Rychlé recepty na spotřebu padaných jablek

V každém úrodnějším roce, kdy není jablíčko pouhou vzácností, vyvstává problém, co s jablky, která nevydržela až do sklizně na stromě, sklepal je silnější vítr, případně jsme je museli z nepřístupných míst sklepat sami. K nim se ještě přidávají méně vzhledná jablka, která se nehodí k uskladnění. Protože taková jablka se musí oloupat a vykrájet, což samo o sobě zabere dost času volíme jejich další úpravu takovou, která zabere co nejméně času. Vybrat si můžeme například z následujících možností.

1. Jablečný kompot

Máte chuť na poctivý domácí kompot, zkuste si jej připravit dle tohoto receptu.

INGREDIENCE :

  • 750 g jablek po očištění (tedy oloupaná a bez jádřinců)
  • 50-75 g cukru (podle kyselosti jablek)
  • 2 citrony
  • 1 kousek celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • 2 badyány

POSTUP :

  1. Cukr nasypeme do hrnce, a zahřejeme ho, až bude světle hnědý .
  2. Zalijeme 250 ml vody a necháme karamel na mírném ohni rozpustit.
  3. Nastrouháme kůru z jednoho citronu a z obou vymačkáme šťávu.
  4. Obojí přidáme společně s kořením ke karamelu a mírně dvě minuty povaříme.
  5. Očištěná jablka nakrájíme na menší kousky a přidáme ke karamelovému sirupu.
  6. Pomalu vaříme do změknutí, neměla by se však rozpadnout na kaši.
  7. Měkká jablka rozdělíme do misek a zalijeme přecezenou šťávou.

Jablečný kompotzdroj : vareniastolovani.blogspot.com

Proč máme konzumovat jablka ? Jablka mají blahodárný účinek na celou trávicí soustavu a metabolismus. Tyto účinky nám pomohou předcházet závažným onemocněním jako rakovina střev a onemocnění zvaná dna.

2. Tažený jablečný štrúdl

K posezení u kávy nebo čaje si upečte pravý tažený jablečný štrúdl.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 2 lžíce octa
  • 1  vejce
  • špetku soli
  • 100 g rozpuštěného másla

na náplň

  • 10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • případně rozinky nebo sekané vlašské ořechy

POSTUP :

  1. Mouku prosejeme do mísy.
  2. Přilijeme k ní rozpuštěné máslo, vejce, sůl, ocet a část odměřené vody.
  3. Ze surovin uhněteme vláčné těsto.
  4. Tažené těsto necháme v míse asi 10 minut odležet při pokojové teplotě pod utěrkou.
  5. Pak ho rozdělíme na dvě poloviny.
  6. Každou půlku vyválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno.
  7. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, střed posypeme strouhankou a poklademe náplní z jablek.
  8. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme.
  9. Jablečný  závin vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.
  10. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem a můžeme sypat moučkovým cukrem.

Tažený jablečný štrůdl

Neměli bychom zapomínat ani na možnost nasušit si na zimu křížaly. Výhodou je to, že můžeme podle časových možností jablka loupat a krájet na silnější plátky a postupně sušit.

3. Sušená jablka v troubě

INGREDIENCE :

  • jablka

POSTUP :

  1. Omytá a okapaná (osušená) jablka  zbavíme stopek, okvětí  a zbavíme jadřince  trubkovým vykrajovačem.
  2. jablka sušíme i v troubě (pootevřená dvířka), nejlépe v horkovzdušné.
  3. Zpočátku pár hodin při 70°C,  posléze při 40°C.
  4. Usušené křížaly nasypeme do šroubovacích sklenic a uskladníme v suchu.

Sušená jablka v troubězdroj : www.chefkoch.de

Velkou úrodu jablek můžeme také nakládat, sterilizovat a mrazit. V zimě se nám jistě připravené zásoby jablek budou hodit třeba i v podobě chutného džemu nebo marmelády, jablečného octa, popřípadě přesnídávek pro děti.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *