Polévky z cizrny v 5 nejlahodnějších variantách. Inspirujte se!

Také nedáte dopustit na tuto luštěninu oříškové chuti?

V tom případě vyzkoušejte naše skvělé recepty na cizrnové polévky, které si zamilujete.

Ať už si vyberete variantu s mrkví, rajčaty, citrony či pečeným česnekem, nemůžete sáhnout vedle.

Dobrou chuť!

Polévka z cizrny a mrkve

Tato lahodná cizrnová polévka s kokosovým mlékem a mrkví vás nadchne! Navíc je podávaná s dokonalou křupavou kořeněnou cizrnou, smetanou a dýňovými semínky. Delikatesa!

Ingredience

Na polévku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nasekaná
  • 1 lžička chilli vloček
  • 500 g mrkve, nakrájené na plátky
  • 400 ml kokosového mléka
  • zeleninový vývar
  • 1 x 400g plechovka cizrny, scezená
  • sůl a pepř

Na křupavou cizrnu:

  • 1 x 400g plechovka cizrny, scezená
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • mletý pepř
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • ½ lžičky kajenského pepře

K servírování:

  • 150 ml smetany
  • 2 lžíce opečených dýňových semínek

Postup

  1. Ve velké pánvi na středním ohni rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli a chilli vločky.
  2. Přidejte mrkev a vařte několik minut.
  3. Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar.
  4. Dobře promíchejte a vařte deset minut.
  5. Přidejte scezenou cizrnu.
  6. Míchejte ještě několik minut.
  7. Sejměte pánev ze sporáku a polévku rozmixujte v pyré pomocí kuchyňského robotu nebo mixéru.
  8. Podávejte v miskách, s trochou smetany a ozdobené dýňovými semínky a křupavou cizrnou.
  9. Pro přípravu křupavé cizrny předehřejte troubu na 200 ° C.
  10. Plech vyložte pečícím papírem.
  11. Cizrnu dejte do misky a natřete olivovým olejem, solí, pepřem a kořením.
  12. Cizrnu rozložte na vyložený plech na pečení.
  13. Pečte po dobu 15-17 minut nebo dokud cizrna nevypadá křupavě.
Polévka s cizrnou a mrkví servírovaná v miskách s vedle položeným chlebem a mrkví.
www.mondomulia.com

Cizrnová polévka s rajčaty

Tato polévka z cizrny a rajčat je snadná a vydatná. Strouhaný parmazán ji dodá ještě lepší chuť. Užijte si ji!

Ingredience

  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2 plechovky cizrny (po 420 ml), opláchnuté a scezené
  • 1 plechovka drcených rajčat (800 ml)
  • 3 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 čerstvá větvička rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
  • podle chuti čerstvý černý pepř
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu plus navíc na ozdobu

Postup

  1. Zahřejte olej ve velkém hrnci na střední teplotu.
  2. Přidejte mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek a restujte asi 6 až 8 minut.
  3. Přidejte vývar, rajčata, cizrnu, parmazán a pepř.
  4. Přimíchejte rozmarýn, bazalku a bobkové listy, přikryjte a vařte na minimu 30 minut.
  5. Přidejte špenát, přikryjte a vařte, dokud nezvadne, asi 2 minuty.
  6. Odstraňte bobkový list, rozmarýnovou ratolest a dochuťte solí a černým pepřem.
  7. Přendejte polévku do misek a posypte parmazánem.
Polévka z cizrny a rajčat posypaná parmazánem, servírovaná na talíři.
www.skinnytaste.com

Z cizrny si nemusíte připravovat pouze polévky. Možností je spousta. Inspirujte se našimi 9 recepty s cizrnou, kde najdete třeba tipy, jak připravit skvělý hummus či falafel.

Citrónová řecká polévka s cizrnou

Tato lahodná řecká polévka s čerstvou zeleninou a těstovinami Risoni ve voňavém vývaru je nabitá bílkovinami a hotová za něco málo přes 30 minut.

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule
  • 3/4 šálku jemně nasekané mrkve
  • 1/2 šálku jemně nasekaného řapíkatého celeru
  • 2 proužky (5 cm) citronové kůry plus 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 2 (440 g) plechovky cizrny, opláchnuté a scezené
  • 3/4 šálku těstovin Risoni
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 2 velká celá vejce plus 2 žloutky
  • 3 hrstky nahrubo nasekané kapusty
  • 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru a další na ozdobu

Postup

  1. Na středním ohni zahřejte olej ve velkém hrnci.
  2. Jakmile je horký, přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a citronovou kůru.
  3. Vařte za občasného míchání 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu, dokud nebude krásně aromatický.
  5. Přidejte vývar a zvyšte teplotu, aby se směs přivedla k varu.
  6. Jakmile se směs začne vařit, přidejte cizrnu, těstoviny, sůl, pepř a oregano.
  7. Vařte polévku na středně vysokém ohni, odkrytou, po dobu 10 minut, nebo dokud nejsou těstoviny al dente.
  8. Snižte teplotu na nízkou teplotu a z polévky odstraňte 3/4 šálku horkého vývaru.
  9. Dejte stranou.
  10. Do velké mísy vložte celá vejce, žloutky a citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  11. Za stálého šlehání VELMI pomalu vlévejte horký vývar do vaječné směsi.
  12. Když se vejce zahřejí, okamžitě začnou tuhnout.
  13. Abyste tomu zabránili, musíte vejce temperovat.
  14. Toho dosáhnete tak, že do vajec za stálého šlehání POMALU naléváte horký vývar, čímž se vejce zahřejí, aniž by se z nich stala míchaná vajíčka.
  15. Za jemného míchání polévky vařečkou nalijte směs vaječného vývaru do hrnce s polévkou.
  16. Přidejte kapustu a pokračujte ve vaření na mírném ohni po dobu 5 minut, nebo dokud není vývar mírně zahuštěný a zelenina nezvadne.
  17. Odstraňte citronovou kůru.
  18. Přimíchejte čerstvý kopr a podle potřeby dochuťte.
  19. Naaranžujte polévku do misek a ozdobte extra čerstvým koprem, černým pepřem a případně kapkami olivového oleje.
Polévka z cizrny, citronu a zeleniny, ozdobená koprem a servírovaná v hlubokém talíři.
www.dishingouthealth.com

