Doba přípravy: 40 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 300 g čočky
- 60 g sádlo syrové“>sádla
- sůl
- pepř
- 30 g mouky
- 40 g cibule
- ocet nebo nastrouhaná kyselá okurka.
Postup receptu
- Čočku opereme a vložíme do studené vody
- V též vodě ji vaříme do té doby než nezměkne
- Z poloviny sádla uděláme jišku, přidáme ji k čočce, je-li třeba podlijeme ji trochou vody, ale pozor nesmí být moc řídká
- Potom čočku okyselíme a dochutíme jak kdo má rád
- Podává se s vařeným vejcem a opékanou klobáskou a kyselou okurkou
- Při dělání čočky se dá dát i lžíce hořčice
Dobrý den, já do čočky dávám navíc ještš osmahlou slaninku na kostičky s cibulkou je po bašta u Nás domauž to jinak nechtějí.
hmm taky dobré, ale já tam dávám ještě namačkanej česnek před koncem.
No já to ani nějak jinak neznám než bez přidaného česneku?a ještě tam přidávám vařenou mrkev na kostičky je to zvláštní, ale strašně dobrý:)))))))
S tím česnekme to teda zkusím budu ji dělat zítra dětem, ale už jsou starší, tak jim to tam nebude vadit.
Jsme moooc spokojená ten česnek to uplně obohatil tu chuť čočky i děti mlaskaly s manželem díky.
To je super nápad česnek a ještě tam dávám hodně majoránky.
To jsme už stačila taky vyzkoušet z tou majoránkou a je to báječné díky:)
Poprvé to my děláme tedy odjakživa, čočka a do ní dát hodně česneku a majoránky.Já myslela, že to dělá snad každej?
Čočka je skvělá jak ke klobásce, tak i jen tak s vajíčkem u nás je velice oblíbená:) hlavně děti ji milujou.
Jo udělal jsem si to a pak jsem se nemohl
přikrejt!!
A my si na to rási ještě usmažíme hodně cibulky dozlatova na povrch až na talíři:)
No to je lambáda osmahlá cibulka na čočku jééé:)
čočku peotě zbožňujeme celá rodinka a tak na ní nedáme dopustit a cibulkaosmahlá nakonec je samozřejmností snad ne ženský:)
Cibulka na kostičky osmahlá pěkně do karamelova se nesmí zapomenout to pak neni ončo.
Do klasicky uvařené čočky nakonec dávám 2-3 lžíce plnotučné hořčice a cca 3 větší kyselé okurky nastrouhané na hrubo.Je to výborné.
Cibulka na čočce je skvělá to je bez debat:)
lepší než cibulka je osmažený porek
vodu z namáčení zásadně vylévám a dávám novou , pak není problém „se přikrejt“
udělám nejdříve jíšku a pak dám do ní vařit namočenou čočku jíška se více provaří a čočka není cítit moukou
Čočku lze vylepšit tím, že do vlažné na talíři vmícháme nebo nadrobíme Nivu.
fuj…raději vylepšit kyselou okurkou, vajíčkem nebo párkem než tam sypat nivu
volský oko z domácích vajec a kyselá okurka. Tu slanou nivu si v tom ňáko nedokážu představit. Ale proti gustu. . . . . ?
Četla jsem, že luštěniny se proti nadýmání mají cca půl dne nechat namočené ve vodě a při vařenínim do vody přidat palmový list,který se prý dá koupit ve Zdravé výživě“.
Zatím nemám vyzkoušeno v praxi, četla jsem o tom minulý týden.
Česnek a majoránka se dávají do čočkové polévky, nikoliv do čočky na kyselo …