Zdravá lahůdka se spoustou bílkovin? To je čočka! Recepty na ní se v naší kuchyni vyskytují již od nepaměti.
Nicméně čočka má však v kuchyni mnohem rozmanitější využití než jste si mysleli.
V našich receptech se můžete inspirovat méně častými variantami čočkových pokrmů, jako je smažená čočka nebo čočkový salát.
Čočka na kyselo
INGREDIENCE
- 3 (1/4 l) hrnky čočky
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 1 zeleninový bujón
- 1 cibule
- sůl, pepř
- voda
POSTUP
- Propláchnuto čočku dáme přes noc do hrnce s vodou.
- Vodu slijeme a nalijeme novou, přidáme sůl, bujón, ocet a cukr. Místo bujónu můžeme dát vývar, pokud máme. Vaříme do měkka.
- Na sádle necháme zesklovatět cibulku nakrájenou na kostičky. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Jíšku naředíme vodou z vařené čočky a vlijeme ji k čočce.
- Necháme dovařit a dochutíme ještě solí, pepřem, octem, dle chuti.
- Čočka na kyselo je vynikající s uzeným masem, smaženou cibulkou, volským okem, okurkou a křupavým chlebem.
zdroj: receptyonline.cz
Objevte podobné tipy
Čočková polévka
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nadrobno
- 2-3 stroužky prolisovaného česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru, jemně nasekané
- 2 střední mrkve na tenčí kolečka
- 6 hrnků vody
- 1 velká brambora na kostičky
- 1 (1/4 l) hrnek zelené nebo hnědé čočky
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1/4 hrnku sekané petrželky nebo koriandru
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP
- V polévkovém hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli a restujte asi 5 min na střední teplotě. Přidejte česnek, řapíkatý celer, mrkve a restujte 3-4 min.
- Přidejte vodu, brambory, čočku, papriku a bobkový list. Přiveďte k varu a zvolna vařte pod pokličkou do změknutí asi 30 min.
- Přidejte rajčata, petrželku nebo koriandr a vařte ještě 15 min na nízké teplotě.
- Osolte, opepřete. Před podáváním posypte sekanou petrželkou nebo koriandrem. A čočková polévka může na stůl. Dobrou chuť.
zdroj: vegkitchen.com
Letní čočkový salát
INGREDIENCE
- 2 lžíce bílého balsamikového octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 jarní cibulky nakrájené na jemno
- 2 hrnky uvařené čočky
- 2 hrnky oloupané a na kostky nakrájené okurky hadovky
- 1 hrnek cherry rajčat na půlky
- 1 šalotka na jemno
- 1/2 hrnku rozdrobeného sýru feta
- 1/4 hrnku nasekaného koriandru
- 2 nasekané čerstvé lístky máty
- sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP
- V malé misce smíchejte balsamikový olej s dijonskou hořčicí. Přidejte olivový olej a jarní cibulku. Dejte stranou.
- Ve větší misce smíchejte čočku, okurek, rajčata, šalotku, sýr, koriandr a mátu. Zalijte dresinkem a promíchejte.
- Čočkový salát osolte, opepřete a je hotovo.
zdroj: kitchenconfidante.com
Zapékaná čočka
INGREDIENCE
- 2 hrnky čočky
- 4 hrnky vody na zalití čočky
- 1 střední cibule na kostičky
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku kečupu
- 1/4 hrnku dijonské hořčice
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/4 hrnku balsamikového octa
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- sůl, pepř
POSTUP
- Propláchněte čočku, v hrnci ji zalijte vodou a přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a vařte asi 30 min. Pozor, čočka se nesmí rozvařit.
- Předehřejte troubu na 180°C. Mezitím na pánvi osmažte cibulku s česnekem na olivovém oleji.
- Slijte vodu z čočky a 1 hrnek čočkové vody si dejte bokem. Čočku dejte do zapékací mísy, přilijte hrnek čočkové vody a přidejte všechny ostatní ingredience. Dobře promíchejte. Pečte pod poklicí přibližně hodinu. Posledních 15 minut pečte bez poklice. Průběžně dolévejte vodu, pokud by hrozilo, že se čočka začne připalovat.
- Zapékaná čočka je výborná sama o sobě nebo ji můžeme servírovat s dobrou rýží.
zdroj: awaytogarden.com
Smažená čočka
INGREDIENCE
- 1 hrnek čočky
- sůl
- lžička pepře nebo červené papriky
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 hrnku olivového oleje
POSTUP
- Povařte čočku v hrnci s vodou, dokud nezměkne. Slijte vodu a čočku rozložte na papírové utěrce. Nechte asi hodinu osušit.
- V pánvi rozehřejte olej a čočku několik minut smažte. Okořeňte solí, pepřem a kmínem
- Smažená čočka je sama o sobě výborná jako zdravá svačina nebo ji můžeme připravit pro návštěvu na zdravé zobání.
zdroj: tasteofbeirut.com
Dušená čočka s uzeným
INGREDIENCE
- 400 g čočky
- 1 bobkový list
- hrst směsi koření (majoránka, tymián, petrželka)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 150g celeru
- lžíce rostlinného oleje
- lžíce vinného octa
- sůl, čerstvě mletý bílý pepř
- 4 plátky uzeného vepřového masa
- 100 g slaniny
POSTUP
- V sítku propláchněte čočku. Dejte vařit osolenou vodu. Přidejte čočku, ztlumte teplotu a vařte do změknutí asi 30 minut. Po 15 minutách přidejte bylinky a bobkový list
- Zatím si očistěte celer, mrkev, cibuli a nakrájejte na kostičky. Slaninu také pokrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej přidejte slaninu a zeleninu a smažte dokud není slanina křupavá a zelenina měkká (2-3 minuty).
- Z čočky vyndejte bobkový list a slijte vodu. Smíchejte čočku se slaninou a zeleninou. Dochuťte octem, pepřem a solí.
- Na pánvi osmažte plátky vepřového do hněda (2-3 minuty). Čočku dejte na talíř, na ní položte osmažený plátek uzeného a posypte trochou majoránky. Dušená čočka je hotová. Dobrou chuť.
zdroj: eatsmarter.com
Dobrým pomocníkem v přípravě čočky je starý dobrý papiňák. Zkrátíte dobu přípravy a čočku nemusíte ani předem namáčet. Dbejte však na dostatečné množství vody, abyste ji nepřipálili.
Zkuste i jiné luštěninové pokrmy, všechny stojí za to!