Co z kuřecích jater? Máte hned několik možností

Nepatří vnitřnosti mezi vaše oblíbené potraviny?

A není to trochu škoda?

Vždyť například z kuřecích jater můžete připravit velmi chutná jídla. Navíc jsou kuřecí játra jemná a ihned hotová.

Využití kuřecích jater

Kuřecí játra využíváme stejným způsobem jako další druhy jater. Jakákoliv jídla z kuřecích jater jsou pouze jemnější a s méně výraznou chutí. Můžeme z nich připravit polévku nebo polévkovou zavářku včetně oblíbených knedlíčků. Jako hlavní chod můžeme kuřecí játra smažit, dusit i péci.

Kromě toho se z nich dají připravit různé teplé i studené pomazánky, které mohou nahradit paštiku. Příprava jater ke konečné úpravě je jednoduchá, protože pouze odstraníme blanky a pak už játra krájíme na potřebně velké kousky. Mražená játra se snažíme rozmrazit jen částečně, ještě tuhá se nám budou lépe krájet.

1. Paštika z kuřecích jater

Připravte si vlastní paštiku z kuřecích jater. Je jemná a delikátní i díky použitému koření, a to čerstvému tymiánu.

INGREDIENCE:

  • 1 kg kuřecích jater
  • 1 kelímek sladké smetany ke šlehání
  • 1 máslo
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř
  • paštikové koření
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Kuřecí játra omyjeme.
  2. V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme očištěná játra.
  3. Ochutíme tymiánem, utřeným česnekem a zalijeme polovinou šlehačky.
  4. Dusíme doměkka, až se šťáva vydusí.
  5. Osolíme, opepříme a společně s máslem a druhou polovinou šlehačky játra rozmixujeme.
  6. Směs naplníme do srnčího hřbetu a necháme v ledničce vychladit do druhého dne.
  7. Podáváme s brusinkami.

Hotový recept na játrovou paštiku z kuřecích jater

zdroj: simplyrecipes.com

2. Kuřecí játra na cibulce

Velmi jednoduchá příprava kuřecích jater, kterou zvládne i začátečník ve vaření, jsou játra na cibulce.

INGREDIENCE:

  • 500 g kuřecích jater
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • kmín
  • polohrubá mouka
  • olej

POSTUP:

  1. Kuřecí játra omyjeme.
  2. V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme játra.
  3. Ochutíme mletým pepřem a kmínem a dusíme doměkka.
  4. Šťávu zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou a chvíli povaříme, až mouka ztratí svoji moučnou chuť.
  5. Podáváme nejlépe s dušenou rýží.

Hotový recept na kuřecí játra na cibulce

 

zdroj: ck-creativekitchen.com

3. Kuřecí játra na smetaně

Ochuťte podušená játra majoránkou a doplňte smetanou a máte výborné kuřecí játra na smetaně.

INGREDIENCE:

  • 500 g kuřecích jater
  • cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • polohrubá mouka na zaprášení
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej

POSTUP:

  1. Kuřecí játra očistíme a omyjeme.
  2. V kastrole osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a na ni vložíme játra.
  3. Ta opepříme a ochutíme mletým pepřem a utřeným česnekem.
  4. Podlijeme a dusíme doměkka.
  5. Na konci dušení přidáme zakysanou smetanu s 1 lžící mouky a povaříme.
  6. Dochutíme solí.
  7. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Hotový recept na kuřecí játra na smetaně

zdroj: cookpad.com

Česnek obsahuje hojně vitamíny A, B a C, dále pak vápník a jód. Dovede snižovat hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, působí proti nadýmání a kornatění tepen. Česnek vhodně také doplní játrovou omáčku.

4. Játrová omáčka z kuřecích jater

Malým dětem omáčky většinou chutnají. Připravte jim i játrovou omáčku z kuřecích jater.

INGREDIENCE:

  • 500 g kuřecích jater
  • 1 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • polohrubá mouka na zaprášení
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kuřecí játra, která omyjeme.
  2. V kastrole na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, pepř a mletou sladkou papriku a játra a dusíme doměkka.
  3. Jak jsou játra měkká, tak je rozmixujeme společně se šťávou dohladka.
  4. Zakysanou smetanu smícháme s 1 lžící mouky a zahustíme tímto pomixovaná játra.
  5. Můžeme rozředit mlékem a povaříme.
  6. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Hotový recept na játrovou omáčku z kuřecích jater

 

zdroj: simplyrecipes.com

Majoránka povzbuzuje chuť do jídla a podporuje trávení tvorbou žaludečních šťáv. Působí zároveň protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Můžeme jí ochutit i játrové knedlíčky.

5. Játrové knedlíčky z kuřecích jater

Vynikající zavářkou do vývaru z masa jsou knedlíčky z kuřecích jater.

INGREDIENCE:

  • 150 g kuřecích jater
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • majoránka
  • sůl
  • strouhanka
  • 1 celé vejce

POSTUP:

  1. Kuřecí játra omyjeme a nožem naškrábeme nebo pomeleme.
  2. Přidáme celé vejce, mletý pepř, majoránku, utřený česnek a sůl.
  3. Zamícháme.
  4. Zahustíme dle potřeby strouhankou a promícháme.
  5. Do vařící polévky zaváříme malé knedlíčky, které tvarujeme pomocí lžičky.

Hotový recept na játrové knedlíčky z kuřecích jater

zdroj: felix.at

Ke všem jídlům z kuřecích jater můžeme podávat různě upravené brambory a dušenou rýži. K játrovým omáčkám to může být i knedlík, těstoviny nebo noky. K některým jídlům můžeme podávat jenom chléb.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *