Inspirativní recepty na záviny z jablek 5x jinak. Aneb co s přebytkem jablek

V každém roce, kdy byla úroda jablek nadprůměrná, vyvstává otázka, co se všemi těmi jablíčky?

Nebo máte doma jablka, která začínají už okorávat a nechce se vám je zbytečně vyhazovat.

Přinášíme vám následujících 5 receptů na jablečné záviny z listového nebo kynutého těsta, na kterých si pochutná celá vaše rodina.

Jablečný závin z listového těsta

Vzpomínáte na ještě teplý babiččin jablečný štrůdl, který provoněl celý dům? Připravte ho i vy své rodině.

Ingredience

  • Listové těsto
  • 4 jablka, nastrouhaná
  • 50g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 30g jemně nasekaných mandlí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Strouhanka
  • 50g rozpuštěného másla

Postup

  • Do malé misky dejte na 30 minut naložit rozinky v rumu. Poté rum vylijete.
  • Jablka nastrouhejte, smíchejte s citronovou šťávou, přidejte skořici, cukr, rozinky, mandle a vanilkový extrakt.
  • Na lince vyválejte těsto na co nejtenčí plát a potřete jej trochou rozpuštěného másla.
  • Těsto posypejte strouhankou. Poté rozložte jablečnou náplň, přitom dávejte pozor, aby šťáva z jablek zůstala v misce.
  • Nakonec vytvořte závin tak, že několikrát zarolujete těsto s náplní. Konce závinu zavřete vidličkou tak, že koncem vidličky zamáčknete okraje k sobě.
  • Pečte asi 30 minut na 180°C a v průběhu pečení potírejte zbývajícím máslem.
  • Hlídejte, aby se nespálil. Každá trouba peče jinak. Po upečení nechejte 10 minut vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplý.
Nakrájený štrůdl z jablek a rozinek.
Zdroj: platedcravings.com

Další přebytková jablka můžete využít třeba na recepty na jablečné řezy.

Kynutý závin s jablky

Ze zralých jablíček si můžete připravit také kynutý jablečný závin. Ten je sice o něco pracnější, ale ten výsledek za to určitě stojí.

Ingredience na těsto

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 100g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 1 kostku droždí
  • 100g cukru krystal + 2 lžíce na kvásek
  • 200ml vlažného mléka + 100ml na kvásek
  • Špetka soli
  • 1 vejce (na potírání)
  • Strouhanka

Ingredience na náplň

  • 5-8 jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • Skořice dle chuti

Postup

  • Do menší nádoby/hrnku nalijte 100ml vlažného mléka, přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek po dobu asi 15 minut.
  • Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Nakonec přidejte kvásek a množství mléka dle potřeby (cca 200ml, ale záleží na mouce)
  • Rukama zadělejte těsto, které by nemělo lepit. Přikryjte jej utěrkou a nechejte v teple asi hodinu kynout.
  • Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadýrek a nastrouhejte je nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky.
  • Jablka smíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete přidat i rozinky.
  • Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části a na pomoučněném vále rozválejte tenké pláty.
  • Každý plát posypejte strouhankou, navrstvěte jablečnou náplň a pečlivě zaviňte. Přitlačte okraje.
  • Záviny dejte na plech vyložený pečícím papírem a před vložením do trouby ještě pomažte rozšlehaným vajíčkem.
  • Pečte na 180°C asi 25-30 minut. Po upečení nechejte chvilku odpočinout, pak posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Pocukrovaný a nakrájený štrůdl s kousky jablek.
Zdroj: essen-und-trinken.de

Vyzkoušejte také vláčné jablečné muffiny, které se skvěle hodí jako chuťovka na oslavu nebo jen tak na posezení.

Vláčný štrůdl z jogurtu

Inspirujte se tímto receptem na jablečný závin s jogurtem. Chutě vás překvapí.

Ingredience na těsto

  • 400g hladké mouky
  • 200g změklého másla + na potření
  • 150g bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Ingredience na náplň

  • 5-7 jablek (volitelně)
  • 8 lžic strouhanky
  • 1 vanilkový cukr
  • 100g cukru (dle chuti)
  • Lžíce mleté skořice

Postup

  • Na vál prosejte mouku a přidejte špetku soli. Z mouky udělejte hromádku a uprostřed udělejte důlek.
  • Do důlku vyklepněte vejce a přidejte jogurt.
  • Vidličkou umíchejte tekuté suroviny s moukou do husté kašičky.
  • Na mouku nastrouhejte máslo a rukama vše zapracujte na měkké, nelepivé těsto. Dle potřeby přidejte více mouky. Rozdělte na 4 části a nechejte odpočinout.
  • Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka. Na pánvi na sucho orestujte strouhanku.
  • Na pomoučněném vále vyválejte z těsta pláty o síle 2-3mm, posypejte strouhankou a navrstvěte jablky. (Bez šťávy)
  • Posypejte cukrem a skořicí. Můžete přidat i rozinky nebo oříšky.
  • Poté těsto zaviňte a okraje zmáčkněte, zahněte dovnitř závinu.
  • Záviny dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete máslem a pečte v předem rozehřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut.
  • Upečený štrůdl posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Kousky jablečného štrůdlu se skořicí a ořechy.
Zdroj: iamcook.ru

Štrůdl z hery s tvarohovým těstem

Vyzkoušejte tento recept na jablečný závin z hery. Díky přítomnosti tvarohu je moučník sytější a o to více chutnější.

Ingredience na těsto

  • 350g polohrubé mouky
  • 250g hera
  • 250g plnotučného měkkého tvarohu
  • 1/2 prášku do pečiva

Ingredience

  • 4-5 jablek
  • lžíce mleté skořice
  • cukr krystal (dle chuti)
  • moučkový cukr na posyp
  • 1 vejce na potírání

Postup

  • V míse vypracujte těsto z mouky, kypřicího prášku do pečiva, tvarohu a másla. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Můžete přidat i rozinky nebo třeba oříšky.
  • Vzniklé těsto rozdělte na 2-3 díly a nechte těsto chvíli odpočívat.
  • Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka. Smíchejte je se skořicí a cukrem.
  • Každý díl těsta vyválejte na tenký plát a navrch dejte přiměřenou vrstvu strouhaných jablek. (Pozor dávejte na šťávu z jablek, na štrůdl by neměla přijít)
  • Těsto zaviňte do štrůdlu a konce zmáčkněte třeba vidličkou k sobě.
  • Záviny přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete je vejcem a pečte na 200°C cca 25-30 minut.
  • Upečený závin nechejte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Upečený závin s jablíčky a tvarohem, posypaný moučkovým cukrem.
Zdroj: throneandvine.com

Vyzkoušejte také jablečné muffiny, které jsou skvělou delikatesou ke kávě.

Výborný pudinkový závin s jablky

Inspirujte se receptem na jablečný závin s pudinkem. Neodolatelná sladká tečka ke kávě.

Ingredience

  • 500g listového těsta
  • Strouhanka nebo cukrářské piškoty
  • 1 vejce (na potření)
  • Moučkový cukr na posyp

Ingredience na náplň

  • 500ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • Cukr (dle chuti)
  • 4-5 jablek
  • 120g nasekaných ořechů nebo rozinek
  • 2-3 lžíce krystalového cukru
  • Lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr

Postup

  • Z mléka a pudinkového prášku uvařte dle návodu na balení hustý pudink. Nechte poté vychladnout.
  • Jablka oloupejte a nastrouhejte, vymačkejte šťávu a přidejte cukr, ořechy, rozinky, skořici a vanilkový cukr.
  • Listové těsto rozválejte na tenký plát cca 5 mm a poklaďte na něj vrstvu vychladlého pudinku. Posypejte strouhankou či rozemletými piškoty.
  • Nakonec navrstvěte přiměřenou vrstvu nastrouhaných jablek.
  • Těsto zaviňte do štrůdlu, okraje zmáčkněte k sobě a položte jej na plech vyložený pečícím papírem. Poté potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v předem rozehřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut.
  • Upečený závin nechejte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte nakrájený.
Nakrájený jablkový štrůdl s ořechy a rozinkami.
Zdroj: blog.kingarthurflour.com

Velkou úrodu jablek můžeme také nakládat, sterilizovat a mrazit.

V zimě se nám jistě připravené zásoby jablek budou hodit třeba i v podobě chutného džemu nebo marmelády, jablečného octa, popřípadě přesnídávek pro děti.

Neměli bychom zapomínat ani na možnost nasušit si na zimu křížaly. Výhodou je to, že můžeme podle časových možností jablka loupat a krájet na silnější plátky a postupně sušit.

Pokud byste si z jablek rádi připravili nějaký další dezert, zkuste třeba některý z jablečných dortů.

Proč máme konzumovat jablka ? Jablka mají blahodárný účinek na celou trávicí soustavu a metabolismus. Tyto účinky nám pomohou předcházet závažným onemocněním jako rakovina střev a onemocnění zvaná dna.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.