Cizrnová polévka s kari a kokosovým mlékem

Tento recept vám zabere pouhých 20 minut a za tu dobu vykouzlíte lahodnou veganskou polévku. Je plná zeleniny a bílkovin a věříme, že se stane součastí vašeho jídelníčku.

Ingredience

  • 3 šálky pokrájených hub (použil jsem portobello a shitake)
  • 1 a ¾ šálků nakrájených namixovaných chilli papriček     
  • 1 šálek nakrájené sladké cibule
  • 2 lžičky nasekaného česneku, asi 3 stroužky
  • ½ čajové lžičky mořské soli
  • 1 a ¼ šálků cizrny, opláchnuté a scezené
  • ¼ šálku nasekanéhoho koriandru   
  • 2-3 lžíce červené kari pasty
  • 2 a ¼ šálky kokosového mléka light
  • 2 a ¼ šálku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 4 šálky asijské zeleninové směsi

Postup

  1. Houby, papričky, cibuli, česnek a sůl osmahněte v polévkovém hrnci s kapkou oleje, dokud nezměknou (asi 7-8 minut).
  2. Přidejte cizrnu, koriandr a kari pastu.
  3. Vařte 2-3 minuty, dokud není vše dobře promícháno.
  4. Přidejte kokosové mléko, vývar a limetku.
  5. Přiveďte k varu.
  6. Přidejte zeleninu a promíchejte, aby změkla.
  7. Servírujte!
Polévka z cizrny s kari a kokosovým mlékem, ozdobená limetkou a bylinkami, servírovaná v hlubokém talíři.
www.veggiesdontbite.com

Pokud vám tato polévka zachutnala, určitě se nezapomeňte podívat na naše skvělé recepty na kari s cizrnou. Je to naprosto lahodná kombinace chutí!

Polévka z pečeného česneku a cizrny

Tento pokrm je neuvěřitelně jednoduchý. Pečení česneku je na tom ten časově nejnáročnější krok. Poté pouze zarestujete cizrnu a cibuli, přidáte vývar a sůl a na stole máte chuťově vyvážené a výživné jídlo.

Ingredience

  • 2 hlavy česneku, s odkrojenými vršky, aby byly vidět stroužky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje a trochu navíc
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 plechovky cizrny, scezené a opláchnuté
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • 1/2 čajové lžičky soli a další podle chuti
  • mletý černý pepř podle chuti
  • podle potřeby 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 4-5 šálků nasekaného špenátu, mangoldu, kapusty, brokolice nebo jiné listové zeleniny

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  2. Hlavy česneku lehce pokapte olivovým olejem.
  3. Každou hlavu zabalte do alobalu a pečte cca 45 minut.
  4. Olivový olej zahřejte ve velkém hrnci na středním ohni.
  5. Přidejte cibuli.
  6. Vařte 5-7 minut za častého míchání nebo dokud není cibule měkká.
  7. Přidejte cizrnu, vývar, sůl a pepř.
  8. Cizrnu a vývar přeneste do výkonného mixéru.
  9. Opečené stroužky česneku vytlačte z obou hlav také do mixéru.
  10. Mixujte, dokud nebude směs hladká.
  11. Polévku přendejte zpět do hrnce a vařte.
  12. Přidejte zeleninu a vařte dalších 7-10 minut, nebo dokud nebude zelenina krásně jemná.
  13. Přimíchejte citronovou šťávu.
  14. Ochutnejte, dochuťte dle chuti a podávejte!
Polévka s cizrnou, pečeným česnekem a listovou zeleninou servírovaná v misce s pečivem.
www.thefullhelping.com

Jak správně uvařit cizrnu

Vařená cizrna ​​má ořechovou chuť s lehkou sladkostí. Je důležité si pořídit co nejčerstvější sušenou cizrnu. Čím je cizrna čerstvější, tím rychleji a rovnoměrněji se vaří.

  • Nejlepší je si cizrnu před vařením namočit a to minimálně na 8 hodin, ne však na více než 20 hodin.
  • Ideální je nechat cizrnu namočenou přes noc, vaří se pak rovnoměrněji a má krémovější chuť.
  • Před samotným namočením cizrnu dobře propláchněte.
  • Poté ji přidejte do hrnce s trojnásobným množstvím vody.
  • Po cca 8 hodinách sceďte, přidejte čerstvou vodu a nechte dalších 8 hodin.
  • Poté sceďte a přilijte novou vodu, ve které budete vařit.
  • Když voda s cizrnou začne vřít, z cizrny se uvolní pěna.
  • Tu odstraníte tak, že ji naberete sítkem a zlikvidujete.
  • Tento krok bude nutné opakovat dvakrát nebo třikrát.

Jednou z výhod vaření sušené cizrny od nuly, je kromě skvělé chuti a všestrannosti vaření, také vzniklý vývar.

Na rozdíl od zeleninového vývaru je cizrnový vývar lehce želatinový, takže se hodí do omáček, které chcete nechat zhoustnout.

A jak se povedly polévky vám? Pochlubte se nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X