Luxusní čočkové recepty v různých obměnách. Inspirujte se!

Zdravá lahůdka se spoustou bílkovin?

To je čočka!

A v kuchyni má mnohem rozmanitější využití než jste si mysleli.

Vyzkoušejte naše recepty s čočkou 6x jinak!

Máme pro vás varianty se zelenou, červenou i černou čočkou.

Jednoduchá polévka z červené čočky

Tento jednoduchý recept na polévku z červené čočky překypuje chutí! Je vydatný a hřejivý, doplněný aromatickou zeleninou a citronem.

INGREDIENCE

  • 3 velké mrkve
  • 1 střední žlutá cibule
  • 3 řapíky řapíkatého celeru
  • 6 stroužků česneku
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 1 šálek vody
  • 500 g červené čočky
  • 1 a ½ lžičky uzené papriky
  • 1 a ½ lžičky citronové kůry
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř
  • řecký jogurt nebo zakysaná smetana, k podávání
  • koriandr, na servírování

POSTUP

  1. Oloupejte mrkev.
  2. Mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno.
  3. Nasekejte česnek.
  4. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni.
  5. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a restujte, dokud mrkev nezměkne, asi  5 až 7 minut.
  6. Vmíchejte česnek a restujte 1 minutu.
  7. Přidejte vývar, vodu, červenou čočku, uzenou papriku, citronovou kůru, sůl a čerstvě mletý pepř.
  8. Přiveďte k mírnému varu, pak z poloviny zakryjte a zvolna vařte, dokud čočka nezměkne, ale nezačne se lámat, asi 7 až 10 minut.  
  9. Ochutnejte a přidejte další sůl podle chuti a trochu mletého černého pepře.
  10. Užijte si to!
Čočková polévka ozdobená smetanou a čerstvý koriandrem, servírovaná v hlubokém talíři se lžící.
www.acouplecooks.com

Máme pro vás i další recepty na polévku z červené čočky. Zkuste variantu se zázvorem nebo třeba se špetkou chilli.

Letní čočkový salát

Z čočky si můžete připravit i spoustu zdravých letních salátů. Vyzkoušejte náš recept, kde jednoduše smícháte uvařenou čočku, zeleninu, bylinky a lahodnou zálivku!

INGREDIENCE

  • 2 lžíce bílého balsamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky nakrájené na jemno
  • 2 hrnky uvařené čočky
  • 2 hrnky oloupané a na kostky nakrájené okurky hadovky
  • 1 hrnek cherry rajčat na půlky
  • 1 šalotka na jemno
  • 1/2 hrnku rozdrobeného sýru feta
  • 1/4 hrnku nasekaného koriandru
  • 2 nasekané čerstvé lístky máty
  • sůl, čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. V malé misce smíchejte balsamikový olej s dijonskou hořčicí.
  2. Přidejte olivový olej a jarní cibulku.
  3. Dejte stranou.
  4. Ve větší misce smíchejte čočku, okurek, rajčata, šalotku, sýr, koriandr a mátu.
  5. Zalijte dresinkem a promíchejte.
  6. Čočkový salát osolte, opepřete a je hotovo.
Salát z čočky, čerstvé zeleniny, bylinek a zálivek servírovaný v hlubokém talíři se lžící.
www.kitchenconfidante.com

Podívejte se také na našich 8 výživných receptů na saláty z čočky, které si zamilujete!

Zapékaná čočka

Zapečte si čočku spolu s kečupem, zázvorem, hořčicí, balsamikem, javorovým sirupem a dalšími skvělými ingrediencemi a budete překvapeni, jakou pochoutku tím vykouzlíte!

INGREDIENCE

  • 2 hrnky čočky
  • 4 hrnky vody na zalití čočky
  • 1 střední cibule na kostičky
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku kečupu
  • 1/4 hrnku dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku balsamikového octa
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Propláchněte čočku, v hrnci ji zalijte vodou a přiveďte k varu.
  2. Ztlumte teplotu a vařte asi 30 min.
  3. Pozor, čočka se nesmí rozvařit.
  4. Předehřejte troubu na 180°C. 
  5. Mezitím na pánvi osmažte cibulku s česnekem na olivovém oleji.
  6. Slijte vodu z čočky a 1 hrnek čočkové vody si dejte bokem.
  7. Čočku dejte do zapékací mísy, přilijte hrnek čočkové vody a přidejte všechny ostatní ingredience.
  8. Dobře promíchejte.
  9. Pečte pod poklicí přibližně hodinu.
  10. Posledních 15 minut pečte bez poklice.
  11. Průběžně dolévejte vodu, pokud by hrozilo, že se čočka začne připalovat.
  12. Zapékaná čočka je výborná sama o sobě nebo ji můžeme servírovat s dobrou rýží.
Zapečená čočka ve skleněné míse na plechu.
www.awaytogarden.com

Máte rádi jídla z jednoho hrnce? Podívejte se na naše recenze na hlubší pánve s poklicí vhodné do trouby.

Sicilské čočkové placičky

Tyto křupavé vegetariánské karbanátky z čočky rozhodně potěší většinu lidí bez ohledu na to, zda jsou vegetariáni nebo ne. Jedná se o typické sicilské pouliční jídlo, které si snadno připravíte i u vás doma!

INGREDIENCE

  • 200 g sušené čočky
  • 60 g strouhaného sýra Grana Padano nebo Parmigiano Reggiano
  • 1 česnek, lisovaný
  • 100 g brambor
  • 2 vejce
  • 250 g strouhanky
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Čočku namočte na 2 hodiny do studené vody.
  2. Mezitím uvařte brambory, poté oloupejte slupku.
  3. Čočku slijte a vařte ve vroucí vodě asi 40 minut, dokud není krémová a měkká.
  4. Sceďte a nechte vychladnout.
  5. Vychladlou čočku přendejte spolu se sýrem, česnekem, bramborem, špetkou soli a pepře do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
  6. Vhluboké pánvi rozehřejte olej na smažení.
  7. Ve střední misce rozšlehejte vejce.
  8. Vložte strouhanku do samostatné misky poblíž.
  9. Odeberte malé části těsta a vyválejte na placičky velikosti golfového míčku.
  10. Obalte je ve vejcích a poté ve strouhance.  
  11. Olej kontrolujte teploměrem – ideální teplota na smažení je kolem 170°C.
  12. Vložte placičky do oleje jednu po druhé, aniž byste pánev přeplnili.
  13. Smažte, dokud nejsou ze všech stran zlaté.
  14. Nechte okapat na papírových utěrkách.
  15. Podávejte ještě teplé.
Karbanátky z čočky servírované na talíři s čerstvými bylinkami.
www.sanpellegrino.com

Je libo další lahodné recepty na placky z čočky? Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek!

Dhál z černé čočky

Tento krémový veganský pokrm patří mezi tradiční indické dhály a je neuvěřitelně jednoduchý a přítom chuťově luxusní.  To musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 1 šálek sušené černé čočky beluga
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce garam masaly (můžete také použít kari)
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2,5 cm kousek zázvoru, nasekaný
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 šálek pasírovaných rajčat
  • ½ lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti)
  • ⅓ šálku červených fazolí (vařených, z plechovky)
  • 70 g kokosové smetany (nebo plnotučného kokosového mléka)
  • 1 lžíce listů pískavice, drcených (volitelně)
  • sůl, podle chuti

K servírování (volitelně)

  • čerstvé červené chilli papričky
  • koriandr
  • rýže basmati
  • naan

POSTUP

  1. Černou čočku namočte přes noc, proberte a odstraňte všechny drobné kamínky.
  2. Druhý den dobře opláchněte, přidejte do hrnce 3 šálky vody a vařte asi 25–30 minut.
  3. Po uvaření sceďte a dejte stranou.
  4. Do hrnce s hlubokým dnem na středním plameni rozpalte olej, přidejte skořici, bobkový list a kmín.
  5. Restuje za stálého míchání několik minut.
  6. Přidejte mleté ​​koření (kurkumu, koriandr, garam masalu) a za stálého míchání ještě pár minut restujte.
  7. Přidejte cibuli a promíchejte, poté zázvor a česnek.
  8. Restujte dále, dokud koření neuvolní hluboké aroma, aniž by se připálilo.
  9. Přidejte rajčatový protlak a kajenský pepř a nechte asi 5 minut provařit.
  10. Nakonec přidejte také uvařenou čočku a fazole s 375 ml vroucí vody. V
  11. Vařte asi 30 minut přiklopené poklicí.
  12. Pokud se vám zdá směs příliš vodnatá, v polovině doby vaření poklici sundejte.
  13. Po uvaření vmíchejte kokosovou smetanu/mléko a listy pískavice (pokud používáte) a vařte dalších 5 minut.
  14. Podle chuti přidejte sůl.
  15. Vyjměte tyčinku skořice a bobkový list.
  16. Podávejte ozdobené koriandrem a  chilli papričkami a s rýží.
  17. Naan je také perfektní doplněk.
Čočkové kari servírované v pánvi a ozdobené bylinkami a chilli papričkami.
www.heartfultable.com

I s našimi dalšími recepty na indický dhal se přenesete rovnou do Indie! Lahodné kombinace koření z Dálného východu vás nenechají klidnými.

Dušená čočka s uzeným

Kombinace čočky a uzeného maso patří mezi ty nejoblíbenější. Inspirujte se naším receptem, který si zamiluje celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • 400 g čočky
  • 1 bobkový list
  • hrst směsi koření (majoránka, tymián, petrželka)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 150g celeru
  • lžíce rostlinného oleje
  • lžíce vinného octa
  • sůl, čerstvě mletý bílý pepř
  • 4 plátky uzeného vepřového masa
  • 100 g slaniny

POSTUP

  1. V sítku propláchněte čočku.
  2. Dejte vařit osolenou vodu.
  3. Přidejte čočku, ztlumte teplotu a vařte do změknutí asi 30 minut.
  4. Po 15 minutách přidejte bylinky a bobkový list.
  5. Zatím si očistěte celer, mrkev, cibuli a nakrájejte na kostičky.
  6. Slaninu také pokrájejte na kostičky.
  7. Na pánvi rozehřejte olej přidejte slaninu a zeleninu a smažte dokud není slanina křupavá a zelenina měkká (2-3 minuty).
  8. Z čočky vyndejte bobkový list a slijte vodu.
  9. Smíchejte čočku se slaninou a zeleninou.
  10. Dochuťte octem, pepřem a solí.
  11. Na pánvi osmažte plátky vepřového do hněda (2-3 minuty).
  12. Čočku dejte na talíř, na ní položte osmažený plátek uzeného a posypte trochou majoránky.
  13. Dušená čočka je hotová.
  14. Dobrou chuť!
Zelená čočka s uzeným masem servírovaná v mističce s vidličkou a lžící.
www.eatsmarter.com

Dobrým pomocníkem v přípravě čočky je starý dobrý papiňák. Zkrátíte dobu přípravy a čočku nemusíte ani předem namáčet. Dbejte však na dostatečné množství vody, abyste ji nepřipálili.

A jak jste si naše dnešní recepty užili? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X