Také nedáte dopustit na tuto luštěninu oříškové chuti?
V tom případě vyzkoušejte naše skvělé recepty na cizrnové polévky, které si zamilujete.
Ať už si vyberete variantu s mrkví, rajčaty, citrony či pečeným česnekem, nemůžete sáhnout vedle.
Dobrou chuť!
Polévka z cizrny a mrkve
Tato lahodná cizrnová polévka s kokosovým mlékem a mrkví vás nadchne! Navíc je podávaná s dokonalou křupavou kořeněnou cizrnou, smetanou a dýňovými semínky. Delikatesa!
Ingredience
Na polévku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 1 lžička chilli vloček
- 500 g mrkve, nakrájené na plátky
- 400 ml kokosového mléka
- zeleninový vývar
- 1 x 400g plechovka cizrny, scezená
- sůl a pepř
Na křupavou cizrnu:
- 1 x 400g plechovka cizrny, scezená
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- mletý pepř
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- ½ lžičky kajenského pepře
K servírování:
- 150 ml smetany
- 2 lžíce opečených dýňových semínek
Postup
- Ve velké pánvi na středním ohni rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli a chilli vločky.
- Přidejte mrkev a vařte několik minut.
- Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar.
- Dobře promíchejte a vařte deset minut.
- Přidejte scezenou cizrnu.
- Míchejte ještě několik minut.
- Sejměte pánev ze sporáku a polévku rozmixujte v pyré pomocí kuchyňského robotu nebo mixéru.
- Podávejte v miskách, s trochou smetany a ozdobené dýňovými semínky a křupavou cizrnou.
- Pro přípravu křupavé cizrny předehřejte troubu na 200 ° C.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Cizrnu dejte do misky a natřete olivovým olejem, solí, pepřem a kořením.
- Cizrnu rozložte na vyložený plech na pečení.
- Pečte po dobu 15-17 minut nebo dokud cizrna nevypadá křupavě.

Cizrnová polévka s rajčaty
Tato polévka z cizrny a rajčat je snadná a vydatná. Strouhaný parmazán ji dodá ještě lepší chuť. Užijte si ji!
Ingredience
- 1 lžička olivového oleje
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2 plechovky cizrny (po 420 ml), opláchnuté a scezené
- 1 plechovka drcených rajčat (800 ml)
- 3 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 čerstvá větvička rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
- podle chuti čerstvý černý pepř
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu plus navíc na ozdobu
Postup
- Zahřejte olej ve velkém hrnci na střední teplotu.
- Přidejte mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek a restujte asi 6 až 8 minut.
- Přidejte vývar, rajčata, cizrnu, parmazán a pepř.
- Přimíchejte rozmarýn, bazalku a bobkové listy, přikryjte a vařte na minimu 30 minut.
- Přidejte špenát, přikryjte a vařte, dokud nezvadne, asi 2 minuty.
- Odstraňte bobkový list, rozmarýnovou ratolest a dochuťte solí a černým pepřem.
- Přendejte polévku do misek a posypte parmazánem.

Z cizrny si nemusíte připravovat pouze polévky. Možností je spousta. Inspirujte se našimi 9 recepty s cizrnou, kde najdete třeba tipy, jak připravit skvělý hummus či falafel.
Citrónová řecká polévka s cizrnou
Tato lahodná řecká polévka s čerstvou zeleninou a těstovinami Risoni ve voňavém vývaru je nabitá bílkovinami a hotová za něco málo přes 30 minut.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule
- 3/4 šálku jemně nasekané mrkve
- 1/2 šálku jemně nasekaného řapíkatého celeru
- 2 proužky (5 cm) citronové kůry plus 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 4 stroužky česneku, lisované
- 2 litry zeleninového vývaru
- 2 (440 g) plechovky cizrny, opláchnuté a scezené
- 3/4 šálku těstovin Risoni
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička sušeného oregána
- 2 velká celá vejce plus 2 žloutky
- 3 hrstky nahrubo nasekané kapusty
- 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru a další na ozdobu
Postup
- Na středním ohni zahřejte olej ve velkém hrnci.
- Jakmile je horký, přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a citronovou kůru.
- Vařte za občasného míchání 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu, dokud nebude krásně aromatický.
- Přidejte vývar a zvyšte teplotu, aby se směs přivedla k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, přidejte cizrnu, těstoviny, sůl, pepř a oregano.
- Vařte polévku na středně vysokém ohni, odkrytou, po dobu 10 minut, nebo dokud nejsou těstoviny al dente.
- Snižte teplotu na nízkou teplotu a z polévky odstraňte 3/4 šálku horkého vývaru.
- Dejte stranou.
- Do velké mísy vložte celá vejce, žloutky a citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Za stálého šlehání VELMI pomalu vlévejte horký vývar do vaječné směsi.
- Když se vejce zahřejí, okamžitě začnou tuhnout.
- Abyste tomu zabránili, musíte vejce temperovat.
- Toho dosáhnete tak, že do vajec za stálého šlehání POMALU naléváte horký vývar, čímž se vejce zahřejí, aniž by se z nich stala míchaná vajíčka.
- Za jemného míchání polévky vařečkou nalijte směs vaječného vývaru do hrnce s polévkou.
- Přidejte kapustu a pokračujte ve vaření na mírném ohni po dobu 5 minut, nebo dokud není vývar mírně zahuštěný a zelenina nezvadne.
- Odstraňte citronovou kůru.
- Přimíchejte čerstvý kopr a podle potřeby dochuťte.
- Naaranžujte polévku do misek a ozdobte extra čerstvým koprem, černým pepřem a případně kapkami olivového oleje.

