s rýží nebo chlebem naan.
Luštěninové kari se zeleninou posypané bylinkami v mističce, podávané s čerstvým naanem.
www.twopeasandtheirpod.com

Pokud vám jídlo chutnalo, vyzkoušejte i naše další recepty na cizrnové kari.

Cizrnový salát s rajčaty a okurkou

Zdravý letní salát s cizrnou, okurkami a rajčaty je skvělý jako lehký oběd či příloha ke grilovanému masu. Jeho příprava zabere pouhých pár minut a jelikož používáme konzervovanou cizrnu, nemusíte nic vařit.

Ingredience

  • 2 a 1/4 šálku okurek nakrájených na kostičky, částečně oloupaných
  • 1 šálek rajčat nakrájených na kostičky
  • 1/4 šálku nakrájené červené cibule
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžíce nasekané ​​čerstvé petrželky
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli a pepře, podle chuti
  • 400 g konzervované cizrny, propláchnuté a scezené

Postup

  1. Smíchejte všechny ingredience dohromady a dobře promíchejte.
  2. Podávejte!
Salát s čerstvou zeleninou a luštěninami v misce.
www.skinnytaste.com

Inspirujte se dalšími skvělými recepty na cizrnové saláty plné vitamínů.

Dokonale křupavý falafel

Připravte si lahodný falafel, který bude směle konkurovat vašim oblíbeným restauracím. Recept je jednoduchý, rostlinný a výsledek je neuvěřitelný dobrý!

Ingredience

  • 225 gramů cizrny (ne konzervované!)
  • 1 svazek jarní cibulky, pokrájené
  • 2 až 4 střední stroužky česneku
  • 2 šálky nasekaných čerstvých lístků koriandru, petrželky nebo máty, ideálně použijte směs všech tří
  • 1 čajová lžička mořské soli a další k podávání
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1/8 až 1/4 čajové lžičky kajenského pepře, volitelně
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva, volitelně
  • 2 až 3 šálky rostlinného oleje na smažení

Postup

  1. Propláchněte cizrnu, poté ji vložte do velké mísy a zalejte studenou vodou, aby byla úplně ponořena a ještě tam bylo navíc o 10 cm vody.
  2. Zakryjte a nechte takto namočené přes noc nebo dokud cizrna neztrojnásobí.
  3. Cizrnu sceďte, opláchněte a poté osušte.
  4. Dejte do mixéru cizrnu, cibuli, česnek, bylinky, sůl, kmín, koriandr, kardamom, kajenský pepř, černý pepř a prášek do pečiva.
  5. Směs rozmixujte tak, aby byla hodně namletá, ale ne pyré.
  6. Směs by měla držet tvar, když ji přitlačíte k sobě.
  7. Přendejte směs falafelu do misky a přikryjte.
  8. Nechte odležet alespoň 15 minut.
  9. Pomocí lžíce nebo malé odměrky na sušenky vydlabejte 1 a 1/2 polévkové lžíce směsi falafelu, poté ji jemně vytvarujte do koule a položte na čistý talíř.
  10. Opakujte, dokud nespotřebujete celou směs.
  11. Před smažením nechte falafel odpočinout v chladničce 30 až 60 minut (pomáhá to zabránit tomu, aby se kuličky při nárazu do oleje rozpadly).
  12. Směs nebude působit jako těsto, ale udrží svůj tvar.
  13. Přidejte cca 1 cm vysokou vrstvu oleje do hluboké pánve.
  14. Čím menší pánev, tím méně oleje budete potřebovat.
  15. Čím je pánev širší, tím více falafelu můžete najednou smažit).
  16. Zahřejte olej na na cca 180 stupňů Celsia.
  17. Smažte falafel v dávkách tak, že jej jemně vložíte do oleje a nebudete s ním na pánvi hýbyt, dokud nebude zespodu hnědý.
  18. Pomocí dvou vidliček opatrně otočte falafel, aby zhnědl i z druhé strany, zabere to celkem 3 a 1/2 až 4 minuty.
  19. Hotový falafel přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, posypte trochou soli a poté postup opakujte se zbývajícími falafelovými kuličkami.
  20. Ihned podávejte.
Smažené cizrnové kuličky podávané na čerstvém salátu.
www.inspiredtaste.net

Pro názornější ukázku se podívejte na následující video:

www.inspiredtaste.net

Uvítali byste tipy, jak a s čím tuto tradiční arabskou pochoutku jíst? Podívejte se na naše recepty s falafelem!

Cizrnová pomazánka s avokádem

Tato pomazánka je velmi snadná a také strašně univerzální. Můžete si ji natřít na pečivo nebo třeba využít salátu jako bezlepkovou variantu. Tak jako tak si pochutnáte!

Ingredience

  • 2 šálky nebo 1 plechovka cizrny
  • 1 avokádo
  • 2 nasekané jarní cibulky   
  • 1–2 drcené stroužky česneku
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 stonku řapíkatého celeru nakrájeného na jemno
  • 1-2 lžíce lahůdkového drožčí
  • 1–2 lžíce citronové šťávy podle chuti
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Ve středně velké misce cizrnu mírně rozetřete vidličkou.
  2. Přidejte zbývající ingredience a dobře promíchejte.
  3. Podávejte s pečivem či jinou alternativou.
  4. Dobrou chuť!
Luštěninovo-avokádová pomazánka na plátku chleba.
mywholefoodlife.com

Středomořská cizrnová polévka

Tato vydatná polévka je plná chuti, připravíte ji za méně než 30 minut a hravě tak vykouzlíte rychlou, ale lahodnou večeři, která v chladnějších měsících krásně zahřeje.

Ingredience

  • 2 plechovky cizrny, scezené (800 gramů)
  • 1 konzervovaná rajčata nakrájená na kostičky (400 gramů)
  • 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1 šálek mraženého špenátu
  • 1 velký stonek řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky (1 velký stonek celeru)
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 velký stroužek česneku, lisovaný
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2-3 bobkové listy (volitelně)
  • 1/2 lžíce mouky
  • 1/2 lžičky soli a další podle chuti
  • 1/8 lžičky černého pepře a další podle chuti
  • šťáva z 1 citronu (volitelně)

Postup

  1. Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na středním ohni.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
  3. Restujte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut.
  4. Přidejte česnek, papriku, oregano a bobkové listy.
  5. Za častého míchání vařte asi 1 minutu.
  6. Přidejte cizrnu a za častého míchání vařte další minutu.
  7. Přidejte nakrájená rajčata, mražený špenát, vývar a 1/2 lžičky soli.
  8. Zvyšte plamen a přiveďte směs k varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu a vařte 10 minut.
  9. Mezitím rozpusťte 1/2 lžíce mouky v 1/2 šálku studené vody, promíchejte do hladké konzistence a vmíchejte do polévky.
  10. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut.
  11. Hrnec odstavte z ohně a poté odstraňte bobkové listy.
  12.  Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem či citronovou šťávou.
  13. Rozdělte do misek, pokapejte extra panenským olivovým olejem a zasypte chilli vločkami.
Zeleninová polévka s luštěninami podávané v misce s citronem a lžící.
www.theclevermeal.com

Aby se nám cizrna dobře doměkka uvařila, je třeba ji předem máčet ve vodě, a to minimálně 10 – 12 hodin. Nejjlepší je tedy namočit ji přes noc a pak dát teprve vařit. Cizrnu solíme až nakonec.

Protože ke změknutí potřebuje cizrna var trvající alespoň 1 a půl hodiny, je lepší ji vařit v tlakovém hrnci.

Využití v kuchyni

Cizrnu používáme především do polévek nebo jako přílohu k masovým nebo jiným jídlům. Můžeme ji samostatně podávat spolu se zeleninou, vejci nebo masem. Z rozmělněné cizrny můžeme připravovat různé karbanátky nebo placičky.

Cizrna se dá využít i ve studené kuchyni, protože i po uvaření si uchovává křupavost. Hodí se proto do salátů, kde může tvořit základní surovinu nebo doplněk. Rozmělněná se využívá i do pomazánek.

Pokud jste si pomazánku z cizrny (tzv. hummus) zamilovali, vyzkoušejte i naše další tipy na luštěninové pomazánky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X