Zdravá lahůdka se spoustou bílkovin?
To je čočka!
A v kuchyni má mnohem rozmanitější využití než jste si mysleli.
Vyzkoušejte naše recepty s čočkou 6x jinak!
Máme pro vás varianty se zelenou, červenou i černou čočkou.
Jednoduchá polévka z červené čočky
Tento jednoduchý recept na polévku z červené čočky překypuje chutí! Je vydatný a hřejivý, doplněný aromatickou zeleninou a citronem.
INGREDIENCE
- 3 velké mrkve
- 1 střední žlutá cibule
- 3 řapíky řapíkatého celeru
- 6 stroužků česneku
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 litry zeleninového vývaru
- 1 šálek vody
- 500 g červené čočky
- 1 a ½ lžičky uzené papriky
- 1 a ½ lžičky citronové kůry
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř
- řecký jogurt nebo zakysaná smetana, k podávání
- koriandr, na servírování
POSTUP
- Oloupejte mrkev.
- Mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno.
- Nasekejte česnek.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni.
- Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a restujte, dokud mrkev nezměkne, asi 5 až 7 minut.
- Vmíchejte česnek a restujte 1 minutu.
- Přidejte vývar, vodu, červenou čočku, uzenou papriku, citronovou kůru, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Přiveďte k mírnému varu, pak z poloviny zakryjte a zvolna vařte, dokud čočka nezměkne, ale nezačne se lámat, asi 7 až 10 minut.
- Ochutnejte a přidejte další sůl podle chuti a trochu mletého černého pepře.
- Užijte si to!

Máme pro vás i další recepty na polévku z červené čočky. Zkuste variantu se zázvorem nebo třeba se špetkou chilli.
Letní čočkový salát
Z čočky si můžete připravit i spoustu zdravých letních salátů. Vyzkoušejte náš recept, kde jednoduše smícháte uvařenou čočku, zeleninu, bylinky a lahodnou zálivku!
INGREDIENCE
- 2 lžíce bílého balsamikového octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 jarní cibulky nakrájené na jemno
- 2 hrnky uvařené čočky
- 2 hrnky oloupané a na kostky nakrájené okurky hadovky
- 1 hrnek cherry rajčat na půlky
- 1 šalotka na jemno
- 1/2 hrnku rozdrobeného sýru feta
- 1/4 hrnku nasekaného koriandru
- 2 nasekané čerstvé lístky máty
- sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP
- V malé misce smíchejte balsamikový olej s dijonskou hořčicí.
- Přidejte olivový olej a jarní cibulku.
- Dejte stranou.
- Ve větší misce smíchejte čočku, okurek, rajčata, šalotku, sýr, koriandr a mátu.
- Zalijte dresinkem a promíchejte.
- Čočkový salát osolte, opepřete a je hotovo.

Podívejte se také na našich 8 výživných receptů na saláty z čočky, které si zamilujete!
Zapékaná čočka
Zapečte si čočku spolu s kečupem, zázvorem, hořčicí, balsamikem, javorovým sirupem a dalšími skvělými ingrediencemi a budete překvapeni, jakou pochoutku tím vykouzlíte!
INGREDIENCE
- 2 hrnky čočky
- 4 hrnky vody na zalití čočky
- 1 střední cibule na kostičky
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku kečupu
- 1/4 hrnku dijonské hořčice
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/4 hrnku balsamikového octa
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- sůl, pepř
POSTUP
- Propláchněte čočku, v hrnci ji zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Ztlumte teplotu a vařte asi 30 min.
- Pozor, čočka se nesmí rozvařit.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Mezitím na pánvi osmažte cibulku s česnekem na olivovém oleji.
- Slijte vodu z čočky a 1 hrnek čočkové vody si dejte bokem.
- Čočku dejte do zapékací mísy, přilijte hrnek čočkové vody a přidejte všechny ostatní ingredience.
- Dobře promíchejte.
- Pečte pod poklicí přibližně hodinu.
- Posledních 15 minut pečte bez poklice.
- Průběžně dolévejte vodu, pokud by hrozilo, že se čočka začne připalovat.
- Zapékaná čočka je výborná sama o sobě nebo ji můžeme servírovat s dobrou rýží.

Máte rádi jídla z jednoho hrnce? Podívejte se na naše recenze na hlubší pánve s poklicí vhodné do trouby.
Objevte podobné tipy
Sicilské čočkové placičky
Tyto křupavé vegetariánské karbanátky z čočky rozhodně potěší většinu lidí bez ohledu na to, zda jsou vegetariáni nebo ne. Jedná se o typické sicilské pouliční jídlo, které si snadno připravíte i u vás doma!
INGREDIENCE
- 200 g sušené čočky
- 60 g strouhaného sýra Grana Padano nebo Parmigiano Reggiano
- 1 česnek, lisovaný
- 100 g brambor
- 2 vejce
- 250 g strouhanky
- olej na smažení
- sůl a pepř
POSTUP
- Čočku namočte na 2 hodiny do studené vody.
- Mezitím uvařte brambory, poté oloupejte slupku.
- Čočku slijte a vařte ve vroucí vodě asi 40 minut, dokud není krémová a měkká.
- Sceďte a nechte vychladnout.
- Vychladlou čočku přendejte spolu se sýrem, česnekem, bramborem, špetkou soli a pepře do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Vhluboké pánvi rozehřejte olej na smažení.
- Ve střední misce rozšlehejte vejce.
- Vložte strouhanku do samostatné misky poblíž.
- Odeberte malé části těsta a vyválejte na placičky velikosti golfového míčku.
- Obalte je ve vejcích a poté ve strouhance.
- Olej kontrolujte teploměrem – ideální teplota na smažení je kolem 170°C.
- Vložte placičky do oleje jednu po druhé, aniž byste pánev přeplnili.
- Smažte, dokud nejsou ze všech stran zlaté.
- Nechte okapat na papírových utěrkách.
- Podávejte ještě teplé.

Je libo další lahodné recepty na placky z čočky? Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek!
Dhál z černé čočky
Tento krémový veganský pokrm patří mezi tradiční indické dhály a je neuvěřitelně jednoduchý a přítom chuťově luxusní. To musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 1 šálek sušené černé čočky beluga
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 tyčinka skořice
- 1 bobkový list
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžíce garam masaly (můžete také použít kari)
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2,5 cm kousek zázvoru, nasekaný
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 šálek pasírovaných rajčat
- ½ lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti)
- ⅓ šálku červených fazolí (vařených, z plechovky)
- 70 g kokosové smetany (nebo plnotučného kokosového mléka)
- 1 lžíce listů pískavice, drcených (volitelně)
- sůl, podle chuti
K servírování (volitelně)
- čerstvé červené chilli papričky
- koriandr
- rýže basmati
- naan
POSTUP
- Černou čočku namočte přes noc, proberte a odstraňte všechny drobné kamínky.
- Druhý den dobře opláchněte, přidejte do hrnce 3 šálky vody a vařte asi 25–30 minut.
- Po uvaření sceďte a dejte stranou.
- Do hrnce s hlubokým dnem na středním plameni rozpalte olej, přidejte skořici, bobkový list a kmín.
- Restuje za stálého míchání několik minut.
- Přidejte mleté koření (kurkumu, koriandr, garam masalu) a za stálého míchání ještě pár minut restujte.
- Přidejte cibuli a promíchejte, poté zázvor a česnek.
- Restujte dále, dokud koření neuvolní hluboké aroma, aniž by se připálilo.
- Přidejte rajčatový protlak a kajenský pepř a nechte asi 5 minut provařit.
- Nakonec přidejte také uvařenou čočku a fazole s 375 ml vroucí vody. V
- Vařte asi 30 minut přiklopené poklicí.
- Pokud se vám zdá směs příliš vodnatá, v polovině doby vaření poklici sundejte.
- Po uvaření vmíchejte kokosovou smetanu/mléko a listy pískavice (pokud používáte) a vařte dalších 5 minut.
- Podle chuti přidejte sůl.
- Vyjměte tyčinku skořice a bobkový list.
- Podávejte ozdobené koriandrem a chilli papričkami a s rýží.
- Naan je také perfektní doplněk.

I s našimi dalšími recepty na indický dhal se přenesete rovnou do Indie! Lahodné kombinace koření z Dálného východu vás nenechají klidnými.
Dušená čočka s uzeným
Kombinace čočky a uzeného maso patří mezi ty nejoblíbenější. Inspirujte se naším receptem, který si zamiluje celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- 400 g čočky
- 1 bobkový list
- hrst směsi koření (majoránka, tymián, petrželka)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 150g celeru
- lžíce rostlinného oleje
- lžíce vinného octa
- sůl, čerstvě mletý bílý pepř
- 4 plátky uzeného vepřového masa
- 100 g slaniny
POSTUP
- V sítku propláchněte čočku.
- Dejte vařit osolenou vodu.
- Přidejte čočku, ztlumte teplotu a vařte do změknutí asi 30 minut.
- Po 15 minutách přidejte bylinky a bobkový list.
- Zatím si očistěte celer, mrkev, cibuli a nakrájejte na kostičky.
- Slaninu také pokrájejte na kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej přidejte slaninu a zeleninu a smažte dokud není slanina křupavá a zelenina měkká (2-3 minuty).
- Z čočky vyndejte bobkový list a slijte vodu.
- Smíchejte čočku se slaninou a zeleninou.
- Dochuťte octem, pepřem a solí.
- Na pánvi osmažte plátky vepřového do hněda (2-3 minuty).
- Čočku dejte na talíř, na ní položte osmažený plátek uzeného a posypte trochou majoránky.
- Dušená čočka je hotová.
- Dobrou chuť!

Dobrým pomocníkem v přípravě čočky je starý dobrý papiňák. Zkrátíte dobu přípravy a čočku nemusíte ani předem namáčet. Dbejte však na dostatečné množství vody, abyste ji nepřipálili.
A jak jste si naše dnešní recepty užili? Napište nám do komentářů!