Objevte podobné tipy
Cizrnová polévka s kari a kokosovým mlékem
Tento recept vám zabere pouhých 20 minut a za tu dobu vykouzlíte lahodnou veganskou polévku. Je plná zeleniny a bílkovin a věříme, že se stane součastí vašeho jídelníčku.
Ingredience
- 3 šálky pokrájených hub (použil jsem portobello a shitake)
- 1 a ¾ šálků nakrájených namixovaných chilli papriček
- 1 šálek nakrájené sladké cibule
- 2 lžičky nasekaného česneku, asi 3 stroužky
- ½ čajové lžičky mořské soli
- 1 a ¼ šálků cizrny, opláchnuté a scezené
- ¼ šálku nasekanéhoho koriandru
- 2-3 lžíce červené kari pasty
- 2 a ¼ šálky kokosového mléka light
- 2 a ¼ šálku zeleninového vývaru
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 4 šálky asijské zeleninové směsi
Postup
- Houby, papričky, cibuli, česnek a sůl osmahněte v polévkovém hrnci s kapkou oleje, dokud nezměknou (asi 7-8 minut).
- Přidejte cizrnu, koriandr a kari pastu.
- Vařte 2-3 minuty, dokud není vše dobře promícháno.
- Přidejte kokosové mléko, vývar a limetku.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte zeleninu a promíchejte, aby změkla.
- Servírujte!

Pokud vám tato polévka zachutnala, určitě se nezapomeňte podívat na naše skvělé recepty na kari s cizrnou. Je to naprosto lahodná kombinace chutí!
Polévka z pečeného česneku a cizrny
Tento pokrm je neuvěřitelně jednoduchý. Pečení česneku je na tom ten časově nejnáročnější krok. Poté pouze zarestujete cizrnu a cibuli, přidáte vývar a sůl a na stole máte chuťově vyvážené a výživné jídlo.
Ingredience
- 2 hlavy česneku, s odkrojenými vršky, aby byly vidět stroužky
- 1 polévková lžíce olivového oleje a trochu navíc
- 1 cibule, nasekaná
- 2 plechovky cizrny, scezené a opláchnuté
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 1/2 čajové lžičky soli a další podle chuti
- mletý černý pepř podle chuti
- podle potřeby 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 4-5 šálků nasekaného špenátu, mangoldu, kapusty, brokolice nebo jiné listové zeleniny
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Hlavy česneku lehce pokapte olivovým olejem.
- Každou hlavu zabalte do alobalu a pečte cca 45 minut.
- Olivový olej zahřejte ve velkém hrnci na středním ohni.
- Přidejte cibuli.
- Vařte 5-7 minut za častého míchání nebo dokud není cibule měkká.
- Přidejte cizrnu, vývar, sůl a pepř.
- Cizrnu a vývar přeneste do výkonného mixéru.
- Opečené stroužky česneku vytlačte z obou hlav také do mixéru.
- Mixujte, dokud nebude směs hladká.
- Polévku přendejte zpět do hrnce a vařte.
- Přidejte zeleninu a vařte dalších 7-10 minut, nebo dokud nebude zelenina krásně jemná.
- Přimíchejte citronovou šťávu.
- Ochutnejte, dochuťte dle chuti a podávejte!

Jak správně uvařit cizrnu
Vařená cizrna má ořechovou chuť s lehkou sladkostí. Je důležité si pořídit co nejčerstvější sušenou cizrnu. Čím je cizrna čerstvější, tím rychleji a rovnoměrněji se vaří.
- Nejlepší je si cizrnu před vařením namočit a to minimálně na 8 hodin, ne však na více než 20 hodin.
- Ideální je nechat cizrnu namočenou přes noc, vaří se pak rovnoměrněji a má krémovější chuť.
- Před samotným namočením cizrnu dobře propláchněte.
- Poté ji přidejte do hrnce s trojnásobným množstvím vody.
- Po cca 8 hodinách sceďte, přidejte čerstvou vodu a nechte dalších 8 hodin.
- Poté sceďte a přilijte novou vodu, ve které budete vařit.
- Když voda s cizrnou začne vřít, z cizrny se uvolní pěna.
- Tu odstraníte tak, že ji naberete sítkem a zlikvidujete.
- Tento krok bude nutné opakovat dvakrát nebo třikrát.
Jednou z výhod vaření sušené cizrny od nuly, je kromě skvělé chuti a všestrannosti vaření, také vzniklý vývar.
Na rozdíl od zeleninového vývaru je cizrnový vývar lehce želatinový, takže se hodí do omáček, které chcete nechat zhoustnout.
A jak se povedly polévky vám? Pochlubte se nám do komentářů!